Ahoj, tentokrát si jdu rozšířit obzory.
Byla jsem u kamarádky na druhém konci republiky a provozují ustájení v systému Padock Paradise. Jsem fakt unesená a přiznávám, že mi to momentálně přijde jako nejlepší způsob managementu hobby koně, pokud se dělá správně (což je samozřejmě velice náročné).
Ale k věci - víte, kde v ČR provozují tento typ ustájení?
Případně a ještě lépe kde ve středočeském kraji?
Velmi pěkné má ustájení paní Vostatková ve Zdislavicích. Treky, potok, pískové váleniště, lesík i možnost vypustit koně na permakulturu. Přístřešek i možnost zavřít koně při problému - prostě vypadalo to dost vymazleně.
Byla jsem tam 3 roky zpět a moc se mi to líbilo, jen je to pro mě z ruky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

https://www.equichannel.cz/toulky-po-venkovnich-chovech-pp-vrani-vrch
https://www.equichannel.cz/toulky-po-venkovnich-chovech-alena-vostatkova
https://www.equichannel.cz/jak-vybudovat-paddock-paradise-pp-na-louce-lucie-culkove
https://www.equichannel.cz/ustajeni-na-statku-pohoda-a-pece-o-schvacene-kone
https://kamkekonim.cz/staj/profil/725-ranc-bez-zeleza-paddock-paradise
http://www.ponici.websnadno.cz/Ustajeni-soukromych-koni.html#.YeVqgXqZOUk
Něco v Krapicích u Mar. Lázní https://www.equichannel.cz/vodni-plochy-u-koni

Když já věděla, kde hledat
Není zač
Coudas

XXX.XXX.87.254
ta móda ještě neodešla...

Coudas
napsal(a):
ta móda ještě neodešla...
proč tak sarkasticky? nebo ne?
Je to pěkné, koně mají alespoň nějaké vjemy a když se napasou, můžou dělat nějakou smysluplnou činnost- zajít si k rybníčku, do háječka a.t.d. , ne jen zevlovat u výpusti.
Některé se mi moc nezamlouvají, třeba ty hodně vypasené, malý prostor, opáskovaný aby bylo víc cestiček... ale pro jiné, třeba ty schvácené, naprostý ideál.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Někomu se to líbí, někomu ne, mě to neoslovilo.
xanti
napsal(a):
Ahoj, tentokrát si jdu rozšířit obzory.
Byla jsem u kamarádky na druhém konci republiky a provozují ustájení v systému Padock Paradise. Jsem fakt unesená a přiznávám, že mi to momentálně přijde jako nejlepší způsob managementu hobby koně, pokud se dělá správně (což je samozřejmě velice náročné).
Ale k věci - víte, kde v ČR provozují tento typ ustájení?
Případně a ještě lépe kde ve středočeském kraji?
Zjistila jste, na jak velkém prostoru je možno uskutečnit, aby šutry nebyly na úkor pastviny?
Horko těžko se mi podařilo známé vysvětlit, že když má hektar pastviny, že by si ji neměla zavážet prvky nutnými pro PP.
Coudas

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
Zjistila jste, na jak velkém prostoru je možno uskutečnit, aby šutry nebyly na úkor pastviny?
Horko těžko se mi podařilo známé vysvětlit, že když má hektar pastviny, že by si ji neměla zavážet prvky nutnými pro PP.
Možná se pojetí PP za ty roky změnilo, jak jsem tak koukala na ty odkazy. Před 10 lety, nebo kdy jsem se to o to zajímala, byla tráva pro koně největší problém a vyznívalo to jako "tráva = jed", na mých stránkách tenkrát jsem byla skalními příznivci PP v mém okolí označena za "bl..bce, co týrá koně na pastvině". Nicméně princip PP mi byl vysvětlen, respektive já jsem to tak pochopila, že treky musí být bez trávy, aby se koně nepásli, kupičky sena je nutí k pohybu, a na treku jsou umístěny prvky proti nudě, procentuelní využití času koní už si nepamatuji. Jestli je to nyní jinak, nevím, jak jsem napsala, nezaujalo mne to, přestala jsem se zajímat. Navíc, v mém případě, jakožto pobírače dotací, mne s mým kamenováním a zavážením pastviny, na agentuře hnali. Na dotaz, jak teréní úpravy řeší s úřadem mi paní Vostatková odpověděla, že neřeší, což je pro mne opět zásadní. Aktivní ustájení je hezké, ano, také se mi líbí tu háječek, tu jezírko, tu hromada písku, tu skopeček dokopeček, tu v lesejku pár kmenů na přelejzání. Jednak na to musí mít člověk pozemek, a druhak hodně peněz na úpravy, aby to hezky vypadalo a bylo účelný.Různě natahaný pásky, tu hromada šutrů, tu hromada větví, tu rozdupané bahniště asi nebude úplně ono. Navíc je důležitá sklatba stáda a vhidnist PP pro určité skupiny koní. Myslim, že hezké ustájení lze vyrobit i na jiném principu, než PP.
Za mě je to taky z nouze ctnost.
Něco jako název pastevko .Kdo nemá opravdový pozemek k pasení,nebo nemá ani na boxy ,nazve se hrdě pastevko .Protože koně jsou přeci pořád venku a mají hlavy dole.Že jsou na plácku porostlém jetelíčkem,případně v metru prachu či bahna,dle počasí, a smutně popolézají,nebo se z nudy prudí ,to je jedno.Hlavně pastevko a nemají ty ošklivé, zlé boxy
Paradise bych si taky nepředstavovala na pár metrech
Kde všude vlají pásky,naklánějí se sloupky ,občas leží kámen nebo klacek, a třeba v jedné z těch uliček je menší bahno.A v jednom rohu síť a ve druhém kýbl.
Kdo má prostory a pořídí si na ně odpovídající počet koní ,oni prosperují i bez takových výmyslů.
Kdo nemá dost adekvátního místa pro koně, holt vymýšlí Protože je nutně mít musí.A podle kreativity každé soudružky to pak vypadá
Určitě existují kvalitní pastevka i opravdové koňské ráje ,těm se předem omlouvám.Ale za mě by se daly spočítat na prstech ,možná obou rukou
Tak ta moje známá neustajuje, má to jen pro své koně.
V jejím případě se mi právě ten koncept líbí, dělá ho tak, jak by se dělat měl. Má velký pozemek, sice vypasené treky, ale mezi nimi pastviny rozdělené na části a jejich vypásání řídí. Za vodou si koně chodí právě úsek v treku, mezi pastvinami také. Výhody tohoto ustájení jsou rozepsány ve článcích, to tady pitvat nebudu.
Každopádně souhlasím, zprasit se to dá královsky, mě spíš zajímalo, jak se to kde v ČR dělá. Díky za typy.
Já teda neviděla jiný PP než Zdislavice p.Vostatkové a tam tedy žádné pásky nevlají a vůbec mi to nepřišlo jako znouzecnost. I ten box a přístřešek tam je, treky zpevněné, ohrazení pevné, kopec zpevněný schody a přístup do potoka pozvolný nerozbahněný.
Za mě pro schvácené koně ideál - taky tam měla samé invalidy.
Sama mám kobylu na "pastevku" - ohrada vyžraná, balík sena pod sítí, přístřešek, nezámrzná napaječka, stabilní stádečko 10 koní. A okolo balíku není zpevněno, bláto se stahuje traktorem, když je potřeba.
Pro někoho zde hrůza, pro nás vyhovující. Na trávě by se mi kobyla změnila ve vzducholoď. Vše je věcí názorů a možností.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já zas viděla" ledabyle" roztahané pásky, kolíky sotva stojící, bahniště, v něm naházené klacky, ale pyšnilo se to názvem nejmenší paddick paradise. Už jsem psala, je to o možnostech a jak to kdo pojme. Mně taky moje ustájení vyhovuje, přizpůsobila jsem si ho svým možnostem a schopnostem, a stále šperkujeme i to, aby to co nejvíce vyhovovalo koním, zároveň prostě musím plnit podmínky. Každej to máme jinak.
Coudas

XXX.XXX.87.254
xanti
napsal(a):
Tak ta moje známá neustajuje, má to jen pro své koně.
V jejím případě se mi právě ten koncept líbí, dělá ho tak, jak by se dělat měl. Má velký pozemek, sice vypasené treky, ale mezi nimi pastviny rozdělené na části a jejich vypásání řídí. Za vodou si koně chodí právě úsek v treku, mezi pastvinami také. Výhody tohoto ustájení jsou rozepsány ve článcích, to tady pitvat nebudu.
Každopádně souhlasím, zprasit se to dá královsky, mě spíš zajímalo, jak se to kde v ČR dělá. Díky za typy.
Zkuste se zeprat přímo Aleny Vostatkové, je to člověk, který to sem "přitáh", třeba Vás nasměruje, kam požadujete.