Hodonin/Slovensko - handlíři?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ronka

5.1.2022 16:54
Ronka

XXX.XXX.115.222

Zdravím, narazila jsem na inzerát s chladnokrevnymi koňmi. Znáte někdo? Dá se věřit nebo? Máme to vcelku daleko a kvůli koni, který bude ve skutečnosti starej mrzák, se mi úplně nechce... https://zvirata.bazos.cz/inzerat/146572042/prodam-kobylu.php

5.1.2022 17:52
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No nedávno se tu probíral ten druhý inzerát na bílou... Ve mě to důvěru nebudí.
ALE je fakt, že to může být OK (oni s tažáky často bývají spojeni lidé kteří jsou v určitém směru omezeni - nedokáží řádně nafotit, správně informovat). Stejně tak to může být napalovák od handláků.
Doporučuji oslovit je a normálně požádat o fotky dokladů koní, očkování, krve. K tomu požádat o fotku v zootechnickém postoji, nějaké fotky a videa v zápřahu a i v různých chodech. Prostě slušně požádat o více informací s tím že když doloží, tak se pojedete podívat...

5.1.2022 17:55
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No a taky bych chtěla vidět připouštěcí lístek! (aby z toho nebyla pokuta za černou plemenitbu - taky aby se vůbec dal nějak rozumně hlídat porod atd. napovídat se toho dá hodně...)

6.1.2022 15:30
xanti

XXX.XXX.27.178

Pokud doopravdy chcete chladnokrevníka, jděte někam, kde bude mít alespoň jakž takž záruku, že kupujete kvalitního koně, ke kterému se člověk choval slušně. V ČR je těch chovů dost. Nehledejte přes inzerci, tam moc dobrých chladnokrevných koní neseženete, vlastně se tam neobjevují vůbec.

Chladnokrevníci mají podobný úděl jako huculové, drží je kdejaké střevo, které ví tak maximálně, kde má kůň hlavu a kde ocas a myslí si, že jsou naprosto bezúdržboví. Bývá s nimi častokrát hrubě nakládáno, a pak mívají tito koně opravdu nevhodné, někdy i nebezpečné chování - a uvědomte si, že to opravdu není teplokrevník, ten váhový rozdíl je opravdu znát. Pouští se kde kdo s kde kým, takže původy pochybné (a u chlaďase na tom dost záleží, pokud chcete jim vlastní rozvážnou povahu a dobré zdraví), ti koně vypadají brzo dospěle a bývají přetěžováni, třeba v lese neumětelem anebo se na nich rajtuje od dvou let, navíc jsou kolikrát z dvorečkových chovů, nedostatečně nakrmení. Neříkám, že ta kobyla z fotky musí být apriori špatná, ale už je to, že je odněkud dotažená (má vůbec papíry???) a že výsledné hříbě bude nějaká křižovatka, smrdí průšvihem a hlavně.... za tyhle peníze, co za ní chtějí, seženete mladou, zdravou, nezrazenou a dobře vedenou kobylu, po výkonostkách...a obchod dost často proběhne čistě, jelikož renomovaní chovatelé těchto koní jsou dost hrdí lidé a záleží jim na tom, aby jejich práce nesla dobré jméno. A hlavně jim záleží na osudu jejich koní.

A poslední věc - do kvalitního chovu se vyplatí jet i přes celou republiku. Já třeba svého koně měla jen 100 km, ale odvezla jsem si ho až napočtvrté.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2022 15:33
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ronka napsal(a):
Zdravím, narazila jsem na inzerát s chladnokrevnymi koňmi. Znáte někdo? Dá se věřit nebo? Máme to vcelku daleko a kvůli koni, který bude ve skutečnosti starej mrzák, se mi úplně nechce... https://zvirata.bazos.cz/inzerat/146572042/prodam-kobylu.php

Mně se teda moc nelíbí kopyto na LZ.

6.1.2022 15:38
xanti

XXX.XXX.27.178

Jen jsem asi dost ostrá...sem tam se kvalitní chlaďas v inzerci najít dá, ale nezkušený kupující nemá kapacitu to rozeznat....jinak by se totiž tolik lidí nechytal na tyhle podivné handláky.

Jo a ještě jedna věc - renomovaný chov má tu výhodu, že když řeknete, na co koně chcete a jakou by měl mít povahu, tak Vám dost často vyberou koně na míru....anebo Vám třeba neprodají vůbec, protože pro dobro všech a protože takového koně třeba jednoduše a prostě nemají a za každou cenu Vám jiného cpát nebudou, ale třeba doporučí někoho jiného.

6.1.2022 18:44
koně

XXX.XXX.174.63

Ronka napsal(a):

Ty kobyly ,když by byly nakrmené,vystrouhané a slušně nafocené by špatně nevypadaly.
Průkazy ,krve a očkování jsou druhá věc.
A s čím, jak dlouho a jestli vůbec je březí, ta tmavá,taky těžko říct.
Zkusila bych,jestli ti prodejci budou více a podrobněji ochotní komunikovat .
A že by vám vyvedli úplně jiné zvíře ,než z fotek ,to pochybuji.
Spíš kdybyste si nadiktovala ještě jiné,mohli by vám jich předvést víc.Když už byste jela delší cestu.
Jinak má pravdu Xanti,jestli chcete konkrétně chladnokrevníka ,volte od českého chovatele .Většinou jsou to skutečně věci znalí hospodáři a produkují koně kvalitní .A taky s hotovými průkazy a dalšími náležitostmi

Přidejte reakci

Přidat smajlík