Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

luckamntn

18.12.2021 21:53
luckamntn

XXX.XXX.202.65

Zdravím,
už nějakou dobu se připravuji na zzvj, vlastním ale jen jednoho koně, kterým je hřebec, proto se chci zeptat na vaše zkušenosti.

Dělal někdo zzvj s hřebcem a jak to vypadalo?
Je to totální magořina? Vím, že například při zkoušce z pohybu po jízdárně se sleduje, jak se jezdci vyhýbají a míjí, na opracovišti nebo na kruhu před předváděním ze země je též hodně koní na malém prostoru.
Je to s hřebcem vůbec proveditelné nebo byste to vůbec nedoporučovali a raději půjčit jiného?
Nikde jsem se nedočetla nic o zkouškách s hřebcem a tak ani nevím, zda se na to bere ohled, což by bylo nutné.
Vím, že na závodech je to dobře řešitelné, ale otázkou je, zda je to vhodné ke zkouškám na licenci.

Děkuji moc za každou vstřícnou odpověď.

18.12.2021 22:50
lenacia

XXX.XXX.173.31

Pokud je váš hřebec vychovaný, plně ovladatelný a nebude vám hřebčit na kobyly, asi by to problém být nemusel? ... Ale ideální je si zavolat přímo tam, kde ZZVJ budete skládat, zda je to možné...

19.12.2021 07:46
kallisto

XXX.XXX.134.171

Pokud je vychovany tak by neměl být problém. Zavolejte poradateli, na miste informujte zkusebni komisare a všechny kteří půjdou okolo. Hřebce označte mašlí v ocasu a držte se od všeho dal. Zkuste se domluvit že pujdete na radu jako první / poslední.

avve

19.12.2021 16:15
avve

XXX.XXX.157.155

Můj hřebec jednou byl jako kůň na licenci, nebyl žádný problém. Běžně jezdí na závody, soustředění apod., naprosto bez problémů, i vet-checky s čekáním ve frontě zvláá jako by se nechumelilo.

Zda je Váš kůň na licenci vhodný si musíme zvážit sama s trenérem. Možné to samozřejmě je, pokud je mi známo, pravidla účast hřebce nezakazují...

V čem by měl být rozdíl mezi ZZVJ a závody? Všude je hodně koní na malém prostoru... předpoklad pro to, aby kůň (jakéhokoli pohlaví) takovéto akce zvládal, je to, že zvládá běžný provoz.
Je zvyklý při ježdění, že se na jízdárně pohybují i další koně? Rychle, pomalu, blíž, dál, valaši, kobyly říjící i neříjící? Umí se v tu chvíli soustředit na práci? Je v klidu, pokud kolem chodí koně sem a tam, i když ho třeba například jen vodíte? Umí vůbec v klidu chodit na vodítku, i kolem koní? Předvádění na ruce natrénováno máte? Pokud s tím nemá problém, proč by měl být problém na závodech? Pokud tyto situace nezvládá, tak ho to nejdříve naučte. Což byste musela, i kdybyste měla kobylu nebo valacha, problémy při těchto situací nevznikají kvůli koulím. Pokud jste s ním mimo domovskou stáj nebyla, vemte ho někam na trénink, hobby závody a vyzkoušejte, jak se chová v cizím prostředí.

Určitě je dobré požádat komisaře, aby ihned na začátku upozornil, že s koňmi se od cizích držíme dál. Ne proto, že je Váš kůň nebezpečný, ale jako připomínka pro ostatní. Základním pravidlem by mělo být, že blízko k cizím koním prostě nechodím, můžou být bojácní, agresivní, asociální... Když to lidé budou dodržovat, budete více v klidu a budete se moci lépe soustředit na zkoušky.

Hodně štěstí

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.12.2021 17:02

luckamntn napsal(a):
Zdravím,
už nějakou dobu se připravuji na zzvj, vlastním ale jen jednoho koně, kterým je hřebec, proto se chci zeptat na vaše zkušenosti.

Dělal někdo zzvj s hřebcem a jak to vypadalo?
Je to totální magořina? Vím, že například při zkoušce z pohybu po jízdárně se sleduje, jak se jezdci vyhýbají a míjí, na opracovišti nebo na kruhu před předváděním ze země je též hodně koní na malém prostoru.
Je to s hřebcem vůbec proveditelné nebo byste to vůbec nedoporučovali a raději půjčit jiného?
Nikde jsem se nedočetla nic o zkouškách s hřebcem a tak ani nevím, zda se na to bere ohled, což by bylo nutné.
Vím, že na závodech je to dobře řešitelné, ale otázkou je, zda je to vhodné ke zkouškám na licenci.

Děkuji moc za každou vstřícnou odpověď.

Kamarádka dělala s hřebcem cvičitelskou licenci a jezdila s ním po závodech a Hubertech. Byl vychovaný a dobře přiježděný. Není to o koulích.

19.12.2021 18:37
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kamarádka dělala s hřebcem cvičitelskou licenci a jezdila s ním po závodech a Hubertech. Byl vychovaný a dobře přiježděný. Není to o koulích.

Vy jste asi moc hřebců za život nepotkala. Je to o koulích, výchova je až druhá v pořadí.

Pokud má hřebec v sobě hodně testosteronu a je hodně hřebec, tak ho prostě příroda bude nutit dělat bugr kolem koní, zejména kobyl a předvádět se. Dá se to do jisté míry korigovat hořčíkem, výchovou a dalšími věcmi, ale koule vedou prim.

Pokud má zadavatelka koně otestovaného v provozu, na cizích místech a kolem cizích koní a je v pohodě, tak bych se toho ZZVJ nebála a vůbec to neřešila, jen max označila v ocase červenou stuhou, že kope - tuhle barvu a její význam pozná i opravdový deb*l a měl by se držet dál. Na posledních závodech téhle sezóny v Brně jsem viděla i docela šikovný nápad, kdy byl kopající resp. nebezpečný kůň označen červenou stuhou i v čelence, aby to bylo vidět i zepředu a dobře to fungovalo - asi to budu od př.sezóny dělat taky. Na stuhu označující hřebce raději rovnou zapomeňte, tu prakticky nikdo nebude interpretovat správně.

Znám dost hřebců, co jsou doma mezi domácími koňmi v pohodě, ale jak přijdou na cizí místo a mezi cizí koně, tak začnou vyvádět. Párkrát jsem zažila i poměrně "komické" situace nebýt toho, že to bylo dost o hubu. Není to o nevychovanosti, je to o tom jak moc jsou ta zvířata od přírody hřebci.

20.12.2021 07:21
Varaxi

XXX.XXX.150.244

U hřebce víc než u valacha záleží na charakteru jedince. Jsou hřebci, kteří dávají závody s kopytem v nose bez nějaké speciální přípravy, a pak hřebci, kteří, i kdyby je vychoval a vedl samotný pánbůh, stejně budou hřebčit a vyšilovat.
Znala jsem spřežení hřebce s klisnou, fungovali tak dlouhodobě, jezdili na závody a vcelku úspěšně, takže si troufám tvrdit, že o koulích to primárně není. Je to o povaze a v druhé řadě o té výchově a zkušenostech hřebce.
Od Vás se chce, abyste svého koně znala a věděla, jestli to dá, nebo nedá. Což by po Vás vyžadoval i valach nebo klisna.

20.12.2021 07:34
kallisto

XXX.XXX.217.242

Cvičitelák, kde koně skáčou 120 a chodí L drezury požadují tak naježděného a tím pádem i nějak rutinovaného koně.

ZZVJ je plné dětiček a začátečníků a rodičů podržkoněpodejpití, kteří ví mnohdy téměř prd.

To bych nesrovnávala.

Huberta jsem na hřebci jela jednou. Vychovaný a pod kontrolou. A největší problém byly holčičky co absolutně nerespektovaly nic, najížděly do koní, vůbec byly rády, když po cvalovce zastavily o hlouček jiných koní atd.
Úroveň nekomentuju.

Proto říkám, s vychovaným ano, ale všechny informuj, varuj a drž se od nich dál.

20.12.2021 09:45
Arbora

XXX.XXX.228.185

A to je kôň, s ktorým plánujete športovú kariéru? Tým skôr by som ho na tie zzjv vzala. Nemá predsa zmysel chldiť s koňom po súťažiach, ak ho nezvládnete.
Samozrejme, informovať vopred a koňa označiť, ale ani na oficiálnych súťažiach sa nedá spoliehať na to, že všetci budú brať ohľad.

Neregistrovaný uživatel

20.12.2021 12:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.53

Arbora napsal(a):
A to je kôň, s ktorým plánujete športovú kariéru? Tým skôr by som ho na tie zzjv vzala. Nemá predsa zmysel chldiť s koňom po súťažiach, ak ho nezvládnete.
Samozrejme, informovať vopred a koňa označiť, ale ani na oficiálnych súťažiach sa nedá spoliehať na to, že všetci budú brať ohľad.

Ja bych se spis ptala proc je proboha nutny ho mit v kulich.

Coudas

20.12.2021 12:51
Coudas

XXX.XXX.87.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Vás se taky nikdo neptá, proč musíte mít stopadesát tisic hadů...

20.12.2021 12:58

alfi pav napsal(a):
Vy jste asi moc hřebců za život nepotkala. Je to o koulích, výchova je až druhá v pořadí.

Pokud má hřebec v sobě hodně testosteronu a je hodně hřebec, tak ho prostě příroda bude nutit dělat bugr kolem koní, zejména kobyl a předvádět se. Dá se to do jisté míry korigovat hořčíkem, výchovou a dalšími věcmi, ale koule vedou prim.

Pokud má zadavatelka koně otestovaného v provozu, na cizích místech a kolem cizích koní a je v pohodě, tak bych se toho ZZVJ nebála a vůbec to neřešila, jen max označila v ocase červenou stuhou, že kope - tuhle barvu a její význam pozná i opravdový deb*l a měl by se držet dál. Na posledních závodech téhle sezóny v Brně jsem viděla i docela šikovný nápad, kdy byl kopající resp. nebezpečný kůň označen červenou stuhou i v čelence, aby to bylo vidět i zepředu a dobře to fungovalo - asi to budu od př.sezóny dělat taky. Na stuhu označující hřebce raději rovnou zapomeňte, tu prakticky nikdo nebude interpretovat správně.

Znám dost hřebců, co jsou doma mezi domácími koňmi v pohodě, ale jak přijdou na cizí místo a mezi cizí koně, tak začnou vyvádět. Párkrát jsem zažila i poměrně "komické" situace nebýt toho, že to bylo dost o hubu. Není to o nevychovanosti, je to o tom jak moc jsou ta zvířata od přírody hřebci.

Moc ne (tři nebo čtyři), ale všichni byli vychovaní. Vím, to není statistika.

20.12.2021 13:01

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Třeba pro budoucí licenci? Ta moje kamarádka to tak měla. Pak nakonec licence nebyla, ale kůň zůstal hřebcem, neb jak jsem psala výše, byl vychovaný a přiježděný. Občas si na něj vzpomenu. I já, nic moc jezdec, jsem na něm jela na parkurový veřejňák.

20.12.2021 15:04
aluska

XXX.XXX.197.205

Třeba pro budoucí licenci? Ta moje kamarádka to tak měla. Pak nakonec licence nebyla, ale kůň zůstal hřebcem, neb jak jsem psala výše, byl vychovaný a přiježděný. Občas si na něj vzpomenu. I já, nic moc jezdec, jsem na něm jela na parkurový veřejňák.

já se na něm učila jezdit

Neregistrovaný uživatel

20.12.2021 15:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.53

Clovek kterej ae pta jestli muze jrebce na zzvj asi nema super nadejnyho budouciho plemenika. I kdyz plemeno by napovedelo ale teplas je v jeho letech vicemene bez sance. Ledaze by se stal zazrak a dotahla ho ve sportu vysoko ale to si nemyslim

avve

20.12.2021 15:42
avve

XXX.XXX.157.155

alfi pav napsal(a):

Výchova má velký vliv. Jsou koně, na které nestačí, ale ti mají být podle mého názoru vykastrování a vyřazeni z chovu. Což pak není až tak o těch koulích, jako o chovu... To je můj názor. Pokud dospělý hřebec není vychovatelný, neustále dělá bugr kolem koní, ač se v těch situacích ocitá dennodenně, není někde chyba? Že hřebec magoří a bude magořit kolem koní, všech nebo cizích, a to i když se má soustředit na práci, já osobně vnímám jako vadu charakteru. Stejně jako například extrémní lekavost... Dokud se nad magory bude mávat rukou, že jsou "hodně hřebci a tak to je", tak takoví budou. Třeba PRE jsou důkazem, že selekce na tuto část povahy taky funguje.

A proč má zadavatelka hřebce a ne valacha se může ptát kdo chce, ale ona nemá povinnost odpovídat a už vůbec ne se obhajovat. Je to její zvíře, její zodpovědnost a její rozhodnutí. Důvody může mít jaké chce.
Ač se to všeobecně nebere jako dostatečný důvod, já mám hřebce v koulích jednoduše kvůli skvělé povaze (u jeho plemene bývají valaši labilní a bojácné chudinky, to nemám zapotřebí). To, že je plemeník je jen bonus.

20.12.2021 17:44

aluska napsal(a):
já se na něm učila jezdit

Já vím

20.12.2021 19:35
alfi pav

XXX.XXX.30.254

avve napsal(a):
Výchova má velký vliv. Jsou koně, na které nestačí, ale ti mají být podle mého názoru vykastrování a vyřazeni z chovu. Což pak není až tak o těch koulích, jako o chovu... To je můj názor. Pokud dospělý hřebec není vychovatelný, neustále dělá bugr kolem koní, ač se v těch situacích ocitá dennodenně, není někde chyba? Že hřebec magoří a bude magořit kolem koní, všech nebo cizích, a to i když se má soustředit na práci, já osobně vnímám jako vadu charakteru. Stejně jako například extrémní lekavost... Dokud se nad magory bude mávat rukou, že jsou "hodně hřebci a tak to je", tak takoví budou. Třeba PRE jsou důkazem, že selekce na tuto část povahy taky funguje.

A proč má zadavatelka hřebce a ne valacha se může ptát kdo chce, ale ona nemá povinnost odpovídat a už vůbec ne se obhajovat. Je to její zvíře, její zodpovědnost a její rozhodnutí. Důvody může mít jaké chce.
Ač se to všeobecně nebere jako dostatečný důvod, já mám hřebce v koulích jednoduše kvůli skvělé povaze (u jeho plemene bývají valaši labilní a bojácné chudinky, to nemám zapotřebí). To, že je plemeník je jen bonus.

Srovnáváte nesrovnatelné. Srovnávat hřebce ve vašem pojetí by šlo jen a pouze pokud by všichni měli naprosto stejné podmínky držení, práce, krmení, měli 100% zdravotní stav a přesto vykazovali nežádoucí odlišnosti v chování typu agresivita a spol. Pak ano, souhlasila bych s vaším názorem.
Jsou však lidé, kteří nemají dokonalé podmínky, v určitých situacích se dennodenně s hřebcem prostě neocitají a musí pracovat s tím co mají. A taky jsou lidé, kteří na hřebce hledí jako na valacha a očekávají od něho, že nehne chlupem ani v pro něj vypjatých situacích a pokud zareaguje, tak je to haj*l, co se musí hned vyřezat - no tak to nefunguje, všechno je relativní. Zažila jsem si dost, abych byla u podobných soudů tak přísná jako vy.

Ve vašem pojetí by přišel o koule i Diamant de Semilly (a jaký to byl hřebec), protože ten když si čuchl ke kobyle, tak se sportovní kariérou pro nezvladatelnost skončil resp bylo diplomaticky rozhodnuto, že se bude věnovat pouze chovu. Nedávno jsem na equideu viděla reportáž, kde přímo jeho majitel vysvětloval co je k ukončení jeho sportovní kariéry tehdy vedlo... A jaksi nemám pocit, že by tuto vlastnost předával dál.

Já zadavatelce držím palec, aby se jí to povedlo ač já osobně bych do toho s hřebcem nešla. Ani ne kvůli hřebci, ale právě kvůli nezkušenosti ostatních účastníků - na co zbytečně riskovat. Pokud by se koník projevil potom, co by do něho někdo najel a třeba způsobil nějaké komplikace, tak by to odnesla jen ona účastnice s hřebcem a za to si myslím to nestojí.

20.12.2021 20:07
aluska

XXX.XXX.168.15

Já vím

to bylo i pro ostatní, že to byl opravdu velmi vychovaný hřebec

21.12.2021 09:40

aluska napsal(a):
to bylo i pro ostatní, že to byl opravdu velmi vychovaný hřebec

Obě víme.