Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Elaaaa

28.1.2022 13:49
Elaaaa

XXX.XXX.39.86

Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit o radu.
Mám kobylku, která byla jako hříbátko týraná, mám ji už déle, dříve byla opatrná, moc nedůvěřovala, ale tak nějak to šlo.
Poslední dobou se to hodně zhoršilo, když jsem u ní ve výběhu (kydam, chci ji odchytit, kontroluji vodu...) tak je agresivní. I když se jí nevšímám (např. u kydani), tak se proti mně třeba rozeběhne, kouše, vyhazuje zadníma (není to jen ve výběhu, ale i třeba u sedlání, čištění, krmení).
Ale když na ni nasednu, tak je to jiný kun, nevyhazuje ani nic.
Nemáte nějaké rady/tipy jak udělat, aby mi začala více důvěřovat a nebyla tolik agresivní?
Předem moc děkuji za jakoukoliv radu🥺🤗

Neregistrovaný uživatel

28.1.2022 13:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.234

Elaaaa napsal(a):
Mám kobylku, která byla jako hříbátko týraná, mám ji už déle, dříve byla opatrná, moc nedůvěřovala, ale tak nějak to šlo.
Poslední dobou se to hodně zhoršilo, když jsem u ní ve výběhu (kydam, chci ji odchytit, kontroluji vodu...) tak je agresivní. I když se jí nevšímám (např. u kydani), tak se proti mně třeba rozeběhne, kouše, vyhazuje zadníma (není to jen ve výběhu, ale i třeba u sedlání, čištění, krmení).
Nemáte nějaké rady/tipy jak udělat, aby mi začala více důvěřovat a nebyla tolik agresivní?

Prodej ji a porid si normálního kone a tohohle dej do zkusenejch rukou. Doufam ze je ve stade ane sama na dvorku

28.1.2022 14:10
Dotaz

XXX.XXX.237.180

Jak dlouho ji máte? Dodejte více informací. Jak žije, je na pastevku, boxovaná, chodí do výběhu, má nějaké společníky, jaké? Jak jste zkušený koňák? Jak vypadá vaše práce s koněm? Jak je častá? Jak reagujete na ty útoky? Kdy začaly a má to s něčím spojitost? Pracuje s ní i někdo jiný?
Video toho chování máte?

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2022 14:13

Elaaaa napsal(a):

Je ve společnosti jiných koní? Rady nebo tipy - zkušeného člověka, který vyhodnotí situaci na místě. Tohle od klávesnice nejde řešit.

Coudas

28.1.2022 14:14
Coudas

XXX.XXX.87.254

Jestli je sama, hledá náhradu stáda. Což Vy ji v tomhle nepomůžete.

28.1.2022 14:28

Taky doporučuji zkušeného člověka na místě.

28.1.2022 14:43
Nezzie

XXX.XXX.69.103

Zažila jsem jednou agresivního koně, kobylu. A pokud nemáte dostatek zkušenosti, ihned najdete někoho kdo je má nebo ji někomu takovému svěřte. Věřte, že skončit pod koněm který vás hrne pod sebe, doopravdy nechcete. Zažila jsem a nikdy víc!
A to mi s ní tenkrát pomáhala dostatecne zkušená osoba která pak uznala, že na takovou potvoru fakt nemá dost "sil".
Šla hned na prodej za jateční cenu s upozorněním na velmi zákeřnou povahu. Bohužel, si ji koupila paní která si myslela, že to umí a skončila díky kobyle v nemocnici.
Po pátrání po minulosti to byl kůň vychovávány bez koní, pak zanechaný v jednom boxu s druhým koněm ( který ji dával co proto ) a celkově zkažený pouze a jen člověkem.
Jo už je to víc jak 15let kobyla už nejspíš nežije, ale občas mě napadne jak asi dopadla chudák...
PS: pod sedlem fungovala taky normálně

28.1.2022 14:45

Jojo, je to blaho, když si vás kůň přiklekne a zahryzne se
Taky jedinec, co vyrůstal bez koní - asociál.
Taky pod sedlem supr (houpák pro začátečníka).

(perlička: když ho brali od chovatelky, tak jim ho nasedlala, a upozornila je, že musejí mít pořádně váhu ve třmenech, protože podbřišník byl zapnutý do konce třmenového řemenu zápinky na sedle normálně byly, ale prostě v těch westernech nebo z čeho se to dotyčná učila jezdit to asi nebylo vidět, kam je zapnutý podbřišník )

28.1.2022 16:47
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Shodou okolností se mi minulý týden stalo podobné. Takhle mě ve volném ustájení napadla 7 letá pony kobyla. Už týden před tím mě kopla zadníma, ale nic hrozného (od metrového šetyna se to snese). Jenže ona po týdnu přitvrdila. Dostala lopatou, ale nedala se a vykopla mi ji z ruky. Nebýt tam další domácí co mi došli na pomoc, možná by mě skopala až na zem. Nikdy jsem takovou "sadu" od žádného jiného koně nedostala. Hodně to mnou otřáslo. (jo už jsem stará a nemocná, už nemám tak rychlé reakce jak by bylo potřeba). A to jsem se kolo koní motala prakticky celý život. Ale tahle pony si mě podala...
Majitelka si ji koupila taky z fuj podmínek. Prý byla po odstavu odvezena do samoty na nějaký dvorek. Potom jako společník k jednomu koni, ale tam nevyhovovala kvůli kopání. Tak ji zavřeli na nějaký ten měsíc do boxu. Před koupí ji i v tom boxu hned napadla zadníma novou majitelku. No ale mladá ženská ji hned zkopala zpátky tak, že si prý v tom boxu sedla ponice na zadek. V nynějším místě je už 2 roky. Pod sedlem funguje, naučila se tahat. Dokud je s ohlávkou či jinak postrojená, spolupracuje vzorně a to i s cizími lidmi. Ale v ohradě se občas úprostě vytočí zadkem a kope do lidí...
No za mě takový kůň bohužel patří k řezníkovi. Tak jak si nedovolím mít velkého psa, protože mu může hrábnout a někoho pokouše (slabšímu prokousne hrdlo). Kůň co váží 600Kg je s takovýmto chováním neakceptovatelný. Dost je na nehodách z leknutí. Ne tak si vědomě držet rizikové zvíře. (kousání se nějak doktorům povede zašít, ale pořádný kopanec je smrtící)

Elaaaa

28.1.2022 19:12
Elaaaa

XXX.XXX.24.167

Dotaz napsal(a):
Jak dlouho ji máte? Dodejte více informací. Jak žije, je na pastevku, boxovaná, chodí do výběhu, má nějaké společníky, jaké? Jak jste zkušený koňák? Jak vypadá vaše práce s koněm? Jak je častá? Jak reagujete na ty útoky? Kdy začaly a má to s něčím spojitost? Pracuje s ní i někdo jiný?
Video toho chování máte?

Dobrý večer, je na pastvině, bydlí s 2kobylkami(jsou na sebe zvykli a jsou furt spolu), jezdí se na ni často, ano pracuje s ní ještě jeden klučík(13let) a holčina (12let) samozřejmě to jim pomáhám jen na ni jezdí(jak jsem zmiňovala pod sedlem je to úžasný parťák) video nemám

Neregistrovaný uživatel

28.1.2022 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.234

Elaaaa napsal(a):
Dobrý večer, je na pastvině, bydlí s 2kobylkami(jsou na sebe zvykli a jsou furt spolu), jezdí se na ni často, ano pracuje s ní ještě jeden klučík(13let) a holčina (12let) samozřejmě to jim pomáhám jen na ni jezdí(jak jsem zmiňovala pod sedlem je to úžasný parťák) video nemám

Aha takze mlady zvire kazeny x deckama bez poradnyho dozoru kterej by rovnal děcka i koně. Divim se ze jste jeste vsichni zivi.

28.1.2022 19:57

Elaaaa napsal(a):

A dozor dospělého (když už ne kompetentního) člověka se nekoná? Vaši rodiče vás tam pouští? Tomu nevěřím. Další troll?

Elaaaa

28.1.2022 20:21
Elaaaa

XXX.XXX.32.121

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A dozor dospělého (když už ne kompetentního) člověka se nekoná? Vaši rodiče vás tam pouští? Tomu nevěřím. Další troll?

To jsou moji koníci😁mám jich 12😉 ta holčina a kluk k nám chodí jezdit😉dělám kroužky(děti u nás jezdí v polovičním pronájmu(mají docházku 2x - 3x tydnne a dělají vše okolo koníků, aby jen nepřišly a nesvezly se, ale věděly co vše koník obnáší😉

28.1.2022 20:45
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Já bych ty děti k ní vůbec nepouštěla, pokud vás napadá i při manipulaci.
Navíc bych měla obavu, co se stane, když dítě spadne, zda po něm pak, když bude na zemi a ne v sedle, nepůjde. Takový kůň k dětem je opravdu hazard a zničit děcku a jeho rodině případně život nějakým blbým úrazem, když se kobyla blbě trefí, to bych fakt nechtěla mít na svědomí.

28.1.2022 20:49
evcusik

XXX.XXX.145.236

To chce rodič číst - že existují dětské kroužky s koňmi takto chovající se. Je mi stydno - v naší turisitcké staji neexistuje, aby kůň pro klienty nebyl tzv. bombproof. Neexistuje, aby se choval agresivně.

A máte stáj o 12 koní, provozujete bussines a ptáte se co s agresivním jedincem - fakt doufám, že jste troll.

Coudas

28.1.2022 21:15
Coudas

XXX.XXX.87.254

Takovýho koně u dětí, to ho radši zadtřelte.

28.1.2022 21:30
koně

XXX.XXX.174.63

Elaaaa napsal(a):
To jsou moji koníci😁mám jich 12😉 ta holčina a kluk k nám chodí jezdit😉dělám kroužky(děti u nás jezdí v polovičním pronájmu(mají docházku 2x - 3x tydnne a dělají vše okolo koníků, aby jen nepřišly a nesvezly se, ale věděly co vše koník obnáší😉

Když vy sama nevíte co s kobylou a musíte se ptát na anonymní diskuzi ,cítíte se skutečně natolik kompetentní,abyste učila děti?
Aby se zrovna u vás nedozvěděly ,že koník obnáší i třeba velkou bolest a trvalé následky
Zvažte to

28.1.2022 21:35
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Navíc za úraz byste byla odpovědná vy jako majitel koně. A to by se vám mohlo hodně nevyplatit.

Elaaaa

28.1.2022 22:26
Elaaaa

XXX.XXX.32.121

Asi máte pravdu jen jsem se chtěla ujistit zda to nejde nějak zachránit, protože kobylku mám ráda, ale máte pravdu asi nebude jiná možnost než ji dát pryč😕 děkuji a naschledanou😉😕🐴

28.1.2022 22:59
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Elaaaa napsal(a):
Asi máte pravdu jen jsem se chtěla ujistit zda to nejde nějak zachránit, protože kobylku mám ráda, ale máte pravdu asi nebude jiná možnost než ji dát pryč😕 děkuji a naschledanou😉😕🐴

Co myslíte tím pryč? Jatky?

28.1.2022 23:30
evcusik

XXX.XXX.145.236

Elaaaa napsal(a):

Pryč z dosahu dětí. Pokud si nevíte rady - osloven zkušené lidí, co řeší nápravu koní. Ty vás můžou vést.

Ale osobně nechápu, jak můžete mít stáj o 12 koních a neznáte základy, jak pracovat s koněm co překračuje hranice. Či vymyslet režimová opatření, aby nebylo zvíře nebezpečné lidem (pevná ohrada, zákaz vstupu apod) nebo že nelze svěřovat nezletilým takové zvíře.

Elaaaa

28.1.2022 23:48
Elaaaa

XXX.XXX.32.121

Dotaz napsal(a):
Co myslíte tím pryč? Jatky?

Nene, buď aby s ní nepracovali děti(vždy byly pod dohledem a práci ze země dělal dospělý) nebo známý mají stáj a mohly by si ji vzít(žila by si s ostatníma konikama na pastvině😉

29.1.2022 06:31

Elaaaa napsal(a):

Vy pouštíte k agresívnímu, potencionálně nebezpečnému, koni nezletilé děti? Nějak vám pořád nevěřím. Ani to, že máte 12 koní. Leda, že jste takový ten "divoký" chovatel a podnikatel, který si s ničím neláme hlavu a je mu jedno, že se nějaký klient zmrzačí. Rodiče těch dětí o riziku vědí? To je tam jenom nechají a nezajímají se o úroveň výcviku? Kde jsou samozřejmostí vhodní koně.

29.1.2022 10:22
lenacia

XXX.XXX.173.255

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vy pouštíte k agresívnímu, potencionálně nebezpečnému, koni nezletilé děti? Nějak vám pořád nevěřím. Ani to, že máte 12 koní. Leda, že jste takový ten "divoký" chovatel a podnikatel, který si s ničím neláme hlavu a je mu jedno, že se nějaký klient zmrzačí. Rodiče těch dětí o riziku vědí? To je tam jenom nechají a nezajímají se o úroveň výcviku? Kde jsou samozřejmostí vhodní koně.

Tak... Jiný chovatel měl sen o pasení koní přes zimu, a že nebude přece číst knížky když může teoretizovat svoje vlastní postupy....
Že si člověk pořídí levně 12 koní z neznámých podmínek neznámého psych. stavu mi přijde jako klasická věc

29.1.2022 11:44
evcusik

XXX.XXX.145.236

lenacia napsal(a):
Tak... Jiný chovatel měl sen o pasení koní přes zimu, a že nebude přece číst knížky když může teoretizovat svoje vlastní postupy....
Že si člověk pořídí levně 12 koní z neznámých podmínek neznámého psych. stavu mi přijde jako klasická věc

"zachráníme" a vyděláváme - to je celkem zajimavý podnikatelský záměr

29.1.2022 11:50
lenacia

XXX.XXX.173.255

evcusik napsal(a):

Mám pocit, že jistý koňský útulek tenhle podnikatelský záměr dovedl k realitě

29.1.2022 11:56
evcusik

XXX.XXX.145.236

lenacia napsal(a):
Mám pocit, že jistý koňský útulek tenhle podnikatelský záměr dovedl k realitě

Rolinka?

Coudas

29.1.2022 12:05
Coudas

XXX.XXX.87.254

Višňáková Bianka taky provozovala kroužek.

29.1.2022 12:16
lenacia

XXX.XXX.173.255

Oukej.. tak očividně Víc koňských útulku provozovalo tyhle kšefty...
Některé pak ještě připouštěli kobyly a podávali hříbata

29.1.2022 12:16
kallisto

XXX.XXX.217.242

Elaaaa napsal(a):
Nene, buď aby s ní nepracovali děti(vždy byly pod dohledem a práci ze země dělal dospělý) nebo známý mají stáj a mohly by si ji vzít(žila by si s ostatníma konikama na pastvině😉

Buď ji dejte někam, kde si s ní poradí, nebo zajistěte zkušeného člověka, co si s ní poradí u vás.
Někdy stačí pár návštěv člověka co ví co dělat a zjistí kde je chyba, kterou vám pomůže napravit a řekne jak s koněm pracovat. Rozhodně to nezkoušejte vy metodou pokus omyl. Určitě by s ní měl pracovat jen jeden člověk, určitě ne děti.

Napište odkud jste, třeba vám tu poradí někoho, kdo k vám párkrát zajede a zjistí kde je problém. Okoukne celkový management koně, stádo, podmínky, krmení a dosavadní manipulaci. Může to být jednodušší cesta.

29.1.2022 13:52
canka

XXX.XXX.215.25

evcusik napsal(a):

Co mi tohle jenom u nás v okolí připomíná...

Koupím hodně koní,které neuživím,ale vydělám na nich vožením dětí a pak ať klidně chcípnou..

Koukám,že takto smýšlejících lidí je spousty po celé ČR

29.1.2022 14:02
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Napište, odkud jste, třeba někdo bude znát odborníka ve vašem okolí.

29.1.2022 18:48

Dotaz napsal(a):
Napište, odkud jste, třeba někdo bude znát odborníka ve vašem okolí.

Tipnu si, že nenapíše.

29.1.2022 20:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

Elaaaa napsal(a):

Pokud si nějaký majitel půjde pro svého koně na pastvinu, měl by vědět, že je možnost napadení koníkem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík