Bezobilné krmivo pro koně vředaře

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

čeli

5.1.2022 13:19
čeli

XXX.XXX.126.58

Dobrý den všem,

měla bych dotaz ohledně krmiva pro mého koně. Kůň měl před cca 4 roky vředy, které se "vyléčily". Koně mám od června 2021 a snažím se o prevenci proti opětovnému vzniku vředů. Kůň by tedy neměl dostávat obiloviny. Momentálně dostává bezobilné müsli NovaEqui Plus 1/2 odměrky večer a ráno 200g rýžových otrub + 600g vojtěškových granul.
(Podle toho co jsem se dočetla by měl dostávat 1:3 rýžovky:vojtěšce). Rýžovky s vojtěškou krmím teď tak měsíc. Poslední týden se mi ale stává, že ranní KD nedojí. A celkově je takový uťáplý.
Neporadili by jste mi prosím jak mu KD dávku upravit?
Napadlo mě rýžovky s vojtěkou vyřadit a dat místo toho třeba nějaké bezobilné granule.
Díky všem za odpovědi :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2022 14:00

Ne ze by vyleceny vredar nemohl obili.muze.ale v davce.ktera mu nebude delat problem s travenim.asi u kazdeho jinak . cca okolo kila?
Dulezite je.aby konik mel pred obilim nebo soucasne.pokud to menežment nedovoli. v zaludku bud tu vojtesku nebo seno,myslim, ze kompromis jsou repne řizky.
Klidne bych misto pluska,ale i to klidne davala klasik a nebo premium do pul.kila.ovsa..neco te vojtesky a vecer repne rizky misto vojtesky.aby mel konik zmenu.ona je ta vojteska i dost v tech musli.
Edit:a nejaky ten tuk.soja.len.sojalen dohromady.slunecnice.oleje.

5.1.2022 14:11
Arbora

XXX.XXX.80.73

Ak sa tá ranná dávka máča, môže to byť len veľký objem, pokojne by som ubrala. Na energiu je bezpečný olej. Možno by som to schutnila nejakými bylinkami, alebo niečím podobným.

5.1.2022 14:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zjednodušte tu krmnou dávku.
Pokud je kůň vyléčený, klidně oves dejte. Však nemusíte plný kýbl. Nechala bych to mysli, dala půl litru ovsa a přidala olej + dobrý MinVit.
Teď nejspíš olej řepkový (už je možné koupit i 5 litrů přímo oleje pro koně) a pak z jara lněný, při přelínávání.
Kdybych své kobyle nedávala oves, ani nevyjedu ze vrat. A to je muchařka.
A jak píše verun, kůň by měl před příkrmem sežrat nějaké seno či se pást. Nikdy nedávejte obilí na lačno.

5.1.2022 16:30
Rif Du Madon

XXX.XXX.56.10

A ráno má pouze vojtěšku a ryžovky? To je echt chuťově neatraktivní žrádlo. Zkuste přisypat trochu ovsa nebo stačí ovesné vločky-udělají víc parády na menší hmotnost, nebo trochu granulí. Až tak velký objem to není, jestli to žral už měsíc.
Druhá věc je, jestli ty vředy opravdu nemá. Jestli nedožere ani ochucené a k tomu bude bez šťávy, proberte tu možnost s vetem.

5.1.2022 17:00
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Je to málo vstupních informací na to aby byla rada opravdu cílená. (kdo radil dávat rýžovky s granulovanou vojtěškou? není to chutné) Nevíme co je kůň zač - norik je jiná něž A1/1 - tedy hmotnost, KVH a plemeno. Kdy byl naposledy na vředy vyšetřen? Ony se rády vrací i po dobrém zaléčení.
Vždy je potřeba rozebrat si celek na dílčí kusy. Posuzovat celou KD a i jednotlivé dávky v KD a taky krmnou techniku (obecně je vždy potřeba nejdříve založit seno a potom teprve dávat obilí - nikdy nemá přijít do prázdného žaludku). Taky stres koně je potřeba rozebrat - má klid na žrádlo?, jak vychází s ostatními ve stádě? Nemá nějaké jiné bolesti? (vyšetření zubů, zad atd. veterinářem) Sedí mu správně postroje? Nikde žádné otlačení?
Prostě toho zjistěte co nejvíc a všechno zvažte do detailů. Někde to správné řešení je. U vředařů však bývá nejčastěji problém v seně. V jeho dostatečném množství a dostatečné kvalitě (ubývá lidí kteří umí správně seno posoudit, nejen vůně, barva, chuť, cizí příměsi - ale i určit druhy trav a bylin v něm). A dále má velký vliv nějaký stres. Často jsou vředy z neklidu při žraní. Někteří koně potřebují "přepážku", aby měli opravdu klid na žrádlo...

5.1.2022 17:11
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Ono totiž co je vlastně bezobilné krmivo? Vnímáte to jako objem, či spíš jako nějaký koncentrát do kyblíku? Z toho totiž potom teprve lze vyvodit co hledáte - jemná řezanka je v granulovaném seně či vojtěšce. Dá se koupit i různá řezanka - některé jsou pro vředaře opravdu nevhodné a moc ostré, jiné v klidové fázi po zaléčení jsou zase vhodné. Kvalitní řepné řízky, sladový květ, plevy, otruby...až nějaké průmyslové odpady jako výlisky z jablek atd.
Celkově je v müsli na českém trhu hodně značek a v hodně rozdílné kvalitě... (osobně dávám přednost zamíchání si na míru přímo koni. Za poradu od krmiváře dáte do 2 tisíc a máte vystaráno klidně na roky dopředu - vrátí se to v nižší potřebě veterináře a taky si často neplatíte za drahý obal na "značkovém müsli")

6.1.2022 07:10

Souhlasím s málem vstupních informací.
Zaplaťte si výživáře.

6.1.2022 09:23
šimlík

XXX.XXX.215.18

Jak byl koník krmený než jste ho koupila? Pokud chcete krmit, to co krmíte, záleží jaké rýžovky krmíte a o jakého koně jde. Není problém namíchat vše dohromady a přidat lněné semínko, minvit a krmit 1/2 dávky ráno a 1/2 dávky večer. Množství podle typu a režimu koně. Nedávno jsem se tu ptala na bezobilné krmení pro poníka, tak se podívejte spíš na hotové krmivo.
Jinak pokud žádáte radu, bylo by dobré komunikovat.

čeli

6.1.2022 12:13
čeli

XXX.XXX.126.58

Děkuji moc všem za rady,
doplňuji informace. Plemeno koně je tedy již zmíněný český teplokrevník. Má okolo 155 cm KVH a zhruba 400-450kg a je mu 17. Teď přes zimu má klidnější režim, 2-3x týdně je pod sedlem, z toho tak 1x týdně trénink. Přes léto jezdil tak 5x týdně z toho 1-2x týdně trénink (skokový). Než jsem ho měla, byl krmený dlouhodobě 1/2 odměrky NovaEqui Plus + 1/2 odměrky pšeničných otrub.
Monetální KD ráno: 200g Rýžových otrub (Mikrop), 600g vojtěškových granulí (Energys), 50g Mustang Trace, hrst konopných semínek.
KD večer: 1/2 odměrky NovaEqui Plus, hrneček slunečnicových semínek, collagen, Fixkraft Mineral pelletts.

Před krmením mají samozřejmě seno, na prázdný žaludek příkrm nedáváme. :)

čeli

6.1.2022 12:28
čeli

XXX.XXX.126.58

Od majitelky mi bylo řečeno, že je už nemá. Nemá tedy momentálně ani žádné příznaky vředů. Večerní krmení sežere s velkým apetitem :D Seno má vždy taky všechno snězené. Ve výběhu mají momentálně slámu a v boxe dostatek sena + mu dávám ještě i do sítě. Dožíral vždy vše, jen teď ty rýžovky moc ne. Radil mi to prodejce krmiva. Na krmivo má klid, nikdo ho neotravuje. Ve stádě jdou čtyři. Je dominantnější ve stádě, ale teď už ne moc zákeřný, spíše všichni ví, kdo je tam “PÁN“, ale celkem se ožužlávají :D Jiné bolesti nepozoruji. Jen má lehce nateklé zadní spěnky, ale od vet. Mi bylo řečeno, že k jeho věku si může dovolit mít lehce nateklé nohy a má drolivá kopyta, proto dáváme Mustang Trace. Fyzio měl v září a úplně bez problémů, zuby budeme dělat teď v lednu. Výstroj mu sedí dobře, pasovali jsme sedlo v červnu a při kontrole teď v listopadu bez problému sedí stále a zbylá výstroj taky v pořádku.

6.1.2022 13:06
Arbora

XXX.XXX.80.73

Noo, tak trebárs tie mikropácke ryžovky by som nekŕmila. Môže byť, že ak tú rannú dávku po vyluxovaní sena dostane práve tieto ryžové otruby, vredy budú späť. Složení: Rýžový obrus, kukuřičný šrot, pšeničné otruby, jablečné výlisky, minerálky, antioxidanty a vojtěžkové úsušky.

Tak isto režim vo výbehu iba slama a vyžraté seno do rána, mi nepríde ako úplne najšťastejšie zvolený režim pre koňa, ktorý už na vredy liečený bol.

čeli

6.1.2022 13:15
čeli

XXX.XXX.126.58

Bohužel jinou možnost než slámu nemáme, takže jsem ráda aspoň za tu slámu, kterou přes den žerou.

6.1.2022 15:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

čeli napsal(a):
Bohužel jinou možnost než slámu nemáme, takže jsem ráda aspoň za tu slámu, kterou přes den žerou.

Přidejte seno na noc. Až natolik, že ráno nenajdete vyluxovaný box. Musí tam zůstat tolik zbytků,aby bylo poznat, že kůň seno měl.
Nevím, kolik platíte, ale seno není natolik drahé, abyste se nevešla do ceny ustájení. Ale i kdyby jste si měla připlatit, za víc sena, bude to vždy levnější, než když se vašemu koni vředy vrátí. Bude vás to stát násobně víc, než nějaká stokoruna za seno navíc.
Prevence je vždy levnější. Věřte mi, mám kobylu nemocnou a vím, co to obnáší.
Ta vaše KD je nějaká slabučká. Vážně stačí vašemu koni cca 1,5 kg krmení na den? Nebo špatně počítám? Podpůrné přípravky nepřipočítávám.

6.1.2022 17:47
šimlík

XXX.XXX.215.18

Tak sama vydíte, že to koni nestačí. Pokud nechcete přidat třeba trochu mačkaného ječmene do Plusu a hledáte bezobilné, tak se podívejte na Puritan od Hoveleru, dávkovala bych dle doporučení bez dalších ingrediencí. Jsem zastánce krmit ráno i večer to samé. Pokud je koník zvadlý, potřebuje přidat energii.

6.1.2022 18:32
koně

XXX.XXX.174.63

čeli napsal(a):
Děkuji moc všem za rady,
doplňuji informace. Plemeno koně je tedy již zmíněný český teplokrevník. Má okolo 155 cm KVH a zhruba 400-450kg a je mu 17. Teď přes zimu má klidnější režim, 2-3x týdně je pod sedlem, z toho tak 1x týdně trénink. Přes léto jezdil tak 5x týdně z toho 1-2x týdně trénink (skokový). Než jsem ho měla, byl krmený dlouhodobě 1/2 odměrky NovaEqui Plus + 1/2 odměrky pšeničných otrub.
Monetální KD ráno: 200g Rýžových otrub (Mikrop), 600g vojtěškových granulí (Energys), 50g Mustang Trace, hrst konopných semínek.
KD večer: 1/2 odměrky NovaEqui Plus, hrneček slunečnicových semínek, collagen, Fixkraft Mineral pelletts.

Před krmením mají samozřejmě seno, na prázdný žaludek příkrm nedáváme. :)

Taky bych přidala ,na jádru ,respektive tedy na granulích .Co má těch půl odměrky ,není od výrobce psáno víc ? Aby vůbec mělo smysl mu je dávat?
Když už celý den žužlá akorát slámu,a sena píšete ,že má taky hodně, tak vlákniny by měl mít dosti
A z toho co mu dáváte,to je samá hrst semínek a kde nic tu nic ,by byl uťáplý skorem každý
Obzvlášť v zimě

7.1.2022 08:48
Arbora

XXX.XXX.80.73

sisi58 napsal(a):
Přidejte seno na noc. Až natolik, že ráno nenajdete vyluxovaný box. Musí tam zůstat tolik zbytků,aby bylo poznat, že kůň seno měl.
Nevím, kolik platíte, ale seno není natolik drahé, abyste se nevešla do ceny ustájení. Ale i kdyby jste si měla připlatit, za víc sena, bude to vždy levnější, než když se vašemu koni vředy vrátí. Bude vás to stát násobně víc, než nějaká stokoruna za seno navíc.
Prevence je vždy levnější. Věřte mi, mám kobylu nemocnou a vím, co to obnáší.
Ta vaše KD je nějaká slabučká. Vážně stačí vašemu koni cca 1,5 kg krmení na den? Nebo špatně počítám? Podpůrné přípravky nepřipočítávám.

Stačí aj oveľa menej, mám 1.70kvh valacha na polovičnej dávke 1x denne a prospieva, až príliš. Nemá žiadne obilie a väčšinu toho, čo má v kýbliku, tvoria bylinky. Ale, má seno v podstate neobmedzene.

7.1.2022 09:14

Sena přidejte tak, aby v síti ráno ještě zůstalo, pokud to tak už neděláte.

Co je "půl odměrky"? Zvážit.

Klidně může být, že mu to prostě nechutná. Tak mu dejte něco jiného. Jestli dobře žere to NovaEqui, tak mu k tomu přisypte nějakou tu vojtěšku, ať snížíte podíl škrobů a zvýšíte podíl vojtěšky (na vředy), a můžete frčet na tom ráno i večer. Pokud by vám bylo líto, že jste přišla o rýžovky, záleží na tom, proč je krmíte. Jestli kvůli tukům, snadná pomoc - přidejte olej nebo semena (co takhle len - koně nasazují novou srst). Pokud rýžovky krmíte na vyvážení Ca/P, tak se u nich píše, že mají poměr vyvážený, takže do bilance v KD nezasáhnou tak jako tak. Pozor na dávkování vit-min přípravku spolu s dalšími složkami KD - u těch rýžovek je psán obsah selenu, jestli je nějak dodávaný, tak můžete překračovat denní dávku (nikde jsem nenašla analýzu složení ani energetickou hodnotu, což je dost tristní u krmiva "pro sportovní koně"). Co se týče NovaEqui mám pocit, že některé mají minerální premix a některé ne, to by se mělo pohlídat.

Na konkrétní množství se musíte zeptat výživáře.

Kůň může být "nijaký" z důvodu změn počasí, nasazování nové srsti, atd. Můžete udělat rozbory krve, zda jsou hladiny prvků a metabolických ukazatelů v pořádku.

Mají ve výběhu celodenní přístup k nezamrzlé vodě? Pokud žerou slámu, je to podstatná podmínka fungování.

7.1.2022 09:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Žalúdočné vredy je asi taká diagnóza, ako kolika.

Vredy kde, v ktorej časti žalúdka, aký stupeň, koľko?
To si niekto myslel, že má vredy, alebo mu boli diagnostikované endoskopicky?
Lekárska správa nie je, predpokladám a nejaké koňove problémy sa zvalili na vredy.

Nečítala som podrobne, no pokiaľ futruje slamu, jeho žalúdok bude mechanicky dráždený, ľudia sa upli ako blázni na mantru "kôň s vredmi nemôže jadro", no na kvalitu sena a podstielky sa akosi zabudlo - tvrdé, ostré steblá dokážu mechanicky veľmi iritovať.

Na tej KD by skapal od hladu aj hucul, kde na toto ľudia chodíte, kto vám takéto nezmysly odporúča, či to je samodomo?

Mikrop ryžovky sú s nejakým bordelom, mali vždy kyslejšiu chuť a lucerka od Energys...to by nikto nežral

7.1.2022 09:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Stačí aj oveľa menej, mám 1.70kvh valacha na polovičnej dávke 1x denne a prospieva, až príliš. Nemá žiadne obilie a väčšinu toho, čo má v kýbliku, tvoria bylinky. Ale, má seno v podstate neobmedzene.

Nerozporuji. Ovšem to, co je pro jednoho koníka až,až nemusí druhému stačit. U plnokrevníka bych se nebála na zimu trochu přidat. Žádného tlustého neznám.

7.1.2022 10:10

Píše ČT, no ČT může být cokoli od toho, co má na fotce sisi58 až po plnokrevníka s hrubší hlavou. Jednomu ČT budete muset omezovat pastvu, druhého nenakrmíte kily obilí.

9.1.2022 13:45
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Horsana napsal(a):
Žalúdočné vredy je asi taká diagnóza, ako kolika.

Vredy kde, v ktorej časti žalúdka, aký stupeň, koľko?
To si niekto myslel, že má vredy, alebo mu boli diagnostikované endoskopicky?
Lekárska správa nie je, predpokladám a nejaké koňove problémy sa zvalili na vredy.

Nečítala som podrobne, no pokiaľ futruje slamu, jeho žalúdok bude mechanicky dráždený, ľudia sa upli ako blázni na mantru "kôň s vredmi nemôže jadro", no na kvalitu sena a podstielky sa akosi zabudlo - tvrdé, ostré steblá dokážu mechanicky veľmi iritovať.

Na tej KD by skapal od hladu aj hucul, kde na toto ľudia chodíte, kto vám takéto nezmysly odporúča, či to je samodomo?

Mikrop ryžovky sú s nejakým bordelom, mali vždy kyslejšiu chuť a lucerka od Energys...to by nikto nežral

Krmné dávky sú asi výsledkom poradenstva od indivíduí, čo sa prezenujú akože celostný prístup. Miesto čo by robili poriadne svoje remeslo, prečítajú si kapitolu o metabolických koňoch a chrlia termíny a zaručené rady. Fachá im to na velkom percente pacientov, pretože pravdepodobnosť, že sa trafia do diagnózy tam bez debaty je. Akurát už nemajú mentálnu kapacitu na prípady, kde jeden nález má x etiologických možností. Práca s anamnénou a dif.dg nehrozí. Spokojně naordinujú obvyklú liečbu o seně a minvite. Ono im málokedy niekto prijde na chybu, stratí sa to v ďalšich problémoch koňa a hlavne je to nepostihnutelné.

9.1.2022 14:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Krmné dávky sú asi výsledkom poradenstva od indivíduí, čo sa prezenujú akože celostný prístup. Miesto čo by robili poriadne svoje remeslo, prečítajú si kapitolu o metabolických koňoch a chrlia termíny a zaručené rady. Fachá im to na velkom percente pacientov, pretože pravdepodobnosť, že sa trafia do diagnózy tam bez debaty je. Akurát už nemajú mentálnu kapacitu na prípady, kde jeden nález má x etiologických možností. Práca s anamnénou a dif.dg nehrozí. Spokojně naordinujú obvyklú liečbu o seně a minvite. Ono im málokedy niekto prijde na chybu, stratí sa to v ďalšich problémoch koňa a hlavne je to nepostihnutelné.

Přesně tak!
A co mě vytáčí velmi, jak je teď móda bezobilné krmení, tak mají koně KD nikoli jako koně, ale jako andulky.
Pak nechtějí chodit, jsou bez elánu a takoví nemastí, neslaní. Pak slyšíte, že jsou líní a neposlouchají.
Je to pitomé, pro koně škodlivé a ve výsledku to nikam nevede.

9.1.2022 14:45
Dotaz

XXX.XXX.235.225

To mne spíš překvapuje, kolik lidí je ochotno radit produkt, aniž by o koni cokoliv věděli. Prostě kůň potřebuje přibrat, nikdo neřeší, včetně majitele, proč je hubený, nikdo moc nepatrá po příčině, nezajímá je, že co je kůň za plemeno, jak žije, jak je starý, jaká je zátěž apod., každý akorát doporučí, co u nějakého jiného koně vedlo k nárůstu hmotnosti. Pak jsou tam KD ze tří druhů komplexních granulí a dalších doplňků k tomu. Majitel raději koupí opakovaně různá krmiva na zkoušku, než aby to udělal rovnou pořádně s výživářem a neztrácel čas se zkoušením kde čeho.

Neregistrovaný uživatel

16.2.2022 12:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.96

St. Hippolyt má krmeni přímo pro vredare. Záložka vet krmiv Brandon a pak v klasických myslím Best Jahre 😊🌿

Přidejte reakci

Přidat smajlík