Krmeni 3 leté klisny

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.1.2022 10:38
marketavondrackova1978

XXX.XXX.26.66

Dobrý den , mám 3 letou klisnu ČT .
Čím krmit aby přibrala? Zatím jenom lonžujeme.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2022 11:48

marketavondrackova1978 napsal(a):
Dobrý den , mám 3 letou klisnu ČT .
Čím krmit aby přibrala? Zatím jenom lonžujeme.
Děkuji.

Foto? Dosavadní krmení? Ustájení - pastevní, 12/12, boxové? Plemeno? Málo informací. Jo a lonžujete jak často a jak dlouho?

24.1.2022 08:39
marketavondrackova1978

XXX.XXX.26.66

Dosavadní krmeni je jedna odmerka mysli od nutrihorse . Kůň je přes den ve výběhu Na noc ve stáji . Výběh bez trávy .
Plemeno ČT
Lonzujeme 3x do týdne 20 minut
Seno - ráno večer
Slama - cely den

24.1.2022 09:10
kallisto

XXX.XXX.217.242

Dosavadní krmeni je jedna odmerka mysli od nutrihorse . Kůň je přes den ve výběhu Na noc ve stáji . Výběh bez trávy .
Plemeno ČT
Seno - ráno večer
Slama - cely den

No to je dobrý hubeňour.
Vím sama při shánění ustájka, jak je velmi rozšířené dávat koním seno jen ráno a večer a přes den koně hlady. Nechápu.

24.1.2022 09:12

Plemeno ČT
Seno - ráno večer
Slama - cely den

Foto bylo myšleno v zootechnickém postoji a bez sedla. Tohle je naprd. Ale i tak vypadá jako dvouletek, když to srovnám s jinými hříbaty stejného věku, tím myslím podvyživeně. Seno má ad libitum? Co znamená ráno a večer?

24.1.2022 09:13

kallisto napsal(a):
No to je dobrý hubeňour.
Vím sama při shánění ustájka, jak je velmi rozšířené dávat koním seno jen ráno a večer a přes den koně hlady. Nechápu.

Psaly jsme nastejno. Hubený, hladový, podražený kůň.

24.1.2022 09:38
xanti

XXX.XXX.27.178

Určitě zootechnický postoj. Nejen, že tenhle postoj koni nelichotí, ale z tohoto úhlu pohledu navíc vypadá totálně křivonohý :(

24.1.2022 09:51
Slon Indický

XXX.XXX.58.244

Bez sena/pastvy k dispozici celodenně se těžko kůň vykrmuje, navíc celý den na výběhu bez trávy je dobré tak akorát na slušné žaludeční vředy.
Navíc tedy nevím, jaké müsli od NutriHorse krmíte, ale třeba Classic má dávkování na koně v lehké zátěži 2,5 kg denně, ta jedna fanka to nebude ani omylem - chtělo by to zvážit, taková ta "klasická" prodávaná v koňoobchodu může být cca 750 g müsli.

GinaH.

24.1.2022 10:03
GinaH.

XXX.XXX.91.1

Pokud majitelé nepřestanou dávat koně do stájí, kde jsou krmeni špatně (tj. nemají k dispozici "něco do huby" v podstatě po celý den), tak holt budou potřeba všechny ty doplňky na vředy a na špatně krmitelné a na nervózní ...

24.1.2022 10:10
kallisto

XXX.XXX.217.242

GinaH. napsal(a):
Pokud majitelé nepřestanou dávat koně do stájí, kde jsou krmeni špatně (tj. nemají k dispozici "něco do huby" v podstatě po celý den), tak holt budou potřeba všechny ty doplňky na vředy a na špatně krmitelné a na nervózní ...

Přesně tak. Z tohoto důvodu mám kobylu dál na dojezd, ale má co žrát. Nikde to není ideální tak, jak by si člověk sám pro sebe a svého koně představoval, často musí z něčeho slevit. Ale tohle je něco z čeho bych neslevila já. Nedovedu si představit přijít za koněm ve dvě, ve tři odpoledne a vytahovat z výběhu protivného hladového koně a chtít po něm nějakou práci.

Opravdu jsem čuměla, jak málo stájí kolem Brna krmí 3x denně, seno nonstop je skoro jako jednorožec. Holt se hřeší na přetlaku koní a nedostatku stájí.

Granule nebo musli mají na pytli doporučené dávkování.
Dostává kobyla alespoň toto v plné dávce?

24.1.2022 10:16
xanti

XXX.XXX.27.178

Já mám teda až moc dobře krmitelného koně, který vždy na pár hodin k senu pouštěn a pak má zase pauzu a pak ho k tomu zase pustěj :)) jelikož by jinak byl jak vzducholoď, ale to se opravdu takhle děje? Že těmhle huběňourům daj kopici ráno, kopici večer a přes den je nenechají ani pást/nemají přístup k senu? :D

24.1.2022 10:27
kallisto

XXX.XXX.217.242

xanti napsal(a):
Já mám teda až moc dobře krmitelného koně, který vždy na pár hodin k senu pouštěn a pak má zase pauzu a pak ho k tomu zase pustěj :)) jelikož by jinak byl jak vzducholoď, ale to se opravdu takhle děje? Že těmhle huběňourům daj kopici ráno, kopici večer a přes den je nenechají ani pást/nemají přístup k senu? :D

Ano děje, v "lepším" případě jen přes zimu, když jsou koně staženi do bahnitých zimních výběhů a přes léto jsou na trávě. Někde argumentují zašlapáním sena do bahna, nebo šarvátkami u krmelců, případně tím že jim to prostě stačí, sítě nikdo plnit nechce, atd atd. Některé stáje mají koně v celých výbězích, kde si koně přes zimu něco naždibou, stařinu, vydolují pod sněhem. A to jsem narazila na stáje, kde jsou ti koně přes den i bez vody. No comment. Samozřejmě ne všichni koně potřebují a mohou stát u balíku sena celý den. Ale oběd by dostávat mohli a měli.

24.1.2022 10:28
Arbora

XXX.XXX.80.73

Vyzerá presne tak, ako vyzerá rastúci kôň, ktorý celý deň hladuje. To nedobehnete žiadnym koncentrovaným krmivom, potrebuje mať prístup k senu aj počas dňa. Takmer s istotou by som u kobyly tipovala aj vredy, s takýmto kŕmením. A kvalitnú minerálku.

GinaH.

24.1.2022 10:37
GinaH.

XXX.XXX.91.1

@kallisto Tohle je i kolem Prahy. Měla jsem chvilku pocit, že musím mít koně ve sportovní stáji a fakt jsem teda čuměla na ten management ... Holt ustajovatelé šetří tam, kde by neměli a majitelé jsou bohužel moc nevzdělaní a nevzdělávající se na to, aby věděli, co je správně. Řada lidí upřednostní top povrch v hale nad tím, že jejich kůň dostane seno v podstatě jednou denně (ráno jen ždibeček před jádrem - aby se neřeklo). Ve finále pak pořád řeší hubnutí a horní linii a nezvladatelnost koně z toho, že ho nacpou drahým müsli podle dávkování výrobce
Přitom by stačilo mu dát nažrat dle jeho přirozených potřeb.

Dovolím si tvrdit, že většina koní chovaných v ČR je chovaná špatně. Oni ani ti buřti na pastevkách nejsou správně, s obezitou se taky pojí řada komplikací a kůň si tím huntuje organismus stejně jako když jeho tělo tráví samo sebe. Ale holt správný management chce přizpůsobení danému konkrétnímu koni, náhubky, sítě, zpevněné povrchy, hladomorny jen se senem v síti, udržování pastvin ... je to velká věda a málokomu se do toho chce. Radši naházet koně do klecí 3x4m a šoupnout jim tam zavečer kopeček sena.Oni to taky přežijou, no.

Coudas

24.1.2022 11:25
Coudas

XXX.XXX.87.254

Přestala bych lonžovat, vyhublýmu koni to k ničemu není, chodila bych místo toho na procházku, dokud řádně nepřibete, aby měl z čeho dělat hmotu. Nepochopila jsem, jestli je v ustájení, nebo doma. I kdyby bylo potřeba zachovat krmení senem ráno a večer, rozdělila bych krmbou dávku na půl, večer, když je v boxe problém nevidím, ranní dávku bych dala do výběhu, aby si přes den mohl kůň žďoubat, ale zde bude patrně problém neřešitelný. Krmení 2 -3 kg denně a vitmin pro rostoucí koně a probiotika.

24.1.2022 11:42
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Zvažte, kolik toho sena dostává na den. Možná budete překvapená, že neváží tolik, jak to od pohledu vypadá. Plus bych zvážila a uvedla přesný typ toho müsli. Pak se doberete aspoň k nějaké základní představě, kolik chybí.

24.1.2022 11:56
koně

XXX.XXX.174.63

Plemeno ČT
Seno - ráno večer
Slama - cely den

Je to takové miminko zoufalé
Je v ustájení a jak často za ní chodíte? Byla by možnost,aby do boxu aspoň na noc dostala víc sena?
Plus abyste jí pravidelně dala i nějaký ten příkrm?
Slámu co mají celý den,ona žere? Je pěkná ,ta sláma?
Co máte v ceně ustájení jako jádro? A kolikrát denně?
Odměrka mysli je asi celkem k ničemu ,jak vidíte.
Dala bych jí jako jednu dávku klidně oves ,ať si chroupe .Ten je od přírody pro koně nejlepší.
Pak ještě něco ,čeho je víc ,na večer .
Hodně lidí dává cukrovarské řízky ,to je takový objem na zaplácnutí.To namočíte a do toho přidáte olej .A aby to nebyl jen ten balast ,tak nějaký šrot .Třeba kukuřičný .Nebo ječný.A taky můžete ten vit min
Polední dávku by jí asi stejně nikdo nedal,tak zkuste denně aspoň dvakrát.
Jestli se nechcete míchat se směsmi ,kupte rovnou granule.Kompletní
Je X výrobců X názorů .
Takže si vyberte nějaké ,aby na nich bylo napsáno kompletní,nikoli doplňkové a pro kategorii koně mladého ,v zátěži a dávejte .
Důležité je dodržovat doporučenou denní dávku aby to krmení mělo smysl.
Za nějaké cca tři měsíce,pokud je jinak zdravá,by měla začít trochu vypadat a zjara po přelínání se pomalu vyloupnout z toho ošklivého kačátka

24.1.2022 14:12
šimlík

XXX.XXX.215.18

Takto hubenému koni zajistěte aspoň 12 kg kvalitního sena rozděleno do 3 dávek a jádro podle dávkování . Ta odměrka má dle mého 1/2 kg. Pokud stáj není schopna zajistit dostatek krmiva, honem jinam. Jinak mačkaný oves+ječmen a vitmin dá koni víc a mělo by být v ceně ustájení (bez vitamínů), důležité je správné odčervení. Jádro přidávat pozvolna.

Peťoš

28.1.2022 20:22
Peťoš

XXX.XXX.98.173

Já bych doporučil přidat do krmné dávky sladový květ, není to drahý špás a přitom je to krmivo bohaté na bílkoviny a nemá tak vysokou energickou hodnotu jako jádro, nepoleze to kobylce tolik na mozek.
Mám dvouletku ČMB a krmnou dávku máme postavenou na strouhané řepě a slaďáku, zatím se nám tato kombinace nejvíc osvědčila, jádro jí lezlo na mozek.
Navíc je slaďák pro mladé koně doporučován k podpoře nasvalení, pokud pravidelně lonžujete, za zkoušku to určitě stojí.
Jinak souhlasím s předešlými příspěvky, seno je základ. Denní dávka minimálně 10 kg (optimálně těch výše zmíněných 12 kg), rozděleno do 3-4 dávek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík