Hezký den,
mám dotaz k množství vody dávané do směsi krmiva vojtěškové granule, rýžové otruby a mletá pohanka. Mám koně pastevně ustájeného a každou zimu, když začne mrznout je zde běžné, že se koním ráno a večer příkrm zalívá teplou vodou.
Dříve tvořil základ granulovaný sladový květ, který se po zalití rychle rozpadl a vytvořil kaši, která ale nebyla lepivá. Ať už tam bylo vody více nebo méně nikdy to nebylo vyloženě lepivé.
Letos jsme přešly na vojtěškové granule a rýžové otruby s pohankou (té je nejméně), protože přišly nové kobyly (mezi nimi i ta moje), které nebyly zvyklé na plné pastevko a přišly po odstavu hříbat na počátku podzimu a vojtěška nám byl veterinářem doporučena jako lepší varianta.
Nicméně po zalití vodou se chová jinak a pokud tam člověk nedá na 1,5 kg směsi pomalu 3 l vody , tak hrozí lepivá kaše, která se už jednou mojí kobyle nalepila v jícnu. Naštěstí jsme to zvládly bez veterináře. Nakonec to polkla, ale dobře nám nebylo.
Ostatní koně to dávají i jen ovlhčené, ale tahle ne. Přitom nám připadá, že není hltavá naopak žere pomalu a dlouho a hlídáme ji, před nájezdy ostatních. Neumí si moc svoje obhájit. Zuby by měla mít v pořádku, dělané 28.prosince. Prostě to asi pořádně neprosliní a musíme jí dělat řídké šlichty nebo u ní stát s lahví vody, protože i když je ta směs na počátku řídká, tak postupně houstne.
Máte s tím někdo zkušenosti?
Jedná se o klisnu A1/1 13 let, trochu citlivá na sociální interakce ve stádě, ale koní je tam jen pět, seno mají nostop a příkrm 2x denně.
Prostě je potřeba žrádlo téhle kobyle zalít pořádně a taky počkat až nasaje dostatečně tu vodu.Ne crcnout do kýble a podávat žrát. (zalít třeba před ježděním a podat až po něm - za hodinu to jistě nezkysne a snad ani nezmrzne)
Každé granule se rozpadají jinak ( záleží to na tlaku, teplotě a velikosti částic při výrobě). Takhle od PC nikdo neřekne jak to přesně je. Ale k ucpání nejčastěji vede právě nedostatečné množství vody... (málo času na nabobtnání krmiva vodou)