Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2022 17:53
makyna017

XXX.XXX.164.143

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli sedí toto sedlo, nejdřív na 1 konikovi a pak na druhem.

Přijde mi, že druhy už ho ma dost u kohoutku, když pridělam podbrisnik tak mezi komoru a kohoutek dam tak 1 prst.

U prvního koníka dam 2,3 prsty mezi komoru a kohoutek i když na něm sedím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2022 10:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takto to není možné posoudit.

Pozvěte si někoho na místo. Sedlo není jen otázka kohoutku, je třeba se podívat, jak je vyvážené (to sedlo na první fotce se mi zdá buď vepředu úzké a nebo nasedlané moc dopředu, protože máte těžiště posedlí v zadní třetině, to bude záchodový sed jak vyšitý), kam má tendenci na hřbetě sklouzávat, samozřejmě je třeba posoudit i s jezdcem (jestli po dotažení hrozí tlakem na kohoutek, tak když si sednete, bude to tam na sto procent) a tak dále.

Netušíme, co je to za sedlo, levné šunty mají elastické kostry, které se pod jezdcem rozpliznou, a tam teprve je věda to sedlo napasovat, aby i rozplizlé dělalo, co má.

https://www.kamir.cz/infoportal/pasovani-sedla-1-dil a 2.díl a 3. díl

7.1.2022 10:42
xanti

XXX.XXX.27.178

Jak píše Buggyra - trochu bych to jen rozvedla.

Obecně - z fotky nelze posoudit, jelikož a protože jak píše Buggyra. Má to právě i další fáze posouzení - jak se sedlo ne/pohybuje na koni při koňském pohybu, dále jak s ev něm cítíte vy, když na koně nasednete.

Pokud máte koně doma a žádného trenéra k ruce, měla bych dvě low cost cesty, kterými bych mohla jít:
1) zajet do nejbližší sportovní stáje a domluvit se, jestli by vám na to prostě nemrkli - sportovní trenéři většinou už viděli mraky koní a mají na to oko. Pokud by to sedlo jakž takž, pak bych zavolala sedláře na úplnou úpravu. Tady se také může stát, že pokud sedlo nesedne, třeba vám něco z druhé ruky od někoho seženou nebo prostě o něčem vhodném budou vědět.
2) Kouknout se na toto video a celkově videa jemu podobná https://www.equitv.cz/porad/O-sedlech-a-sedlani.html - ale tohle je velmi kvalitní. Pokud usoudíte na základě tohoto návodu, že je sedlo celkem OK, zavolejte sedláře na další úpravu.

Jinak musím pochválit, jak výběr sedla berete poctivě, kéž by to tak prožívali i jiní....

7.1.2022 11:32
makyna017

XXX.XXX.164.143

Sedlo je trochu více vepředu, také to teď vidím, ten můj blbec nechtěl stát na místě a pořád pochodoval 🤣 s podbrisnikem si to tak všechno sedlo a když jsem do něj sedla, nepřišlo mi že bych seděla nějak moc vzadu, cítila jsem se dobře, koník vypadal také spokojeně, ale přece jenom asi pozvu nějakého sedlare, nechci takhle zbytečně oddělat koni záda

Druhému konikovi už moc nesedí, přišlo mi ze si sedlo hrozně sedá na kohoutek a tak se jako “rozplizne”

Jinak děkuji moc za rady!

Přidejte reakci

Přidat smajlík