Prosim o konkrétní zkusenosti u cobu, huculu a podobnych plemen, ne teplokrevniku aj.
Vim, ze kazdy kun je original, ale chci si rozsirit obzory.
Mam 10leteho hucula, lehka nadvaha a premyslim kolikrat tydne a v jake intenzitě jezdit ven tak, aby se kun dostal do optimalni vahy co se telesneho tuku tyce.
Takze - pri jake cetnosti, inzentite aj. jste videli, ze kun pri nesahnuti na zradlo začal hubnout?
Nechme ted jizdarenskou praci ve smyslu nasvalovani stranou.
Děkuji.
To je přece podstatné, kolik toho kůň sežere. Když bude mít nadbytečný příjem, tak můžete jezdit denně a nezhubne nic, protože jeho výdej bude pořád menší než příjem.
Takže z logiky věci pokud má kůň zhubnout 5 kilo za týden, musí být v deficitu 150 MJ. Pak záleží, jakým pohybem budete hubnout, jakou zátěží. Třeba při hranici střední až těžké zátěže by to mohlo být 5 x týdně.
Hubnout se dá i pomaleji, dá se upravit krmná dávka. A je nutné vyloučit metabolický problém.
Odpověď prostě není tak jednoduchá, jakou požadujete. Ve hře je mnoho faktorů.
Vyřešte mi rovnici, ale já vám neřeknu její první část - tak nějak...
Dotaz to píše správně. Navíc u zvířat nemusí být to jednoduché řešení tím správným. Například hucul s echt nadváhou se může schvátit po delší klusové zátěži. Podle zadání by se zdálo super koně rozhýbat ...
Je to jako vždy. Zadejte více vstupních informací a pak lze očekávat kvalitní odpověď. Takže celou KD i s kvalitativním hodnocením sena a slámy - vše zváženo. Fotky z více úhlů pohledu a hlavně ta v zootechnickém postoji. Věk, pohlaví, plemeno a zdravotní stav.
Mne nezajima jak a kolik ma zhubnout muj kun, to si resim osobne ne po netu. Co zere jsem dopsala plus ze ma lehkou nadváhu. ALE Me zajima režim jinych, jen pro mou představu.
A propo nesouhlasim ze pokud bude nadbytecny prijem tak se ani se zarazenim pohybu nic nestane. Stane, zacne hubnout, jen se to dříve zastavi.
A ano presne na tu intenzitu, druh prace se ptam......
Nechci tu pocitat jouly ani davat rozbor na seno, chci odpoved typu - zacal hubnout/ztratil tukovy polstarek kdyz jsem zacala (treba) klusovky 15km 3x tydne. Vim ze to neni tak snadny, na druhou stranu neni treba delat z komara velblouda kdyz je tu stejne stale spoustu proměnných
Coudas

XXX.XXX.87.254
Nevadí, že to je individuální, a že co pro mého koně bude zátěž pro hubnutí, pro vašeho být vůbec nemusí. Rovnice příjem - výdej. Pro každého jinak.
Neumím si představit, co to je lehká nadváha, to by chtělo fotku nebo video z volnosti.
Hubla jsem koně viditelně tlustého, doslova jak bečka s dobrou pastevní kondicí = výdej energie max na posun od jedné kopky sena k druhé.
První dva měsíce vzhledem k váze jeho+mojí a z toho vyplývající zátěže na klouby, jsme chodili jen v v aktivním kroku, nejdřív po rovinách, pak mírné kopce, pak větší kopce. V jeho krmné dávce se neměnilo nic. Když to šlo, chodil takto každý den, délka práce většinou 1,5-2h - jo a pro mě to byla šílená nuda a byla mi šílená zima, protože to bylo v zimě a zimu nesnáším. Za ty dva měsíce zhubl o několik dírek na podbřišníku. Pak jsem začala vkládat klusové vložky od 5min opakovaných několikrát, po cca 20-30min klusu a taky nejdřív roviny, pak kopce - opět cca 1,5-2 měsíce. Ke konci této periody už jsem chodila i menší cvalové úseky, jen abych zjistila jak na tom je. A cvalová práce se postupně navyšovala jak do délky, tak do sklonu. Ty rychlejší práce měl 3-4x týdně, opět délka cca 1,5h, mezitím odpočíval a regeneroval.
Po 7-8 měsících od začátku hubnutí šel koník první vytrvalostní 40km, jen tak na pohodu, kterou dokončil ve velmi dobré formě.
Až na tu vytrvalostní koncovku by výše uvedený postup měl být respektován pro každého koně, který hubne. Na začátku pomalu a opatrně a postupně přidávat.
Jestli se to ještě dá sehnat, pořiďte si knížku Endurance od L. Liesense. Je tam velmi dobře a velmi pochopitelně popsaná fyziologie koní při tréninku, abyste něco nepřepálila. Je to všeobecné, neplatí to pouze pro vytrvalce a v takto komplexní formě to v žádné jiné česky psané knize není popsáno. Jsou principy, které je potřeba mít na paměti, aby bylo zajištěno, že koník při fyzické přípravě nebude trpět.
Co se týká krmné dávky - jádro se dává, aby se doplnila vydaná energie, ne aby měl energii pro další práci = nepřekrmovat, pokud má dostatek kvalitního sena/vody, není to potřeba, kór ne u hubnutí.
A mezi námi, je úplně jedno jestli hubnete hucula, haflinga, ČT, araba nebo fríze - základní postup je vždycky stejný, vždycky ...
alfi pav
napsal(a):
Neumím si představit, co to je lehká nadváha, to by chtělo fotku nebo video z volnosti.
Hubla jsem koně viditelně tlustého, doslova jak bečka s dobrou pastevní kondicí = výdej energie max na posun od jedné kopky sena k druhé.
První dva měsíce vzhledem k váze jeho+mojí a z toho vyplývající zátěže na klouby, jsme chodili jen v v aktivním kroku, nejdřív po rovinách, pak mírné kopce, pak větší kopce. V jeho krmné dávce se neměnilo nic. Když to šlo, chodil takto každý den, délka práce většinou 1,5-2h - jo a pro mě to byla šílená nuda a byla mi šílená zima, protože to bylo v zimě a zimu nesnáším. Za ty dva měsíce zhubl o několik dírek na podbřišníku. Pak jsem začala vkládat klusové vložky od 5min opakovaných několikrát, po cca 20-30min klusu a taky nejdřív roviny, pak kopce - opět cca 1,5-2 měsíce. Ke konci této periody už jsem chodila i menší cvalové úseky, jen abych zjistila jak na tom je. A cvalová práce se postupně navyšovala jak do délky, tak do sklonu. Ty rychlejší práce měl 3-4x týdně, opět délka cca 1,5h, mezitím odpočíval a regeneroval.
Po 7-8 měsících od začátku hubnutí šel koník první vytrvalostní 40km, jen tak na pohodu, kterou dokončil ve velmi dobré formě.
Až na tu vytrvalostní koncovku by výše uvedený postup měl být respektován pro každého koně, který hubne. Na začátku pomalu a opatrně a postupně přidávat.
Jestli se to ještě dá sehnat, pořiďte si knížku Endurance od L. Liesense. Je tam velmi dobře a velmi pochopitelně popsaná fyziologie koní při tréninku, abyste něco nepřepálila. Je to všeobecné, neplatí to pouze pro vytrvalce a v takto komplexní formě to v žádné jiné česky psané knize není popsáno. Jsou principy, které je potřeba mít na paměti, aby bylo zajištěno, že koník při fyzické přípravě nebude trpět.
Co se týká krmné dávky - jádro se dává, aby se doplnila vydaná energie, ne aby měl energii pro další práci = nepřekrmovat, pokud má dostatek kvalitního sena/vody, není to potřeba, kór ne u hubnutí.
A mezi námi, je úplně jedno jestli hubnete hucula, haflinga, ČT, araba nebo fríze - základní postup je vždycky stejný, vždycky ...
To byla reakce na vas 🙂
Jinak ma opravdu jen seno a mustang trace, urcite zadne jadro
Monik.a
napsal(a):
Mne nezajima jak a kolik ma zhubnout muj kun, to si resim osobne ne po netu. Co zere jsem dopsala plus ze ma lehkou nadváhu. ALE Me zajima režim jinych, jen pro mou představu.
A propo nesouhlasim ze pokud bude nadbytecny prijem tak se ani se zarazenim pohybu nic nestane. Stane, zacne hubnout, jen se to dříve zastavi.
A ano presne na tu intenzitu, druh prace se ptam......
Nechci tu pocitat jouly ani davat rozbor na seno, chci odpoved typu - zacal hubnout/ztratil tukovy polstarek kdyz jsem zacala (treba) klusovky 15km 3x tydne. Vim ze to neni tak snadny, na druhou stranu neni treba delat z komara velblouda kdyz je tu stejne stale spoustu proměnných
Jste opravdu tak jednoduchá nebo to jen děláte?
Prodejte hucula, kupte si plnokrevníka a nebudete muset počítat žádné kalorie. Neboť tlustý plnokrevník, na rozdíl od tlustého hucula, je docela rarita.
Odpověděla jsem vám stejně pitomě, jako se vy ptáte.
Udělejte si treninkový plán a sledujte kondici koně.
https://www.equichannel.cz/priprava-na-sezonu-kdy-kde-proc-jak
Článků o tlustých koních je víc
https://www.equichannel.cz/hubneme-do-plavek-proc-a-jak
https://www.equichannel.cz/pomoc-muj-kun-je-tlusty
kallisto
napsal(a):
Udělejte si treninkový plán a sledujte kondici koně.
https://www.equichannel.cz/priprava-na-sezonu-kdy-kde-proc-jak
Článků o tlustých koních je víc
https://www.equichannel.cz/hubneme-do-plavek-proc-a-jak
https://www.equichannel.cz/pomoc-muj-kun-je-tlusty
Neblázněte, to by Monika musela nastudovat. Jí jde o to, abyste jí předložila něco v tomto duchu:
" 3x týdně 2 hodiny v terénu, klus 1 hodina cval a krok 1 hodina; 1 x týdně lonž 3/4 hodiny; 1 x týdně jízdárna 1 hodina; 1 x týdně práce ze země; 1 x týdně volno. Za měsíc tímto způsobem kůň zhubne o jeden bod na stupnici, za dva měsíce o dva stupně."
A pokud se to nepovede, dostanete vynadáno, že to nefunguje.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Po každém dostihu měl kůň takových 20-50 kg dole. Za jeden den :-P
sisi58
napsal(a):
Neblázněte, to by Monika musela nastudovat. Jí jde o to, abyste jí předložila něco v tomto duchu:
" 3x týdně 2 hodiny v terénu, klus 1 hodina cval a krok 1 hodina; 1 x týdně lonž 3/4 hodiny; 1 x týdně jízdárna 1 hodina; 1 x týdně práce ze země; 1 x týdně volno. Za měsíc tímto způsobem kůň zhubne o jeden bod na stupnici, za dva měsíce o dva stupně."
A pokud se to nepovede, dostanete vynadáno, že to nefunguje.
No to mi bylo jasne, ze na toto presne nekdo zareaguje..
Ten kdo nema opdoved at nereaguje uz nevim jak to lepe napsat.
Clanky jsou mi přínosné a prectu si je nemusíte byt hned takhle jedovatá.
Monik.a
napsal(a):
Dekuji. To je pro me prinosny komentar. Nechci odpovědi aplikovat u sveho kone, to opravdu ne. Chci jen videt prubeh prace u jinych. Knizku si sezenu.
Ta lehka nadvaha je dle pouzivane Hennekeho stupnice cislo sest.
Štyri súťaže od 80 km vyššie, je to pre vás prínosná informácia? Asi nie, že.
Spočítajte si kalorický príjem, odrátajte bazálny metabolizmus a vyrátajte si, koľko kalórií kôň spáli napr. pri hodinej vychádzke. Vezmite si knižku od Dobeša, má tam rozpísané tréningové jednotky pre prípravu mladého koňa, to má aspoň hlavu a pätu. A bude to mať nejaký prínos.
Monik.a
napsal(a):
No to mi bylo jasne, ze na toto presne nekdo zareaguje..
Ten kdo nema opdoved at nereaguje uz nevim jak to lepe napsat.
Clanky jsou mi přínosné a prectu si je nemusíte byt hned takhle jedovatá.
Cituji:
"Mam 10leteho hucula, lehka nadvaha a premyslim kolikrat tydne a v jake intenzitě jezdit ven tak, aby se kun dostal do optimalni vahy co se telesneho tuku tyce.
Takze - pri jake cetnosti, inzentite aj. jste videli, ze kun pri nesahnuti na zradlo začal hubnout?"
A další váš příspěvek, cituji:
"Nechci odpovědi aplikovat u sveho kone, to opravdu ne. Chci jen videt prubeh prace u jinych."
Jsou tu lidi, co vám odpoví konkrétně pro vašeho koně, ale jak píše Pipilota:
Zadejte více vstupních informací a pak lze očekávat kvalitní odpověď. Takže celou KD i s kvalitativním hodnocením sena a slámy - vše zváženo. Fotky z více úhlů pohledu a hlavně ta v zootechnickém postoji. Věk, pohlaví, plemeno a zdravotní stav.
Všeobecné teorie si můžete přečíst z knih, které máte v diskuzi doporučené.
Ale hlavně si rozmyslete, co vlastně chcete.

napsal(a):
Po každém dostihu měl kůň takových 20-50 kg dole. Za jeden den :-P
Tak při dostizích se jedná o anaerobní spalování. Tak pokles hmotnosti nebude zřejmě z tuku, ale většinově to bude dehydratace.
Coudas

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
Cituji:
"Mam 10leteho hucula, lehka nadvaha a premyslim kolikrat tydne a v jake intenzitě jezdit ven tak, aby se kun dostal do optimalni vahy co se telesneho tuku tyce.
Takze - pri jake cetnosti, inzentite aj. jste videli, ze kun pri nesahnuti na zradlo začal hubnout?"
A další váš příspěvek, cituji:
"Nechci odpovědi aplikovat u sveho kone, to opravdu ne. Chci jen videt prubeh prace u jinych."
Jsou tu lidi, co vám odpoví konkrétně pro vašeho koně, ale jak píše Pipilota:
Zadejte více vstupních informací a pak lze očekávat kvalitní odpověď. Takže celou KD i s kvalitativním hodnocením sena a slámy - vše zváženo. Fotky z více úhlů pohledu a hlavně ta v zootechnickém postoji. Věk, pohlaví, plemeno a zdravotní stav.
Všeobecné teorie si můžete přečíst z knih, které máte v diskuzi doporučené.
Ale hlavně si rozmyslete, co vlastně chcete.
Prudit.

napsal(a):
Tak při dostizích se jedná o anaerobní spalování. Tak pokles hmotnosti nebude zřejmě z tuku, ale většinově to bude dehydratace.
Jo, něco určo vypotil. Třeba těch 20 kg. Ale těch dalších 20 bylo v tucích. Ten kůň to zpátky nabíral třeba 14 dní.
Musím říct, že jak se normálně diskuzí neúčastním, tak tentokrát mi to nedalo. Musím se zadavatelky dotazu zastat. Položila normální dotaz, zadala vstupní údaje (9 kg sena denně, minerálka, žádný další příkrm, výživový stupeň 6) a stejně se jí až na čestné výjimky nedostalo odpovědi a jen do ní, dle mého názoru, zcela zbytečně tepete. Ostatně jako do každého jiného, kdo nepatří do stabilního jádra koňské diskuze. Nedivím se zadavatelce, že odmítá zveřejnit foto koně. Taky vím, že by se diskuze uhnula úplně jiným směrem. Bahno ve výběhu, divný postoj, kopyta atd…… . Prosím mějte ohledy a buďte tolerantní i na občasné účastníky diskuze. Ne každý musí být nutně koňský ignorant. A kdyby se na diskuzích diskutovalo s větší tolerancí, možná by aktivně diskutujících bylo více a všichni bychom z toho profitovali.
A mimochodem, na jedné straně rovnice sice bude výživová hodnota sena. Ale kdo si v komerčním ustájení dělá rozbory sena? Každý balík může být odjinud. Tudíž se absolutní výživové hodnoty nedoberete. Navíc to zdaleka není jediný faktor, který ovlivňuje energetickou vydatnost žrádla. To bychom do toho mohli začít zahrnovat i délku střeva jedince, zdraví střevní sliznice, složení střevní mikroflóry ad. Prostě využitelnost potravy stran energie bude stejně velmi individuální. Zadavatelka se prostě ptala na zkušenosti, nechtěla návod, a to je myslím naprosto legitimní požadavek.

Artemisia: Rozumím tomu, jak na to koukáte. Někteří bohužel reagují trochu citlivě, z dřívějších zkušeností na diskusi, ale to je dlouhodobý trend. Zadavatelka se bohužel odkopala tím, že na doplňující dotazy odpověděla v duchu "to vás nemusí zajímat, není to důležité". Do té chvíle tu byla vůle poradit, ale bez dalších info to pochopitelně bylo obtížné. Myslím, že tato reakce hodila přispěvatele do módu "další, kdo nic neví, a chtěl by zázraky na počkání a nemožné do tří dnů". Prostě to jsou základy péče o koně, a radit potom bez dalšího takovému člověku nějaké konkrétní věci, je velice riskantní, protože ten člověk si z toho rád vybere nějakou jednotlivost, a koně tím bude poškozovat, a tomu se všichni chceme vyhnout.
Nj on je to totiž vlastně dotaz k ničemu.
-Řekněte mi, kolik toho mám najezdit aby mi zhubnul kůň.
+Zjistěte si kolik toho sežere a upravte dle žrádla
-Nežere nic navíc kromě minima sena
+Pak není kde z čeho ubírat, je potřeba jen jezdit
-Kolik toho mám najezdit aby mi teda zhubnul kůň
+To nikdo neví, koně neznáme, neznáme jeho dosavadní režim, jak často a jak intenzivně pracuje, některý kůň zhubne z procházek, jiný musí makat 5x týdně
Na tohle se prostě nedá odpovědět.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Možná blbý srovnání. Když jdete jako člověk do poradny, nebo si žádáte přes net radu, v reálu vás všemožně změří, virtuálně chtějí neapočet informací co jíte, kdy jíte a fotky ve spodním prádle. Pak dělají jak jídelníček, tak cvičení přímo pro vaše hubnutí. Jistě byznys. Ale nikdo to nemůže říct paušálně, sněz dva chleby a běž si na půl hoďky záběhat. Taky proto, že neví, čím trpíte, já třeba běhat nemůžu, mám zrasený koleno a kotník, při běhu to děsně bolí. A co se zde konkrétního případu týká, jak psala Sisi, slečna paní neví, co chce. Jednou pro svého koně, podruhé průzkum....
Artemisia
napsal(a):
Musím říct, že jak se normálně diskuzí neúčastním, tak tentokrát mi to nedalo. Musím se zadavatelky dotazu zastat. Položila normální dotaz, zadala vstupní údaje (9 kg sena denně, minerálka, žádný další příkrm, výživový stupeň 6) a stejně se jí až na čestné výjimky nedostalo odpovědi a jen do ní, dle mého názoru, zcela zbytečně tepete. Ostatně jako do každého jiného, kdo nepatří do stabilního jádra koňské diskuze. Nedivím se zadavatelce, že odmítá zveřejnit foto koně. Taky vím, že by se diskuze uhnula úplně jiným směrem. Bahno ve výběhu, divný postoj, kopyta atd…… . Prosím mějte ohledy a buďte tolerantní i na občasné účastníky diskuze. Ne každý musí být nutně koňský ignorant. A kdyby se na diskuzích diskutovalo s větší tolerancí, možná by aktivně diskutujících bylo více a všichni bychom z toho profitovali.
A mimochodem, na jedné straně rovnice sice bude výživová hodnota sena. Ale kdo si v komerčním ustájení dělá rozbory sena? Každý balík může být odjinud. Tudíž se absolutní výživové hodnoty nedoberete. Navíc to zdaleka není jediný faktor, který ovlivňuje energetickou vydatnost žrádla. To bychom do toho mohli začít zahrnovat i délku střeva jedince, zdraví střevní sliznice, složení střevní mikroflóry ad. Prostě využitelnost potravy stran energie bude stejně velmi individuální. Zadavatelka se prostě ptala na zkušenosti, nechtěla návod, a to je myslím naprosto legitimní požadavek.
Cituji z příspěvků zadavatelky:
Takze - pri jake cetnosti, inzentite aj. jste videli, ze kun pri nesahnuti na zradlo začal hubnout?" Nechce návod?
A další příspěvek, cituji:
Říkáte jádro diskutujících a jakási šikana.
Měníte-li během diskuze vstupní údaje a kroutíte se, když chceme fotku, bude něco špatně.
Přispívám často a občas se skřípěním zubů. I tak se snažím o slušnost.
Nově příchozím se většinou dostane dobrých rad, pokud to není někdo, jako ten člověk, co chce koupit fjorda do samoty a ptá se, co mu dát žrát.
To jsou potom odpovědi odpovídající dotazu.
Já se sem chodím ptát často a ráda. A taky jsem si sem tam musela připomenout, že nejde o mou hrdost, ale o potřeby mé kobyly.
Pokud tedy není zadavatelka ochotna snést dotazy a psát pravdu a riskovat, že jí někdo zkritizuje na koni kopyta(které jí dělá někdo cizí) bude dál hrdá, ale nebude jí správně odpovězeno.
Přečtěte si celou diskuzi, rad má habakuk. Ovšem nikoli takové, jaké si představovala, viz můj příspěvek víše.
6 kg sena. Tak to je taky zajímavé. Fakt mu to stačí? Asi podle kvality toho sena.
Určení výživového stavu koně, dle tabulek.
Zadavatelka není odborník, nelze tedy předpokládat, že máme 100% jistotu, že výživový stav určila správně.
Nechce-li dát fotku, nabízí se, že tloušťku hucula malinko podhodnotila, abychom se na ni nevrhli hned zezačátku.
Ovšem pokud má koně tlustého, nikoli jen plnoštíhlého, musí být práce tomuto faktu přizpůsobena.
Je to jako u lidí. Pokud chci zhubnout 10 kilo a jinak jsem zdravá a vcelku svižná, budu dělat úplně něco jiného, než žena, která má o 50 kilo víc, než je zdrávo.
Honit tlustého koně, aby zhubl? Koledujete si o malér.
Takže už víte, proč jsou odpovídající rozladění, když není dostatek vstupních dat a přesto je požadována sofistikovaná odpověď?
Artemisia
napsal(a):
Děkuji.
Zesmesnovat, pocernovat a rypat je nejaky cesky internetovy zvyk. Smutne ale cekala jsem to.
Pro ostatní- ja se neptala jak ma zhubnout muj kun, ale jake rezimy mate se svymi konmi vy..to, ze si hned domyslite jak zacnu takto jezdit je vase vec a na toto uz nereaguji.
Vim co chci a jestli to prirovnavate v redukci lidi pak je naprosto bezne zeptat se jak se kdo hybe a co delal kdyz zhubnul.....
sisi58
napsal(a):
Cituji z příspěvků zadavatelky:
Takze - pri jake cetnosti, inzentite aj. jste videli, ze kun pri nesahnuti na zradlo začal hubnout?" Nechce návod?
A další příspěvek, cituji:
Říkáte jádro diskutujících a jakási šikana.
Měníte-li během diskuze vstupní údaje a kroutíte se, když chceme fotku, bude něco špatně.
Přispívám často a občas se skřípěním zubů. I tak se snažím o slušnost.
Nově příchozím se většinou dostane dobrých rad, pokud to není někdo, jako ten člověk, co chce koupit fjorda do samoty a ptá se, co mu dát žrát.
To jsou potom odpovědi odpovídající dotazu.
Já se sem chodím ptát často a ráda. A taky jsem si sem tam musela připomenout, že nejde o mou hrdost, ale o potřeby mé kobyly.
Pokud tedy není zadavatelka ochotna snést dotazy a psát pravdu a riskovat, že jí někdo zkritizuje na koni kopyta(které jí dělá někdo cizí) bude dál hrdá, ale nebude jí správně odpovězeno.
Přečtěte si celou diskuzi, rad má habakuk. Ovšem nikoli takové, jaké si představovala, viz můj příspěvek víše.
6 kg sena. Tak to je taky zajímavé. Fakt mu to stačí? Asi podle kvality toho sena.
Určení výživového stavu koně, dle tabulek.
Zadavatelka není odborník, nelze tedy předpokládat, že máme 100% jistotu, že výživový stav určila správně.
Nechce-li dát fotku, nabízí se, že tloušťku hucula malinko podhodnotila, abychom se na ni nevrhli hned zezačátku.
Ovšem pokud má koně tlustého, nikoli jen plnoštíhlého, musí být práce tomuto faktu přizpůsobena.
Je to jako u lidí. Pokud chci zhubnout 10 kilo a jinak jsem zdravá a vcelku svižná, budu dělat úplně něco jiného, než žena, která má o 50 kilo víc, než je zdrávo.
Honit tlustého koně, aby zhubl? Koledujete si o malér.
Takže už víte, proč jsou odpovídající rozladění, když není dostatek vstupních dat a přesto je požadována sofistikovaná odpověď?
Jste ale uplne mimo misu a tomuto se musim smat 😄😄 nepsala jsem 6kg sena, ta stupnice se pouziva uplne bezne a mam ji právě od veterinare, abychom se meli kam zaradit. O kvalitu kopyt meho kone se nezajimejte, ačkoliv by vsichni urcite poradili lepe přes fotku.. o samote kone nemam, rady jsem si vzala k srdci jestli jste si nevsimla.. atd blabla bla
uz je to tu, diskuze jede uuuuplne jinym smerem.
Monik.a
napsal(a):
Děkuji.
Zesmesnovat, pocernovat a rypat je nejaky cesky internetovy zvyk. Smutne ale cekala jsem to.
Pro ostatní- ja se neptala jak ma zhubnout muj kun, ale jake rezimy mate se svymi konmi vy..to, ze si hned domyslite jak zacnu takto jezdit je vase vec a na toto uz nereaguji.
Vim co chci a jestli to prirovnavate v redukci lidi pak je naprosto bezne zeptat se jak se kdo hybe a co delal kdyz zhubnul.....
Váš úvodní příspěvek, cituji:
"Mam 10leteho hucula, lehka nadvaha a premyslim kolikrat tydne a v jake intenzitě jezdit ven tak, aby se kun dostal do optimalni vahy co se telesneho tuku tyce."
Pokud toto není jakási žádost o návod, jsem já papež na Kudlově.
A druhá věc, dostalo se vám hafo rad od lidí co OPRAVDU VÍ a UMÍ.
Za stejné odpovědi byste u odborníka platila těžké peníze. Jasné?
Tak buďte dál hrdá a zabejčená a z vašeho hucula bude brzo koník schvácený, cukrovkář a do budoucna se špatnými klouby a s takovýmito vnitřnostmi. Fotka.

Moniko, v tom případě jste se ovšem měla zeptat úplně jinak. Nikoli "já mám koně, tlustý koně", ale "jak se hubne kůň pohybem". Naprosto obecný dotaz, dal by naprosto obecné odpovědi, případně odpovědi orientované na obecnost dotazu.
Ono zeptat se je taky někdy umění.
Ptát se na internetové anonymní diskusi je vždycky risk. Máte lepší se zeptat odborníka ve svém okolí a nebo na obecné zákonitosti klidně odborníka přes internet.

Artemisia
napsal(a):
Nesouhlasím. Znovu jsem si příspěvky přečetla. Nikdo do zadavatelky netepe, to ona mlží.
napsal(a):
Moniko, v tom případě jste se ovšem měla zeptat úplně jinak. Nikoli "já mám koně, tlustý koně", ale "jak se hubne kůň pohybem". Naprosto obecný dotaz, dal by naprosto obecné odpovědi, případně odpovědi orientované na obecnost dotazu.
Ono zeptat se je taky někdy umění.
Ptát se na internetové anonymní diskusi je vždycky risk. Máte lepší se zeptat odborníka ve svém okolí a nebo na obecné zákonitosti klidně odborníka přes internet.
Ano, přesně to jsem si uz rekla take. Nemela jsem o mem koni davat zadne vstupni udaje, ackoliv jsem chtela aby to udelalo dotaz trochu osobnejsi.
Mate pravdu

napsal(a):
Nesouhlasím. Znovu jsem si příspěvky přečetla. Nikdo do zadavatelky netepe, to ona mlží.
A ještě, bo mě to mezitím nepustilo. Že chceme foto, je úplně normální. Jak jinak máme posoudit výživný stav? Dívka s mentální anorexií si taky připadá tlustá - příklad. A že řešíme bahno nebo divný postoj? To ke konstruktivní kritika, nad kterou se normální a zodpovědný majitel přinejmenším zamyslí, pokud mu jde o blaho koně. Nám ano.

Nebojte, nejste sama. Já si dávám pečlivý pozor, jak své informace formuluji, a co vše sdělím. Také jsem byla párkrát reakcemi poučena, že je dobré zvážit, co a jak napsat. Myslím, že se nám to do jisté míry stalo všem...

Monik.a
napsal(a):
Děkuji.
Ne? Váš úvodní příspěvek - mám 10letého hucula, mírná nadváha a ptám se, jak ho dostat do optimální kondice. Takže ho nechcete zhubnout?
Nemam cas tady resit kraviny, vy take ne, a proto uz na odpovedi mimo dotaz nereaguji.
Nemejte o meho kone strach. Ma konskou společnost, je pod dohledem veterinare (v kraji velmi známého a dobrého, ale jmeno psát nebudu to asi kazdy pochopí), kopyta delame do stylu mustang trim, pravidelny pohyb (nebojte nenakladam mu aby se schvatil 😄 nebo co by koho jeste mohlo napadnout) , napasovane vcetne kontrolovane sedlo,.. atd. A ted zas zacnete jakou ze sebe delam chudinku. Aneb co se muze vyvinout z uplne jednoduchého dotazu.
A jeste jednou naposledy- nezadam vas o rady pro meho kone. Ale o vase zkušenosti se svymi konmi.
Monik.a
napsal(a):
Nemam cas tady resit kraviny, vy take ne, a proto uz na odpovedi mimo dotaz nereaguji.
Nemejte o meho kone strach. Ma konskou společnost, je pod dohledem veterinare (v kraji velmi známého a dobrého, ale jmeno psát nebudu to asi kazdy pochopí), kopyta delame do stylu mustang trim, pravidelny pohyb (nebojte nenakladam mu aby se schvatil 😄 nebo co by koho jeste mohlo napadnout) , napasovane vcetne kontrolovane sedlo,.. atd. A ted zas zacnete jakou ze sebe delam chudinku. Aneb co se muze vyvinout z uplne jednoduchého dotazu.
A jeste jednou naposledy- nezadam vas o rady pro meho kone. Ale o vase zkušenosti se svymi konmi.
Aha, a k čemu vám to bude?
Moje kobyla, pod sedlem dvakrát třikrát týdně, lehká vyjížďka. Tlustá.
A co si z toho vezmete?
Monik.a
napsal(a):
Proč by se někdo dělil o zkušenosti s člověkem, který není ochotný se podělit ani o fotku?
Většina majitelů koní fotky zveřejňuje ráda a pořád. Mám-li šikovného koníka či něčím vyjimečného, popř koupím novou posedlovku, pochlubím se. To je běžná věc.
Vyberu fotku, na které to mé kobyle sluší(neboť mě to nesluší už dávno a nikde) a zveřejním.
Popř.na ni posadím líbivou jezdkyni.
A těším se z toho, že se můj kůň líbí. A když se někomu nelíbí? Nevadí. Nikdy a nic se nebude líbit všem.
Ale tak fotka nefotka, těžko poradit, když nevíme co ten kůň dělá teď.
Chodí pod sedlo?
Jak často? Na jak dlouho? S jak těžkým jezdcem?
Co pod sedlem dělá? V jaké intenzitě?
Abychom mohli říct, zařaďte kopečky, nebo 3x týdně dlouhé klusové úseky.
Tak holt prostě přidejte víc, než co děláte teď a kůň ten pupík shodí.
Jinak už se to říct nedá.
To je jak s člověkem. Nedělá-li nic, stačí 3x týdně hodinová svižná procházka a první výsledky jsou tu.
A co teprv, kdybysme zacali zvazovat takovy "nepodstatny" veci jako IR (inzulinova rezistence) - coz bych rekla, ze zrovna u tech cobu, ktery zadavatelka zminuje v prvnim prispevku v prvni vete, se muze vyskytovat (nevim jestli a nakolik se IR vyskytuje u huculu). A co PSSM (kterych je vic typu...).
Coudas

XXX.XXX.87.254
Muj kůň už 2 týdny skáče o třech, proč to vás nemusí zajímat. Zhubnul bezvadně.

Coudas
napsal(a):
Muj kůň už 2 týdny skáče o třech, proč to vás nemusí zajímat. Zhubnul bezvadně.
No vida a návod je na světě! A pak, že to nejde
Bella04
napsal(a):
A co teprv, kdybysme zacali zvazovat takovy "nepodstatny" veci jako IR (inzulinova rezistence) - coz bych rekla, ze zrovna u tech cobu, ktery zadavatelka zminuje v prvnim prispevku v prvni vete, se muze vyskytovat (nevim jestli a nakolik se IR vyskytuje u huculu). A co PSSM (kterych je vic typu...).
Nevím jak IR, ale ke schvácení mají huculové snad nejblíž ze všech koní. Podle odborníků vede IR ke schvácení. Ale je každý schvácený kůň i cukrovkář? Nějak to nedokážu dohledat.
Poníky už většinou lidé hlídají, díky osvětě.
Ale hucul je braný jako normální kůň(i když menší) a proto krmen a pasen.
Jsou to boží koně, pracovití, tvrdí. A snad právě proto, lidskou péčí nejvíc trpí.

Pochopitelně každý schvácený kůň není cukrovkář. Už jen kvůli tomu, že schvátit se může i mechanicky.
Dál se může schvátit při čemkoli, při čem se do krevního řečiště dostanou jakékoli jedy (otrava, odúmrť osazenstva střeva, zvrhnutí osazenstva střeva, dysfunkce jater, atd. atp.) no a samozřejmě při metabolických potížích celkem jakéhokoli typu, protože prostě všechno se vrazí do kopyt. A to nemluvím ještě o infekcích z vnějšího prostředí, nášlapech, abscesech....
napsal(a):
Pochopitelně každý schvácený kůň není cukrovkář. Už jen kvůli tomu, že schvátit se může i mechanicky.
Dál se může schvátit při čemkoli, při čem se do krevního řečiště dostanou jakékoli jedy (otrava, odúmrť osazenstva střeva, zvrhnutí osazenstva střeva, dysfunkce jater, atd. atp.) no a samozřejmě při metabolických potížích celkem jakéhokoli typu, protože prostě všechno se vrazí do kopyt. A to nemluvím ještě o infekcích z vnějšího prostředí, nášlapech, abscesech....
Už se mi k tomu podařilo něco najít.
https://www.equichannel.cz/diabetes-mellitus-u-koni
Pokiaľ nebol nikdy schvátený, alebo epizóda nezanechala trvalé následky a nekríva, je vhodné začať s 30 minútami aeróbnej aktivity denne, ideálne krok, u veľmi neohybných, tučných zvierat, pokiaľ aj jazdec trošku potrebuje schudnút, tak vedľa koňa.
Pohyb na lonži ja u obéznych zvierat nevidím rada, hucula lonž ani nebude baviť, proste vodiť, krokovať, 30 minút, potom pridávať po cca 10 minút každý týždeň, podľa reakcie zvieraťa, mnohí sa už pri pár klusových dĺžkach v medvedej srsti spotia a po práci tak musíte riešiť nekonečné dopocovanie.
Pri nadmernej potivosti radšej zvoliť nejaký vhodný strih, zároveň bude vonku musieť viac "kúriť" a to prispeje k výdaju energie.
Také to hrajkanie sa na jazdiarni, alebo práca zo zeme k výdaju kalórií nepomôže, je to fajn, ak to koňa baví, alebo ho chcete niečo naučiť, ale proste toto si k práci nepíšte.
Začínala som minulý rok s poníkmi, našťastie nikdy neschvátení, prešli z boxu do 24/7, prístrešok sa im vybudoval až v januári, predtým boli v boxe, seno namáčané, minerálka a obmedzené pasenie v holovýbehu, nejazdili roky.
Obaja majú kolaps trachei, minishetty celkom dosť, miniappa trošinku, predtým boli oddelene, sú to žrebce, teraz sú spolu a BFF, takže oni cez zimu výrazne schudli iba tým, že mali zrazu celodenný pohyb a museli odolávať mrazom a proste zimnému počasiu. Shetty je vysmiaty, appa sa pri vetristom počasí klepal, deku nedostal.
Pri ich pohybovaní som sa riadila tým pravidlom 30 minút aeróbnej aktivity, samozrejme na ruke, po nejakom čase začalo dievčatko jazdiť, v priemere 3 x do týždňa, hlavne terén, prevažne rovina, jeden ľahší kopček, dostali sme sa až na 2,5 hodinový terén, krokom, občas klus, bez cvalu, kvôli bezpečnosti, pôň išiel ako stroj, nepotil, nezadýchaval sa.
Po zmene času už na toto nebol čas, znovu sa začali pohybovať na ruke a pod jazdcom pred pár týždňami, z kondície nevypadli, nepotia, nedychčia, idú ako stroje, baví ich to.
Počas pauzy trošinku opadli zo svalov, dostávajú teraz príkrm vo forme sparenej Luzerne od St.Hippolyt, obsah NSC je bezpečný, strašne im chutí, poprášim to minerálkou, v mrazoch dostávajú teplý nápoj s otrubami, ak chcem príjem vody ešte zvýšiť, tak im nápoj ochutím hrsťou Irish Mash od vyššie spomínanej firmy.
Kvitujem záujem o schudnutie hucula pred pastevnou sezónou, zimy sú už veľmi slabučké a žiaľ už ani vo vyšších nadmorských výškach hucule nedokážu stratiť tých 40-50 kg cez zimu, ako kedysi.
Žiaľ k chudnutiu sa s primitívnym plemenom dopracujete jedine škrtením príjmu kalórií - seno vymáčané vo vode, dávkované, chudobná pastva, pastva po kvete, žiadna pastva, zmiešaná pastva...
Výdaj kalórií môžete podporiť rozmiestnením zdrojov krmiva/vody/soli na opačné strany výbehu, kopcovitým terénom, stádovými kamošmi, s ktorými sa kôň hrá, samozrejme pohybom, ustajnením 24/7, možností je veľa.
Coudas

XXX.XXX.87.254
"Vim co chci a jestli to prirovnavate v redukci lidi pak je naprosto bezne zeptat se jak se kdo hybe a co delal kdyz zhubnul....."
Běžné to je, ale taky vám to nemusí nic dát, nemusí to platit na vás konkrétně. To je to, co se já snažím říct.
Spolužačka výrazně zhubla úpravou jídelníčku, ale velmi se shlédla v běhání, jezdila i na závody. Mákla si, klobouk dolů. Dělat to já jako ona, pojdu.

Bella04
napsal(a):
Zrovna huculové mají predispozici k IR. Jako všechna ostatní primitivní plemena (původní hafling, fjord, pony...).

Coudas
napsal(a):
"Vim co chci a jestli to prirovnavate v redukci lidi pak je naprosto bezne zeptat se jak se kdo hybe a co delal kdyz zhubnul....."
Běžné to je, ale taky vám to nemusí nic dát, nemusí to platit na vás konkrétně. To je to, co se já snažím říct.
Spolužačka výrazně zhubla úpravou jídelníčku, ale velmi se shlédla v běhání, jezdila i na závody. Mákla si, klobouk dolů. Dělat to já jako ona, pojdu.
Třeba ne. Zkusila jste? Znáte - co mě nezabije....
sisi58
napsal(a):
Nevím jak IR, ale ke schvácení mají huculové snad nejblíž ze všech koní. Podle odborníků vede IR ke schvácení. Ale je každý schvácený kůň i cukrovkář? Nějak to nedokážu dohledat.
Poníky už většinou lidé hlídají, díky osvětě.
Ale hucul je braný jako normální kůň(i když menší) a proto krmen a pasen.
Jsou to boží koně, pracovití, tvrdí. A snad právě proto, lidskou péčí nejvíc trpí.
História huculského plemena je nerozlučne spojená s pastvou, s horami a poloninami- horskými lúkami.
Že postupne prenikol do žírnych nížin a na pastevný porast určený pre mliečny dobytok je vec druhá.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Třeba ne. Zkusila jste? Znáte - co mě nezabije....
Ne nezkusila, jednak nemůžu běhat, druhak jsem líná, a hlavně když už se ten život dostal kam dostal, tak se chci aspoň pořádně nažrat 😁
Horsana
napsal(a):
História huculského plemena je nerozlučne spojená s pastvou, s horami a poloninami- horskými lúkami.
Že postupne prenikol do žírnych nížin a na pastevný porast určený pre mliečny dobytok je vec druhá.
Kolik majitelů huculů má pastviny vhodné právě pro huculy. Viz vaše fotka?
A kolik jich ví, že pastvina pro krávy huculy zabíjí?
sisi - vedia to ľudia, čo ich chovajú viac a dlhšie, no prekvapivo jeden veľký chov v SR je aj v Zlatnej na Ostrove, pri Dunaji, sú to myslím lužné lesy a lúky a Dunaj ich skutočne pravidelne zaplavuje.
Aj môj hucul je zatiaľ v záplavovom pásme pri Hornáde, tohoročná zima ani nebola, minulého roku otomto čase som sa tam brodila závejmi snehu vo fujaviciach a na Valentína som zapadla do záveja a 2 hodiny som vyhrabávala auto, toho roku ani sneh, ani fujavica, ani nič :/
Na Ostrove chovajú dokonca aj oslíkov, majú plemenníka osla aj hucula, viem o jednej schvátenej kobyle, ktorá to rozchodila a aj tá sa neschvátila z pastvy, ale po kolike, teda tipujem endotoxémiu.
Ďalšia známa pastvu pre hucule ani nemá, kobyla fenotypovo s hrebeňom na krku, typickými úložiskami tuku, denne pohybovaná, aj tak sa schvátila, zrejme seno bohaté na NSC.
Na Sihle, odkiaľ je foto, sú všetky kobyly obézne, okrem jednej, ktorú vykutrali niekde v Maďarsku, kde stála v nejakej jame s vodou, do ktorej spadla a vytiahli ju odtiaľ tesne pred smrťou, tak tá obézna nie je, inak všetky, 30 kobýl.
Schvátila sa iba jedna, vždy tá istá, fenotypovo jasná IR, urobili nejaké opatrenia, je ok, nekríva, bude mať 30 rokov.
Vlastne, ešte jedna sa schvátila, tiež po kolike, endotoxémia u týchto plemien a poníkov sa skoro vždy rovná aj laminitíde, no ak to človek čaká a vie, čo má robiť, tak no problem, kobyla doteraz športuje pod deťmi.
Je to proste kôň od koňa.
V těch záplavových oblastech roste nejspíš ostřice a jiné divnotrávy, ne?
Ale hodnotit, zda nejsou/jsou vhodné pro prakoně musí odborník.
Já bych hucula nechtěla, jednak kvůli krmení( ráda koně krmím) a druhak proto, že jsem velmi nedůsledná, což není vlastnost vhodná pro majitele huculů.
sisi58
napsal(a):
V těch záplavových oblastech roste nejspíš ostřice a jiné divnotrávy, ne?
Ale hodnotit, zda nejsou/jsou vhodné pro prakoně musí odborník.
Já bych hucula nechtěla, jednak kvůli krmení( ráda koně krmím) a druhak proto, že jsem velmi nedůsledná, což není vlastnost vhodná pro majitele huculů.
Hodnotiť, čo je vhodné pre kone by mali najmä kone samotné, nízky, v podstate nijaký výskyt laminitídy je asi dosť dobrá vizitka. Obézne sú takmer všetky, no pracujú pravidelne, samá rovina, ale chodia aj brodiť a plávať.
A veľa skáču :D
Svoje hucule som prikrmovala vždy, s tým nie je problém a nedôslednosť - no čo ja viem...ja to takto neviem rozpitvať, mne vyhovujú, majú fajn povahu, podľa mňa.
Jezdila jsem kříženku haflinga. Chronicky schvácenou, IR jak vyšitá, bez omezení pastvy. Při vyjížďkovaní 3x týdně (lehce zvlněný terén, tráva, hlína) tempem jak se koni chtělo, po měsíci úplně jiný kůň. Špeky vyměnila za svaly. Vyjížďky do hodiny, hodně jí bavilo klusat a kratší cvalové úseky. Moc se nezadýchavala, tak jsem to nechávala na ní. Potila se šíleně. Čím lepší měla kondici, tím víc jí to bavilo. Měla jsem z ní velikou radost.

Už tu bylo řečeno hodně. Přikládám fotku z knihy Diagnóza - schvácení kopyt. Snad Vám to pomůže pro představu spotřebované energie. Jedná se o energii krmiva, které může hubnoucí kůň dostat díky práci navíc oproti záchovné dávce sena.
Můj plnotučník je výživový stupeň 7+. Přes zimu přibírá, v létě hubne díky náhubku "na šestku". Loni bylo trávy tak moc, že náhubek na zhubnutí nestačil, jen kobylka nepřibrala. Měla jsem nasadit menší díru. Při pohybu čtyřikrát, občas pětkrát týdně. Obvykle jednou drezurní trénink, třikrát terén (přes léto cca hodinu, na jaře delší).
PS: zkoušela jsem dříve i pohyb šestkrát týdně bez náhubku. Nehubla, ale byla zpruzelá, že furt něco chci. Náhubek a čtyřikrát, někdy pětkrát týdně se mi osvědčilo lépe.
Fotky nejsou ideální, vytáhla jsem, co mám v mobilu. Konec července 2021, stupeň 7+. Tuk se ukládá u kobylky nespecificky hlavně na žebrech. Tak se podívejte a zvažte, zda je Váš hucul skutečně na stupni 6.
napsal(a):
Už tu bylo řečeno hodně. Přikládám fotku z knihy Diagnóza - schvácení kopyt. Snad Vám to pomůže pro představu spotřebované energie. Jedná se o energii krmiva, které může hubnoucí kůň dostat díky práci navíc oproti záchovné dávce sena.
Můj plnotučník je výživový stupeň 7+. Přes zimu přibírá, v létě hubne díky náhubku "na šestku". Loni bylo trávy tak moc, že náhubek na zhubnutí nestačil, jen kobylka nepřibrala. Měla jsem nasadit menší díru. Při pohybu čtyřikrát, občas pětkrát týdně. Obvykle jednou drezurní trénink, třikrát terén (přes léto cca hodinu, na jaře delší).
PS: zkoušela jsem dříve i pohyb šestkrát týdně bez náhubku. Nehubla, ale byla zpruzelá, že furt něco chci. Náhubek a čtyřikrát, někdy pětkrát týdně se mi osvědčilo lépe.
Fotky nejsou ideální, vytáhla jsem, co mám v mobilu. Konec července 2021, stupeň 7+. Tuk se ukládá u kobylky nespecificky hlavně na žebrech. Tak se podívejte a zvažte, zda je Váš hucul skutečně na stupni 6.
Dekuji za info, muzu se zeptat jaky nahubek pouzivate a kdy jej nasazujete?
Ohledne toho pridani pohybu to je zajimave, ja mam zkušenost opačnou - stejne zradla, jen vice pohybu (ale diky ustajeni PP, coz asi pak jede metabolismus jinak) a právě i pres to lonske leto bohaté na travu nepribrala.
Rif Du Madon
napsal(a):
Jezdila jsem kříženku haflinga. Chronicky schvácenou, IR jak vyšitá, bez omezení pastvy. Při vyjížďkovaní 3x týdně (lehce zvlněný terén, tráva, hlína) tempem jak se koni chtělo, po měsíci úplně jiný kůň. Špeky vyměnila za svaly. Vyjížďky do hodiny, hodně jí bavilo klusat a kratší cvalové úseky. Moc se nezadýchavala, tak jsem to nechávala na ní. Potila se šíleně. Čím lepší měla kondici, tím víc jí to bavilo. Měla jsem z ní velikou radost.
Tak to vypada, ze mame obdobne. Taky chodime do terénu cca 2-3x tydne a sleduji, ze tuku ubývá z cehoz mam pred jarni trávou radost 🙃.
Dekuji
Horsana
napsal(a):
Pokiaľ nebol nikdy schvátený, alebo epizóda nezanechala trvalé následky a nekríva, je vhodné začať s 30 minútami aeróbnej aktivity denne, ideálne krok, u veľmi neohybných, tučných zvierat, pokiaľ aj jazdec trošku potrebuje schudnút, tak vedľa koňa.
Pohyb na lonži ja u obéznych zvierat nevidím rada, hucula lonž ani nebude baviť, proste vodiť, krokovať, 30 minút, potom pridávať po cca 10 minút každý týždeň, podľa reakcie zvieraťa, mnohí sa už pri pár klusových dĺžkach v medvedej srsti spotia a po práci tak musíte riešiť nekonečné dopocovanie.
Pri nadmernej potivosti radšej zvoliť nejaký vhodný strih, zároveň bude vonku musieť viac "kúriť" a to prispeje k výdaju energie.
Také to hrajkanie sa na jazdiarni, alebo práca zo zeme k výdaju kalórií nepomôže, je to fajn, ak to koňa baví, alebo ho chcete niečo naučiť, ale proste toto si k práci nepíšte.
Začínala som minulý rok s poníkmi, našťastie nikdy neschvátení, prešli z boxu do 24/7, prístrešok sa im vybudoval až v januári, predtým boli v boxe, seno namáčané, minerálka a obmedzené pasenie v holovýbehu, nejazdili roky.
Obaja majú kolaps trachei, minishetty celkom dosť, miniappa trošinku, predtým boli oddelene, sú to žrebce, teraz sú spolu a BFF, takže oni cez zimu výrazne schudli iba tým, že mali zrazu celodenný pohyb a museli odolávať mrazom a proste zimnému počasiu. Shetty je vysmiaty, appa sa pri vetristom počasí klepal, deku nedostal.
Pri ich pohybovaní som sa riadila tým pravidlom 30 minút aeróbnej aktivity, samozrejme na ruke, po nejakom čase začalo dievčatko jazdiť, v priemere 3 x do týždňa, hlavne terén, prevažne rovina, jeden ľahší kopček, dostali sme sa až na 2,5 hodinový terén, krokom, občas klus, bez cvalu, kvôli bezpečnosti, pôň išiel ako stroj, nepotil, nezadýchaval sa.
Po zmene času už na toto nebol čas, znovu sa začali pohybovať na ruke a pod jazdcom pred pár týždňami, z kondície nevypadli, nepotia, nedychčia, idú ako stroje, baví ich to.
Počas pauzy trošinku opadli zo svalov, dostávajú teraz príkrm vo forme sparenej Luzerne od St.Hippolyt, obsah NSC je bezpečný, strašne im chutí, poprášim to minerálkou, v mrazoch dostávajú teplý nápoj s otrubami, ak chcem príjem vody ešte zvýšiť, tak im nápoj ochutím hrsťou Irish Mash od vyššie spomínanej firmy.
Kvitujem záujem o schudnutie hucula pred pastevnou sezónou, zimy sú už veľmi slabučké a žiaľ už ani vo vyšších nadmorských výškach hucule nedokážu stratiť tých 40-50 kg cez zimu, ako kedysi.
Žiaľ k chudnutiu sa s primitívnym plemenom dopracujete jedine škrtením príjmu kalórií - seno vymáčané vo vode, dávkované, chudobná pastva, pastva po kvete, žiadna pastva, zmiešaná pastva...
Výdaj kalórií môžete podporiť rozmiestnením zdrojov krmiva/vody/soli na opačné strany výbehu, kopcovitým terénom, stádovými kamošmi, s ktorými sa kôň hrá, samozrejme pohybom, ustajnením 24/7, možností je veľa.
Vycerpavajici 🙂
Ten strih me nenapadl, ale zas se bojim abych nemusela v nejhorším zadekovat, proto mam prave huculy aj. rada -odolni konici.. vůbec se ve strihach nevyznam, ale předpokládám ze to bude nejaky s vystrihanymi prsy, brichem?

Střihy koní: https://www.equichannel.cz/strihani-koni-katalog-strihu
Loni v lednu jsem vystříhala "bryndáček". Pomohlo to, ale moje kobylka se moc nepotí. Letos z toho sešlo, protože leden jsme měly volnější.
Pastevní náhubek: https://www.pastevninahubky.cz/
Vyzkoušela jsem ze sedlovna.cz. Pak jsem objednávala dva biothanové náhubky ze zahraničí, od různých firem. A loni začala vyrábět biothanové náhubky i jedna paní v ČR, viz odkaz. Jednoznačně jsou nejlepší, po všech stranách.
napsal(a):
Střihy koní: https://www.equichannel.cz/strihani-koni-katalog-strihu
Loni v lednu jsem vystříhala "bryndáček". Pomohlo to, ale moje kobylka se moc nepotí. Letos z toho sešlo, protože leden jsme měly volnější.
Pastevní náhubek: https://www.pastevninahubky.cz/
Vyzkoušela jsem ze sedlovna.cz. Pak jsem objednávala dva biothanové náhubky ze zahraničí, od různých firem. A loni začala vyrábět biothanové náhubky i jedna paní v ČR, viz odkaz. Jednoznačně jsou nejlepší, po všech stranách.
Děkuji, tak to jste mi obe rozšířily obzory. Na nahubek jsem se ptala protože prave zkušenost uz mam, ale spatnou, to byl ale ten obyc latkovy smejd.. na tento biothane slysim hodne chvaly.
.. strih bryndacek me tedy zaujal. Na prsou je zahrata pri kazde vyjizce, tak by ji to pak aspon tak nesvedilo jak se opoti. Jeste si o tom nactu.

Monik.a
napsal(a):
Děkuji, tak to jste mi obe rozšířily obzory. Na nahubek jsem se ptala protože prave zkušenost uz mam, ale spatnou, to byl ale ten obyc latkovy smejd.. na tento biothane slysim hodne chvaly.
.. strih bryndacek me tedy zaujal. Na prsou je zahrata pri kazde vyjizce, tak by ji to pak aspon tak nesvedilo jak se opoti. Jeste si o tom nactu.
Neomezuje výrazně dýchání, je lehký, vzdušný, nepotí se pod ním. Má akorát měkké dno, je na míru, snadno opravitelný...
Biothane máme taky, domácí výroba.
Na shetlandovi jsme na hubnutí vyzkoušeli náhubek, stříhání, pohyb. Jednoznačně vítězí pohyb, sle vyrostl mu jezdec, zapřahat nestačíme dost často. Nejvíc tloustne ze sena. Když se pase a u toho chodí, je to lepší. A seno špeky se shazují hůř než pastevní špeky.