Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Quarter5

26.1.2022 13:47
Quarter5

XXX.XXX.2.154

Zdravím,
známá má koníka AQH letos 5ti letý, zjistili se, že má lehkou artrozu v zadnich nohách.
Chtěla jsem se zeptat jestli, kdyz se to včas pochytilo a dá se to nějak do pořádku, tak jestli bude moct aspoň rekreačního ježdění?
Je ustájen na 24/7, kulhá jen lehce.
Děkuji předem za odpovědi.

26.1.2022 14:04
evcusik

XXX.XXX.0.251

Veterinář má nejlepší podklady (klinické vyšetření a rtg) pro to, aby majiteli dal prognózu si budoucna a jaká je možná léčba (resp přípravky, které při této DG pomůžou co do komfortu koně).

Artróza je obšírný pojem, nepisete kde a v jakém stupni - to právě ví a rikalten veterinář, když seznamoval majitele s diagnózou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.1.2022 14:17

Kdo a jak určil, že jde o artrózu? Jak se to na koni projevuje?

26.1.2022 14:34
Dotaz

XXX.XXX.237.202

U artrózy je štěstím, když to zůstane ve stávajícím stavu, mimo počátečních stádií, kdy třeba nějaké malé uzdravení může proběhnout, tak jde o stav, co se prostě zhoršuje. Pokud má už takhle v mládí artrotické projevy, neměla bych velká očekávání na nějaké větší využití.

26.1.2022 18:54

Quarter5 napsal(a):
Zdravím,
známá má koníka AQH letos 5ti letý, zjistili se, že má lehkou artrozu v zadnich nohách.
Chtěla jsem se zeptat jestli, kdyz se to včas pochytilo a dá se to nějak do pořádku, tak jestli bude moct aspoň rekreačního ježdění?
Je ustájen na 24/7, kulhá jen lehce.
Děkuji předem za odpovědi.

Kdo a jak zjistili se? Nejlépe vám odpoví veterinář ortoped, který vyšetří nejen klinicky (má k dispozici třeba RTG) a taky vám předestře prognózu. Ale pětiletý kůň, který už lehce kulhá (co je to lehce?) - to nevidím moc dobře.

27.1.2022 05:58

A taky může kulhat akutně kvůli něčemu úplně jinému (nakopnutí, namožení, prochladnutí...) a díky vyšetření jste jen přišli na nějaké změny na kloubech, které na budoucí využití vůbec nemusejí mít viditelný vliv - kdybyste viděli, co se občas nasnímkuje u aktivních sportujících koní kvůli nějaké ptákovině...

Takže se musíte opravdu poptat odborníka.

27.1.2022 08:41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A taky může kulhat akutně kvůli něčemu úplně jinému (nakopnutí, namožení, prochladnutí...) a díky vyšetření jste jen přišli na nějaké změny na kloubech, které na budoucí využití vůbec nemusejí mít viditelný vliv - kdybyste viděli, co se občas nasnímkuje u aktivních sportujících koní kvůli nějaké ptákovině...

Takže se musíte opravdu poptat odborníka.

Obzvlášť u pětiletého QH - svítí mi někde vzadu červená kontrolka...

27.1.2022 09:19
Arbora

XXX.XXX.149.42

Artróza sa liečiť nedá, je to kostnatenie chrupaviek, ktoré je nezvratné. Môžete ho do istej miery spomaliť, ale vekom a opotrebovaním to skátka skostnatenie. Čím lepšiu veterinárinu starostlivosť koňovi poskytnete - tým mám na mysli kúry typu bonharen, prp, bonefos, či tildren, nie "vitamíny", tým dlhšie kôň bude fungovať bez bolesti. Ale ani to vám 100 % nezaručí, že vo veku 10 rokov nebude kosačka na trávu.

27.1.2022 09:20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Obzvlášť u pětiletého QH - svítí mi někde vzadu červená kontrolka...

Mně taky - hned mi naskočilo PSSM. Jenom jsem to nechtěla komplikovat. Ale zadavatelka se stejně nejspíš neozve, jak to bývá v 90% zvykem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík