Kůň ze zahraničí bez papírů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

dotazy

26.12.2021 11:43
dotazy

XXX.XXX.254.114

Dobrý den,
zavolali mi z vedlejší vesnice manželé, že na dovolené v Maďarsku zachránili z cikánské osady koně, podařilo se jim ho převést bez čeholiv přes Slovensko do ČR a teď jim stojí doma (přepravu jim udělal další známý).
Nemají ani kupní smlouvu, prostě zaplatili a odvedli, než koníka stačili umlátit a sníst.
Až teď začali řešit, jak ho přihlásit v ČR.
Koní mají víc, ale s tímhle se nesetkali ani oni ani já.
Co s tím? Komu zavolat, kam se obrátit?

26.12.2021 11:53
kallisto

XXX.XXX.169.189

ÚSTŘEDNÍ EVIDENCE KONÍ ČR - všechna plemena, kromě anglických plnokrevníků a klusáků
Sídlo: NH Kladruby nad Labem s.p.o., Hřebčín Slatiňany, 538 21
Telefon: 469681135-7 linka 1 - ústředna, 608835665 (mob.), 469319876 - přímá linka a fax - e-mail: info@uek.cz
www.uek.cz

26.12.2021 13:14
Jejda

XXX.XXX.91.129

Zavolat paliče (osobu provádějící označování koní), který koně očipuje, provede slovní a grafický popis a vyplní formulář na základě kterého bude koník zaevidován do ÚE a bude mu vystaven průkaz koně. Nutno provést co nejdříve - hrozí pokuty od České plemenářské inspekce a od Státní veterinární správy. Tím, že kůň bude označen a zaevidován se potencionálním pokutám neubrání, ale předpokládám, že budou nižší. Ale třeba se to obejde i bez pokut.
Paliče najdete dle regionu na www.uek.cz

26.12.2021 13:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jejda napsal(a):
Zavolat paliče (osobu provádějící označování koní), který koně očipuje, provede slovní a grafický popis a vyplní formulář na základě kterého bude koník zaevidován do ÚE a bude mu vystaven průkaz koně. Nutno provést co nejdříve - hrozí pokuty od České plemenářské inspekce a od Státní veterinární správy. Tím, že kůň bude označen a zaevidován se potencionálním pokutám neubrání, ale předpokládám, že budou nižší. Ale třeba se to obejde i bez pokut.
Paliče najdete dle regionu na www.uek.cz

No já nevím - ten kůň může být klidně nějaká čórka. To je jak koupit bez ničeho od cikánů auto🤔.
V první řadě bych zjistila, jestli kůň označený není - tzn. nemá v chlupech výžeh nebo čip.

26.12.2021 15:27
Jejda

XXX.XXX.91.129

Inspektor Pišišvor napsal(a):
No já nevím - ten kůň může být klidně nějaká čórka. To je jak koupit bez ničeho od cikánů auto🤔.
V první řadě bych zjistila, jestli kůň označený není - tzn. nemá v chlupech výžeh nebo čip.

To máte pravdu. Tuto variantu jsem si neuvědomil. Pokud by se našel čip, byla by šance přes UE pokusit se něco dohledat. Spolupracují se zahraničními organizacemi. Při variantě čórka je otázkou, kam (do kterého státu) pátrání směrovat. Pokud by tam byl výžeh, to by byla ještě větší divočina, ale i tak šance někde něco najít je. Dá se předpokládat, že při pátrání přes UE bude informována SVS a ČPI.
To přirovnání k autu sedí.

26.12.2021 18:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.97

Jejda napsal(a):
To máte pravdu. Tuto variantu jsem si neuvědomil. Pokud by se našel čip, byla by šance přes UE pokusit se něco dohledat. Spolupracují se zahraničními organizacemi. Při variantě čórka je otázkou, kam (do kterého státu) pátrání směrovat. Pokud by tam byl výžeh, to by byla ještě větší divočina, ale i tak šance někde něco najít je. Dá se předpokládat, že při pátrání přes UE bude informována SVS a ČPI.
To přirovnání k autu sedí.

Čipy většinou obsahují v čísle i kód země, takže tam šance k dohledání je😉

26.12.2021 19:00
Jejda

XXX.XXX.91.129

Čipy většinou obsahují v čísle i kód země, takže tam šance k dohledání je😉

Opět dávám za pravdu, ale...
V ČR se používají čipy, které mají na začátku první tři čísla kód země 203. Používali se i čipy, které měly na této pozici kód výrobce - např. 956 nebo 972, atd. Další problém může být, že kůň má čip, ale není zaevidovaný .
Držím palce, ať to dobře dopadne.

26.12.2021 19:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jejda napsal(a):
Opět dávám za pravdu, ale...
V ČR se používají čipy, které mají na začátku první tři čísla kód země 203. Používali se i čipy, které měly na této pozici kód výrobce - např. 956 nebo 972, atd. Další problém může být, že kůň má čip, ale není zaevidovaný .
Držím palce, ať to dobře dopadne.

Ano, to je pravda - ty bez kódu země jsou levný schaisky z internetu, které nakupují různí překupníci co množí malá zvířata (psy, kočky), ale veterináři většinou objednávají certifikované čipy.

27.12.2021 14:17
majkulka

XXX.XXX.152.184

Ano, to je pravda - ty bez kódu země jsou levný schaisky z internetu, které nakupují různí překupníci co množí malá zvířata (psy, kočky), ale veterináři většinou objednávají certifikované čipy.

to nemáte pravdu Máme čipy kupované od renomované firmy, certifikované- jsme veterináři. Čipujeme s nimi už několik ročníků hříbat - začínají 968 A letos jsme čipovali štěňata v naší chovné stanici - začátek čipů 941

27.12.2021 14:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

majkulka napsal(a):
to nemáte pravdu Máme čipy kupované od renomované firmy, certifikované- jsme veterináři. Čipujeme s nimi už několik ročníků hříbat - začínají 968 A letos jsme čipovali štěňata v naší chovné stanici - začátek čipů 941

A co to je za značku? Není trovan - ti to měli jinak.
Já mám právě zkušenost, že různí překupníci a množky záměrně čipují No Name čipama, aby pak nešlo dohledat, že jsou ta štěňata a koťata pro zahraniční pet shopy nakoupená z východní Evropy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.12.2021 15:03

A co to je za značku? Není trovan - ti to měli jinak.
Já mám právě zkušenost, že různí překupníci a množky záměrně čipují No Name čipama, aby pak nešlo dohledat, že jsou ta štěňata a koťata pro zahraniční pet shopy nakoupená z východní Evropy.

jediný čipy, co začínají 203 jsou datamars. jinak všechno ostatní to má různě.

27.12.2021 15:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jediný čipy, co začínají 203 jsou datamars. jinak všechno ostatní to má různě.

Nene, já Datamars nepoužívám a taky mi čísla začínají 203.

27.12.2021 15:32
Jejda

XXX.XXX.91.129

Nechme čipy být. To by nemělo být teď k řešení. Pokud kůň čip má, tak to nikdo už nezmění, pokud nemá, tak je to věc paliče. Jaký máte ale názor, že kdosi získal jakýmsi způsobem v Maďarsku koně a nelegálně ho přes další stát přepravil do ČR bez jakýchkoliv dokladů. Než mně začnete bombardovat, že jsem byrokrat, protože mně vadí, že kůň nemá doklady, chci jen říct, že mně neméně zajímá otázka veterinární. Do ČR byl přivezen kůň o jehož zdraví nikdo nic neví - co očkování, co anémie koní, atd...? A koho zajímá, co ti ostatní koně, které manželé "záchranáři" mají a kterým tito dobrodruzi přivezli do stáda potencionální zdravotní problém?

27.12.2021 15:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jejda napsal(a):
Nechme čipy být. To by nemělo být teď k řešení. Pokud kůň čip má, tak to nikdo už nezmění, pokud nemá, tak je to věc paliče. Jaký máte ale názor, že kdosi získal jakýmsi způsobem v Maďarsku koně a nelegálně ho přes další stát přepravil do ČR bez jakýchkoliv dokladů. Než mně začnete bombardovat, že jsem byrokrat, protože mně vadí, že kůň nemá doklady, chci jen říct, že mně neméně zajímá otázka veterinární. Do ČR byl přivezen kůň o jehož zdraví nikdo nic neví - co očkování, co anémie koní, atd...? A koho zajímá, co ti ostatní koně, které manželé "záchranáři" mají a kterým tito dobrodruzi přivezli do stáda potencionální zdravotní problém?

Já myslím, že pokud kůň čip má, tak to sice nic na jeho existenci nezmění, ale může to změnit pohled na jeho vlastnictví - pokud je očipováný, tak k němu pravděpodobně existují i nějaké doklady.
A pokud existují doklady, tak existuje nejspíš i nějaký legální majitel toho koně.

To ale nic nemění na faktu, že ti manželé, co to sem dovlekli asi nebudou žádní myslitelé a asi je lepší s nimi nemít žádné kšefty🤔

27.12.2021 18:07
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jejda napsal(a):

Dík za odvahu napsat to sem jako první! Taky mě to tak napadlo, ale už se cítím jako prudič - protože mě to zvedlo ze židle, nejraději bych se vyptala kde to "černé" zvíře stojí a nahnala tam kontroly, až by se z nich a z pokut ti nový majitelé vzpamatovali.

Tohle vážně není jen tak (v 90.se sem z bývalého Sovětského svazu natahalo kde co i s nemocemi co u nás byly desetiletí bez záchytu). A to se děje přesně tímhle způsobem. Od lidí co jsou debilní koupí zvíře další debilní... ano chápu jejich super srdíčko co zachránilo koníka před zabitím... ale nedomysleli, že další koně ohrozili na zdraví a klidně i na životech, koně z půlky okresu. (jo že jim to snad vyjde neznamená, že by se nad tím mělo přivírat oči)

27.12.2021 20:41
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Pipilota napsal(a):
Dík za odvahu napsat to sem jako první! Taky mě to tak napadlo, ale už se cítím jako prudič - protože mě to zvedlo ze židle, nejraději bych se vyptala kde to "černé" zvíře stojí a nahnala tam kontroly, až by se z nich a z pokut ti nový majitelé vzpamatovali.

Tohle vážně není jen tak (v 90.se sem z bývalého Sovětského svazu natahalo kde co i s nemocemi co u nás byly desetiletí bez záchytu). A to se děje přesně tímhle způsobem. Od lidí co jsou debilní koupí zvíře další debilní... ano chápu jejich super srdíčko co zachránilo koníka před zabitím... ale nedomysleli, že další koně ohrozili na zdraví a klidně i na životech, koně z půlky okresu. (jo že jim to snad vyjde neznamená, že by se nad tím mělo přivírat oči)

Nám tohle dělají kreténi u psů - tahají sem mraky psů ze zemí kde se mj. vyskytuje i vzteklina! Často jsou ti psí neočkovaní nebo se zfalšovaným očkovákem☠️

27.12.2021 20:53

Nám tohle dělají kreténi u psů - tahají sem mraky psů ze zemí kde se mj. vyskytuje i vzteklina! Často jsou ti psí neočkovaní nebo se zfalšovaným očkovákem☠️

vzteklinu aspoň nešíří bodavý hmyz, takže šance na další katastrofické šíření je trochu menší...

27.12.2021 21:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
vzteklinu aspoň nešíří bodavý hmyz, takže šance na další katastrofické šíření je trochu menší...

To sice jo, ale my, co se psy cestujeme po akcích a prodáváme své odchovy do zahraničí docela profitujeme z toho, že jsme oficiálně země prostá vztekliny.

27.12.2021 21:30
evcusik

XXX.XXX.20.122

To by mě též zajímalo, jestli koník má vůbec karanténí režim a řeší se situace s vety (potažmo s "byrokraty " UEK).

Nebo je to jen hrr na kozu, zachraníme koníška a pohoda jazz, dál nic neresime, krádež, zdraví koně či okolí...

27.12.2021 22:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

evcusik napsal(a):
To by mě též zajímalo, jestli koník má vůbec karanténí režim a řeší se situace s vety (potažmo s "byrokraty " UEK).

Nebo je to jen hrr na kozu, zachraníme koníška a pohoda jazz, dál nic neresime, krádež, zdraví koně či okolí...

Vzhledem k tomu, že je to celé přes čáru a bylo porušeno snad všechno, co porušit šlo, tak to těžko může být řešeno s vety a byrokraty - to by byla v této chvíli tak trochu sebevražda🤔

28.12.2021 08:38
Arbora

XXX.XXX.228.9

Pipilota napsal(a):

A že trebárs výskyt anémie v Maďarsku nie je vôbec žiadna vzácnosť. Nílska horúčka tak isto.

K nám do žrebčína sa vozili kone pravidelne z rôznych kútov sveta, ale sto rokov dozadu všetci stáli niekoľko dní oddelení od ostatných koní, práve aby sa tie kvapôčkoé infekcie nedostali medzi ostatné kone.

dotazy

28.12.2021 09:34
dotazy

XXX.XXX.11.136

Všem děkuji za reakce. Dnes jsem zachránce kontaktovala s prosbou o informace o koni a dalším jejich počínání plus sdělila info odtud. Kůň je od začátku v karanténě, vet byl 2.den po příjezdu (mě volali ihned po příjezdu, a zdá se nenechali nic náhodě a ihned se vyptali i jinde - nejsou to laici, mají své koně déle než co já pamatuji). Kůň prý čip nemá, výžehy nenalezeny, ale je prý hodně chlupatý, prý dle stavu koně to vypadalo na hříbě, ale dle vet je min.3-4letý, takže asi narozený v osadě přímo k sežrání. Ohledně přihlášení jsem se už nedoptala, ale pokud řeší zdrav.stránku, budou jistě řešit i zbytek. Hanlivé komentáře směrem k zachráncům na jednu stranu naprosto chápu, na druhou stranu chápu i počínání oněch manželů, z vyprávění to byla velice vypjatá situace (což samozřejmě neomlouvá právní stránku věci, ale já se do toho odmítám míchat).

Neregistrovaný uživatel

28.12.2021 09:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.45

dotazy napsal(a):
Všem děkuji za reakce. Dnes jsem zachránce kontaktovala s prosbou o informace o koni a dalším jejich počínání plus sdělila info odtud. Kůň je od začátku v karanténě, vet byl 2.den po příjezdu (mě volali ihned po příjezdu, a zdá se nenechali nic náhodě a ihned se vyptali i jinde - nejsou to laici, mají své koně déle než co já pamatuji). Kůň prý čip nemá, výžehy nenalezeny, ale je prý hodně chlupatý, prý dle stavu koně to vypadalo na hříbě, ale dle vet je min.3-4letý, takže asi narozený v osadě přímo k sežrání. Ohledně přihlášení jsem se už nedoptala, ale pokud řeší zdrav.stránku, budou jistě řešit i zbytek. Hanlivé komentáře směrem k zachráncům na jednu stranu naprosto chápu, na druhou stranu chápu i počínání oněch manželů, z vyprávění to byla velice vypjatá situace (což samozřejmě neomlouvá právní stránku věci, ale já se do toho odmítám míchat).

Takovejch zvirat je i u nas dost. Zachranovat muzou co hrdlo ráčí a este legalne.

28.12.2021 09:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

dotazy napsal(a):

Myslím si, že pokud by byl kůň narozený v osadě, tak se při popisovaném managementu 3-4 let nedožije

Hanulinka

28.12.2021 21:16
Hanulinka

XXX.XXX.166.246

Zastrelit paseraky i kone
Takto presne byla zavlecena infekcni anemie na slovensko i do nemecka
Pasovanymi konmi z madarska
Za toto bych davala nehorazne a likvidujici pokuty...

Hanulinka

28.12.2021 21:32
Hanulinka

XXX.XXX.166.246

Pokud meli umysl zachranovat,meli to udelat poradne a legalne.
Kone odkoupit,podstoupit veskera vysetreni,odcerveni a alespon zakladni ockovani a potom teprve importovat...
Jenze to by bylo na delsi dobu a to uz by stalo penizky,za to jim asi ten konicek nestal,ale pripadne ohrozeni vlastniho a sousednich chovu,je naprosto ok..
Paklize by kun byl nemocen,potom muze zase cela republika houfne a hojne testovat na anemii ...vsak to delame vsichni radi....kvuli podobnym bezmozkum

29.12.2021 06:38
Jejda

XXX.XXX.91.129

dotazy napsal(a):

Přestaňte je obhajovat, přestaňte v tom jejich neuváženém činu hledat pozitiva, žádná nenajdete, žádná tam nejsou!!! Trošku mě zaráží Váš výše uvedený text: Kůň je od začátku v karanténě, vet byl 2.den po příjezdu (mě volali ihned po příjezdu, a zdá se nenechali nic náhodě a ihned se vyptali i jinde - nejsou to laici, mají své koně déle než co já pamatuji). Trošku se v té větě pošťourám: Kůň je od začátku v karanténě - t.j. nejenom oddělené ustájení, ale i osoba, která o něj pečuje dodržuje tzv. hygienickou smyčku (převléká se, přezouvá se, sprchuje se po každém kontaktu, nářadí - vidle, kolečko apod. - je vyhrazeno jen pro karanténu)? Dále vet byl 2.den po příjezdu - zodpovědný vet by je naprášil na SVS. Mě volali ihned po příjezdu, a zdá se nenechali nic náhodě a ihned se vyptali i jinde - nejsou to laici, mají své koně déle než co já pamatuji - že volali Vám ihned po příjezdu, to má být důkaz jejich zodpovědného přístupu? Náhodě dle mého nechali všechno co se dá. Ihned se vyptali i jinde - jestli jim radili takoví rozumbradové jako Vy, tak nevím, nevím. Nejsou to laici, mají své koně déle než co já pamatuji - že nejsou laici, s tím souhlasím - rozumný laik by se nejprve informoval. To že mají koně déle než si pamatuje neříká nic o jejich odbornosti ani o Vaší paměti. Nechci být zlý, ale zlobí mně jejich čin a zrovna tak i Vašeho obhajoba.

dotazy

29.12.2021 09:50
dotazy

XXX.XXX.254.114

Naštěstí je mi úplně víte kde, co si zrovna vy myslíte. Stalo se, co se stalo. Pro mě jsou to zachránci, co měli koule se postavit veřejným jatkám zvířete a za tím si stojím. To, že nedomysleli zbytek, to mi popravdě žíly taky netrhá, není to můj problém (ve chvíli, kdy už pracují s vetem), oni mají zaděláno na problémy a jistě se k nim postaví čelem. Nechápu, jak si vůbec můžete dovolit brát do huby cizí lidi, které vůbec neznáte. Potažmo si dovolujete se navážet i do mě - vše jsem popsala jen jako 3.osoba, co o tom ví o trochu víc než vy tady a nedovolila bych si nikoho soudit. Věc je pro mě vyřešena, protože jsem jim slíbila poptat se na informace a ty už dostali. Když nemáte co napsat k tématu, přejděte příspěvek, ať mi neustále nechodí upozornění.

29.12.2021 10:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

dotazy napsal(a):
Naštěstí je mi úplně víte kde, co si zrovna vy myslíte. Stalo se, co se stalo. Pro mě jsou to zachránci, co měli koule se postavit veřejným jatkám zvířete a za tím si stojím. To, že nedomysleli zbytek, to mi popravdě žíly taky netrhá, není to můj problém (ve chvíli, kdy už pracují s vetem), oni mají zaděláno na problémy a jistě se k nim postaví čelem. Nechápu, jak si vůbec můžete dovolit brát do huby cizí lidi, které vůbec neznáte. Potažmo si dovolujete se navážet i do mě - vše jsem popsala jen jako 3.osoba, co o tom ví o trochu víc než vy tady a nedovolila bych si nikoho soudit. Věc je pro mě vyřešena, protože jsem jim slíbila poptat se na informace a ty už dostali. Když nemáte co napsat k tématu, přejděte příspěvek, ať mi neustále nechodí upozornění.

To mě mrzí, že k problému přistupujete takto.

Reaguji proto, že se to týká mě osobně jako majitele dvou poníků. Dotýká se to mojí peněženky několikrát ročně. A to tak, že musím provádět více prevence (očkování, krve). Nebýt takových nezodpovědných dovozců koní i s chorobami, stačilo by 1x za rok.

A že zachránili? A co ty kamionové převozy živých koní (a jiných hosp. zvířat) křížem krážem po Evropě? Co ta zvířata trpící na dvorkových "chovech" atd. OK každý zachráněný kus se počítá. Ale rozum je potřeba zapojit taky a ne ohrozit další koně a ještě se bít v prsa...

29.12.2021 10:27
lenacia

XXX.XXX.173.31

Co si to dovolujeme tyjo, poukazovat na potenciální zatáhnutí nemocí.
Co si to dovolujeme poukazovat na nezodpovědnost jednání a ohrožení.

Kdyby měli koule, koně dočasně ustájí v Maďarsku, kde ho nechají naočkovat, očipovat, provedou případné potřebné testy dle nařízení při převozu z této země a zaplatí akreditovanému přepravci aby jim zvíře dovezl.... Oh počkat, to už stojí cinky cinky. 🤦‍♀️

Znám plno lidí co má/mělo koně dýl než pamatuju a týrali je.

Plno koní končí na jatkách i v ČR... Takový jatky v Nezvěsticích.... Ale to nezní tak fajne jako noname koníšek z Maďarska. Z toho bude super cestovní příběh na Pulitzera... Njn, tohohle zachránili, tak oni si tamní cíga čorknou hajtru jinde a podříznou tu.

29.12.2021 11:05
Nezzie

XXX.XXX.68.118

Řekla bych, že touto "záchranou"se vůbec nic nevyřešilo. Jak je hezky napsáno najdou si a zabíjí jiného koně. Takže co se tím vyřeší???
Museli by se tam na přestěhovat a vykupovat všechny koně! Aby se něco změnilo.
Že je teď jeden kůň, který je propašovaný do ČR jen potenciální hrozbou pro koně v okolí, tudíž z toho může být více škody než užitku. Vás samotnou netrápí? Vy nemáte koně.
Myslím, že tu bylo dostatečně a rozumně všechno řečeno, proč takovéto "hurá" akce nedělat.

29.12.2021 12:27

dotazy napsal(a):

Ale všechny ty příspěvky jsou k tématu. Že se vám nelíbí, je váš problém.

Přidejte reakci

Přidat smajlík