Nemá mě “ráda” ?

Shagya arab
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nn

19.12.2021 20:33
Nn

XXX.XXX.8.222

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, (předem píšu je to jen dotaz nepotřebuji tu rozpoutat hádku takže pokud tu nemáte normální názor nebo i KONSTRUKTIVNÍ kritiku prosím nepište děkuji)
No k problému, mám kobylu shagya Araba bude jí 17 let, mám jí od jejich 11, pracuji s ní ze země, jezdila jsem na ní na nákrčáku a všechno bylo “růžové”, ale cca před rokem a půl udělala prostě cvak, začala mi na nákřčáku utíkat se mnou na zádech, tak jsem začala na parelce, po chvíli zase, nezájem jestli jsem na zemi nebo na zádech a jak moc jí pak beru zpět za parelku, prostě běží domů a nezájem, tak jsem teda začala jezdit na udidle, to už si to tolik nedovolí (za hubu jí ale netahám!) ale stále se občas snaží to otočit a jít domů, poslední dobou mi začala dělat už i to, že když ji vezmu na procházku na ruce otočí se ke mě, vykopne chvíli mě tahá za sebou a pak uteče domu, zkoušela jsem snad vše, jezdit za ní míň, jezdit za ní víc, přijet a nic s ní nedělat aby me neměla spojenou s prací, práce na kruhovce, prostě se mnou nechce spolupracovat, když byla mladší byla milionová, měla vždy svojí hlavu ale čím je starší tím je to horší a já jsem z toho opravdu zoufalá.
Nenapadá někoho proč se takto přetočila?

19.12.2021 21:54
lenacia

XXX.XXX.173.31

Fyzioterapeuta ste zkoušela? Může mít problémy

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.12.2021 21:57

Někde během vaší spolupráce zjistila, že nejste až tak dobrý "velitel a rádce" a začala to brát na sebe, ona ukazuje, co se bude dělat.....zavzpomínejte, co bylo před tím rokem jinak....stádo, ustájení, si myslím, že shagye jsou dost chytré a jejich "respekt a chuť spolupracovat" si musí člověk i zasloužit. A hlavně, pokud má koník svou hlavu a vy to víte, musíte být vždy důsledná, ono to svádí, já vím, ale koník si to vykládá jinak, než, že dneska ne, ale zítra jo...tomu nerozumí.
Edit: samozřejmě zdraví, viz výše.

20.12.2021 06:04

Taky se přidávám ke zdraví. Projela bych ji skrz krve, také si zpětně vybavte, jak to vypadá s její kondicí, zda padnou cajky (koně se s věkem mění).

A jestli zdraví bude ok, pořiďte si trenéra.

20.12.2021 11:30

Nn napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, (předem píšu je to jen dotaz nepotřebuji tu rozpoutat hádku takže pokud tu nemáte normální názor nebo i KONSTRUKTIVNÍ kritiku prosím nepište děkuji)
No k problému, mám kobylu shagya Araba bude jí 17 let, mám jí od jejich 11, pracuji s ní ze země, jezdila jsem na ní na nákrčáku a všechno bylo “růžové”, ale cca před rokem a půl udělala prostě cvak, začala mi na nákřčáku utíkat se mnou na zádech, tak jsem začala na parelce, po chvíli zase, nezájem jestli jsem na zemi nebo na zádech a jak moc jí pak beru zpět za parelku, prostě běží domů a nezájem, tak jsem teda začala jezdit na udidle, to už si to tolik nedovolí (za hubu jí ale netahám!) ale stále se občas snaží to otočit a jít domů, poslední dobou mi začala dělat už i to, že když ji vezmu na procházku na ruce otočí se ke mě, vykopne chvíli mě tahá za sebou a pak uteče domu, zkoušela jsem snad vše, jezdit za ní míň, jezdit za ní víc, přijet a nic s ní nedělat aby me neměla spojenou s prací, práce na kruhovce, prostě se mnou nechce spolupracovat, když byla mladší byla milionová, měla vždy svojí hlavu ale čím je starší tím je to horší a já jsem z toho opravdu zoufalá.
Nenapadá někoho proč se takto přetočila?

Zdravotní problém?

20.12.2021 12:41
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Nejpravděpodobnější je nějaký zdravotní problém. Na druhé místo bych dále změnu ve Vašem chování.
Je potřeba hledat...

20.12.2021 12:45
Pipilota

XXX.XXX.46.93

A jak se chová k ostatním lidem? Ošetřovatel si na nic v jejím chování
neztezuje? Jak chodí pod jinými jezdci? A jak se chová na vycházce s jinými lidmi?

20.12.2021 13:18
Dotaz

XXX.XXX.235.225

2019 a 2021

Co jste za ty dva roky vyzkoušela? Jak jste postupovala?

20.12.2021 13:18

Ještě k tomu "když ji vezmu na procházku na ruce" - tady je to zjevný nedostatek "respektu" - ale pozor, možná i důvěry - zamyslete se, zda jste svému koni dobrým vůdcem, a jste si vždy jistá, kudy kam.

Předpokládám, že ji vodíte na ohlávce, takže si vás může za sebou potahat. Začněte vodit na uzdečce, resp. uzdečku můžete mít jako pojistku s volnějším vodítkem (zapnout tak, aby se udidlo neprotáhlo hubou), a vodit dál primárně na ohlávce, ale potřebujete mít nějaký mantinel, nějakou hranici, za kterou se kobyla prostě fyzicky nedostane. Pomohl by pochopitelně obnosek, ale když je kůň šikovný a vynalézavý a vy nemáte zřejmě ještě správné rychlé reflexy, potahá si vás časem i na něm. Ale jako mezistupeň ho můžete rozhodně posléze také použít.

Cílem cvičení je, abyste neztratila kontrolu nad hlavou koně. Ve chvíli, kdy se ocitnete na úrovni plece koně (za plece koně tahají povozy), časem nemusíte mít šanci ani s žiletkou v hubě. Naučte se odhadovat, kdy má kobyla v úmyslu provést obrat, a zasáhněte ještě než ho provede. Pokud je to ve fázi "přemýšlím o tom", tak nechte kobylu ustoupit, udělat kolem vás kroužek, dejte jí pamlsek - cokoli, díky čemu ona "zapomene", že chtěla vlastně otáčet. Odvést pozornost.

Pokud se vám nepodaří tenhle okamžik vychytat, a musíte už zakročit ve chvíli, kdy si vás kobyla zkouší hodit přes krk (otočit se k vám zadkem), snažte se udržet "přímou otěž", tj. vodítko mezi vaší dlaní a její hubou se snažit držet pořád tak, aby si ho nemohla položit na krk a zabrat krkem (vlastně na vás použije kladku). Na tohle je šikovný ten obnosek, protože pokud kůň nebude skutečně znalý a nepřekvapí vás, neotočí od vás čumák, a vy budete mít pořád přímou kontrolu nad jeho hubou/hlavou.

No a za třetí - nenechte se tahat. Když dolámaná, kopnutá a dovláčená "dojdete" domů, těžko pak kobylu zase vezmete na repete, abyste jí ukázala, že to tak jednoduché mít nebude. Pokud ten kůň už evidentně nejde udržet a je to pro vás nebezpečné (táhne vás po zemi), no tak ho pustíte. Lepší zmrzačenej kůň, než zmrzačená vy. Jako vážně. Choďte takovou trasu, aby co možná nevadilo, když kobyla doběhne domů sama (aby po cestě nesrazila pět inlinistů, nepřeválcovala dvě stařenky jdoucí z nákupu a neshodila do škarpy autobus).

Můžete poprosit nějakého zkušeného koňáka v okolí, aby vám ukázal, jak se vodí koně. Malá holka uvede i velkého janka, když ví, jak na to, jsou na to fígle, kdy zatáhnout, kdy otočit, kdy se opřít o koně, taky aby vám nešlápl na nohu. Ale může se stát, že takovému zkušenému koňákovi kobyla půjde jako ovce, protože ten člověk na ni bude působit dojmem, že tady se prostě makat bude V takovém případě, ať se dotyčný podívá, co vyvádí kobyla vám, a poradí na místě.

Mimochodem, pokud vám nereaguje na provazovku, zřejmě jste si ji zvládla ztupit na nose, takže už za ni stejně nikdy silou brzdit nepůjde. To jen tak pro info.

20.12.2021 13:24

Dotaz napsal(a):
2019 a 2021

Co jste za ty dva roky vyzkoušela? Jak jste postupovala?

achjo

20.12.2021 14:22

Buggyra : Nepamlskovat , špatné chování, není to odvedení pozornosti, ale odměňování... viz. reakce na toto : Pokud je to ve fázi "přemýšlím o tom", tak nechte kobylu ustoupit, udělat kolem vás kroužek, dejte jí pamlsek - cokoli, díky čemu ona "zapomene", že chtěla vlastně otáčet. Odvést pozornost. to si koně okamžitě spojí, uvidím bubáka, dostanu odměnu. ....spíše bych přešla do nějakého "cviku" . malý kroužek.

20.12.2021 14:23
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Sleduju to na FB, tak jen update - dělá to i druhému jezdci, který se na kobyle taky začíná bát. Dostává 2 kila Relax od Energysu (ječmen, pšenice, kukuřice, vojtěška), seno není jasné, ve výběhu je přes den na pastvě, seno tam asi nemá, ráno ho dostane trochu, večer hodně. 5-6x týdně se s kobylou něco dělá. Před 2 měsíci změna ustájení.

20.12.2021 14:32

Hm, snad není kobyla sama (v samotce) , jezdit někde v ohradě s druhý koněm, ne přímo za ním, ale v jeho společnosti. Ale asi to budou vředíky, když byla kobyla hodná, měla k dispozici seno furt? jak je o koně postaráno se na jezditelnosti taky odrazí.

20.12.2021 15:17

verun - žádného bubáka. Místo, aby kůň otočil hlavu ode mě, otočí ji ke mně. Odměna je za to, že naopak neudělala nic - resp. otočila hlavu ke mně. Ale dobrá, pro klid duší, odměny škrtám, mohly by být oběma stranami špatně uchopeny. Navíc, když to nevyřešili za dva roky, tak to skutečně už žádné odměny ani jiné věci, co jsem zde napsala, nevyřeší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík