Ahoj,
jaké je podle vás nejlepší plemeno psa ke koním?
Přemýšlím nad miniaturním australským ovčákem, nebo nějakým ovčákem.
lenkapolakova23
napsal(a):
Ahoj,
Konkrétně na obrázku mate austr. Ovcaka, českého chodskeho ovcaka, a německého ovcaka. Všechna tato plemena byla vyšlechtěna k tomu aby hlídala hospodářská zvířata a i koně. Teď záleží jen na vás jaky pes se k vám hodí. Ovčácká plemena koně budou hlidat pokud budou dobre vycvičení…..
Tady orel
tady_orel
napsal(a):
Konkrétně na obrázku mate austr. Ovcaka, českého chodskeho ovcaka, a německého ovcaka. Všechna tato plemena byla vyšlechtěna k tomu aby hlídala hospodářská zvířata a i koně. Teď záleží jen na vás jaky pes se k vám hodí. Ovčácká plemena koně budou hlidat pokud budou dobre vycvičení…..
Tady orel
Na prvním obrázku není klasický AUO, ale MAS (miniaturní americký ovčák, též známý jako miniaussie)
Pořiďte si hlavně takového, kterého dokážete sama vycvičit. Koně doběhne i maltézák v dobré kondici, když jedete pohodovou vyjížďku. Není v maštali a na vyjížďkach nic horšího, než nevychovaný pes a jeho pán, který na něj pořád ječí.
Hlavně si uvedomte, že ovládat psa hlasem ze sedla je už vyšší dívčí, je to těžší než ho ovládat ze země.
já si myslím, že je to jedno, když to bude trošku větší. spíš bych vybírala jestli bude pořád venku nebo bude jen ke koním chodit? kolik máte času na psa, na výchovu. jaké máte zkušenosti s výcvikem? chcete hodně aktivního plemeno?
my si nedávno neplánovaně pořídili pejsana, kříženec německý ovčák x labrador s beauceronem a pes je teda peckovní. ale měli jsme štěstí. uvidíme co do budoucna zdravotní stav. ale pes výborný na výcvik po NO, fakt chytrej. jedinej neduh je extrémní žravost po labradorovi, ale zas by se za pamlsek postavil na hlavu. na štěně klidný........
Uživatel s deaktivovaným účtem

lenkapolakova23
napsal(a):
Ahoj,
Kamarádka měla 2 kolie, pravda, vychované.
lenkapolakova23
napsal(a):
NO je vycvičen jen na hlídání domu.
Výcvik přece ničemu nebrání, pokud je vychovaný, tak může ke koním. Pokud není vychovaný, tak se mu trochu pověnujte a za chvíli bude moci ke koním taky.
Nevadí mi, když si někdo pořídí deset psů. Vadí mi, když nemá vychované předchozí a pořizuje nové s tím, že „tento bude lepší“. Nebude.
Vychovejte si stávající psy a choďte s nimi ke koním, jestli chcete. I ten středoasiat u koní může fungovat.
lenkapolakova23
napsal(a):
NO je vycvičen jen na hlídání domu.
Aha,takže je umístěn celoživotně ještě s tím druhým někde na dvoře či zahradě bezprizorně a řve na kolemjdoucí? Proto ho nemůžete vzít nikam mimo ,protože neumí ani základy ,ne?
Přece když má člověk psa,na kterém mu záleží,bere ho ssebou,respektive se mu věnuje natolik ,aby byl schopen jít s ním i jinam .Prostě ho socializuje ,aby mohl ten pes s ním co nejvíc být,ne?
Tak nepořizujte další, ať za chvíli nemáte plný dvorek "hlídačů"

Jaký pes? Vychovaný a ovladatelný :-) To stačí.
koně
napsal(a):
Aha,takže je umístěn celoživotně ještě s tím druhým někde na dvoře či zahradě bezprizorně a řve na kolemjdoucí? Proto ho nemůžete vzít nikam mimo ,protože neumí ani základy ,ne?
Přece když má člověk psa,na kterém mu záleží,bere ho ssebou,respektive se mu věnuje natolik ,aby byl schopen jít s ním i jinam .Prostě ho socializuje ,aby mohl ten pes s ním co nejvíc být,ne?
Tak nepořizujte další, ať za chvíli nemáte plný dvorek "hlídačů"
Ja bych se trosku zastala diskutujici, co tvrdila, ze NO jsou k obrane domu. Sousedi totiz NO maji, a to je ostry hlidaci pes. Vim, ze na nej za zadnych okolnosti nesmim sahat a pred lety na me tak osklive vystartoval pres plot (neuvedomil si, ze se "zname"), ze si to pamatuji doted.
Pritom ma od pohledu supr peci (chtela bych byt psem nasich soudedu :), majitelka ho nekolikrat denně venci venku na volno a pes spokojene posloucha na tichounke povely. Ale samotneho bych ho potkat nechtela. A nedovedu si ani predstavit, ze by se svou povahou bezpečné fungoval jako bezny stajovy pes. Proste chci rict, ze vliv plemene nejaky (logicky) bude a nejde smahem rict, ze po odpovídajícím vycviku muze kazdy pes delat vsechno
akscha
napsal(a):
Ja bych se trosku zastala diskutujici, co tvrdila, ze NO jsou k obrane domu. Sousedi totiz NO maji, a to je ostry hlidaci pes. Vim, ze na nej za zadnych okolnosti nesmim sahat a pred lety na me tak osklive vystartoval pres plot (neuvedomil si, ze se "zname"), ze si to pamatuji doted.
Pritom ma od pohledu supr peci (chtela bych byt psem nasich soudedu :), majitelka ho nekolikrat denně venci venku na volno a pes spokojene posloucha na tichounke povely. Ale samotneho bych ho potkat nechtela. A nedovedu si ani predstavit, ze by se svou povahou bezpečné fungoval jako bezny stajovy pes. Proste chci rict, ze vliv plemene nejaky (logicky) bude a nejde smahem rict, ze po odpovídajícím vycviku muze kazdy pes delat vsechno
Ale to je presne práca strážneho psa, má strážiť dom, pozemok, svoje územie. Mimo svojho územia nie je v práci a funguje normálne. Za predpokladu, že je to socilizovaný, vychovaný a vycvičený pes. Ak niekto vezme psa a hodí ho niekam na dvor, aby "strážil", tak to bohužiaľ nie je vycvičený pes.
Neviem, ako to ľudia majú, ale ja by som nemala srdce ignorovať dvoch psov doma na dvore a starať sa, cvičiť a venovať času iba tomu tretiemu.
Šmarjá:)) ať si klidně zadavatelka psa pořídí, a ať si pořídí jakého chce, jen a pouze:
1) nezáleží ani tak, jaký pe sto bude, ale jak moc velké má zkušenosti se psy - dle toho vybírat, podle cvičitelnosti - a pak také podle toho, co s koňmi konkrétně dělá, pokud jezdí hlavně na jízdárně, tak tam je výběr ještě širší, pokud jezdí hlavně na vyjížďky, tak prostě "něco co to uběhá"
2) z toho, jak reaguje, prostě člověk nezískává moc pocit, že by měla nějaký hlubší ánunk.
Někdy je prostě dobré nastavit zrcadlo. To si přece nemůže nikdo brát osobně, že mu všichni nepochlebují.
Máme ke koním už druhého NO. První byla bez extra výcviku, normální zahradně postelní pes, nezdrhala, nevšímala si cizí psi, lidi ani nehonila živočichy. Druhou jsme zdědili od policie ( vyřazená z výcviku v roce), je ostřejší než ta první, ale nevyvolává konflikt jako první, také nehoní zvěř. Na vyjížďce si "hlídá stádo". Po první delší klusové pasáži má NO jazyk až na zemi a je rád, že drží tempo, na žádné blbosti nezbývá sil a táhne se za koněm ve stopě. Za mně to není pes na pravidelné delší a rychlejší vyjížďky i když má zrovna dobře stavěné kyčle ( jako že ne takový ten s podsazeným zadkem). Na couračky se starším koněm nebo beganem super partie.
Coudas

XXX.XXX.87.254
A co je myšleno pod pojmem "pes ke koním", jakože uběhne vyjíždku, neútočí na zvířata, je dobře ovladatelný, nebo kam ho posadím, tam nehnutě sedí?
lenkapolakova23
napsal(a):
Jakoby promiňte ale že máme doma hlídače protože je normální že se vykrádají domy atd..
Ptala jsem se na otázku jaké máte vy skušenosti a co by jste mi poradily , a ne jestli NO má výcvik ano mají , na slovo poslechnou umí všechny základní povely. Prosím odpovídejte jen na otázku
Když "na slovo poslechnou a umí všechny základní povely" ,tedy ten ovčák ,máte už doma psa ke koním.Tím je váš NO
Já mám u koní NO, ven jí sebou neberu. Já myslím že u koní zvládne být většina plemen a ani nemusí být cvičena, ale podmínkou je že pes musí být VYCHOVANÝ. Nejde jen o to aby se uměl pohybovat kolem koní a po stáji, ale pokud jde o komerční ustájení, tak musí fungovat i ve společnosti jiných lidí a případně i psů. A to bývá většinou problém.

Pipilota
napsal(a):
Já třeba jsem ráda, když u koní psi nejsou. Než furt halekajici majitel a nevyzpytatelný pes, tak je lepší nic. V komerčních stájích se to umí kvůli psům hodně pokazit...
Však píšeme, základem je pes vychovaný.
napsal(a):
Však píšeme, základem je pes vychovaný.
Jo jo. Chtěla jsem tím i vyjádřit, že zadavatelka ani nepíše co by měl pes ke koním dělat. Jestli hlídat v noci areál, nebo chytat hlodavce, vodit koně z pastvy, doprovázet na vyjížďky...
Prostě už jen ze způsobu položení otázky mi to spíš zavání problémy. Nedá se totiž odpovědět jo ten a ten pes bude u koní super..