Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Poradte

25.1.2022 18:00
Poradte

XXX.XXX.123.116

Dobrý den,
budu si brát koníka do pronájmu a potřebovala bych radu.
Jak začít s přirozenou komunikací?
Co by měl koník umět a znát?
Jediné, co jsem kdy ze země s konikem delala, bylo lonžování.
Děkuji za Vaše případné rady :)

Coudas

25.1.2022 18:13
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ptejte se opačně. Co od toho očekáváte Vy, že koník bude znát a umět?

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2022 18:43

Poradte napsal(a):
Dobrý den,
budu si brát koníka do pronájmu a potřebovala bych radu.
Jak začít s přirozenou komunikací?
Co by měl koník umět a znát?
Jediné, co jsem kdy ze země s konikem delala, bylo lonžování.
Děkuji za Vaše případné rady :)

Najít si dobrého trenéra, který vás uvidí v reálu a poradí. Tohle se nedá řešit od klávesnice, když nevidíme koně ani vás. To je, jako kdybyste po nás chtěla, abychom vás na dálku naučili lyžovat.

25.1.2022 18:49
Dotaz

XXX.XXX.236.162

To si berete nějakého mladého koně? Bavíme se o základní manipulaci, nebo o přirozené komunikaci? S koněm nutně přirozenou komunikaci dělat nemusíte. Jinak bych zajela na nějaký kurz, vyhledala trenéra, přijde mi nešťastné, abyste se to učila za pochodu na koni, kterého máte něco naučit.

25.1.2022 20:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
To si berete nějakého mladého koně? Bavíme se o základní manipulaci, nebo o přirozené komunikaci? S koněm nutně přirozenou komunikaci dělat nemusíte. Jinak bych zajela na nějaký kurz, vyhledala trenéra, přijde mi nešťastné, abyste se to učila za pochodu na koni, kterého máte něco naučit.

Myslím, že jste uhodila hřebíček na hlavičku. Co je ještě základní manipulace a co už je "přirozená komunikace"?
Když si s koněm stanovíme pravidla, je to určitě komunikace, je to i "přirozená" komunikace? Je nějaká definice "přirozené komunikace" nebo si pod tím každý představuje něco jiného?

26.1.2022 06:13

Každý si pod tím představuje něco jiného.
A i ti, co si pod tím představují nějaké cvičení na základě nějakých pokynů, kterým má kůň jakože od přirození rozumět, si to představují každý po svém :-)

Já bych si pod tím například představila přirozenou komunikaci koně, a pak bych očekávala, že nikoli děvče koně, ale děvče se od koně bude něco učit. A protože na rozdíl od koní, kteří jsou na učení přirození talenti, lidem to moc stylem pokus-omyl nejde, tak bych zvolila nejprve někoho, kdo děvčeti tu koňskou komunikaci ukáže. A pak ji děvče může dělat. Při základní manipulaci i při jakékoli jiné manipulaci

26.1.2022 06:15

Zadavatelko, tak se přeci zeptejte majitelky koně. Chce vůbec ona, abyste s koněm dělala nějakou takovouto aktivitu? A pokud to chce ona, a je ochotná pronajmout koně někomu, kdo o tom nic neví, je srozuměná s tím, že se to ten člověk bude na jejím koni učit? A nechtěla by vás aspoň ty základy naučit sama? Nebo doporučit člověka, pod jehož dohledem máte pracovat?

Coudas

26.1.2022 06:17
Coudas

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Každý si pod tím představuje něco jiného.
A i ti, co si pod tím představují nějaké cvičení na základě nějakých pokynů, kterým má kůň jakože od přirození rozumět, si to představují každý po svém :-)

Já bych si pod tím například představila přirozenou komunikaci koně, a pak bych očekávala, že nikoli děvče koně, ale děvče se od koně bude něco učit. A protože na rozdíl od koní, kteří jsou na učení přirození talenti, lidem to moc stylem pokus-omyl nejde, tak bych zvolila nejprve někoho, kdo děvčeti tu koňskou komunikaci ukáže. A pak ji děvče může dělat. Při základní manipulaci i při jakékoli jiné manipulaci

A přesně proto to v tomhle kraji všichni odsuzují. Protože málo kdo ví, o co jde.

26.1.2022 06:25

Coudas napsal(a):
A přesně proto to v tomhle kraji všichni odsuzují. Protože málo kdo ví, o co jde.

Já toho o tom mnoho nevím, ani se o přirozenou komunikaci nesnažím. Naši koně zdá se dostačujícně chápou naši komunikaci "cukr a bič" :-)

Když jsem viděla na pár lekcích nějaké přirozené komunikanty (zpracovávat koně účastníků), koně bývali často skutečně zmatení. Komunikanti po nich chtěli nějaké aktivity evidentně s přesvědčením, že ten kůň už má přeci vědět, o co jde. Takže je to určitě i otázka kvalit lektora.

Coudas

26.1.2022 06:54
Coudas

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já toho o tom mnoho nevím, ani se o přirozenou komunikaci nesnažím. Naši koně zdá se dostačujícně chápou naši komunikaci "cukr a bič" :-)

Když jsem viděla na pár lekcích nějaké přirozené komunikanty (zpracovávat koně účastníků), koně bývali často skutečně zmatení. Komunikanti po nich chtěli nějaké aktivity evidentně s přesvědčením, že ten kůň už má přeci vědět, o co jde. Takže je to určitě i otázka kvalit lektora.

Však já vím, mne stačila Tvá reakce zde na ifauně na Obě oči, a odpověď Pipi. Ono se někdy stačí jen zeptat, aby člověk pochopil. Zmatenosti koní v kruhovce komunikantů se nedivím, ve většině případů ti komunikanti chtěj věci, které ty koně běžných uživatelů vůbec neznaj, jestli ne rovnou pravý opak.

26.1.2022 09:31
Arbora

XXX.XXX.80.73

Ak sa potrebujete pýtať takéto základy, bolo fajn si o tom aspoň niečo vopred naštudovať, prečítať, pozrieť si videá. V ideálnom prípade by bolo zájsť si osobne niekam na kurz, vidieť to naživo a podľa toho sa rozodnúť, čo vlastne od koňa chcete.

A pokiaľ to nie je váš kôň, odporúčam skonzultovať to najskôr s majiteľom.

Coudas

26.1.2022 10:42
Coudas

XXX.XXX.87.254

Na přirozenou komunikaci se vykašlete je to jen abstraktní pojem a každej si ho přizpůsobuje podle svého, a stejně se nedá naučit, buď cit a rozum pro koně máte, nebo ne. Mrkněte kolem sebe, kdo jak se svým koněm vychází, a ptejte se toho, u koho se Vám jeho práce líbí. Buď Vám to ukáže přímo on, nebo odkáže na dalšího, ktery Vám to vysvětlí (většinou už pak za těžké peníze). Co by kůň měl umět na začátek PK? To, co úplně každý kůň, základní manipulaci - bezproblémový odchyt na pastvině, běžné ošetření od veterináře, úprava kopyt, vodění na ohlávce. A mít tohle v cajku, i to je pro některé běh na dlouhou trať. A pak už si můžete vybrat další směr vašeho soužití. Jestli chcete slyšet jména, znám jen ty úplně nejznámnější, co pořádají kurzy - Bořánek, Novák, Bednář, Prokopová, Pohleichová, nevím jestli ještě Šťastný, Kovář, Nykl, a hromada dalších.

26.1.2022 12:39
lenacia

XXX.XXX.173.255

Pro mě přirozená komunikace znamená přesně to, co to je v názvu. Přirozená komunikace je forma komunikace, které kůň bude rozumět, a cílem celého toho cvičení je, že vy učíte koně komunikaci (něco jako znaková řeč u neslyšících) s vámi. Je to v rámci základní manipulace, kdy vy uděláte tohle a pro koně to znamená že má něco udělat (zvednout nohy, ustoupit). Plno lidí má v představě, že to honění na kruhovce je o tom že si k vám kůň má vybudovat vztah. Taky sem si to myslela, a upřímně k tomu takové ty klasické knihy o PNH co tu bývaly i inklinují. Až později sem si uvědomila, že celá tahe kruhovková práce vůbec není o nějakém vzájemném vztahu, ale o té KOMUNIKACI. Že jde o to 'přimět' koně vád začít vnímat, a ukazovat mu alá "hele, tenhle pohyb znamená...."
Sou draci, co dokáží s koňmi posléze úžasné věci, ale základ přirozené komunikace je prostě v tom, že vaše pohyby a chování bude pro koně transparentní a bude mu rozumět.

Přidejte reakci

Přidat smajlík