To je takový výkřik do tmy tento dotaz. Na jakého koně toto sedlo chcete? Na jakou práci?
Osobně- mám Kentaur Seneca na koně bez kohoutku, i když toto sedlo převážně myslí na koně kohoutkaté. Po úpravě sedlářem v pohodě. Jezdím hodně hobby. Takže za koně OK. Pohodlí jezdce...je pro mně na druhém místě. Jsem nenáročná. Úplně stopro sed nedrží, ale zas mi nevadí. Sed mi nekřiví. Řekla bych poctivý jezdecký univerzál. Na delší vyjížďku a lehkou jízdárenskou práci v porovnání cena/výkon dobrý, nemám na své využití potřebu hledat dál, dokud sedí nebo dokud bude upravitelné.
Mám Norika ovšem, na toto plemeno je takový “drobný”, kohoutek ma, momentálně je dost opadlý ze svalů, měla jsem na nej sedlo s komorou 2 uzavřenou a nesedí nám, ke kohoutku dam tak 2 prsty. Jezdíme jen rekreačně, ovšem nechci nějakou sytetiku, a přijde mi ze s kentaury jsou lidé hodně spokojeni tak bych volila nejspíš kentaura
Uživatel s deaktivovaným účtem

makyna017
napsal(a):
Mám Norika ovšem, na toto plemeno je takový “drobný”, kohoutek ma, momentálně je dost opadlý ze svalů, měla jsem na nej sedlo s komorou 2 uzavřenou a nesedí nám, ke kohoutku dam tak 2 prsty. Jezdíme jen rekreačně, ovšem nechci nějakou sytetiku, a přijde mi ze s kentaury jsou lidé hodně spokojeni tak bych volila nejspíš kentaura
Hlavně musí nejdřív nasvalit (proč je vůbec opadlý?), jinak vám teď koupené sedlo nemusí za pár týdnů pasovat.
Chybí mu vitaminy které teď doplňujeme, hlavně přes zimu jezdí tak jednou týdně a ma “volno” takže nemám moc čas ho nasvalit, pod sedlo mám gelovku která je zesílena u kohoutku( vycpe svaly co tam on nemá) ale bohužel to sedlo co mám, na nej nesedí tak jak bych chtěla a v druhé řadě nesedí ani mně.
Rozhodujte se mezi takovými sedly které vyhovují konstitučně koni. Není to jen o velikosti komory nebo s čím má kdo jakou zkušenost.
https://www.sedlov.eu/jak-vybrat-velikost/
Mám moc ráda Jupitera, pro mého koně naprosto nevhodný, kupovat jej a pasovat nebudu.
PS pročzrovna tyto typy, jedno je čistý univerzál (seneca) a druhý skočka.
Krom vitamínů spíš také dobře nakrmit.
Koník je krmený dobře, ma seno 24/7 a dostává řepné řízky, sladovy květ, perfect equi, lněný olej, a extr. len, myslím ze se ma opravdu dobře, jenom je proste opadlý ze svalů a není se čemu divit když jezdí takto málo, už prý odjakživa ma problém s nasvalenim zad
Tyto sedla mi přišla na pohled pěkná a dobře tvarovaná, hlavně výhoda ze mají otevřenou komoru což na konikuv kohoutek potřebuji, samozřejmě kdyby konikovi sedlo nesedělo tak si ho nenechám, není to kvůli mně, moje pohodlí je až na druhém místě, nechci koni zbytečně oddělat záda nepadnoucím sedlem…
Jezdím rekreačně ale dříve jsem byla zvyklá na skočku proto se rozhodují mezi univerzalém a skočkou. Ptala jsem se pouze o vaše zkušenosti s těmito sedly, jaké vám sedle lépe nebo tak, chci pouze názor od více lidí…

makyna017
napsal(a):
Chybí mu vitaminy které teď doplňujeme, hlavně přes zimu jezdí tak jednou týdně a ma “volno” takže nemám moc čas ho nasvalit, pod sedlo mám gelovku která je zesílena u kohoutku( vycpe svaly co tam on nemá) ale bohužel to sedlo co mám, na nej nesedí tak jak bych chtěla a v druhé řadě nesedí ani mně.
Ale ani jednou týdně ježděný kůň by neměl výrazně opadnout ze svalů. Já vím, OT.
Já osobně jsem si před obsednutím své kobyly norika pozvala paní z pasujemesedlo.cz, ona mi koně přeměřila a doporučila mi typy sedel, po kterých koukat....z těch, co přivezla, nesedlo nic. Mimo jiné doporučila právě Senecu. Tu jsme sehnala, nechala dopasovat (a mám pod tím pravý beránek, s tím sedlář počítal) a v ní jsem také začala přiježdovat a od května jezdím dodnes. Jak říkám, dle fyzio sedí stále. Kobyla také nebyla nijak extra nasvalená a svůj "tvar" si drží i teď, když chodí 3 - 4 do týdne. Je tedy klasicky beganovsky rovná jako stůl a bezkohoutkatá, ale ten K. Seneca má právě otevřenou komoru, takže by Vám mohl vyhovovat.Pokud děláte na koni vyjížďku jednou týdně na hodinu nebo hodinu a půl, tak se sedlat nebojte. Postupem času, hlavně se zvýšenou intenzitou ježdění, hlídejte, jak sedlo padne. U mého sedla je vůle dopasovat i když kobyla přesvalí.
Otázkou je, co to Vaše "opadnutí ze svalů" znamená, každý si pod tím představuje něco jiného.
Prilozim vám fotky jak koník vypadá teď a jak vypadal v létě, není nějak extra opadlý ale prostě mu chybí ty svaly u kohoutku, jakou mate komoru na vašeho norika?
Mám čtyřku. Komora byla kobyle taky trochu širší, takže jsem dala pravý (to je důležité, ne umělý, ten se časem deformuje a tlačí) beránek a sedlář podle toho pak sedlo docpal. Na tom sedláři nešetřete, vyplatí se to...a pak ho časem, obzvlášť když se zintenzivní práce, pozvete znovu, nebo fyzio vám řekne.
Komoru mám č. 4 a u Vašeho koně sice střílím od boku, jelikož mám jenom fotky, ale volila bych jí také.
Mně právě přijde že na něj by 4 byla hrozně široká, dříve jezdil pod sedlem komora 4-5 a to se nedalo, odstavaly bočnice a sedělo na kohoutku, tomu nepomohla ani gelovka ani beranek, teď máme sedlo pfiff Alberto komora 2 (16cm) a bez gelovky mu sedí na kohoutku, tak jsem uvažovala nad 2 s otevřenou komorou ale zase se bojím ale páteřní kanál nebyl moc úzký
To musíte zkusit, tohle vám nikdo takhle nepoví. Pak je ještě možnost sehnat si kontakt na paní Prokopiusovou, ta jezdívá s dodávkou plnou sedel a určitě bude mít něco, co bude dostatečně široké a půjde dopasovat, třeba by sehnala i právě Senecu. Ale rozhodně to bude dle mého názoru minimálně komora 3.

xanti, mám dotaz k těm pasujemesedla.cz - oni vám poté upravovali tu Senecu a nebo někdo jiný? Děkuji
napsal(a):
xanti, mám dotaz k těm pasujemesedla.cz - oni vám poté upravovali tu Senecu a nebo někdo jiný? Děkuji
Někdo jiný. "Pasujeme sedlo" - jenom paní přijela s pěti sedli, změřila mi koně, pustila pár erudovaných rad, sice pravdivých, ale asi bych je s trochou pídění našla i tady, měla udělat výkres, který nakonec ani neposlala, vzala si 800 + 500 cesťák a to bylo vše. Neříkám, že řemeslo neumí, ale tohle mě dost namíchlo, takže už jsem je pak nevolala. Sedlo upravoval nakonec pan Zima z Equiservisu, a ten je špica, ale je těžké ho uhnat, štěstí je, že moji ustajovatelku už zná a vždy tam jede na víc koní..
Teda jako abyste mi rozuměli, namichlo mě to, že se tvářili, bůhví kolik seděl na koně SN nemají a nakonec ta návštěva byla vlastně dost k ničemu, kdybych věděla, že mi skoro nemají co nabídnout, tak jim ani nevolam...

Děkuji za info, na pasujemesedlo jsem totiž dostala již takový "nijaký" ohlas, a doufala jsem, že má někdo pozitivní zkušenost skutečně s opracováním sedla od nich.