Mám na zkoušku drezurni sedlo Rossner (kozene), komora 2 ale sedí tak na 3, přijde mi že u kohoutku je sedlo moc úzké 🤔 nad kohoutek dam v pohodě 3 prsty, ale přijde mi ze je uzké zboků kohoutku, dalo by se kdyžtak rozšířit?
Mate s tím někdo zkušenosti?
Zajímal by mě váš názor…
Fotila jsem to narychlo, mohu vyfotit ještě zítra z více úhlů.
Mám v plánu pozvat odborníka, ale i tak by mě zajímal názor ostatních 🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

makyna017
napsal(a):
Mám na zkoušku drezurni sedlo Rossner (kozene), komora 2 ale sedí tak na 3, přijde mi že u kohoutku je sedlo moc úzké 🤔 nad kohoutek dam v pohodě 3 prsty, ale přijde mi ze je uzké zboků kohoutku, dalo by se kdyžtak rozšířit?
Mate s tím někdo zkušenosti?
Zajímal by mě váš názor…
Fotila jsem to narychlo, mohu vyfotit ještě zítra z více úhlů.
Mám v plánu pozvat odborníka, ale i tak by mě zajímal názor ostatních 🙂
Vyjádří se ostatní, za mě máte nasedláno moc vepředu, na lopatce.

kallisto
napsal(a):
Já takhle v těch chlupech nic nepoznám. Dozadu by to asi chlup chtělo. Já si musím vždy šáhnout kde mi lopatka končí. Já akorát vidím velmi krátký podbřišník. Přesně takovým krátkým jsem si vyrobila kobylu citlivou a protivnou kousající u sedlání. Tak bacha na to.
Já taky šahám, ala na druhé fotce je to hodně vidět. U drezurních sedel jsou podbřišníky takhle krátké. Poslední léta takto jezdím, koně nic nenamítají. Ale zadavatelka může samozřejmě zkusit delší.
Myslím,že se při ježdění lehce posune samo .Otázka ,aby nesjelo zas moc
Jinak by se mi zdálo,že sedí dobře ,s ohledem na šířku páteřního kanálu, co jí vidím vpředu
Zkuste si do něj sednout a chvíli chodit .Jen tak uvidíte ,jestli sedí vám a taky kde pod ním bude kůň opocený a jestli se svezlo jen kam je to optimální
napsal(a):
Já taky šahám, ala na druhé fotce je to hodně vidět. U drezurních sedel jsou podbřišníky takhle krátké. Poslední léta takto jezdím, koně nic nenamítají. Ale zadavatelka může samozřejmě zkusit delší.
No jsou a nejsou. Ty dlouhé zápinky matou, já jsem takhle po 65cm přešla na 85cm a je to rozdíl jako prase. Mé kobyle to vadilo. A trvalo mi dlouho než jsem přišla na to, že jí vadí ta délka podbřišníku, to kde to zapínám a kde je přezka. Řešila jsem sedlání dlouho, měnila sedla, sedlala ji jako remontu po milimetrech, vodila mezi přitažením, protahovala nohy kvůli skříplé kůži, prostě kde co všecko. Nakonec stačilo vyměnit podbřišák za co nejširší a hlavně nejdelší. A spokojenost.

koně
napsal(a):
Myslím,že se při ježdění lehce posune samo .Otázka ,aby nesjelo zas moc
Jinak by se mi zdálo,že sedí dobře ,s ohledem na šířku páteřního kanálu, co jí vidím vpředu
Zkuste si do něj sednout a chvíli chodit .Jen tak uvidíte ,jestli sedí vám a taky kde pod ním bude kůň opocený a jestli se svezlo jen kam je to optimální
Já bych takhle vepředu nesedlala. Ale souhlasím, že jinak mi to připadá OK. Mým amatérským okem.

kallisto
napsal(a):
No jsou a nejsou. Ty dlouhé zápinky matou, já jsem takhle po 65cm přešla na 85cm a je to rozdíl jako prase. Mé kobyle to vadilo. A trvalo mi dlouho než jsem přišla na to, že jí vadí ta délka podbřišníku, to kde to zapínám a kde je přezka. Řešila jsem sedlání dlouho, měnila sedla, sedlala ji jako remontu po milimetrech, vodila mezi přitažením, protahovala nohy kvůli skříplé kůži, prostě kde co všecko. Nakonec stačilo vyměnit podbřišák za co nejširší a hlavně nejdelší. A spokojenost.
Však jo. Je to občas (často) alchymie. Hlavně, že je koby spokojená.
makyna017
napsal(a):
Chvilku jsem s nim chodila a posunulo se na správné místo, když jsem do něj sedla nepřišlo mi že by nějak sedlo na kohoutek(v pohodě jsem tam dala 3 prsty) nebo sjíždělo dozadu, koník vypadal také že mu sedlo nevadí ale on je takový “salám” 😃 bohužel zpotit se nestihl
Tak ho tedy zítra rovnou dejte na to místo,kam se dnes posunulo a zůstalo a zkuste zase chodit ,klusat ,nebo nahoru dolů terén
Jestli se už nehne,nedolehne kam nemá ,tak by mělo sedět
makyna017
napsal(a):
Děkuji moc za radu, já totiž s drezurnim sedlem nemám vůbec zkušenosti a jiný podbrisnik nemám 🙂 určitě zkusím, sedlo teda podle vás u kohoutku dobré?🙂
Až si dáte sedlo na správnou pozici (tam kam vám po ježdění "sjelo"), tak dejte na plocho prsty pod bočnici od přední komory a sjeďte dolů. Měla byste cítit všude stejný tlak na ruku. Při zapnutém podbirsniku.
A pak při odepnutem přijeďte celé sedlové polštáře od předu do zadu, zase byste měla cítit souvisly tlak bez vynechání nebo silného tlaku. Na sedlo tlačítek zvrchu druhou rukou cca uprostřed (tam kde by byla váha jezdce).
Pokud ostatní ofrmace jsou pravdivé, vymenite za vhodnější podbřišník (delší, tvarově vhodnějšího pro vašeho koníka) a tlaky sedla budou OK, tka si myslím že máte vybráno :)
Jen podotek, pokud takto sedlo sedí, patří pod něj klasická tenká podsedlovku, už žádný beran nebo gelovka, která by to mohla zúžit (=koně by to svíralo).