lolilll

XXX.XXX.77.238
Ahoj všem,
obracím se na vás s dotazem, jak zpestřit koni ježdění? Mám kobylku, bude ji 8 let chodí min.4 v týdnu pod sedlo a pravidelně každý den do výběhu.
Přes zimu jsme jezdily jen na hale nebo šla jen na lonž a dělaly jsme nějaké blbůstky na kruhovce, ale teď, když potřebuji, abychom začaly pracovat, tak je z toho hned hrozně znechucená, nervózní (to je ale už od mala), když se něco dělá,tak hrozně žene a hned se nasírá.
Ano, pravděpodobně jí to zas přejde,už jsme jedno takové období měly, ale já bych ji chtěla udělat práci více zábavnou, aby nás to obě bavilo, měly z toho radost a ne že se budeme někde tahat, než jí to přestane bavit.
Takhle to nechci.
Nějaké rady?
Uživatel s deaktivovaným účtem

No a co tak tedy pod tím sedlem děláte?
Abychom věděli, jak zpestřit, musíme vědět, jak pracujete.
lolilll

XXX.XXX.77.238
Základní priježďování,kavalety, přechody

No, to mi vlastně nic neřeklo. Kolikrát týdně chodíte na jízdárnu? Jaká je struktura vaší jezdecké lekce? Jak dlouhá je lekce? U čeho se kůň nejvíc tváří znechuceně? A co vlastně dělá "špatně" - pouze to, že jde dopředu víc, než vy chcete? Nenasírá se proto, že ji berete zpátky, že ji nutíte chodit na otěži ve fázi lekce, kdy není ještě ohřátá a naohýbaná?
U chodivého koně se musíte snažit tu chodivost využít. Je nutně potřeba, abyste kondici začaly nabírat na jízdárně? Nemůžete jít na půl hodiny ven, nechat koně zahřát na rovných liniích, co možná mu do toho nehrabat (vyklusat...), a pak s koněm, který je vyčuměný, ohřátý a připravený se trochu soustředit, jít teprve na jízdárnu? A na té jízdárně pobýt nějakých dvacet minut a domů?
Co třeba střídat práci pod sedlem a mimo ni - jít s ní jen na procházku na ruce (od jara třeba přidat za odměnu pasení,pokud je kde) nebo dělat práci ze země ( kavately, bubáky- plachta, slalom....) v kruhovce ( třeba učení přivolání, "odložení" - aby kůň stál na jednom místě a jít od něho dál, jestli vydrží stát sám aniž by Vás násladoval. Je spousty nápadů- stačí trochu fantazie, co by se dalo dělat s koněm aby to bavilo i jeho i Vás obzvláště, když máte vhodné podmínky.
Ako sa to teda prejavuje tá nechuť? Je také "normálne", že na konci sezóny pred zimou sú kone už také otrávené a občas aj nepríjemné, hlavne teda tie športové. Ale nepríde mi v poriadku, ak po pauze hneď kôň hovorí, že nie.
Kone, ktoré napríklad na jazdiarni zrýchľujú to často robia preto, lebo sa napr. v ohnutí neunesú. Určite nemáte neadekvátne požiadavky?

lolilll
napsal(a):
Ahoj všem,
obracím se na vás s dotazem, jak zpestřit koni ježdění? Mám kobylku, bude ji 8 let chodí min.4 v týdnu pod sedlo a pravidelně každý den do výběhu.
Přes zimu jsme jezdily jen na hale nebo šla jen na lonž a dělaly jsme nějaké blbůstky na kruhovce, ale teď, když potřebuji, abychom začaly pracovat, tak je z toho hned hrozně znechucená, nervózní (to je ale už od mala), když se něco dělá,tak hrozně žene a hned se nasírá.
Ano, pravděpodobně jí to zas přejde,už jsme jedno takové období měly, ale já bych ji chtěla udělat práci více zábavnou, aby nás to obě bavilo, měly z toho radost a ne že se budeme někde tahat, než jí to přestane bavit.
Takhle to nechci.
Nějaké rady?
Viz koně. Vy jste přes zimu nejezdili ven?