Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.1.2022 19:12
makyna017

XXX.XXX.164.143

Mate někdo s tímto sedlem zkušenosti? Přemýšlím nad koupi, jsem rekre jezdec :)

24.1.2022 20:03
šimlík

XXX.XXX.215.18

Toto sedlo mám na poníka na občasné ježdění, je to lehké sedlo pouze sešité sešívačkou, pohodlné. Možnost různých komor. Bezúdržbové. Na velkého koně bych si ho nekoupila. To mám kvalitní, kožené.

25.1.2022 11:08
LucyLou

XXX.XXX.236.105

Tento Norton nám neseděl, bylo to zjevné již při položení sedla na hřbet. Známá měla na haflinga, sedělo mu (koník ho nosil asi půl roku nepravidelně jako alternativu než našli vhodnou koženou anglii, nebyl nikde otlačený co vím) každopádně hledala velmi rychle jiné, nikdo se v tomto sedle nedokázal usadit. A jako bonus jsme měli všichni už po hodině pěkně odřený zadek. Ale je třeba zkusit, někdo říká že na občasné svezení vyhovuje, ale já bych do něj už nesedla

25.1.2022 12:21
axl

XXX.XXX.166.246

Nevím, co to bylo typ, ale v Nortonu jsem se nikdy nedokázala usadit a ani se mi to sedlo nelíbilo. Pokud nad ním uvažujete z finančních důvodu, počkala a našetřila bych nějakou tu korunu navíc a koupila jiné. Na svém koni máte tento typ sedla vyzkoušené?

25.1.2022 13:19
lenacia

XXX.XXX.163.147

A tohle sedlo vám doporučil 'ten pán co tomu rozumí'

25.1.2022 13:26
makyna017

XXX.XXX.164.143

Mám norika takže myslím ze tohle sedlo by mohli sedět, plánuju ho vyzkoušet, ale právě dost lidi říká, že se v sedle nedokáží usadit

25.1.2022 13:32
Arbora

XXX.XXX.80.73

Mala by som veľké pochybnosti o tom, že bežné univerzálne sedlo bude sedieť na koňa typu norik. Rozšíriť komoru je jedna vec (aj to nie vždy stačí), šírka sedlových vankúšov je vec druhá.

25.1.2022 13:36
makyna017

XXX.XXX.164.143

Nedoporučil, jen mi řekl ať najdu sedlo s jinými polštáři než měl kentaur Jupiter, nevím proč mate potřebu pořád něco kritizovat, já se jen zeptala jaké s tímto sedlem mate zkušenosti nic víc…
Koník ani není můj, majitel se o něj moc nezajímají a já se pro něj snažím dělat první poslední, nechci do něj ale rvát takové peníze, když ani není můj… koník vypadal třeba před 2 lety úplně hrozně a já jsem šťastná ze teď vypadá aspoň tak jak vypadá… vložila bych sem i fotky jak vypadal a jak vypadá, ale nechci tu zase poslouchat nějaký kecy o tom jak jsem hrozná - že se o něj vůbec nestaram atd… tohle s nim udělal majitel a ne já, já se jen snažím aby koník byl šťastný a vypadal opět zase nějak k světu

25.1.2022 13:40
makyna017

XXX.XXX.164.143

Tento Norik není ale sud bez kohoutku jako většina, doporučili mi na něj komoru 3 otevřenou protože ma nějaký ten kohoutek a není zas rak široký, když jsme zkoušeli komoru 4 bylo na něm takové “ rozťáplé” a po dosednutí sedlo úplně na kohoutek

25.1.2022 14:15
evcusik

XXX.XXX.145.236

makyna017 napsal(a):
Mám norika takže myslím ze tohle sedlo by mohli sedět, plánuju ho vyzkoušet, ale právě dost lidi říká, že se v sedle nedokáží usadit

Motate se v sedlech jak nudle v bandě. Nebude fakt lepší si pozvat odborníka na sedla?

Jinak ne, Norton rexine vám na takového koníka nebude sedět, když pominu další stinné stránky tohoto sedla (vydrží fakt prd, neznám jezdce, co by se dobře usadil, často se rozplácne - takže efekt kostry je poněkud tatam)

Předpokládám, že asi moc peněz investovat nechcete/nemůžete. Na široké a rovné koně často sedivaji wintec wide sedla. Ale furt jste nedodala koně v zoo technickém postoji, aby se vůbec dalo nějak vycházet ze stávby těla koně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2022 14:17

Ale to není jen otázka komory přece. Tvar polštářů, jejich úhel a míra prohnutí jsou podstatné vlastnosti.

Nezáleží na tom, že to není váš kůň. Sedlo přece bude vaše. Když koupíte kvalitní sedlo a napasujete ho na něj, nebojím se, že byste za pár let neprodala. O čemž u o pár let staršího Nortonu upřímně pochybuji. V nejhorším na tom kvalitním sedle ztratíte částku odpovídající hodnotě toho Nortonu, který za pár let nejspíš poletí rovnou do koše.

25.1.2022 14:18
evcusik

XXX.XXX.145.236

makyna017 napsal(a):
Tento Norik není ale sud bez kohoutku jako většina, doporučili mi na něj komoru 3 otevřenou protože ma nějaký ten kohoutek a není zas rak široký, když jsme zkoušeli komoru 4 bylo na něm takové “ rozťáplé” a po dosednutí sedlo úplně na kohoutek

Velikost komor není jen číslo, velmi záleží jakého tvaru sedlo je (jak vzadu, tak vpředu) a úhlech. Viz sedlov.eu

Trošku se doucte a nejlépe pozvete odborníka.

25.1.2022 14:24
Arbora

XXX.XXX.80.73

makyna017 napsal(a):

O kohútik fakt nejde, ide o to, že kostra norika je úplne iná, než bežného teplokrvníka, na ktoré sa univerzálne pasujú. Bude skrátka úzky kanál, kadiaľ vedie chrbtica. Pozrite sa napr. sedlá stubben, tie bývajú stavané na echt nemeckých teplokrvníkov, takže tam narvete aj štyri prsty na plocho. Nebude síce stáť toľko, čo nortom, ale máte istotu, že po troch rokoch jazdenia bude sedlo stále v rovnakej kondícii. A určite si pred tým niečo prečítajte o pasovaní sedla.

25.1.2022 15:17
xanti

XXX.XXX.27.178

Chlaďas má "měkká záda". A ještě k tomu norik mívá často záda dlouhá. Není to primárně jezdecký kůň. Proto by měl mít co nejkvalitnější sedlo, jaké mu můžete dopřát. To neznamená hned nějaké drahé, ale takové, které se mu co nejlépe přizpůsobý a bude co nejšetrnější k jeho zádům. To znamená:
- ideálně kožené provedení (kůže se prostě přizpůsobí nejlépe)
- kvalitní kostra (neprasklá, která respektuje rozměry koně)
- ideálně vlněné polštáře, které lze doupravit.

Tohle všechno může splňovat i sedlo z totáče a opravdu za něj nemusíte dávat třeba hned 30 000, chce to jen hledat nebo si prostě zaplatit někoho, kdo má renomé, ne joudu od vedle.U koní se prostě za odbornou pomoc platí, jelikož řadový koňák dnes o koních ví houbelec, ale ta investice za to většinou stojí.

Pokud je Váš kůň dorostlý a sedlo vyberete dobře, stačí pak už jen sedlo nechat přepasovávat/pozvat fyzio, aby se podíval, jak kůň pod sedlem prosperuje. Já mám taky slezského norika, obsedala jsem na jednom sedle loni na začátku jara a stále máme to samé s možností přepasování. Vybírala jsem s rozumem s větší počáteční investicí (jestli je vůbec 12 000 v případě sedla větší investice) - a ejhle, vyplácí se, světe div se, teď jsou náklady na provoz koně v tomto směru podstatně nižší. Dokonce jsem ani zatím přepasovat nemusela. Jinak ke komoře - také nám trochu padala na kohoutek, ale dodala jsem pravého beránka a následně dle toho beránka pan Zima z Equiservisu sedlo dopasoval...problém vyřešen. A to je odborník na svém místě.

Ze začátku jste na to šla dobře. Již zmiňovaný K. Seneca třeba na tyhle koně často s dopasováním celkem sedí. Mezi tím jste dostala hromadu cenných dat od místních diskutujících. Jaké sedlo zhruba, jak zkoušet, jak fotit, koho pozvat, jak postupovat.
No a vy skončíte při vší úctě u takového šmejdu. Pokud hodláte jít touto cestou, tak začněte vedle toho šetřit na časté fyzio. Držím palce....Vašemu koni, ať má záda zprasená co nejméně.

(Zajímalo by mne, kdo jsou ti lidé, kdo Vám tak "dobře" radí. Ono nezapomeňte, že chlaďase si často pořizují lidé, co toho moc neumí, kvůli mírné povaze těchto koní....a v jezdeckém vzdělání mají často velké nedostatky a pak si myslí, že tyhle umělotiny, bezkostry a já nevím co jsou jediná cesta, jak svýho chlaďase osedlat. Jako pokud kůň tahá, tak se takové sedlo jednou za čas snese, ale pokud kůň primárně chodí pod sedlem, měla by být jeho sedlu věnována velká pozornost).

Pardon, já nejsem normálně zlý diskutující, ale tady jsem musela, neberte si to osobně, ale spíš k srdci.

25.1.2022 16:57
xanti

XXX.XXX.2.141

Ale abych nebyla jen zlá, mám ještě jednu radu. Existuje paní Prokopiusová a ta jezdí s dodávkou plnou sedel. Můžete ji zavolat a říct ji, co sháníte, třeba bude mít. A pak nechat dopisovat případně. Číslo zasílám do zprávy.

25.1.2022 18:55

makyna017 napsal(a):
Nedoporučil, jen mi řekl ať najdu sedlo s jinými polštáři než měl kentaur Jupiter, nevím proč mate potřebu pořád něco kritizovat, já se jen zeptala jaké s tímto sedlem mate zkušenosti nic víc…
Koník ani není můj, majitel se o něj moc nezajímají a já se pro něj snažím dělat první poslední, nechci do něj ale rvát takové peníze, když ani není můj… koník vypadal třeba před 2 lety úplně hrozně a já jsem šťastná ze teď vypadá aspoň tak jak vypadá… vložila bych sem i fotky jak vypadal a jak vypadá, ale nechci tu zase poslouchat nějaký kecy o tom jak jsem hrozná - že se o něj vůbec nestaram atd… tohle s nim udělal majitel a ne já, já se jen snažím aby koník byl šťastný a vypadal opět zase nějak k světu

Ale nikdo vás nekritizuje, všechno to jsou konstruktivní rady a připomínky. Jste zbytečně vztahovačná. A pokud chcete pomoct cizímu koni, bez vrážení peněz to prostě nepůjde. Proto mám vlastního, abych ho někomu nesponzorovala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík