MichaelaBuri

XXX.XXX.247.246
Dobrý den,
mám 15 letého valacha QH x Norik.
Již přes rok se mu vrací otok prekozky penisu.
V létě stačilo vyčistit a vydesinfikovat roztokem Betadiny cca 1x za 3 měsíce. Nyní otok přetrvává i po vyčištění, ale vypozorovali jsme, ze po pohybové aktivitě otok splaskne na dva dny, poté opět natíká.
Valach je v režimu 24/7, tudíž nestojí v boxe. Veterinář doporučil výplachy Betadinou, ATB nasazovat nechtěl.
Mohu se zeptat, zda jste se s tím někdo setkal a zda něco zaručeně pomohlo na delší dobu?
Dekuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

MichaelaBuri
napsal(a):
Dobrý den,
mám 15 letého valacha QH x Norik.
Již přes rok se mu vrací otok prekozky penisu.
V létě stačilo vyčistit a vydesinfikovat roztokem Betadiny cca 1x za 3 měsíce. Nyní otok přetrvává i po vyčištění, ale vypozorovali jsme, ze po pohybové aktivitě otok splaskne na dva dny, poté opět natíká.
Valach je v režimu 24/7, tudíž nestojí v boxe. Veterinář doporučil výplachy Betadinou, ATB nasazovat nechtěl.
Mohu se zeptat, zda jste se s tím někdo setkal a zda něco zaručeně pomohlo na delší dobu?
Dekuji.
Setkala u dvou valachů, dlouhodobě nepomohlo nic - mechanicky jsem čistila, aplikovala betadinu zevnitř, zvenčí mazala nějakou adstringenční mastí ... Vše marno. Pak se oba prodali, takže už nevím.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Používám Ribanol (nevím, jestli je to spravme napsano) nebo Lotagen, ředěný, výplach 1x ročně.
Pokiaľ opuch pohybom mizne, jedná sa o stagnačný edém, problém je v prúdení lymfy/krvi.
Výplachy sú k ničomu, pokiaľ sa pri vyústení močovej rúry sformovala "bean", alebo fazuľka, niektoré sú veľké ako polka dlane, preto by pri každoročnej prehliadke, či korektúre chrupu v sedácii, kedy je penis relaxovaný a prominuje, alebo sa dá ľahko vytiahnuť, mal celý očistiť a olúpať od zaschnutého predkožkového mazu a oblasť skontrolovať na prítomnosť fazuliek, ktoré sa dajú vylúpnuť.
Nič ako Lotagen, či Rivanol by som rozhodne preventívne, ani liečebne neaplikovala, Betadine povedzme, ale rozhodne nie pri zatiahnutom penise a pri prítomnosti fazuliek, míňa sa účinkom.
Pri čistení niektoré vaalchy a žrebce spustia penis, je vhodné od malička ich na manipuláciu v tejto oblasti navykať a penis šetrne čistiť.
Googlite "smegma bean in gelding".
Coudas

XXX.XXX.87.254
Vždyť nepoužívejte, nikdo vás nenutí.
MichaelaBuri

XXX.XXX.247.246
Děkuji za rady.