Jezdec12

XXX.XXX.210.90
Dobrý den,
nějak mi touhle dobou nejde nacválat, dělám všechno co mi trenérka i ostatní říkají, ale stejně mi kobylka nenacválá.
Je mi to divné, protože jezdím už poměrně dlouho, ale touhle dobou to prostě nejde.
Kdyby jste někdo věděl co dělat, budu moc vděčná.
Dotaz
napsal(a):
A předtím vám to šlo? Máte stále stejného koně? Co radí ta trenérka za pomůcky?
JÁ teda z příspěvku pochopila, že jde o jednoho konkrétního koně a dlouhodobě.
Pokud zakladatelka koně střídá, tak musí poradit trenér....anebo to může být v hlavě (strach, nervozita atp.).
Já bych zkusila nárazově nějakého jiného trenéra, co má dobré jméno, a na jeho koni, třeba Vám dá jiný náhled na věc.
Jezdec12

XXX.XXX.210.90
Kobylka by měla být v pořádku. Ale bohužel nevím jestli jí ostatní nacválají.
Každopádně moc děkuji za názor zkusím a zkusím se tedy porozhlédnout po jiném trenérovi třeba opravdu dobře poradí.
Jezdec12

XXX.XXX.210.90
K druhému příspěvku
Dříve mi to šlo, stále stejného koně mám také. A trenérka mi to řadí tak že mám dát vnitřní nohu na podbřišník a vnější za, pot se "zhoupnout" a pobídnout vnější nohou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jezdec12
napsal(a):
K druhému příspěvku
Dříve mi to šlo, stále stejného koně mám také. A trenérka mi to řadí tak že mám dát vnitřní nohu na podbřišník a vnější za, pot se "zhoupnout" a pobídnout vnější nohou.
A trenérka ji nacválá? Aby vám ukázala, že (a jak) to jde. A třeba přijde na problém.
Jo, tak s tímhle jsem kdysi měla podobný problém. Tak tady opravdu záleží, jak je přiježděný kůň a jestli jste na něm cválali i dříve?
Já jsem letos po lesoježdění pobídku do cvalu také opravovala. Kůň pobídku umí, je školní. Postup byl také vnitřní nohu na podbřišník a vnější, kůň by měl být přistavený k vnější ruce, aby nacválal na správnou nohu. Zhoupnutí tam nepatřilo (není pro něj důvod), spíš se nepředklánět a koukat někam výš, ne na zem nebo na ruce. Kůň mi vlastně nechtěl nacválat právě kvůli tomu předklonu, rozhodila jsem sebe a následně i jeho. To předklánění se a zhoupnutí vzniklo právě z toho, že mě také dříve vedli k tomu, abych se v sedle "zhoupla".
A co je podstatné - nestresovat se z toho, že to zase uděláte blbě. Prostě se to učíte.
A vůbec, mrkněte na tohle, třeba se tam něco (o sobě) dozvíte.
https://www.nechsenest.cz/o-nacvalavani/
Stránky nechsenest.cz si řada koňarů pochvaluje, není to žádny No name blog.
Jezdec12

XXX.XXX.210.90
To je dobrý nápad s trenérkou si zkusím popovídat třeba mi řekne své postřehy a třeba mi pomůže.
A trenérku jsem na ní jezdit neviděla tak nevím. Ale také je možné že je problém ve mně.
Problém je určitě ve Vás, ale taky Vám to může být špatně vysvětlováno. "Zhoupnout se" při cvalu v sedle je stejný nešvar jako pobízet co krok.
Načtěte si něco o korektní pobídce do cvalu. Opravdu přečtěte ten článek, tím začněte, plus si najděte další knihy nebo odborníky, kteří o tom píší. Udělejte si o tom obrázek, jak se to většinou dělá a hlavně PROČ. jak to pobídku má vnímat kůň.
Pak požádejte trenérku, ať Vám to ukáže v sedle sama nebo jiný zkušený jezdec....a koukejte, co u té pobídky dělá. Třeba říká, že se zhoupne v sedle, a nakonec to třeba neudělá.
Pokud vezmu v potaz, že je kobyl a přiježděná a nacválá jiným - ale to musíte vědět sama, my jsme v té stáji nebyly - mám momentálně pocit, že problém bude právě v tom zhoupnutí. Budete se o něj tak vehementně snažit, že všechno ostatní bude špatně + tu nejistotu, že "zase nenacváláte", ta kobyla cítí, jelikož to máte v hlavě už dopředu. KOně jsou hypersenzitivní, přijdete k němu a on o vás ví všechno a podle toho se chová. Když si budete jistá ve cvalu, bude klusat, když ve cvalu ne, cválat nebude.
Jezdec12

XXX.XXX.210.90
Moc vám děkuji za názory. Určitě mi to moc pomohlo o cvalu si nastuduju a pověnuju se tomu i mimo sedlo.

Jezdec12
napsal(a):
To je dobrý nápad s trenérkou si zkusím popovídat třeba mi řekne své postřehy a třeba mi pomůže.
A trenérku jsem na ní jezdit neviděla tak nevím. Ale také je možné že je problém ve mně.
Tak ji požádejte, ať si na toho koně sedne. Pro mě je trenér ten, kdo nejenom radí ze země, ale umí si na koně sednout a názorně předvést.

xanti
napsal(a):
Problém je určitě ve Vás, ale taky Vám to může být špatně vysvětlováno. "Zhoupnout se" při cvalu v sedle je stejný nešvar jako pobízet co krok.
Načtěte si něco o korektní pobídce do cvalu. Opravdu přečtěte ten článek, tím začněte, plus si najděte další knihy nebo odborníky, kteří o tom píší. Udělejte si o tom obrázek, jak se to většinou dělá a hlavně PROČ. jak to pobídku má vnímat kůň.
Pak požádejte trenérku, ať Vám to ukáže v sedle sama nebo jiný zkušený jezdec....a koukejte, co u té pobídky dělá. Třeba říká, že se zhoupne v sedle, a nakonec to třeba neudělá.
Pokud vezmu v potaz, že je kobyl a přiježděná a nacválá jiným - ale to musíte vědět sama, my jsme v té stáji nebyly - mám momentálně pocit, že problém bude právě v tom zhoupnutí. Budete se o něj tak vehementně snažit, že všechno ostatní bude špatně + tu nejistotu, že "zase nenacváláte", ta kobyla cítí, jelikož to máte v hlavě už dopředu. KOně jsou hypersenzitivní, přijdete k němu a on o vás ví všechno a podle toho se chová. Když si budete jistá ve cvalu, bude klusat, když ve cvalu ne, cválat nebude.
...zhoupnout jo, ale ne celým tělem.... tělem mezi loktama, od pasu dolu, v kyčlích jak by jste chtěla propustit první cvalový skok tuhá jako prkno? rukama?
pomoct koni na kruhu ... více váhy na vnější noze, já teda do cvalu pobídnu vnější trochu víc vzadu(za podbřišníkem)...ta noha začíná cval. Jestli že vysedáváte , vnější přední jde nahoru, vy taky, váha na vnější nohu- víc prošlápnu, dosednu, pobídka, propustím kyčlema a cválám...
Otěže by neměly být hodně krátké...proč vás nemá trenérka na lonži a koníka vám do cvalu nepobídne