Postroj - část chybí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2022 16:07
canka

XXX.XXX.215.25

Zdravím,

Nedávno jsem si udělala radost a koupila světle hnědý postroj na miniponičku.

Kupován byl od paní,která psala,že byl jen párkrát na koni a že byl určen pro malého poníka.Ptala jsem se zda je vhodný na úplného miniponcla a bylo mi potvrzeno,že ano. Nicméně jsem musela u brašnářky nechat postroj zkrátit na několika místech a dnes jsem konečně chtěla vyzkoušet...

Ale narazila jsem na problém Asi jsem úplně hloupá nebo slepá,ale prostě mi na tom postroji chybí očka na ramena sulky Co mám starý postroj,ten je normálně má,ale není kožený - je šitý na míru,ale z jiného materiálu...

Z každé strany je jeden řemen(+ samozřejmě ještě řemen na zapnutí pod břichem).Ze strany na fotce jsou nahoře 3 dírky a dole taky,žádná spona...na druhé straně nahoře taky 3 dírky a dole spona...absolutně to nechápu a moc prosím někoho,kdo s tím má zkušenost,o radu...

Psala jsem i paní jestli mi nezapomněla poslat ještě nějaké řemení,ale zatím se neozvala.

16.1.2022 16:09
canka

XXX.XXX.215.25

Prolezla jsem toho hodně na netu a všude ty očka jsou

16.1.2022 16:12
kallisto

XXX.XXX.135.99

Tam asi chybí nějaké kovové komponenty. V těch koncích ojek máte díru/očko, kterou jde ten řemen provléct? Zkuste pogooglit náhřbetník jednospřeží.

16.1.2022 16:19
evcusik

XXX.XXX.212.29

Chybí vám očka na ojky - popruh +přezka ...viz foto.

Přezka se dává do vyšších dírek a vytvoří s popruhem očko. Spodní dírky jsou na druhý podbřišník (používaný v jednosprezi, zapíná se na volno, dávají se pod ně postranky, aby moc nelítaly :) )

16.1.2022 18:59
canka

XXX.XXX.215.25

Ano,to je přesně ono,děkuji moc všem..překvapilo mě právě,že to tady chybí,na tom prvním postroji to normálně mám...

Tak to je paní hodná,že mi to poslala bez toho Dá se toto nějak přikoupit?Nebo spíš si mám nechat udělat u brašnářky? Dělá komplet vše z kůže,přezky by měla mít také...

16.1.2022 19:15
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Stačí dva pásky z kvalitní kůže s delší přezkou - aby se tam vešli dva řemeny na sebe. Také jsme dodělávali. Já měla náhodou nějaké zbytky postrojů, tak jsem jen pokrátila a dodělala dírky. Kritická je ta délka přezky.

16.1.2022 19:59
canka

XXX.XXX.215.25

A mohla bych někoho prosím poprosit o foto tohoto detailu? Konkrétně tohoto očka včetně zapnutí?

Zajela bych tedy k té brašnářce,ta má kůže dost,spony by snad taky měla mít..jen abych jí mohla ukázat,co konkrétně potřebuji

16.1.2022 20:09
evcusik

XXX.XXX.145.236

canka napsal(a):
A mohla bych někoho prosím poprosit o foto tohoto detailu? Konkrétně tohoto očka včetně zapnutí?

Zajela bych tedy k té brašnářce,ta má kůže dost,spony by snad taky měla mít..jen abych jí mohla ukázat,co konkrétně potřebuji

Zitra to můžu "pečlivě" vyfotit...zrovna si zítra nahrbetnik opravuji :D

Ale po paní bych teda chtěla slevu, nebo nasolit ocka. Zase tak levná sranda to není :)

16.1.2022 21:51
canka

XXX.XXX.215.25

evcusik napsal(a):
Zitra to můžu "pečlivě" vyfotit...zrovna si zítra nahrbetnik opravuji :D

Ale po paní bych teda chtěla slevu, nebo nasolit ocka. Zase tak levná sranda to není :)

Mooooc děkuji za ochotu

Problém je,že paní absolutně nekomunikuje

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2022 06:18

Na paní se vykašlete, za mě ty řemeny tak drahé nejsou a postroj z druhé ruky... vyhandlovala byste slevu dvě stovky, to za to rozčilování nestojí. Nechte si řemeny udělat u brašnářky, když jí ukážete tuhle konverzaci a fotky odsud, bude vědět, co je potřeba :-)

Tady na odkazu si můžete prohlédnout ještě jeden obrázek. https://www.sedla-urban.cz/products/postroj-jednosprezi-ve-velikosti-pony-basic-plus/ je na něm ta podpínka dobře vidět i očko na oj. - podle toho už brašnářka bude vědět

17.1.2022 11:14
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Nejjednodušší varianta. Ta spona musí být dlouhá, do ní se navlékne ten řemínek, co visí z náhřbetníku.

17.1.2022 12:58
evcusik

XXX.XXX.30.182

Já mám jinou verzi :) s "rychlo" rozepnutim a popruhem pro druhý podbřišak.

edit: teď mi došlo, že asi mám trošku jiný popruh z náhřbetníku :D

17.1.2022 14:24

evcusik: tohle máme u fr. chomoutku (ne, že by typ postroje hrál roli). A musím říct, že bych snad raději přesku :-D Protože "rychlo" je na tom fakt jen to rozepnutí. Zapínání je naopak leckdy souboj nervů, když se kůň vrtí a ono to "nechce" zalézt

17.1.2022 15:39
evcusik

XXX.XXX.30.182

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
evcusik: tohle máme u fr. chomoutku (ne, že by typ postroje hrál roli). A musím říct, že bych snad raději přesku :-D Protože "rychlo" je na tom fakt jen to rozepnutí. Zapínání je naopak leckdy souboj nervů, když se kůň vrtí a ono to "nechce" zalézt

Fr chomoutek chci kupovat - jste spokojená? Resp koník? Umíte porovnat s klasickým poprsnim?

My máme naštěstí asi velkou díru, páč je to rychlé i na zapnuti při vrtění a mém spěchu (zapřahám s dětma - občas je to o Nerva :D)

17.1.2022 16:01

evcusik napsal(a):
Fr chomoutek chci kupovat - jste spokojená? Resp koník? Umíte porovnat s klasickým poprsnim?

My máme naštěstí asi velkou díru, páč je to rychlé i na zapnuti při vrtění a mém spěchu (zapřahám s dětma - občas je to o Nerva :D)

chomouty a chomoutkové(anglické chomoutky. myslím) jsou do těžšího tahu...poprsní jsou spíš parádní.

17.1.2022 17:30
evcusik

XXX.XXX.145.236

chomouty a chomoutkové(anglické chomoutky. myslím) jsou do těžšího tahu...poprsní jsou spíš parádní.

teorii znám :) chtěla jsem praktické informace. Zápřež nás chytla, přestože taháme výletně, zvažuju chomoutek.

17.1.2022 19:36
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Za dřevních časů oddílů, když ještě uměl tahat v podstatě každý teplas - ve stáji bývalo obojí. Používalo se tak, že ten poprsní byl vlastně univerzál - dal se napasovat snáz. Chomout už byl více na míru. No a klidně bylo k vidění, že zkušený kůň byl zapřažen v chomoutu a vedle něj byl zapřažen mlaďoch v poprsním (jak se mladí mění, chomout by mu neseděl atd.). Pokud už je koník růstově hotový, šla bych do do chomoutku (je taky stavitelný), protože je to víc rozloženo - jako že plocha zatížení v tahu je větší než u poprsního.

17.1.2022 19:45
canka

XXX.XXX.215.25

Tak paní se mi dnes ozvala,že postroj je kompletní,ale že byl využíván pozze na tahání saní a vozíku s ojí Že na sulku není určen,proto prý ta očka chybí...

Každopadně jsem se dnes domluvila telefonicky s tou brašnářkou a v sobotu bych k ní zajela a podle fotek by to dala prý určitě dohromady..a navíc kdysi měla koně a snad i tahali,tak bude chápat určitě,co tam je potřeba..

moc děkuji všem za fotky..holt budeme zatím jezdit se starým postrojem

17.1.2022 19:46
evcusik

XXX.XXX.145.236

Pipilota napsal(a):
Za dřevních časů oddílů, když ještě uměl tahat v podstatě každý teplas - ve stáji bývalo obojí. Používalo se tak, že ten poprsní byl vlastně univerzál - dal se napasovat snáz. Chomout už byl více na míru. No a klidně bylo k vidění, že zkušený kůň byl zapřažen v chomoutu a vedle něj byl zapřažen mlaďoch v poprsním (jak se mladí mění, chomout by mu neseděl atd.). Pokud už je koník růstově hotový, šla bych do do chomoutku (je taky stavitelný), protože je to víc rozloženo - jako že plocha zatížení v tahu je větší než u poprsního.

Děkuju. Jojo, je už hotový. Netušila jsem jak moc se zápřež u poně a rodiny ujme, tak jsme nechtěla investovat. Mno dopada to tak, že víc se řadí ve vozíku jak v sedle a všechny to baví. A říkám si, že ten chomoutek by mohl být pro koníka pohodlnější než poprsak. A když budeme přejíždět semtam horší terén, tka nebudu mít výčitky svědomí.

17.1.2022 21:34

Pipilota napsal(a):

U nás se zase otahovalo v chomoutu a pak se začaly používat chomoutky a poprsní postroje....

18.1.2022 08:25

evcusik napsal(a):

Máme na poníka i poprsák i fr. chomoutek, a s fr. chomoutkem je poník daleko spokojenější. Bylo vidět, že při větší zátěži je z poprsáku víc unavený (obolavělý), a když jsme začali zapřahat s chomoutkem a posléze jsem na drobnosti dávala zase poprsák, byl nerad. Chomoutek mohu vřele doporučit. Ale (!) musí sedět. Což u poprsáku není tak zásadní, protože lze dopasovat "za běhu" - vám ho upraví každý obuvník, případně dírky si přidělá šikovná dáma i doma. Chomoutek skutečně zkoušet před koupí se zkušeným člověkem. My máme šitý od sedláře.

18.1.2022 09:08
evcusik

XXX.XXX.145.236

Máme na poníka i poprsák i fr. chomoutek, a s fr. chomoutkem je poník daleko spokojenější. Bylo vidět, že při větší zátěži je z poprsáku víc unavený (obolavělý), a když jsme začali zapřahat s chomoutkem a posléze jsem na drobnosti dávala zase poprsák, byl nerad. Chomoutek mohu vřele doporučit. Ale (!) musí sedět. Což u poprsáku není tak zásadní, protože lze dopasovat "za běhu" - vám ho upraví každý obuvník, případně dírky si přidělá šikovná dáma i doma. Chomoutek skutečně zkoušet před koupí se zkušeným člověkem. My máme šitý od sedláře.

Jasný, takže ctít stejný principy jako u chomoutů, fr chomoutek má výhodu že 1-2 cm můžu "doladit". Chápu dobře?

18.1.2022 09:11

Ano, tak by to mohlo být. Fr. chomoutek je něco jako sedlo s výměnnou komorou. Stejně musí sedět. Jen prostě může sedět na dva rozdílné koně :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík