Obsedali jste staršího/starého koně?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2022 15:32
deauville

XXX.XXX.30.49

Ve stáji máme osmnáctiletého haflinga, je u nás pět let. Majitelka na něj nemá čas, ale chce si ho nechat. Kůň není obsednutý. Ve stáji vznikla potřeba mít nějakého koně, kterého bychom si mohly půjčovat pro "spolujezdce". Majitelka proti tomu nic nemá, ježto kůň má nadváhu (ten typ, co přibírá ze vzduchu), nicméně obsednutí si musíme zajistit či zafinancovat ze svého.

Kůň je velmi kontaktní, má rád lidi, je zdravě sebevědomý i mezi koňmi. Naprosto pošetřený, nejzdravější kůň ve stáji.

Ve stáji jsme samé starší osoby (40 a více:) a jsme velmi opatrné. Samy se na obsedání necítíme, naše trenérka by do toho šla (za úplatu, samozřejmě).

Otázka zní - má smysl obsedat osmnáctiletého koně? Chápu, že je těžké cokoliv generalizovat, ale teď před námi stojí otázka, zda do toho investovat, či ho nechat být...

Varianta b) je koupit si jiného koně pro "spolujezdce", do toho se nám ale nechce, tenhle koník je nezkažený, ve stádě naprosto OK, lidi má rád a je zcela zdravý...

Kdyby byl obsednutý, měl by cenu zlata:)

1.2.2022 15:55
canka

XXX.XXX.215.25

A můžu se zeptat,čeho konkrétně se bojíte?Zvlášť když ma koník zlatou povahu?

Je to už pár let,co jsem jedné paní obsedala koníka,kterého si přivezla ze Slovenska a bylo mu 12 let. Nebyl obsedlý,žil ještě s jedním oslíkem u důchodců od hříběte...povahově trošku komplikovanější,ale hodně ho bavila práce ze země a nakonec samotné obsednutí proběhlo naprosto v klidu....dlouho jsem se s tak chytrým a vnímavým koněm nesetkala...

1.2.2022 16:18
deauville

XXX.XXX.30.49

canka napsal(a):
A můžu se zeptat,čeho konkrétně se bojíte?Zvlášť když ma koník zlatou povahu?

Je to už pár let,co jsem jedné paní obsedala koníka,kterého si přivezla ze Slovenska a bylo mu 12 let. Nebyl obsedlý,žil ještě s jedním oslíkem u důchodců od hříběte...povahově trošku komplikovanější,ale hodně ho bavila práce ze země a nakonec samotné obsednutí proběhlo naprosto v klidu....dlouho jsem se s tak chytrým a vnímavým koněm nesetkala...

Já se bojím úplně všeho:) a obsedat ho rozhodně nebudu, spíš si říkám, zda z něj bude někdy kůň na nějaké bezpečné ježdění... Někde se píše, že staří koně už mají rádi své jisté a novinky je nebaví...

My ho dva měsíce vodíme na ruce v doprovodu jiného koně, je to trochu závislák, ale lepší se to. Práce ze země OK, praktikujeme pozitivní motivaci, to se mu velmi líbí, je akční, na ohlávce se rozejde, nakluše, zastaví, stačí malý tlak.

Před týdnem proběhlo první osedlání (nic neříkal) a pak první jízda z jezdcem a vodičem (nic neříkal). Ale dnes jsme měli "první" lekci pod sedlem (jen ohlávka s volnými otěžemi a sedlo, plus teda trenérka) a na pobídky do kroku se teda tvářil dost odmítavě, jakože se oháněl po holeni a na pobídku dopředu dokázal procouvat půl jízdárny. Trenérka chlácholí, že prostě nějak se začít musí, ale s kamarádkou jsme z toho byly trochu paf... Asi jsme citlivky, nechceme týrat ani jeho, ani sebe:)

Coudas

1.2.2022 16:42
Coudas

XXX.XXX.87.254

Vše nové je nové a třeba mu některé věci něco připomínaj. Já neobsedla ani 3 letého koně, protože protestoval, nenechal mně ani vylízt do sedla. Já bych se toho nebála, pokud to má být společník na couračky po okolí, tak tam nepotrebuje být žádný mistr světa ničeho 🙂. Já bych se nebála a takovyho koně obsedla i zadarmo 🤭

1.2.2022 17:10
Dotaz

XXX.XXX.236.249

A měl předjezdce?
Co se od něj vlastně čeká? Bude chodit sám ven, nebo jen jako doprovod?

1.2.2022 17:22
koně

XXX.XXX.174.63

Nijak extra bych ho na jízdárně nedrilovala.Jen aby snesl sedlo,uždění .Aby mu nevadil jezdec nahoře,tzn. pohyby,vlání oděvu apod. I když zrovna haflíci na tohle bývají celkem OK
Pokud chápe hlasový pokyn pro krok a zastavení ,můžete vyrazit ven.Půjde to o dost příjemněji.S jiným koněm. Dopředu. Nejdřív v kroku a pak zkusit další chody.

1.2.2022 18:39
kallisto

XXX.XXX.134.10

Obsedali jsme jedenáctiletého. Takový ňoumík hodný, flegmoš ale stodola. Ale holt se s ním muselo jak s remontou. Naučit takové to doprava doleva zastav a naklusej šlo s druhým koněm rychle. Do lesa s ním pak majitel jezdil roky spokojeně.

1.2.2022 20:48
kareina

XXX.XXX.243.18

Obsedali jsme 10-letého chlaďase, který znal jen práci v lese. Věděla jsem, že je to flegmatik, jeli jsme ve dvojici, sedla jsem na něj bez sedla a šli jsme se rovnou projít do přírody. Ze začátku měl problémy s rovnováhou, ale zvykl si. Doteď nejoblíbenější kůň ve stáji 😉
Hlavně bez stresu, oni to cítí.

1.2.2022 20:57
canka

XXX.XXX.215.25

Jestli dobře chápu,jde jen o to mít koníka na klidné vyjížďky?
Pak si nemyslím,že je zapotřebí koníka nějak zvlášť přiježďovat a chtít po něm bůhví co...
Krok,klus,cval,zastavení,zacouvání a hlavně ovladatelnost..co víc chtít po 18-ti letém koníkovi,který je defacto remonta?

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2022 21:05

kareina napsal(a):
Obsedali jsme 10-letého chlaďase, který znal jen práci v lese. Věděla jsem, že je to flegmatik, jeli jsme ve dvojici, sedla jsem na něj bez sedla a šli jsme se rovnou projít do přírody. Ze začátku měl problémy s rovnováhou, ale zvykl si. Doteď nejoblíbenější kůň ve stáji 😉
Hlavně bez stresu, oni to cítí.

Jo jo, oni to poznají. Už jsem to tady psala - po revoluci se u Netolic ujali chovu tehdy chladnokrevníků a trakénů. Ti se začali hromadně obsedat (bylo jim cca 5, 6 let) a na jednu kobylu se přitom zapomnělo. I přijel známý tehdejšího majitele s kamarády a že by se chtěli povozit na jízdárně. Tak se přivedli koně (i ta neobsedlá), ale jak šla s davem, nechala se přivázat, vyčistit, nauzdit i nasedlat, posadil se na ni člověk a odkráčela se skupinou na jízdárnu. Až tam po dvou kolech začala mírně stávkovat, že dál už nepůjde. Prostě takový neplánovaný obsedací rychlokurz.

2.2.2022 06:31

Přesně jak píší nade mnou.

Jen k tomu ohánění po holeni. To je přece jasné, že nemůžete koně chňapnout nohama, když to do té doby neznal Na co je tam boha ta trenérka.

Tak když už zná práci ze země, pobídky předpokládám koncem vodítka nebo tušírkou, tak využijte toho, co už zná. Případně ať s ním jedna pracuje ze země a dá pobídku, na kterou je zvyklý, k tomu hlas, a k tomu jezdec jemně a co nejšetrněji přidá pobídku nohou, aby si to kůň prostě spojil. - Na to je jízdárna rozhodně dobrá, na učení nového. Jakmile kůň malinko pochopí pomůcku sedem (když se rozcházíme, vyprsit a zvednout těžiště, když chci zpomalit, zasednout - pro remontu přehnaně) a lehounký doprovod nohama (tak, aby koně nerušil a nestal se jediným podnětem, který vnímá), pak můžete vesele ven.

Můžete ven i bez toho, ale je dobré pak mít samozřejmě vodiče, který vyřeší krizovky. Nebo být připraven seskočit a jít ze země - ale pozor, aby se kůň nenaučil, že když se zasekne nebo zazlobí, tak se jezdce zbaví, tady to bude chtít trochu přemýšlet, pokud to bude vyčůránek.

2.2.2022 07:45
deauville

XXX.XXX.46.69

...Jen k tomu ohánění po holeni. To je přece jasné, že nemůžete koně chňapnout nohama, když to do té doby neznal Na co je tam boha ta trenérka...

My jsme nevěděly, zda pobídky zná či nezná, nechtěla jsem jít do detailů, ale majitelka sama neví, zda někdy pod sedlem byl či nikoliv, případně do jaké míry - je už také minimálně druhá majitelka, sama ho nikdy pod sedlem neměla...

2.2.2022 07:50
deauville

XXX.XXX.46.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo jo, oni to poznají. Už jsem to tady psala - po revoluci se u Netolic ujali chovu tehdy chladnokrevníků a trakénů. Ti se začali hromadně obsedat (bylo jim cca 5, 6 let) a na jednu kobylu se přitom zapomnělo. I přijel známý tehdejšího majitele s kamarády a že by se chtěli povozit na jízdárně. Tak se přivedli koně (i ta neobsedlá), ale jak šla s davem, nechala se přivázat, vyčistit, nauzdit i nasedlat, posadil se na ni člověk a odkráčela se skupinou na jízdárnu. Až tam po dvou kolech začala mírně stávkovat, že dál už nepůjde. Prostě takový neplánovaný obsedací rychlokurz.

Jo, tyhle historky taky znám:) To by byla značka ideál, ale obávám se, že zas takový flegmatik to není, resp. jak jsem psala, sedlo nebylo problém, jezdec nebyl problém... ale ty holeně se mu nelíbily a dal to najevo:)

2.2.2022 07:56
deauville

XXX.XXX.46.69

Jinak chceme koně na rekreaci, co půjde ve dvojici či ve skupině, samostatně spíš ne, nicméně pokud ukáže takový potenciál, proč ne...

Práce na jízdárně spíš ne, i když, opět, pokud mu to půjde a bude ho to bavit, proč ne...

2.2.2022 08:05
lenacia

XXX.XXX.173.255

já si vždycky vzpomenu na ten vtiný příběh jak slečna pořídila mladého frísáka a rozhodla se ho obsednout a když nechtěl vyjít kopečeknakopla ho nohama :D

2.2.2022 08:23
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Vyřešila bych prvně právní stránku věci.
Majitelka proti tomu nic nemá, ježto kůň má nadváhu (ten typ, co přibírá ze vzduchu), nicméně obsednutí si musíme zajistit či zafinancovat ze svého.
Kdyby byl obsednutý, měl by cenu zlata.

Takže Vy zaplatíte za obsedání koně, kterému se tímto navýší hodnota.
Jaká je pravděpodobnost, že majitelka koně po obsednutí prodá? Nebo po nějakém drobném zádrhelu odmítne obsednutého koně na vyjížďky zapůjčovat? Nebo do obsedání a stylu ježdění bude zasahovat (ne sedlo, ne udidlo, ne vyjížďky od tří odpoledne...)?
Je mi jasné, že jste vybrali nějakou normální majitelku, u které toto nepředpokládáte, ale i tak - stát se může.

Co se stane, když kůň na vyjížďce způsobí škodu? Kdo to bude platit? Škoda na zdraví člověka může jít do milionů - stačí jedna ztráta jezdce a přejití silnice v nevhodnou dobu...
Co se stane, když kůň bude na vyjížďce zraněn? Co se stane, když bude zraněn během obsedání?
Co se stane, když během obsedání naopak koni cena klesne (projeví se nějaký skrytý problém, třeba zdravotní)?
Bude/je kůň pojištěn? Jak, kým, na co?

2.2.2022 08:36
Arbora

XXX.XXX.149.42

No hlavne by som ho na to obsadanie pripravial ako každého iného mladého koňa, takže najskôr vysvetliť pomôcky zo zeme a neskôr si používať zo sedla. A žiadne kroky nepreskakovať. To, že je starší znamená akurát toľko, že pozná ľudí a má s nimi svoje skúsenosti. Čo môže byť v konečnom dôsledku na škodu.

2.2.2022 08:42

deauville napsal(a):
...Jen k tomu ohánění po holeni. To je přece jasné, že nemůžete koně chňapnout nohama, když to do té doby neznal Na co je tam boha ta trenérka...

My jsme nevěděly, zda pobídky zná či nezná, nechtěla jsem jít do detailů, ale majitelka sama neví, zda někdy pod sedlem byl či nikoliv, případně do jaké míry - je už také minimálně druhá majitelka, sama ho nikdy pod sedlem neměla...

Jo tak. To by pak ani nestálo za zmínku, jestli to byla prostě jen zkouška toho, co umí. Dvakrát to zkusím, kůň reaguje jinak, tak ho to holt musím naučit znovu od začátku.

My měli současné mladé dřív zatahané než obsedlé, takže když se potom zvykali na pomůcky, pobízeli se prostě hlasem a bičem a děcka měla nařízeno nohama pobízet a chytat se co možná nejméně

2.2.2022 08:46

deauville napsal(a):
Jinak chceme koně na rekreaci, co půjde ve dvojici či ve skupině, samostatně spíš ne, nicméně pokud ukáže takový potenciál, proč ne...

Práce na jízdárně spíš ne, i když, opět, pokud mu to půjde a bude ho to bavit, proč ne...

Rozhodně to směřujte od začátku k tomu, aby uměl jít i samostatně od koně/koní (aspoň k domovu). Pokud ho necháte závislačit, můžou z toho být pouze potíže. Využít to nemusíte, ale ten kůň by to určitě měl zvládat. Nastane situace, kdy to budete muset absolvovat, a nebude čas ani třeba místo na to, dohadovat se pak s koněm, který od koně nejde.

2.2.2022 09:40
deauville

XXX.XXX.30.49

Varaxi napsal(a):
Vyřešila bych prvně právní stránku věci.
Majitelka proti tomu nic nemá, ježto kůň má nadváhu (ten typ, co přibírá ze vzduchu), nicméně obsednutí si musíme zajistit či zafinancovat ze svého.
Kdyby byl obsednutý, měl by cenu zlata.

Takže Vy zaplatíte za obsedání koně, kterému se tímto navýší hodnota.
Jaká je pravděpodobnost, že majitelka koně po obsednutí prodá? Nebo po nějakém drobném zádrhelu odmítne obsednutého koně na vyjížďky zapůjčovat? Nebo do obsedání a stylu ježdění bude zasahovat (ne sedlo, ne udidlo, ne vyjížďky od tří odpoledne...)?
Je mi jasné, že jste vybrali nějakou normální majitelku, u které toto nepředpokládáte, ale i tak - stát se může.

Co se stane, když kůň na vyjížďce způsobí škodu? Kdo to bude platit? Škoda na zdraví člověka může jít do milionů - stačí jedna ztráta jezdce a přejití silnice v nevhodnou dobu...
Co se stane, když kůň bude na vyjížďce zraněn? Co se stane, když bude zraněn během obsedání?
Co se stane, když během obsedání naopak koni cena klesne (projeví se nějaký skrytý problém, třeba zdravotní)?
Bude/je kůň pojištěn? Jak, kým, na co?

Tohle je samozřejmě dobrá poznámka, ne všechno máme vyřešené.

Ad majitelka - u koně se ukáže tak jednou, dvakrát ročně, jinak jí stačí fotky... Nepředpokládám, že by se nově začala o koně nějak zajímat, ale stát se to může. OK, pak jsme se rozhodly to brát jako riziko povolání. Totéž i zvýšení ceny koně, když se rozhodne ho pak prodat, můžu si ho koupit

Ale motivace je navíc taková, že jsme se se dvěma děvčaty ve stáji shodly, že by se nám hodil nějaký kůň pro naše rodinné příslušníky (zpravidla mírně pokročilé jezdce), na vyjížďky, couračky po lese... Jiný kůň ve stáji, který by "zvládnul" mírně pokročilé jezdce, bohužel není (magoři, staříci, mlaďoši...). Variantou je zakoupit si jiného koně, pochopitelně, ale do toho se nám nechce - nemám trpělivost někde jezdit a vybírat, abych pak zjistila, že se kůň pro náš účel nehodí, nebo, nedej Bože, má nějaké skryté zdravotní vady, nebo "minulost"... Tohoto koně známe pět let, za tu dobu neměl jediný zdravotní problém, navíc, (ze země) má zlatou povahu, lidem věří atd. Takže když jsme to s děvčaty probíraly, došly jsme k závěru, že když všechno dobře půjde, finančně tenhle podnik vyjde možná líp než nový kůň. Riziko, že to majitelka ukončí, vnímáme, ale bereme to jako utopené náklady, zas taková pálka to není a řadu věcí (práci ze země, procházky na ruce v doprovodu i bez doprovodu) zvládneme samy.

2.2.2022 09:46
deauville

XXX.XXX.30.49

Musela jsem rozdělit příspěvek, aby nebyl moc dlouhý... Co se týče dalších poznámek, pojištění, škody na majetku atd., tak to už částečně známe - párkrát nám před lety rozboural ohradu:), takže majitelka musela platit, pojistku má. Jakou, to netuším, popravdě řečeno, takhle do detailů to řešit nebudu.

Jinak navíc uvažujeme tak, že když by všechno šlo OK, koně od majitelky koupím, budu platit ustájko a děvčatům ho případně budu pronajímat. Teď mi přijde super, že si koně můžeme vyzkoušet...

2.2.2022 10:36
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Jinak navíc uvažujeme tak, že když by všechno šlo OK, koně od majitelky koupím, budu platit ustájko a děvčatům ho případně budu pronajímat. Teď mi přijde super, že si koně můžeme vyzkoušet...

A majitelka s prodejem souhlasí?
Jinak si myslím, že to je ta nejlepší varianta - sepsat smlouvu (o smlouvě budoucí, nebo jak se to jmenuje), koně obsednout, když se prověří, tak koupit - a až pak ho používat.

2.2.2022 14:09
deauville

XXX.XXX.46.69

Varaxi napsal(a):

A majitelka s prodejem souhlasí?
Jinak si myslím, že to je ta nejlepší varianta - sepsat smlouvu (o smlouvě budoucí, nebo jak se to jmenuje), koně obsednout, když se prověří, tak koupit - a až pak ho používat.

S majitelkou jsme o prodeji zatím nemluvily. Máte pravdu, nejlepší cestou by bylo všechno smluvně ošetřit, stejně tak i s děvčaty, která by koně také ráda užívala.

Ale smluvně ošetřené to nemáme, pokud na tom netrvá majitelka, já to řešit nechci - i s rizikem, že "zhodnoceného" koně prodá někomu jinému/neprodá vůbec/odveze do jiného ustájení... cokoliv. Protože reálně, i když by smlouva byla a majitelka ji nedodržela, své nároky můžu uplatnit jedině soudně. A kvůli pár tisícům k soudu nepůjdu = smlouva je mi v tomto případě k ničemu. Beru to jako podnikatelské riziko.

Přidejte reakci

Přidat smajlík