Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.1.2022 16:30
Adka1

XXX.XXX.67.38

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké je podle vás nejcharakternější plemeno?
Je mi jasné že, záleží také na koni samotném, ale třeba se vám nějaké osvědčilo.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2022 17:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.97

Achaltekinec

9.1.2022 17:25
lenacia

XXX.XXX.173.31

co sem zažila tak Appaloosy

9.1.2022 17:43
xanti

XXX.XXX.90.120

Co znamená nejcharakternější? Jaký soubor vlastností si pod tím mám představit?

Pokud myslíte pracovitého koně s dobrým vztahem k lidem, jistého kroku, ochotou domluvit se, vyhovět a nevymejšlet brikule pod sedlem, nemstít se a s velkým uměním odpustit, tak je to slezský norik.

Měla jsem k dispozici řadu plemen, samozřejmě že ne všechny, ale tohle jsem poznala jen u těchto koní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2022 19:23

Adka1 napsal(a):
Dobrý den,
Je mi jasné že, záleží také na koni samotném, ale třeba se vám nějaké osvědčilo.

Klusák.

9.1.2022 19:50
Dogas

XXX.XXX.114.211

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Achaltekinec

Proč zrovna podle Vás Achal? Nechci rýpat, jen mne to zajímá.

9.1.2022 20:00
xanti

XXX.XXX.96.23

Dogas napsal(a):
Proč zrovna podle Vás Achal? Nechci rýpat, jen mne to zajímá.

Achal je naprosto Boží zvíře. Jezdila jsem s jedním jenom já 3 roky. Jenže jendo kůň, který si člověka musí vybrat. Má skvělý charakter, ale jen to kůň jednoho pana. Chytrý, bystrý, vytrvalý.

Proto jsem se ptala, co znamená nejcharakternější. Jelikož pro mně to je třebas kůň, který má tak trochu lidské chování, je schovívavý, ale zároveň zdravě sebevedomý a vede dialog a každým člověkem...a tak dále.

9.1.2022 20:24
koně

XXX.XXX.174.63

Adka1 napsal(a):
Dobrý den,

Je to kus od kusu ,a taky jaké už má předchozí zkušenosti s člověkem
Za mě volbluti ,ale ti potřebují člověka,který sám ví co chce ,a dokáže je podpořit .
Jinak kladrubák a chlaďasi ,ti jsou takoví "blbovzdornější " ,a to i na péči a přístup

9.1.2022 20:31
xanti

XXX.XXX.96.23

koně napsal(a):
Je to kus od kusu ,a taky jaké už má předchozí zkušenosti s člověkem
Za mě volbluti ,ale ti potřebují člověka,který sám ví co chce ,a dokáže je podpořit .
Jinak kladrubák a chlaďasi ,ti jsou takoví "blbovzdornější " ,a to i na péči a přístup

Ano, kladrubák též, jsem zapomněla, to jsou také neuskuteční koně.

9.1.2022 21:04
akscha

XXX.XXX.26.89

Jako plemeno bych rekla plnasi - ti se opravdu snazi vyhovet, pokud alespon trochu mohou. Ale potrebuji klidneho citliveho partaka, ktery chápe, jak jim to v hlave funguje. Potom pro nej jdou i za hranu sebezniceni, rekla bych.

Obecne si ale myslim, ze mnoho koni vsech plemen, kteri si se svym clovekem skutecne sedli (tj. i jezdec nasloucha koni a respektuje jeho drobne zvláštnosti), jsou cloveka chopni az uzasne podrzet.

10.1.2022 01:19
lenacia

XXX.XXX.173.31

Jinak, za mě je každý kůň originál jedinec. A jeho charakter si člověk uvědomí často až ve chvíli, kdy s ním tráví většinu času, tedy že jej vlastní.
Plno lidí má v představě že školní koně někde na jízdárně vlastně vůbec nejsou charakterní koně, ale opak bývá pravdou. Čím déle a častěji s koněm trávíte čas, najednou začnete vnímat jeho chování individuálně, začněte chápat jeho myšlenkové pochody, jeho náladu, co má rád a co nemá...
Sou plemena specifičtější v nějakém smyslu chování. Moje ČT Sára díky bohu není tak 'náladová' jako appa klisny, který jakmile se špatně vyspí tak je ten den všechno špatně (jasně ne všichni zástupcům plemene jsou stejní, ale fakt sem znala 8 klisen a ani na jednu bych si nesedla kdyby se ten sen tvářila ještě víc 'plesvině' než normálně 😅)

10.1.2022 08:17
Arbora

XXX.XXX.149.42

Záleží od toho, čo si pod charakterom predstavujete. Najcharakternejšie plemená sú vysoko v krvi, pretože sú skrátka citlivejšie a vnímavejšie. Nie sú ale pre každého, pretože neodpúšťajú, premýšľajú a pamätajú si.

10.1.2022 08:22
xanti

XXX.XXX.90.120

lenacia napsal(a):
Jinak, za mě je každý kůň originál jedinec. A jeho charakter si člověk uvědomí často až ve chvíli, kdy s ním tráví většinu času, tedy že jej vlastní.
Plno lidí má v představě že školní koně někde na jízdárně vlastně vůbec nejsou charakterní koně, ale opak bývá pravdou. Čím déle a častěji s koněm trávíte čas, najednou začnete vnímat jeho chování individuálně, začněte chápat jeho myšlenkové pochody, jeho náladu, co má rád a co nemá...
Sou plemena specifičtější v nějakém smyslu chování. Moje ČT Sára díky bohu není tak 'náladová' jako appa klisny, který jakmile se špatně vyspí tak je ten den všechno špatně (jasně ne všichni zástupcům plemene jsou stejní, ale fakt sem znala 8 klisen a ani na jednu bych si nesedla kdyby se ten sen tvářila ještě víc 'plesvině' než normálně 😅)

Právě školní kůň je pro mně onen charakter. Tím, že mimo jiné umí odpustit a mají ucho a hřbet pro každého a hned nesoudí. Ale jako tak mám i u lidí, takže proto tím měřím i charakter koně.

10.1.2022 17:31
janajana65

XXX.XXX.243.184

Pro mě osobně arabové. Jsou sice specifičtí a rozhodně nejsou pro každého. Tvrdá ruka na ně moc neplatí a to je to, co se mi na nich líbí. Člověk si musí jejich ochotu zasloužit, potom jsou to parádní parťáci. Ale já jsem takový trošku divnočlověk, tyhle typy zvířat (hrdá, vznešená, samostatně přemýšlející) mám ráda. Proto mám taky doma chrta, občas mi přijde, že jsem si pořídila araba v menším vydání.

10.1.2022 18:20
majkulka

XXX.XXX.152.184

janajana65 napsal(a):
Pro mě osobně arabové. Jsou sice specifičtí a rozhodně nejsou pro každého. Tvrdá ruka na ně moc neplatí a to je to, co se mi na nich líbí. Člověk si musí jejich ochotu zasloužit, potom jsou to parádní parťáci. Ale já jsem takový trošku divnočlověk, tyhle typy zvířat (hrdá, vznešená, samostatně přemýšlející) mám ráda. Proto mám taky doma chrta, občas mi přijde, že jsem si pořídila araba v menším vydání.

souhlas Naše kombinace - arabský plnokrevník a azawak

10.1.2022 19:42
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

Rozhodně lipicán.
Nikdy jsem nevlastnila, nejezdila a neznala úžasnější zvíře. Mám klisnu, 5 let, mohla by být ještě potrhlé děcko. Ale ne. Má to v té velké hlavě skvěle srovnané.
Je chytrá, ochotná, pracovitá, dopředná, velmi jemná a vnímavá, bez toho aby byla přecitlivělá a výbušná. Každý den mě překvapuje jak rychle se učí. Všechno si taky bezvadně pamatuje. Ke všem lidem je velmi milá, i když se jí děje něco nepříjemného.
Občas mám pocit, že jsem si pořídila psa🙂
Má taky něco, co neumím přesně popsat. Asi noblesu? To mi přijde, že mají s kladrubáky společné.

Ale, jako každý kůň, vyžaduje trpělivost, spravedlnost a srozumitelné požadavky.

14.1.2022 16:25
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

Přidávám se do týmu arabášů, nejsou pro každého, ale když si to sedne tak jsou neuvěřtelně vnímaví, citliví, jejich inteligence a ta hrdost s jakou se pohybují. Dřív jsem chtěla jezdit a jezdit a jezdit, tihle koně mi ale ukázali, že stojí za to zůstat nohama na zemi a pokorně je sledovat.
Pak jsou fajn huculové ačkoliv umí být dost tvrdohlaví. Jsou dost vychytralí a neskutečně tolerantní a odolní . Když si vzpomenu co lidí se na nich učilo drndat, co ti malí koníci museli snášet.

14.1.2022 17:55

Co je to charakterní kůň?

17.1.2022 17:21
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Ze slovníku:
V psychologii se pojmem charakter označuje souhrn získaných (a to i naučených) relativně stabilních osobnostních vlastností určující fungování každé osobnosti každého člověka ( zvířete). Zahrnuje charakteristiky určující to, jak se člověk vztahuje vůči sobě (tedy sebepojetí), reguluje vztah člověka vůči ostatním lidem, společenským skupinám, institucím a přírodě. Charakter se utváří v dlouhodobém procesu sociálního učení.

Takže charakterní kůň je pro každého něco jiného, podle toho, jaké vlastnosti a chování upřednostňuje.
Každý kůň má tedy svůj charakter a nám se buď líbí nebo ne.

17.1.2022 19:52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Pro mě ten, který je vstřícný k jezdci, toleruje jeho případné chyby a nesnaží se ho při nejbližší příležitosti odložit. Takový ideální školní kůň.

18.1.2022 08:52

MaiaLena napsal(a):
Ze slovníku:
V psychologii se pojmem charakter označuje souhrn získaných (a to i naučených) relativně stabilních osobnostních vlastností určující fungování každé osobnosti každého člověka ( zvířete). Zahrnuje charakteristiky určující to, jak se člověk vztahuje vůči sobě (tedy sebepojetí), reguluje vztah člověka vůči ostatním lidem, společenským skupinám, institucím a přírodě. Charakter se utváří v dlouhodobém procesu sociálního učení.

Takže charakterní kůň je pro každého něco jiného, podle toho, jaké vlastnosti a chování upřednostňuje.
Každý kůň má tedy svůj charakter a nám se buď líbí nebo ne.

No právě, vystihla jste to.

Přidejte reakci

Přidat smajlík