Agresivní a nerespektující kůň?

Hucul
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Wolfi1313

14.1.2022 22:18
Wolfi1313

XXX.XXX.237.106

Ahoj koňáci, potřebovala bych poradit,
začala jsem jezdit kobylu kterou jsem před pár lety vychovala a po obsednutí odjezdila, kobyla byla předtím do 5 let na pastvě bez většího kontaktu s člověkem , obsedlá a nepřiježděná když ji majitel koupil.

Kobyla po příjezdu kopala po lidech a prostě celkově dost agresivní vůči lidem, uzdečka byl děs ale časem se to zlepšilo

Cca po půl roce práce se z kobyly stal milionový kůň, kterému se dalo věřit v jakémkoliv terénu a prostředí.

Ale problém je, že jsem ze zdravotních a osobních problémů musela přestat kobylku jezdit, takže jí po mě jezdil někdo jiný a postupně se ztratil respekt, kobyla teda dlouho stála a je to zase zpátky kde to bylo, tak si říkám jestli jsem s kobylkou udělala chybu já někdy během naší práce, nebo zda je možné, že kdykoliv bude chvilku stát ve výběhu, že se to vrátí zpátky ?

Co s tím dělat ? Jak pracovat ?
Znovu začínám pracovat 1. Na respektování osobního prostoru a na ustupování na tlak , zároveň se snažím pracovat tak aby to kobyla sama a a práci jsem ji neznechutila, zároveň se snažím nechodit za kobylou jen kvůli práci ale i nějaké obyčejné procházky a péče bez práce aby mě nebrala jen tak že přijdu a bude makat

Máte nějaké další rady jak pracovat ? Na co nezapomenout a co by mohla být ta chyba ? Prozatím nemám v plánu ji jezdit ale v podstatě po po práci ze země postupně reobsednout

Předem všem moc děkuji za rady

14.1.2022 22:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Respekt u koně si každý musí získat sám. Někteří koně na to kašlou, někteří zkouší. Pokud už jste kdysi spolu vycházeli, vrátí se to. Jen si dejte pozor, ať jste důsledná, ale spravedlivá.
Pokud není kobyla magor nebo nezjistila, že má nad všemi lidmi navrch, zvládnete ji restartovat.
Pokud ji někdo úplně zkazil, dejte od toho ruce pryč. Člověk se zabije jen jednou.
A pokud nebude respektovat nikoho jiného? Jestli není vaše, nemusí vás to až tak zajímat. Je to věc majitele zvířete.

14.1.2022 22:32
xanti

XXX.XXX.24.166

Doporučuji knihu Bey Borelle anebo Strašidlo jménem horsemanship od Boranka. Z obojího se dá vytahat dost užitečného, i když spolu tyto dvě metody úplně nesouzní. Ale chce to nad věcmi přemýšlet.

Najdete si dobrého trenéra na práci, i na práci že země.

A hlavně ať vám na kobylu nesahá nějakej neumětel, než ji zas dáte dohromady (a ideálně i potom). Ale to je medvědí služba někomu rovnat koně....Ale tím Vás neodrazuji, pro toho koně děláte dobře, jen to málokdy někdo uvidí

Dělat tréninkový plán v internetové diskuzi...na to je ta diskuze krátká.

14.1.2022 23:09
lenacia

XXX.XXX.173.31

Vždy klasická otázka, co zde pravidelně zní... Zdravotní problém je vyloučen veterinářem či fyzio?
Muže být, že jí jezdili nedobře, nebo třeba špatně sedlali. Možná s tím začal být problém a proto nakonec dlouho stála.

Wolfi1313

14.1.2022 23:59
Wolfi1313

XXX.XXX.237.106

Majitel mi sám řekl že jezdit kobylu kromě mě nikdo nebude a pracuji s ní také jen já, je to kůň pro 1 pána

Ale bohužel po mě ji jezdila holčina která nebyla důsledná a kobyla se snaží být nad člověkem dominantní , bez problémů mě při práci ze země přejde s jde si na seno , když je 2 dny ve výběhu tak je celá roztikaná a vlastně pozornost 0.

Wolfi1313

15.1.2022 00:15
Wolfi1313

XXX.XXX.237.106

Veterinář , fyzio , zubař i kovář a vše v pořádku , jelikož je neježděná minimálně rok tak sedlo ani zkoušet nebudu, svaly na zádech minimální, takže vím že určitě nesedí a proto ho teď ani nezkouším ale když by se potom časem začínalo pracovat ze sedla tak se na to koukne sedlář

Já bohužel nevím jak byla ježděná , jen mi je jasné že si kobyla pod sedlem mohla dělat co chtěla a nejspíš zjistila jak na lidi aby ji nechali bejt

15.1.2022 08:50
koně

XXX.XXX.174.63

Wolfi1313 napsal(a):
Majitel mi sám řekl že jezdit kobylu kromě mě nikdo nebude a pracuji s ní také jen já, je to kůň pro 1 pána

Ale bohužel po mě ji jezdila holčina která nebyla důsledná a kobyla se snaží být nad člověkem dominantní , bez problémů mě při práci ze země přejde s jde si na seno , když je 2 dny ve výběhu tak je celá roztikaná a vlastně pozornost 0.

Kobyla není vaše,vy chodíte a nechodíte ,těžko něco souvisle pořešíte
Se syrovým koněm se dělá o dost lépe ,než se zkaženým
Jestli její zkaženost a dominance spočívá jen v tom,že na vás kašle a odejde si žrát,když vy zrovna předvádíte posunky nebo figury ,je to ještě slušné zvíře
2 dny ve výběhu ,roztěkaná,znamená co?
Ona normálně do výběhu nechodí,tak by radši byla tam,než abyste kolem ní běhala vy?
Nebo když jí nevytáhnete každý den,ale ob den ,tam čumí a chce raději ke koním?
Když už jste jí obsedla jednou ,pravděpodobně se vám to podaří i podruhé

Wolfi1313

15.1.2022 10:26
Wolfi1313

XXX.XXX.237.106

koně napsal(a):
Kobyla není vaše,vy chodíte a nechodíte ,těžko něco souvisle pořešíte
Se syrovým koněm se dělá o dost lépe ,než se zkaženým
Jestli její zkaženost a dominance spočívá jen v tom,že na vás kašle a odejde si žrát,když vy zrovna předvádíte posunky nebo figury ,je to ještě slušné zvíře
2 dny ve výběhu ,roztěkaná,znamená co?
Ona normálně do výběhu nechodí,tak by radši byla tam,než abyste kolem ní běhala vy?
Nebo když jí nevytáhnete každý den,ale ob den ,tam čumí a chce raději ke koním?
Když už jste jí obsedla jednou ,pravděpodobně se vám to podaří i podruhé

Chodím za ní jinak každý den ale bohužel ikdyž vím že kůň je zvíře a musí se za ním každý den když s ním pracuji na něčem a to i v nemoci, ale měla jsem 40 horečky a o pár dní později úraz když mě povalila na zem a nebyla jsem schopná přijít, ve výběhu je 24/7 a právě že potom je ta práce s ní těžká , po cestě z výběhu do stáje mi na vodítku tahá, přechází mě, stáhne mě sebou do pole nebo kolem mě začne klusat či cválat na malém kolečku a když jí to nedovolím tak si stoupá na zadní a pak se hned otáčí zádí a kope zadníma, všeho se 'leká" a uskakuje ikdyž normálně když je pravidelně mimo výběh přejde úplně vše bez sebemenšího ucuknutí

Takhle se to pak opakuje ještě 2.den potom co 2 dny byla jen ve výběhu a pak je zase klid

Koně ji moc nezajímají a když s nima je tak je ve stádě dominantní

15.1.2022 10:56
lenacia

XXX.XXX.173.31

Tohle chování není na práci člověka co se na to musí ptát... Tohle chování je na to pozvat si odborníka...
Předbíhání a odbíhání sice můžete zkusit redukovat uzdečkou, na té vás tsk snadno nevyveze. Ale v tomhle případy by se jen mohla začít vztekat o to víc...
To chce člověka co tomu rozumí, co s tím koněm popracuje a vám to ukáže. A není ro o jednom tréninku ro bude chtít opakovat.

15.1.2022 11:29
koně

XXX.XXX.174.63

Wolfi1313 napsal(a):
Chodím za ní jinak každý den ale bohužel ikdyž vím že kůň je zvíře a musí se za ním každý den když s ním pracuji na něčem a to i v nemoci, ale měla jsem 40 horečky a o pár dní později úraz když mě povalila na zem a nebyla jsem schopná přijít, ve výběhu je 24/7 a právě že potom je ta práce s ní těžká , po cestě z výběhu do stáje mi na vodítku tahá, přechází mě, stáhne mě sebou do pole nebo kolem mě začne klusat či cválat na malém kolečku a když jí to nedovolím tak si stoupá na zadní a pak se hned otáčí zádí a kope zadníma, všeho se 'leká" a uskakuje ikdyž normálně když je pravidelně mimo výběh přejde úplně vše bez sebemenšího ucuknutí

Takhle se to pak opakuje ještě 2.den potom co 2 dny byla jen ve výběhu a pak je zase klid

Koně ji moc nezajímají a když s nima je tak je ve stádě dominantní

Tohle odbouráte jen důsledností a stereotypem. A hlavně tím,že vám neuteče,nepovalí vás ,prostě vykoná,co jste požadovala.
Její chování je celkem normální , je raděj se stádem,než s člověkem .A zatím jí nikdo nepřesvědčil,že i s člověkem to může být zajímavé. Naopak, přišla na to,že člověka se snadno zbaví ,a tím je vrácena do pohodičky stáda.
Dokážete jí ve výběhu nauzdit,nebo aspoň dát štajgr? Vy abyste měla rukavice a nějaké delší vodítko .Ideálně k tomu tušírku.
A taky sílu a odolnost,když náhodou se postaví proti vám,byste jí dokázala připomenout ,že nee? A ne se nechat porazit,odradit a odpadnout na další měsíce?
Zvažte to
Kůň a zkažený kůň není pro každého, a není při něm moc prostoru k experimentům .Musíte jasně vědět co dělat,abyste si nenaběhla.
Nevíte li,nebo máte nějaké obavy ,najděte si koně jiného,bude to pro vás i pro ní lepší

Coudas

15.1.2022 11:39
Coudas

XXX.XXX.87.254

Začít od začátku, jako kdyby kůň nikdy nic neuměl, ve všem, co s ním chcete dělat. Jen to bude vyžadovat 10x více umění a trpělivosti a 5x více času, abyste se dostala tam, kde se za normálních okolností dostanete s koněm, který opravdu nic neumí. Opravovat a předělávat koně není pro každého, i když to myslíte dobře. A neptejte se na internetu, ptejte se člověka, který vás s koněm uvidí v realitě, a dokáže posoudit stav, a na tom základě poradit spravný postup. Určitě někoho ve stáji najdete.

Wolfi1313

15.1.2022 12:11
Wolfi1313

XXX.XXX.237.106

Coudas napsal(a):
Začít od začátku, jako kdyby kůň nikdy nic neuměl, ve všem, co s ním chcete dělat. Jen to bude vyžadovat 10x více umění a trpělivosti a 5x více času, abyste se dostala tam, kde se za normálních okolností dostanete s koněm, který opravdu nic neumí. Opravovat a předělávat koně není pro každého, i když to myslíte dobře. A neptejte se na internetu, ptejte se člověka, který vás s koněm uvidí v realitě, a dokáže posoudit stav, a na tom základě poradit spravný postup. Určitě někoho ve stáji najdete.

Vím jak s ní pracovat, mám za sebou už pár koní ale nechci nic zanedbat, přistupují k ní jako kdyz by nic neuměla a nikdy ji nikdo nic neučil , takže vše od začátku a vím že to je práce na dlouhou trať

Mám u sebe i trenéra který s námi pracuje a mé případně chyby opravuje

15.1.2022 12:37
xanti

XXX.XXX.6.255

Wolfi1313 napsal(a):
Vím jak s ní pracovat, mám za sebou už pár koní ale nechci nic zanedbat, přistupují k ní jako kdyz by nic neuměla a nikdy ji nikdo nic neučil , takže vše od začátku a vím že to je práce na dlouhou trať

Tak počkat- trenér Vás opravuje, ale ptáte se tady?
Najdete si opravdu někoho kompetentního, pokud to nechcete nechat plavat. Třeba Láďu Nykla nebo kýhlo výra, to je jedno, ale někoho za výsledky. Zaplaťte si s ním hodinu jednou do měsíce a nechte si dát domácí úkoly. Pracujte pomalu a dle jeho rad.
Pokud to jde a terén dovolí, pracujte že země zatím v blízkosti stáda. Nikam s tim koněm neodcházejte. Pak se bude rádius od stáda zvětšovat, nebojte, ale chce to čas.

Možná jste koně obsedla a ne jednoho, ale předělávat zkaženého koně výš ve stádě je vyšší dívčí.

Víte, jaká je její minulost, co.presne se dělo, když jste "vypadla".

Jinak....pokud je 24/7, tak je mýtus, že tak musite každý den. Obzvlášť když je vám špatně. Řada trenérů vám řekne, že na trénink musíte jít minimálně v neutrálním rozpoložení, jinak to ten den nemá cenu. Když prostě nemůžete, tak se na to vyprdněte. Jeden dva dny v týdnu výpadek fakt nevadí.

A začněte opravdu od A. Než přijde trenér, choďte ji třeba jen vyčistit, nakrmit a jdete pryč. Pak třeba za týden dva nasadit ohlávku, povodit okolo stáda kolečko a jít pryč. A to kolečko třeba zvětšovat, až vámi obejde výběh. Musíte opravdu POMALU, i kdyby tohle mělo trvat půl roku. Práci ze země bych se zabývala opravdu až tehdy, až zvládnete spolehlivě vodění. Jako u hříběte. Musíte si udělat vždy pevný základ pro další krok! Lepší vše pomalu upevňovat, než zbrkle stavět dál. ....hlavně musíte cítit, že to prostě zvládnete, musíte si věřit.

Přijde mi, že toho chcete moc najednou.

15.1.2022 12:40
xanti

XXX.XXX.6.255

A fakt si jeden den v týdnu voražte. Ono vás fakt sedm dní v týdnu s koněm, co vás odmítá, opravdu dost vydeprimuje.

15.1.2022 12:41
koně

XXX.XXX.174.63

To byla rychlost
Mezi večerem jednoho dne,kdy je vznesen dotaz laika a je třeba rad .A polednem dne druhého ,kdy už zadavatelka má k dispozici trenéra a sama značné zkušenosti

15.1.2022 12:52
lenacia

XXX.XXX.173.31

Jenže vy nepracujete s koněm, který nic neumí. Pracujete s koněm, který ví, že má navrch... Navíc s kobylou.
A může tam být tolik důvodů od otrávenosti, fixace na stádo, přes jednoduchý disrespect až po takové perličky jako hormonální nerovnováha a psych. porucha... Kterými skutečně mohou trpět i koně...
Vaše zkušenosti se staly bezvýznamnými v momentě, kdy vás porazila a způsobila vám zranění.
Nejlepší pro vás by byl jiný kůň...
Nejlepší pro kobylu by byl skutečně zkušený člověk co by přijel a pomohl vám...
Nechcete ani jedno? Tak si zajděte do Allianz a sjednejte si pořádnou úrazovou pojistku, budete ji potřebovat

15.1.2022 12:54
xanti

XXX.XXX.6.255

koně napsal(a):
To byla rychlost
Mezi večerem jednoho dne,kdy je vznesen dotaz laika a je třeba rad .A polednem dne druhého ,kdy už zadavatelka má k dispozici trenéra a sama značné zkušenosti

No ono je totiž obsednout a obsednout.

Já ji nechci shazovat, neznám ji. Ale opravovat, co pokazil člověk, chce metráky sebereflexe. A vše analyzovat, neustále. To je zásadní předpoklad úspěchu.

Mně měla moje chladnokrevná remonta přesně před rokem taky pěkně na párku a byla jsem na dobré cestě vytvořit svéhlavý tank. Kdybych totálně nezměnila myšlení, nezačala číst, nekoukal na videa a neabsolvovala pár tréninků i bez svého koně, tak se nám dohodnout nepodaří....a to jsme ještě stále na cestě a dialogy vedeme pořád, ale jakž takž fungujeme:D

Coudas

15.1.2022 13:15
Coudas

XXX.XXX.87.254

Wolfi1313 napsal(a):

Když tak dobře víte, proč se ptáte? Když nechcete radu, proč to řešíte? Když máte trenéra, proč se ptáte na intrernetu, to je trenér tak s prominutím neschopnej?

Wolfi1313

15.1.2022 13:51
Wolfi1313

XXX.XXX.6.186

Coudas napsal(a):
Když tak dobře víte, proč se ptáte? Když nechcete radu, proč to řešíte? Když máte trenéra, proč se ptáte na intrernetu, to je trenér tak s prominutím neschopnej?

S trenérem jsem spokojená, ptala jsem se zda je tohle dobře a jestli je možné že to takhle bude pokaždé když bude dlouho stát, ptala jsem se zda je možné že byla chyba na mé straně a že jsem ji prostě špatně obsedla a prijezdila už před pár lety a proto se její chování vrátilo do starých kolejí

Jezdila jsem koně co taky dlouho stál a se kterým jsem také pracovala ale nebsedla ho a prostě pracoval hned jako by denně chodil a měl pravidelnou práci,

Ptám se tedy na to kde by mohla být chyba ale je mi jasné že pokud toho koně a toho kdo s ním pracuje nevidím tak nemohu soudit,
Proto jsem vypsala věci které mám teď jako hlavní cíl naší práce a dokud nebude respektovat můj osobní prostor vím že se nikam pohnout nemohu protože dokud něco perfektně nezvládneme nemůžeme udělat další krok

Víc hlav víc ví, je možné že se dozvím něco nového a třeba mi to pomůže, ale taky je možné že ne protože furt je to kůň kterého "znáte" jen z popisu odemě ale ve výsledku jsem se ptala na sebe a na to jestli jsem nemohla udělat chybu já a jestli je možné aby až třeba za rok bude spolehlivá že jí to i zůstane, protože stát se může cokoliv a když se pak stane že bude třeba 2 měsíce na pastvě tak aby to nebylo zase všechno na začátku (stát se může opravdu cokoliv a já to neovlivnim)

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2022 14:10

Wolfi1313 napsal(a):

Tak proč se ptáte tady?

Coudas

15.1.2022 14:12
Coudas

XXX.XXX.87.254

To je ale trošku něco jiného, v tom případě jsem situaci celou pochopila špatně. Na to, jestli jste udělala chybu nelze odpovědět, protože své chování nedokážete popsat, já to taky nedokážu, to se musí vidět. A hlavní kriterium je individualita koně. Kůň není počítač, že tam zadáte program a ten pojede dokud se stroj nepokazí. Kůň má vlastní mozek a povahu a když to bude srandista, kterej co se naučí hned zapomene, tak ano, můžete třeba celej jeho život začínat od začátku. Víc hlav možná víc ví, tak si pozvěte více trenérů, tohle virtuálně vyřešit nejde. Třeba je kobyla složitější, je to holt kobyla, a potřebuje to vysvětlit jinak, id někoho jiného, kdo ví, a povahu stejně nezměníte. Jediné co můžete je přijít na princip, na kterém budete vzájemně fungovat. A jestli je to tedy neustálé opakování, či se budete muset naučit rozpoznávat momentální náladu, to už je otázka, ale tu vám nikdo takto nezodpoví.

15.1.2022 14:14

koně napsal(a):
To byla rychlost

Toho jsem si všimla i na psech. Zadavatel(ka) nechce přiznat, že si ukousl(a) velké sousto a začne fabulovat, že je vlastně všechno v pořádku, že má dost zkušeností, trenéra, chodí na cvičák a jenom se tady poptává na nějaké drobnosti.

15.1.2022 18:04

"...a jestli je možné aby až třeba za rok bude spolehlivá že jí to i zůstane, protože stát se může cokoliv a když se pak stane že bude třeba 2 měsíce na pastvě tak aby to nebylo zase všechno na začátku (stát se může opravdu cokoliv a já to neovlivnim)..."

Podle popisu situace si na tohle troufám odpovědět. I když ji "opravíte", nezůstane to věčně. Bude stačit, když s ní začne více manipulovat někdo, kdo nemá vědomosti, zkušenost, sebejistotu, odvahu... A zase se to časem vrátí.

Když s ní budete jednat jen Vy a zvládnete chování opravit, je pravděpodobné, že zůstane stejná (pokud se tak nechová ze zdravotního důvodu). I když možná při změnách - např. stáje, stáda - se to může na chvíli vrátit, než se zase přesvědčí, že tudy cesta nevede.

Jenže nejste majitelka, nemůžete ovlivnit, co se s kobylkou bude časem dít. Pokud si nechcete nápravou něco dokazovat, vykašlala bych se na to. Nebudete s ní věčně, dostane ji do rukou někdo jiný. A pokud nebude zkušený anebo sebejistý, vrátí se to. A riziko i smrtelného úrazu je pro Vás velké. Podle popisu to nezvládáte.

17.1.2022 10:06
Arbora

XXX.XXX.80.73

Ešte by som sa prihovorila za gynekologické vyšetrenie kobyly, agresívne chovanie môže byť spôsobené vysokou hladinou napr. testostéronu, ale môžu to byť aj nejaké zrasty, cysty, prípadne iné problémy.

17.1.2022 10:47

Arbora napsal(a):
Ešte by som sa prihovorila za gynekologické vyšetrenie kobyly, agresívne chovanie môže byť spôsobené vysokou hladinou napr. testostéronu, ale môžu to byť aj nejaké zrasty, cysty, prípadne iné problémy.

Jo jo, slyšela jsem o kobyle, která byla na ježdění problémová a jednoho dne naburácela rovnou do betonové zdi. Při pitvě se zjistily ovariální cysty.

17.1.2022 13:10
Arbora

XXX.XXX.80.73

Je kopec diagnóz, ktoré spôsobujú koňom také bolesti, že sú z nich "šialený". Niekedy sú to "blbsoti" ako nedostatok selénu, alebo genetické ochorenia, ktoré sa daju udržať pod kontrolou absenciou škrobov v strave, občas sa na to príde až pri pitve.

18.1.2022 19:28
chesnut

XXX.XXX.20.123

Úplně nechápu, proč některým diskutujícím vadí dotaz zadavatelky a fakt, že se ptá zrovna tady. I kdyby trenéra měla, co je špatného na tom zjišťovat dál? Někdy jsme my, čeští lidé od koní, k sobě zbytečně tvrdí. Děláme chyby skoro všichni a i sofistikované dotazy můžou přijít blbé někomu, kdo ví víc...vždyť celé ježdění je neustálý proces učení se, nikdy nekončící.

18.1.2022 19:52
lenacia

XXX.XXX.173.31

chesnut napsal(a):
Úplně nechápu, proč některým diskutujícím vadí dotaz zadavatelky a fakt, že se ptá zrovna tady. I kdyby trenéra měla, co je špatného na tom zjišťovat dál? Někdy jsme my, čeští lidé od koní, k sobě zbytečně tvrdí. Děláme chyby skoro všichni a i sofistikované dotazy můžou přijít blbé někomu, kdo ví víc...vždyť celé ježdění je neustálý proces učení se, nikdy nekončící.

Však na začátku to tu nikomu nevadilo a padly dobré rady. A nejlepší rada pro tyhle problémy prostě je trenér při osobní návštěvě..

18.1.2022 20:05

chesnut napsal(a):

Nevadí. Ale přečtěte si vlákno od začátku. Nejdřív problém je, pak vlastně není. Poté, co si zadavatel(ka) čte naše odpovědi a podle nich upravuje své reakce.

18.1.2022 21:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

chesnut napsal(a):

Klidně může zjišťovat. Ale z mého pohledu, třeba se mýlím, šlo spíše o ujištění, že je dobrá a že to v pohodě zvládne.
Málokdo chce slyšet, že restart koně je fuška pro zkušeného a ještě pod dohledem profíka. Což znamená, že musí za majitelem s prosíkem, aby toho trenéra objednal a zaplatil. Vzhledem k tomu, tak trochu předjímám, že se vyslovila, že se do toho pustí a bude to ok, není ji to milé.
Není to její kůň, půjde s kůží na trh, bude to stát peníze, výsledek je nejistý. Tak se chce alespoň tady z diskuze stáhnout s neporušeným kreditem.
Nemusí to dělat. Nikdo jí hlavu neutrhne. Jen bude mít trošku pocuchané sebevědomí. Ale to je pořád lepší, než skončit jako kvadruplegik. Což by se stát mohlo, když nebude pod dozorem profesionála.

Coudas

19.1.2022 06:30
Coudas

XXX.XXX.87.254

chesnut napsal(a):

Zjišťovat může, co se dozví na anonymní diskuzi, od lidí, které nezná, a neví, jestli vůbec mají koně a něco vědí....

19.1.2022 06:42

A já bych ještě dodala, že je tedy vhodné, pokud mám trenéra, k dotazu připsat, co mi právě k tomu radí ten trenér a jaké má ohledně toho problému nápady a domněnky, protože pak nemusí rádce znovuobjevovat Ameriku. Nehledě na to, že při zmínkách, co si o tom myslí trenér, často přijdeme na to, že problém je někde jinde, než si myslí tazatel, a dozvíme se, že ho trenér již aktivně řeší, ale tazatelovi je způsob tréninku pomalý nebo nepohodlný, a hledá, zda by to nešlo snáze. No a také často mezi trenérem a trénovaným vázne slovní komunikace a někdy trenér problém třeba již napravuje, ale svěřenec to neví, protože mu to trenér jaksi zapomněl říct... A pak stačí tazatele pobídnout, aby to se svým trenérem důkladně dohovořil, a najednou je jasno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík