Jak si nasetrit na koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2022 20:32
Blue6

XXX.XXX.16.250

Dobrý den,
nějakou tu dobu už jezdím a tak bych si strašně chtela koupit koně, ale nemám dostatek peněz. Na brigádu ještě nemůžu a prodala jsem co se dalo a co jsem nepouzivala občas prodám nějakou tu hackovanou hračku a od rodičů dostanu měsíčně max 100kc ale to mi nějak moc nepomůže a nechci tady takové ty odpovědi jako jsou např. To je zase nějaká malá holka co si jednoho dne řekla že chce koně nebo ať si počkám než budu dospělá.
A jelikož bych chtěla jít nejspíš na jezdeckou střední školu tak bych tam měla mít svého koně a to je ten problém že já ho nejspíš mít nebudu.a vím jaká je to starost mít svého koně a taky finanční starost a rodiče mi narovinu řekli že by mi ho měsíčně neplatili.a taky bych chtěla až budu mít dokončeno školní docházku v létě o prázdninách na brigádu ale to je další problém že 15 by mi bylo až v zimě takže bych asi na brigádu ještě nemohla.takze bych se chtěla zeptat jak si buď vydelat peníze nebo přemluvit rodiče o koupi koně.
Předem děkuji za odpovědi .

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2022 20:39

no když ho rodiče nebudou platit, není co řešit. musíš holčičko počkat až vyrosteš a budeš vydělávat.

pak je to jednoduché. měsíčně si odložíš to, co by tě už stál ten kůň.

10.1.2022 20:39
kallisto

XXX.XXX.132.249

https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3771960/jak-premluvit-rodice-ke-koupi-kone?from-list=1#a3771987

Čti.

Na vlastního nenašetříš, ani si nevyděláš. Bohužel. Ty částky za koně a hlavně měsíčně za péči o něj jsou pro tebe nedosažitelné.
Přemluvit rodiče si musíš sama.
Na žádnou školu není nutné mít vlastního koně.

10.1.2022 20:55

Pořizovací cena koně je ta nejnižší položka, co za koně zaplatíš. Takže jako dítě nemáš šanci to finančně zvládnout.

10.1.2022 21:13
Nezzie

XXX.XXX.69.99

Svého koně fakt ve škole mít nemusíš, na to tam jsou školní koně.
Prostě šetři z toho z čeho můžeš, když budeš už ted šetřit tak budeš mít aspoň nějaký základ. A až budeš moct chodit na brigády budeš mít k čemu peníze přidávat a než se nadějes, budeš mít vystudovanou SŠ a půjdeš do práce. Pak už budeš mít našetřené na koupi koně a z platu budeš mít na ustájení , veterinu atd atd.
Pokud rodiče nechtějí nic platit , nezmuzes s tím nic. Můžou mít k tomu vážné důvody třeba malý finanční rozpočet. A než kůň, je opravdu důležitější abys třeba právě mohla jít na školu kam chceš. I to jsou velké finanční výdaje. Znám děti ( teď už davno dospělí ) kteří chtěli na školy které byly moc daleko od bydliště , museli by být na internátu a rodiče si to nemohly dovolit, tak museli na skolu na kterou vůbec nechtěli jen proto ,že byla blízko.

11.1.2022 09:15
xanti

XXX.XXX.27.178

Je fajn si koně koupit, až trochu poznáš svět. Zacestuješ si, trochu si užiješ život, třeba budeš i nějakou dobu žít v zahraničí, kde si na koně můžeš vydělat (mimochodem, život v cizině alespoň na pár měsíců je životní zkušenost, ze které budeš čerpat celý život a měl by jet každý, kdo má jen trochu možnost). Kůň tě ve své podstatě už vlastně dost sváže a život s ním takový, aby ses měla dobře ty i on, moc jednoduchý není, teda pokud nedědíš :)

Podívej se na to z trochu jiné stránky. Máš teď období a možnost poznat velkou řadu koní. Využij toho, aby ses toho o koních co nejvíce naučila, sama se jezdecky vypilovala a byla pak jednou svému budoucímu koni tím nejlepším parťákem.

11.1.2022 09:22

Blue6 napsal(a):
Dobrý den,
nějakou tu dobu už jezdím a tak bych si strašně chtela koupit koně, ale nemám dostatek peněz. Na brigádu ještě nemůžu a prodala jsem co se dalo a co jsem nepouzivala občas prodám nějakou tu hackovanou hračku a od rodičů dostanu měsíčně max 100kc ale to mi nějak moc nepomůže a nechci tady takové ty odpovědi jako jsou např. To je zase nějaká malá holka co si jednoho dne řekla že chce koně nebo ať si počkám než budu dospělá.
A jelikož bych chtěla jít nejspíš na jezdeckou střední školu tak bych tam měla mít svého koně a to je ten problém že já ho nejspíš mít nebudu.a vím jaká je to starost mít svého koně a taky finanční starost a rodiče mi narovinu řekli že by mi ho měsíčně neplatili.a taky bych chtěla až budu mít dokončeno školní docházku v létě o prázdninách na brigádu ale to je další problém že 15 by mi bylo až v zimě takže bych asi na brigádu ještě nemohla.takze bych se chtěla zeptat jak si buď vydelat peníze nebo přemluvit rodiče o koupi koně.

I já přidám odpověď, o kterou nestojíte. Mít vlastního koně je velký závazek a to nejen finanční. Já si ho pořídila až ke 40. narozeninám a o nic jsem nepřišla. Zatím se vzdělávejte na koních cizích, všechno jednou zúročíte.

11.1.2022 10:09
Arbora

XXX.XXX.80.73

Mám vyhraté nejaké dostihy a v rámci FEI medzinárodnú výkonnosť. K ničomu z toho som nepotrebovala vlastného koňa. A to ani nie som súťaživý typ, nepotrebujem to ku šťastiu.
Nie je to žiadna povinnosť mať koňa, práve naopak. Ak máš chuť, odhodlanie a si aspoň trochu schopný jazdec, bez vlastného koňa máš oveľa viac možností, ako sa jazdecky vzdelávať a zlepšovať. A stojí to oveľa menej peňazí, než ten vlastný kôň.
Ps, jazdecká škola je strata času, ktorá ti nič nedá, akurát zúži možnosti čomu sa v budúcnosti venovať. Aj keď si teraz môžeš myslieť, že je to skvelá príležitosť, jazdiť (a to aj veľmi úspešne) môžeš aj bez vzdelania a je fajn mať v ruke niečo, čím sa dá živiť, ak by tie kone nevyšli.

11.1.2022 10:17
lenacia

XXX.XXX.173.31

do jezdecké akademie se hlásí specifický typ lidí... co si zde z města pamatuji, nejúspěšnější albsolventi byli ti, jejichž rodina už obvykle sportovní stáj vlastní a vpodstatě nijaké jiné vzdělání ani nepotřebuje...
Ten zbytek studujících.... maká jako stájníci, nebo si našli zaměstnání bez potřeby vyššího vzdělání.
Jen pár šťastlivců mělo možnost jet na stáž někam do německa ši anglie...
Jediný čtyřletý obor s maturitou je buďto chovatel koní na dostihový sport v Chuchli, tam 100% vlastního koně nepotřebujete.... nebo Jezdecká akademie, tam je ale roční školné 30 tisíc. To by vám rodiče asi raději koupili toho koně.... zbytek sou učňáky, které, to se na mě nikdonezlobte v rámci chovu koní sou podle mě vzdělávací odpad, protože cokoliv c rámci jezdectví se naučíte i bez studia na střední, navíc jen s výučním listem. To už raději jít dělat učňák na truhlařinu

11.1.2022 10:22
xanti

XXX.XXX.27.178

Tohle je dvojí cesta lidí, kteří u koní vydrží.
Tak, jako to má Arbora - a má svatou pravdu - to může člověk vnímat také a o nic menším koňákem nebude, ba možná naopak (mám jednu takovou známou "typ Arbora" a vždy si před ní přijdu i po 20ti letech jak začátečník, byť mám vlastní herku a ona jezdí o pár let méně). Výhoda tohoto přístupu je, že se může člověk daleko lépe jezdecky vzdělávat a posouvat, opravdu to stojí méně peněz, a dokonce si s tím člověk může vydělávat na živobytí. Takže spojuje příjemné s užitečným bez té obrovské zodpovědnosti, co vlastnictví koně obnáší. Takových lidí je ale v mém okolí menšina.
No a pak je tu ta druhá banda, která sice ví, že je to nesmysl, ale stejně si z emočního pnutí vlastního koně koupí. Těm moc není pomoci. Osobně jsem věděla, že mít koně je vlastně neskutečně iracionální....ale prostě jsem to udělala a nelituji. Je to splněný dětský sen, ke kterému jsem dozrála a žiju ho teď každý den a vím, že to tak mělo být....asi je to nějaké osobní nastavení, nevím. Vlastně nemám relevantní důvody na to, proč jsme potřebovala koně, jen je to teď takto v pořádku.

Člověk si musí sám uvědomit, do jaké skupiny patří a na co má a na co ne (psychicky, fyzicky, finančně).

11.1.2022 12:18
koně

XXX.XXX.174.63

Blue6 napsal(a):
Dobrý den,

Jestli jsi v osmé třídě,tak už bys mohla být trochu v realitě
A neptat se takhle bl..bě
Když chceš šetřit ,musíš mít vlastní příjem ,stálý zdroj peněz.
Bohužel ,většina lidí chodí do práce ,to je jejich zdroj.Rentiérů nebo dědiců moc není.
Takže v těch 13ti nebo 14ti ,ti přeci už musí být jasné,že dokud si nebudeš vydělávat,nic nenašetříš .
Čímž jsi ,a ještě dlouho budeš závislá na rodičích .Proto musíš respektovat jejich rozhodnutí.
Píšeš ,že nějakou dobu jezdíš,tak to už ti rodiče pravděpodobně platí,ne? Proto buď ráda,že aspoň to.
Jezdecká škola je hloupost ,a že na ní potřebuješ mít vlastního koně je hloupost druhá.Ale to už ti ženy nade mnou psaly.

11.1.2022 12:30
Arbora

XXX.XXX.80.73

xanti napsal(a):
Tohle je dvojí cesta lidí, kteří u koní vydrží.
Tak, jako to má Arbora - a má svatou pravdu - to může člověk vnímat také a o nic menším koňákem nebude, ba možná naopak (mám jednu takovou známou "typ Arbora" a vždy si před ní přijdu i po 20ti letech jak začátečník, byť mám vlastní herku a ona jezdí o pár let méně). Výhoda tohoto přístupu je, že se může člověk daleko lépe jezdecky vzdělávat a posouvat, opravdu to stojí méně peněz, a dokonce si s tím člověk může vydělávat na živobytí. Takže spojuje příjemné s užitečným bez té obrovské zodpovědnosti, co vlastnictví koně obnáší. Takových lidí je ale v mém okolí menšina.
No a pak je tu ta druhá banda, která sice ví, že je to nesmysl, ale stejně si z emočního pnutí vlastního koně koupí. Těm moc není pomoci. Osobně jsem věděla, že mít koně je vlastně neskutečně iracionální....ale prostě jsem to udělala a nelituji. Je to splněný dětský sen, ke kterému jsem dozrála a žiju ho teď každý den a vím, že to tak mělo být....asi je to nějaké osobní nastavení, nevím. Vlastně nemám relevantní důvody na to, proč jsme potřebovala koně, jen je to teď takto v pořádku.

Člověk si musí sám uvědomit, do jaké skupiny patří a na co má a na co ne (psychicky, fyzicky, finančně).

Ja nepíšem, že vlastný kôň nikdy (sama ho mám, ale nebol dôvodom naplnenia nejakých šporotvých ambícií), ale v tomto veku, keď je človek ešte tvárny, potrebuje poznávať, riadiť sa radami dospelých, potrebuje sa učiť, je zbytočné mať vlastného koňa, ktorý v podstate ten vývoj zastaví. A bude brzdiť aj v ďalších aktivitách mimo koní, keďže bude treba stále riešiť financie na jeho údržbu. Iné je, keď má dieťa podporu rodičov a napríklad športové ambície, ktoré sú schopní jeho rodičia naplniť.

11.1.2022 12:42
lyllith

XXX.XXX.203.222

Ahojky, upřímně... vím jaké to je.. mě rodiče jako dítě ke koním nechtěli pustit vůbec.. byl problém mi platit i 1000kč ročně za člensktví v klubu. ne že bychom v té době neměli peníze, ale spíš protože prostě koně jedině v salámu. Nicméně pak přišly rodinné problémy, nedostatek financí a všeho kolem.. sem tam jsem zašla po škole se svést ale nebylo to asi ono.. Ke koním, jakože fakt ke koním, jsem se dostala až po střední.. a to až rok po tom co jsem pracovala.. udělala jsem si řidičák, koupila auto a až tehdy hledala ježdění... nebo apson možnost být u koní.. Věděla jsem co koně obnáší a taky jsm věděla že přijít domů s tím že si kupuju koně je.. sebevražda :D nicméně, o cca 5-6 let později můžu říct že si letos konečně splním sen. Pokud vše půjde dobře tak bych ráda koupila kobylku co se o ni 4 roky starám( starám = kupuju krmení, cajky, vitamíny, minerály, odčervení, zařizuju kováře, přispívám půlkou částky na seno.. prakticky platím skoro vše). takže vím co to obnáší a šetřím posledního půlroku s tím že mám něco našetřeno už z dřívějška...
Můj osobní názor je si počkat, dospět jak mentálně, psychizky tak i si uvědomit své možnosti. můžu taky říct že bez podpory mého přítele bych nemohla doma oznámit že chci koupit koně.. už to doma berou mnohem líp :D

11.1.2022 12:48
xanti

XXX.XXX.27.178

lyllith napsal(a):
Ahojky, upřímně... vím jaké to je.. mě rodiče jako dítě ke koním nechtěli pustit vůbec.. byl problém mi platit i 1000kč ročně za člensktví v klubu. ne že bychom v té době neměli peníze, ale spíš protože prostě koně jedině v salámu. Nicméně pak přišly rodinné problémy, nedostatek financí a všeho kolem.. sem tam jsem zašla po škole se svést ale nebylo to asi ono.. Ke koním, jakože fakt ke koním, jsem se dostala až po střední.. a to až rok po tom co jsem pracovala.. udělala jsem si řidičák, koupila auto a až tehdy hledala ježdění... nebo apson možnost být u koní.. Věděla jsem co koně obnáší a taky jsm věděla že přijít domů s tím že si kupuju koně je.. sebevražda :D nicméně, o cca 5-6 let později můžu říct že si letos konečně splním sen. Pokud vše půjde dobře tak bych ráda koupila kobylku co se o ni 4 roky starám( starám = kupuju krmení, cajky, vitamíny, minerály, odčervení, zařizuju kováře, přispívám půlkou částky na seno.. prakticky platím skoro vše). takže vím co to obnáší a šetřím posledního půlroku s tím že mám něco našetřeno už z dřívějška...
Můj osobní názor je si počkat, dospět jak mentálně, psychizky tak i si uvědomit své možnosti. můžu taky říct že bez podpory mého přítele bych nemohla doma oznámit že chci koupit koně.. už to doma berou mnohem líp :D

Říkat to nemusíte dopředu, pokud jste dospělá a živíte se sama, tak to není Vaše povinnost oznamovat doma, když víte, že reakce bude negativní. Mně naši v koních podporovali, sami v mládí jezdili, takže věděli o co jde. Nicméně jsme věděla, že jakmile to s nimi budu rozebírat dopředu, tak se mi v tom akorát budou vrtat, jediné, co se stane, že mě spíš znejistí (ale mysleli to dobře).
Takže doma se to řeklo, až když kobyla stála v ustájení. Velký štěstí je, že naši nejsou hysterky, jen mi řekli, že jsme blbá a tim to haslo :D

11.1.2022 13:00

Já to mám zase z opačného spektra, rodiče si koně pořídili, a tak nějak se mě vůbec neptali, co bych jako já chtěla. Každé odpoledne od hnoje, a nikdy jinak. Žádné hulení s kamarády (jakými?) za školou, žádné výlety, návštěvy, nákupy, poflakování po venku s děckama, pěkně doma zahodit tašku do kouta (učit se můžeš večer) a lup ke koním a vidle do ruky. Jo ty chceš jezdit? No to musí být nejdřív všechny boxy běloskvoucí, ve žlabech krmení, seno pod žlabem, v rohu stáje napytlovaný žok na ráno, voda v kalfasech (ručně nanošená) a hnůj vyvlečený na valník a dvůr vysmejčený od každého stébélka. Pak ještě přivést koně z výběhu a pak teprve se dalo uvažovat o ježdění - no v zimě odpoledne pochopitelně leda prd velebnosti.

A protože matka je moudrá žena, tak přesto že jsme měli hemely doma, rvala mě velice aktivně na různé kroužky a možnosti dalšího "ježdění" v širokém okolí. Takže nejen že každý den otročina doma, ale ještě několikrát do týdne otročina v cizím, protože tenkrát to nefungovalo "platíš - jezdíš". Po půl roce poctivé docházky a hnojařiny (no a umývání záchodů a napáječek a vymetání pavučin) mě možná vzali na vodítko na nějaké poní mrše zrzavé kousavé, protože dítě přece nebudou vozit na velkém koni. A já doma tou dobou už jezdila samostatně na vyjížďky, takže to bylo utrpení. Nehledě na ty kilometry nachozené od různých autobusů, vlaků, které mi přišly těžce zbytečné.

Já myslím, že buď vděčná (a silně) za to, co máš

Coudas

11.1.2022 13:02
Coudas

XXX.XXX.87.254

Arbora napsal(a):
Ja nepíšem, že vlastný kôň nikdy (sama ho mám, ale nebol dôvodom naplnenia nejakých šporotvých ambícií), ale v tomto veku, keď je človek ešte tvárny, potrebuje poznávať, riadiť sa radami dospelých, potrebuje sa učiť, je zbytočné mať vlastného koňa, ktorý v podstate ten vývoj zastaví. A bude brzdiť aj v ďalších aktivitách mimo koní, keďže bude treba stále riešiť financie na jeho údržbu. Iné je, keď má dieťa podporu rodičov a napríklad športové ambície, ktoré sú schopní jeho rodičia naplniť.

Já bych nesouhlasila s tím, že vlastní kůň člověka zastaví ve vývoji, každý má jiné cíle. Já treba v mládí zas neměla "dobrou a správnou" příležitost se vzdélávat, všechny ty seky byly právě z JK, od soukromníků atd, a až se svým koněm jsem došla k tomu, ze chci věci jinak, a začala hledat jinde.

11.1.2022 13:44
Arbora

XXX.XXX.80.73

Coudas napsal(a):
Já bych nesouhlasila s tím, že vlastní kůň člověka zastaví ve vývoji, každý má jiné cíle. Já treba v mládí zas neměla "dobrou a správnou" příležitost se vzdélávat, všechny ty seky byly právě z JK, od soukromníků atd, a až se svým koněm jsem došla k tomu, ze chci věci jinak, a začala hledat jinde.

Je to individuálne, prvého koňa som mala v 15.tich a nezastavilo ma to v nejakom ďalšom poznávaní a vzdelávaní. Ale všeobecne, tých príležitostí, keď má jazdec jedného koňa, býva menej. A vôbec nehovorím, že je to zle. Len ten jeden kôň zúži možnosti, aj zameranie. Zvlášť v prípade, ak ten dotyčný chce celý život venovať jazdectvu a koňmi sa živiť. (teda prepodkladám, že preto slečna chce ísť na jazdeckú školu)

11.1.2022 14:00
evcusik

XXX.XXX.145.236

Coudas napsal(a):

přesně, já svoji první kupovala, především pro ten jiný (a citlivý) přístup, který ji můžu dopřát. Možná to taky byla touha zjistit, že opravdu jde jezdit na jemno "na myšlenku". Prostě ne takové ty rutinní a v té době dost zakořeněné věci jako balení hlavy, holeň furt (u okopaných provozácích netřeba dál rozvádět). Asi i blbej "zaprdlej" kraj, kde tyto novoty přicházely později...

A co jsem zjistila, JO, JDE TO A JE TO ÚPLNĚ JINÁ LIGA a potěšení :)

11.1.2022 14:03
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jako se vším - je potřeba se na to podívat z co nejvíce úhlů a předem si pozjišťovat co nejvíce informací...

U koní si na koně vydělá málokdo. Obecně totiž peníze koně spotřebovávají (vydělají jen málokteří). No a vědět já kde se na čem dá vydělat líp než docházkou do zaměstnání - už bych tam byla, abych ty peníze mohla do koní nasypat...

Nezbyde než si počkat a hodně předem přemýšlet.

AuraNan

11.1.2022 20:05
AuraNan

XXX.XXX.164.130

Já mohu taky něco říct z vlastní zkušenosti. Prvního koně mi rodiče koupili ve 12 letech a musím říct, že psychicky i fyzicky to bylo velmi náročné. Pokud tvoji rodiče nemají s koňmi zkušenosti, byl by to pro tebe v nějakých okolnostech spíš trest. Budeš dělat spoustu chyb a ovlivní to hlavně toho koníka. Ale naprosto chápu, moje první kobylka byla splněný sen, ale šlo to jen kvůli zajištěním rodičům a i tak to bylo finančně náročné.
Nejde vůbec jen o koupi koně ( cca počítej 60 000 ), ustájení cca 5000/měsíc, kovář cca 500 za 6-8 týdnů, očkování, veterina ( velmi drahé), nedejbože zranění, nemoc
Zkus si najít nějaký jezdecký klub a podívej se na ceny, můžeš tam docházet a starat se o koně a jezdit.

Věř mi že to uteče, jednou si koně pořídíš, musíš mít jisté peníze a zkušenosti a to bohužel v hodně případech nejde

11.1.2022 20:36
xanti

XXX.XXX.96.106

Anebo pokud jsi aspoň trochu schopný jezdec a jsi alespoň trochu zodpovědná, můžeš si najít nějaký částečný pronájem, prostě chodit jednou dvakrát týdně za jedním koníkem jednoho majitele (je dost lidí, co na své koně nemají čas) za nějaké peníze...a můžeš si budovat vztah s jedním koněm a docela dost to vlastnictví koně kompenzuje.

11.1.2022 21:01

xanti napsal(a):
Anebo pokud jsi aspoň trochu schopný jezdec a jsi alespoň trochu zodpovědná, můžeš si najít nějaký částečný pronájem, prostě chodit jednou dvakrát týdně za jedním koníkem jednoho majitele (je dost lidí, co na své koně nemají čas) za nějaké peníze...a můžeš si budovat vztah s jedním koněm a docela dost to vlastnictví koně kompenzuje.

Akorát že základní podmínkou bývá plnoletost, což není případ zadavatelky.

11.1.2022 21:02

AuraNan napsal(a):
Já mohu taky něco říct z vlastní zkušenosti. Prvního koně mi rodiče koupili ve 12 letech a musím říct, že psychicky i fyzicky to bylo velmi náročné. Pokud tvoji rodiče nemají s koňmi zkušenosti, byl by to pro tebe v nějakých okolnostech spíš trest. Budeš dělat spoustu chyb a ovlivní to hlavně toho koníka. Ale naprosto chápu, moje první kobylka byla splněný sen, ale šlo to jen kvůli zajištěním rodičům a i tak to bylo finančně náročné.
Nejde vůbec jen o koupi koně ( cca počítej 60 000 ), ustájení cca 5000/měsíc, kovář cca 500 za 6-8 týdnů, očkování, veterina ( velmi drahé), nedejbože zranění, nemoc
Zkus si najít nějaký jezdecký klub a podívej se na ceny, můžeš tam docházet a starat se o koně a jezdit.

Věř mi že to uteče, jednou si koně pořídíš, musíš mít jisté peníze a zkušenosti a to bohužel v hodně případech nejde

V současné době bych ty ceny zdvojnásobila.

11.1.2022 21:18
xanti

XXX.XXX.96.106

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Akorát že základní podmínkou bývá plnoletost, což není případ zadavatelky.

Já jeudila majitelům jako béčko, a to jsem plnoletá nebyla. Jenže mě znali, že se jim kůň se mnou nevrátí třínohej a nebudou ho po mně muset krotit, tak mě sami oslovovali a jezdila jsem zadarmo :)

11.1.2022 21:32

xanti napsal(a):
Já jeudila majitelům jako béčko, a to jsem plnoletá nebyla. Jenže mě znali, že se jim kůň se mnou nevrátí třínohej a nebudou ho po mně muset krotit, tak mě sami oslovovali a jezdila jsem zadarmo :)

To je samozřejmě jiná. I když já měla na mysli spíš možnost zranění jezdce - jako pustit neplnoletou osobu samotnou ven, něco se jí stane a rodiče mě pak budou vláčet po soudech.

11.1.2022 21:43
xanti

XXX.XXX.96.106

To je samozřejmě jiná. I když já měla na mysli spíš možnost zranění jezdce - jako pustit neplnoletou osobu samotnou ven, něco se jí stane a rodiče mě pak budou vláčet po soudech.

Noo,,,tohle se za dřevních dob neřešilo no....naštěstí :))

13.1.2022 09:08
xanti

XXX.XXX.27.178

Já to mám zase z opačného spektra, rodiče si koně pořídili, a tak nějak se mě vůbec neptali, co bych jako já chtěla. Každé odpoledne od hnoje, a nikdy jinak. Žádné hulení s kamarády (jakými?) za školou, žádné výlety, návštěvy, nákupy, poflakování po venku s děckama, pěkně doma zahodit tašku do kouta (učit se můžeš večer) a lup ke koním a vidle do ruky. Jo ty chceš jezdit? No to musí být nejdřív všechny boxy běloskvoucí, ve žlabech krmení, seno pod žlabem, v rohu stáje napytlovaný žok na ráno, voda v kalfasech (ručně nanošená) a hnůj vyvlečený na valník a dvůr vysmejčený od každého stébélka. Pak ještě přivést koně z výběhu a pak teprve se dalo uvažovat o ježdění - no v zimě odpoledne pochopitelně leda prd velebnosti.

A protože matka je moudrá žena, tak přesto že jsme měli hemely doma, rvala mě velice aktivně na různé kroužky a možnosti dalšího "ježdění" v širokém okolí. Takže nejen že každý den otročina doma, ale ještě několikrát do týdne otročina v cizím, protože tenkrát to nefungovalo "platíš - jezdíš". Po půl roce poctivé docházky a hnojařiny (no a umývání záchodů a napáječek a vymetání pavučin) mě možná vzali na vodítko na nějaké poní mrše zrzavé kousavé, protože dítě přece nebudou vozit na velkém koni. A já doma tou dobou už jezdila samostatně na vyjížďky, takže to bylo utrpení. Nehledě na ty kilometry nachozené od různých autobusů, vlaků, které mi přišly těžce zbytečné.

Já myslím, že buď vděčná (a silně) za to, co máš

Bugyrro, po tom, co jsem si tu přečetla Tvůj životní koňský příběh....tak se pak nedivím, že vlastního koně nepotřebuješ, vždyť Ty ho vlastně máš/nebo jsi měla, ale musíš být úplně předopovaná :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík