Dobrý den,
řešíme drobný spor, rozsekne nás někdo? Kamarádka (pouze ona) cítí penicilinový zápach z úst všech koní, které mám doma ustájené.
Prý může jít o špatné seno nebo vodu. Seno mám pěkné od vícero dodavatelů, sem tam (vyjimečně) narazím na špatný balík, který použiji jako podestýlku. Koně si ho přebírají, špatného sena se ani nedotknou.
Co se týče vody, koně jí dostávají na půl z řádu a napůl dešťovku. Dešťovka stéká ze střechy do tisícilitrovky. Bordel ze střechy se usazuje na dně, nicméně jen minimálně a nádoba je téměř nová. Bordel vždy odkalím a točím čistou vodu.
Kamarádka mi asi před měsícem řekla, že se zápach z úst koní zlepšil a dneska už necítila nic.
Moje otázka zní, nemohla ten zápach cítit díky covidu?
Totiž, já už sem ho měl dvakrát a nějaký čas potom byl můj čich dost pozměněný a potom se srovnal pozvolně.
Poradí někdo něco?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Si to rozstřelte sám 🙂 Změnil jste Vy něco ve svém přístupu? Ne? Tak koronavirus.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máte na mysli klasické IBCéčko?
Bylo opravdu úplně nové nebo koupené použité?
Dešťovka není určena k napájení nikdy, i to míchání s pitnou bych si odpustila, i když mi je jasné, že jde o peníze. Šetříte ale na špatném místě.

OT: Dešťová voda smývá nebo je plná "smogu" tvz. kyselé deště, už to není co to bývalo, a i tam, kde není žádná továrna, prostě se tam ten smog sfoukne, ale jo, taky se s tím zalévá, psina se mi napije z kdejaké louže, ale trvale tím napájet koně?
PS: nekvalitní seno nepatří ani do podestýlky, ty plísně koně především dýchají- onemocnění vzdušných vaků. RAO a.t.d. klidně jim z "plic" může být cítit penicilín...teda plíseň.

Nezapomínám, ale je mi to vcelku jedno.
Voda v IBC stojí dlouho, má nežádoucí bakteriální oživení, obsahuje i věci, které odkalením neodstraníte (překvapivě), a má nevhodné složení.
Napájet zvířata splachy ze střechy je prasárna, pokud máte pitnou vodu k dispozici, omluva pro to není.
Liz vám složení dešťovky nijak neovlivní, kůň pije každodenně kontaminovanou vodu v řádu desítek litrů a občas si lízne lizu - k čemu je to dobré ve smyslu jaký je to pro něj bonus?
Jen řečnická otázka.

kkarel123
napsal(a):
Dobrý den,
řešíme drobný spor, rozsekne nás někdo? Kamarádka (pouze ona) cítí penicilinový zápach z úst všech koní, které mám doma ustájené.
Prý může jít o špatné seno nebo vodu. Seno mám pěkné od vícero dodavatelů, sem tam (vyjimečně) narazím na špatný balík, který použiji jako podestýlku. Koně si ho přebírají, špatného sena se ani nedotknou.
Co se týče vody, koně jí dostávají na půl z řádu a napůl dešťovku. Dešťovka stéká ze střechy do tisícilitrovky. Bordel ze střechy se usazuje na dně, nicméně jen minimálně a nádoba je téměř nová. Bordel vždy odkalím a točím čistou vodu.
Kamarádka mi asi před měsícem řekla, že se zápach z úst koní zlepšil a dneska už necítila nic.
Moje otázka zní, nemohla ten zápach cítit díky covidu?
Totiž, já už sem ho měl dvakrát a nějaký čas potom byl můj čich dost pozměněný a potom se srovnal pozvolně.
Poradí někdo něco?
Dešťovka je na zalívání kytek nebo sprchování koní, ne na jejich napájení. Fakt to nevidím jako dobrý nápad.
GinaH.

XXX.XXX.91.1
Myslím, že spor byl rozseknut, ať cítí, co cítí, nedávejte koním dešťovku a plesnivé seno hoďte na hnůj a ne koním pod nohy.
Nevím, kolik si říkáte za ustájení, ale pokud jste fakt v takovém finačním napětí, že musíte šetřit, kde se dá, tak zdražte. Lidé musí prostě pochopit, že zdraví zvířat a lidská práce něco stojí. Že někde někdo nabízí pastevko za 2 tis nebo box za 4, to je naprostá utopie a alespoň přitáhnete rozumné majitele.

Napájíme dešťovkou už patnáct, dvacet let
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak a mate to všichni 😛 a kdo si troufne teď?

Coudas
napsal(a):
Tak a mate to všichni 😛 a kdo si troufne teď?
U „nás“ se koně napájejí studniční vodou; odůvodněno je to tak, že spodní voda obsahuje víc minerálů, zejména železa. Žádnou minerálkou se to nedá dohnat, leda by ji někdo rozpouštěl do dešťovky, protože kůň pije postupně celý den a tím pádem je vstřebávání minerálů mnohem lepší. Dalším důvodem je hygiena a dostupnost.
Z dešťovky mají brouzdaliště; cachtají se tam, ale nepamatuju si, že by z toho kdy pili.

napsal(a):
Napájíme dešťovkou už patnáct, dvacet let
Aha!? No tak jo, asi to teda jde.

napsal(a):
Tak, jde to. V různých oblastech světa lidi nic jiného nepijí po podstatnou část roku :-)
Neříkám ale, že je to dobře. Nevím. Nikdy jsme nad tím nepřemýšleli. Přemýšleli jsme nad tím, zda jim můžeme dát pít i z rezaté vany (normoš máme smaltové inertní), taky když jsme měli čerstvě položenou lepenku na střeše a voda smrděla asfaltem, tak jsme jim ji nedávali nějaký ten měsíc dva, než se do opršelo a přestaly se do vany vymývat kamínky z té lepenky
Ale jinak...
U nás pijí koně z levé vany. A když je voda špinavá a pravou vanu umyjeme a navezeme do ní vodu z vodovodu, tak pijí z levé vany. A když je v levé vaně vodovodní a v pravé dešťová, tak pijí z levé vany. A když je pravá vana hnusná a voda v ní by se dala krájet, tak pijí z levé vany. A když je levá vana hnusná a voda plná pylu z borovic, tak pijí z levé vany. A když je v levé vaně chcíplá krysa a v pravé průzračná čerstvá voda, tak pijí z levé vany. A teprve když je levá vana vylízaná do sucha nebo komplet zamrzlá, tak potom se uráčejí pít teda z pravé vany
Když se mi voda ve vaně z nějakého důvodu nezdá, tak se jí napiju sama. A když mi chutná, tak nechám (často je na stěnách vany usazený prach, takže ta voda vypadá jako špinavá proti bílé špinavé vaně, ale voda je ve skutečnosti čistá a nečistoty jsou usazené na dně a po stěnách), když mi nechutná a nebo se neodvážím to pít, tak jim tu vanu vyprázdním a buď mají teda tu druhou (chudáci malý) nebo jim napustíme novou vodu (z nádrží na dešťovku ). Vodu z kohoutku mívají v zimě teplou dováženou, když mrzne, a nebo v létě, když je sucho, že není z čeho nachytat.
No a "Na zkažený dech je nejlepší, vážený zlobříku, Tik-ťak."

napsal(a):
Ale fuj, měla bych pozemek, kde bych mohla mít koně, ale voda je důvod, proč ne....rybník by byl, ale v létě je to zelené jako hrachovka-na zalévání stačí.....studna možná někdy do budoucna.
Ono když koním nic jiného nezbyde a nemají na výběr...musí vzít zavděk, aby nepošli.
Edit: ta myš to je hnus velebnosti., dle popisu dávají přednost místu než obsahu.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
A přesně o tom píšu 😄
inu.... třeba já bych se vsadila, že tady u nás v Mariánských Lázních by se dešťovka dala vklidu používat též. Samozřejmě,záleží i na čistotě střechy a okapu... Při vzpomínce, jak sem jednou umývala neoprenovou podsedlovku v kýblu vody, kterou mi před tím Sára odmítla pít čistou, a pak vypila celý kýbl špinavý vody od prachu a potu z té podsedlovky, pochybuji o tom, že by koním tak moc záleželo na 'čistotě' vody...
Nicméně, zpátky mimo téma, asi bych si ale přsto sem tam poslala vzorek dešťovky na analýzu do laboratoře. Jen tak pr vlastní zvědavost...

lenacia: tfůůůůj ta voda z té dečky
Naši koně zase venku (cizí vodu) pijí neradi. Natož vodu z nějakého cizího vodovodního řadu. To jsem zkoušela mockrát (závody, výstavy atp.). A dokonce jsem zkoušela žíznivého koně napojit vodou z vodovodu, kterou mám v autě v kanystru, tak toho se nedotkl, ale když jsem mu nalila vodu z cestovního barelu, do kterého nabírám vodu z jejich vany, tak to vypil. Prostě je zvyklý na tu chuť domácí vody, a jinou nepije (bodejď mohla by být otrávená..).
napsal(a):
lenacia: tfůůůůj ta voda z té dečky
Naši koně zase venku (cizí vodu) pijí neradi. Natož vodu z nějakého cizího vodovodního řadu. To jsem zkoušela mockrát (závody, výstavy atp.). A dokonce jsem zkoušela žíznivého koně napojit vodou z vodovodu, kterou mám v autě v kanystru, tak toho se nedotkl, ale když jsem mu nalila vodu z cestovního barelu, do kterého nabírám vodu z jejich vany, tak to vypil. Prostě je zvyklý na tu chuť domácí vody, a jinou nepije (bodejď mohla by být otrávená..).
já nevím co ji popadlo... dojezdily sme. Já ji odsedlala, všechno... a pak sem pomalu šla s kyblíkem pro vodu.. tu běžně pije. Třeba když sem jí ovazovala ránu na noze, kterou sem omývala, tak sem pro vodu musel 3x protože mi tofrajerka pokaždý vychlemtala hned co sem to přinesla , a tay k tomu čichla a jakože, ne-e... a tak sem si řekla ať si trhne, a rovnou sem šla smýt ten pot z podsedlovky... a najednou to byl epes drink :D
udělala sem o tom tenkrát i meme s Drakem

lenacia
napsal(a):
já nevím co ji popadlo... dojezdily sme. Já ji odsedlala, všechno... a pak sem pomalu šla s kyblíkem pro vodu.. tu běžně pije. Třeba když sem jí ovazovala ránu na noze, kterou sem omývala, tak sem pro vodu musel 3x protože mi tofrajerka pokaždý vychlemtala hned co sem to přinesla , a tay k tomu čichla a jakože, ne-e... a tak sem si řekla ať si trhne, a rovnou sem šla smýt ten pot z podsedlovky... a najednou to byl epes drink :D
udělala sem o tom tenkrát i meme s Drakem
udělala jste z toho ionťák, prostě dosolila....
Hele nevím...mám teď na přechodno ustájené poníky u kamarádky, která má na pastvině vybagrované tůňky....Žije tam milion pulců, hadi, žáby, vážky, vodoměrky a pánbůh ví co ještě všechno. Zelené je to jak brčál a rozhodně bych do toho nestrčila ruku, bo bych měla strach, že mi oleze až na kost....ale poníci tu žabinu milují. Nabízenou vodou z řádu, ze studny i dešťovkou hluboce opovrhují...A teď v zimě jde valach prohrabat led aby se k vodě dostali....a vanečku s čistou vodou ignorují...Takže řeči, že kůň se špinavé vody nenapije....hm...Stejně tak máme vyzkoušeno na vandrech, jak dokáží pít s kde jaké špinavé louže, ale vodou z řádu, nebo studny pohrdnou...
Grandina
napsal(a):
Hele nevím...mám teď na přechodno ustájené poníky u kamarádky, která má na pastvině vybagrované tůňky....Žije tam milion pulců, hadi, žáby, vážky, vodoměrky a pánbůh ví co ještě všechno. Zelené je to jak brčál a rozhodně bych do toho nestrčila ruku, bo bych měla strach, že mi oleze až na kost....ale poníci tu žabinu milují. Nabízenou vodou z řádu, ze studny i dešťovkou hluboce opovrhují...A teď v zimě jde valach prohrabat led aby se k vodě dostali....a vanečku s čistou vodou ignorují...Takže řeči, že kůň se špinavé vody nenapije....hm...Stejně tak máme vyzkoušeno na vandrech, jak dokáží pít s kde jaké špinavé louže, ale vodou z řádu, nebo studny pohrdnou...
Pokud tam žijí pulci a další, tak je ta voda ale čistá, ne závadná.
Třeba kočky taky preferují pití akvarijní vody, není to ojedinělé.

Dotaz
napsal(a):
OT: taková studená rybí polívka...
napsal(a):
OT: taková studená rybí polívka...
No, některé to tak berou. Ale spousta z nich i sedí úplně fascinované před akvárkem a mají to jako televizi. Ostatně jako jejich majitelé. :)
Jen náhodné video pro ilustraci: https://www.youtube.com/watch?v=t53wKbNMfCw&ab_channel=ViiruTheCat

Dotaz
napsal(a):
No, některé to tak berou. Ale spousta z nich i sedí úplně fascinované před akvárkem a mají to jako televizi. Ostatně jako jejich majitelé. :)
Jen náhodné video pro ilustraci: https://www.youtube.com/watch?v=t53wKbNMfCw&ab_channel=ViiruTheCat
Jo jo, takhle to měl Archie v době, kdy byl ještě mlád. Každý jsme měli svou televizi Nejvíc ho fascinoval ancistrus svými trhavými pohyby . dlouho se ho snažil packou ulovit - zprava, zleva, zespodu... "safra, přece ho musím jednou chytit!" Nechytil.

Dotaz
napsal(a):
Pití akvarijní vody, to nezní hrozně. Jedna z princezen, které se ke mně nastěhovaly a dovolily mi tu nadále bydlet, pila jako kotě vodu z květináče. Z místa, do kterého típali sousedé vajgly. Hned vedle květináče bývala miska s čerstvou vodou. Všechna ostatní koťata i máma pily z misky. Princezně to zůstalo. Musím dávat pozor třeba na to, jestli je zakrytý odmáčený hrnec s jarovou vodou a podobně.