Zdravím.
Co se týče dávkování sena, stále nemám jasno, co je pro koně nejlepší.
Někdo tvrdí, že je nejlepší nechávat na pastvě celý balík a koně, ať si dají, když mají chuť.
Někdo tvrdí, že se má denní dávka rozdělit na několik dílů a někdo koním dá celou denní dávku až večer.
Jak krmíte své koně vy?
Myslíte si, že je vhodné rozdělit denní dávku jen na dva díly, které kůň dostane v průběhu dne a na noc mu dát pouze oves?
Děkuji za odpovědi.
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/8641/vlastni-kun-dil-8-zdrave-krmeni-koni/
Pokud zajistite, aby kone nebyli dlouho hlady včetně noci (napr. slama v boxe k senu atd), bud davkami sena na pridel, ruzne site nebo zpomalovaci krmelce nebo balikem, je to jedno.
Pak uz jen zohlednit, jestli kone pri zvolenem zpusobu nejsou moc tlusti (napr. ponici) nebo hubeni a take jake mate moznosti kvalitni pastvy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

EmmaStranska
napsal(a):
Zdravím.
Někdo tvrdí, že je nejlepší nechávat na pastvě celý balík a koně, ať si dají, když mají chuť.
Někdo tvrdí, že se má denní dávka rozdělit na několik dílů a někdo koním dá celou denní dávku až večer.
Jak krmíte své koně vy?
Myslíte si, že je vhodné rozdělit denní dávku jen na dva díly, které kůň dostane v průběhu dne a na noc mu dát pouze oves?
Děkuji za odpovědi.
Za mě je nejlepší seno ad libitum. Mám koně u kamarádky takto a vyhovuje. Neumím si představit na noc jenom oves - ten sežere za 10 minut a co pak bude dělat dalších 8 hodin (a víc)|?
EmmaStranska
napsal(a):
Zdravím.
Jak krmíte své koně vy?
Děkuji za odpovědi.
neumím si absolutně představit nedat koním na noc do boxu seno Máme pastviny, kdy koně jsou přes den venku, za jakéhokoliv počasí a na noc chodí na box. V zimě dostávají seno 2x denně, s tím, že na noc mají v boxech bedny, které do rána nevyžerou - ráno tedy před krmením jádrem pouze přihodím, nechám je hodinu žrát a jdou ven. Jelikož mají k dispozici pastvinou celou, žádné oplůtky, seno na pastvinu nedávám. Pokud není sníh, žerou stařešinu normálně, při sněhu si vyhrabávají. Na jaro a léto dostávají seno jen večer. Opět plnou bednu, kterou stejně přes noc nesežerou. To ale pak dostanou pouze jádro a mažou na pastvinu
napsal(a):
Za mě je nejlepší seno ad libitum. Mám koně u kamarádky takto a vyhovuje. Neumím si představit na noc jenom oves - ten sežere za 10 minut a co pak bude dělat dalších 8 hodin (a víc)|?
Tak to těch 8 hodin pěkně přitlačte - to tak možná v letním režimu a ani to většinou ne, protože by to znamenalo, že dostane nasypané třeba ve 22h. a pak seno v 6 ráno a takhle to nikde nechodí.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak to těch 8 hodin pěkně přitlačte - to tak možná v letním režimu a ani to většinou ne, protože by to znamenalo, že dostane nasypané třeba ve 22h. a pak seno v 6 ráno a takhle to nikde nechodí.
Však jsem psala (a víc).
EmmaStranska
napsal(a):
majkulka
A kdy je vhodné krmit ovsem? Myslela jsem si,
že na noc, ale vy píšete, že dáváte ráno, pokud jsem to správně pochopila.
Takže je lepší seno rozdělit na tři dávky, jednu dát ráno, další odpoledne a poslední večer spolu s ovsem?
Děkuji moc.
Ono je celkem jedno kdy dáte ten oves, pokud k němu dáte i seno, ale nechat na noc koně bez sena je prasárna👎

EmmaStranska
napsal(a):
majkulka
A kdy je vhodné krmit ovsem? Myslela jsem si,
že na noc, ale vy píšete, že dáváte ráno, pokud jsem to správně pochopila.
Takže je lepší seno rozdělit na tři dávky, jednu dát ráno, další odpoledne a poslední večer spolu s ovsem?
Děkuji moc.
Je jedno, kdy jádro dáváte, pokud to teda není před prací. My krmili třeba ráno a večer. Co je důležité - nemělo by přijít na lačný žaludek. A když teda chcete seno dělit, tak ano, aspoň na 3 dávky. Hladová pauza maximálně 4 hodiny.

Kůň by měl mít stále nějak naplněný střeva. (víc -míň) pokud tam má místa s zažraným a prázdnějším místem ,ty střeva mají jinou kinetiku při pohybu a může se to přehodit, zamotat a.t.d. nebo tak něco v tom smyslu....
Jinak já jsem také pro seno i ve výběhu, klidně i v létě, pokud je výběh malý, alespoň mu dají koně chvilku pokoj (nebudou oždibovat trávu u drnu) síť přes balík, aby to nehltali plnou hubou....
Momentálně jsou koně zavření cca 15 hodin, byla bych ráda, kdyby moje kobyla měla alespoň 5-7kg v síti (doporučuju všem si množství sena, co má koník na noc v boxe odvážit.)..dávám ještě 2,5 litru vlhkých řepných řízků + něco zrníček, okolo půl kila mrkve v jedné dávce. (stejné i ráno ) Kobylu od prosince dekuju, je boxovaná, velká zima zatím moc nebyla, pracuje lehce , ale furt.
EmmaStranska
napsal(a):
evcousik
Vím o knihách, vím o internetu a koně nebudu mít ještě hodně dlouho.
Jak říkám, všude se píše něco jiného a jsem raději, když dostanu radu od zkušenějších.
Teď už například díky této diskusi vím, proč je to prasárna a jak je to správně. :)
tak super :) nejvíc se člověk učí praxí - nejen co slyší od ostatních, ale i vidí, že to s koněm dělá (v dobrém i špatném).