Poohlížím se po rekreačním koni pro sebe, ale dosti narážím na 2 překážky:
1. čistě rekrekoně v inzerci téměř vůbec nenabízí, v podstatě vše jsou koně do sportu a tomu odpovídá cena
2. cena je dle mě často přepálená (75 000 za mladého doživotně nepojízdného valacha je dle mě dost)
Požadavky mám celkem běžné: kůň na courání po přírodě, který pro pokročilého začátečníka, který se mnou neprchne. Zdravý, menší handicap nevadí, věk do 14 let, i pro těžšího jezdce. Dá se do 100 000 sehnat?
poppi

XXX.XXX.27.178
Sháníte to, co v dnešní době nadpoloviční většina zájemců o koupi koně.
Pokud budete mít štěstí, tak těch 100 000 bude spodní hranice.
Osobně jsme hledala to, co Vy, ale je to tři roky zpět. Zaměřila jsem se tedy na chovy produkující koně s mými parametry....a pořídila jsem za 80 000 koně syrového před obsednutím.
Původně jsem to tak nechtěla, chtěla jsem koně hotového, ale aby byl alespoň relativně zdravý, "s nadhledem" a základně přiježděný, to bylo hned pryč.
A takovou základnu známých od koní jsme neměla, aby mi někdo nějakého koně dohodil.
Jinak se nenechte mýlit, on spolehlivý zdravý rekre kůň může mít v podstatě větší hodnotu, než ten sporťák....platí se charakter, vyrovnanost a všestrannost. Takový kůň může mít cenu zlata, jelikož i když bude chodit třeba jen do lesa, potenciál může mít i sportovní...a přiježděnost koně je pro terén celkem podstatná.
Říkám, já kupovala za 80 000 koně, který nebyl nikde inzerovaný. Dnes bych s jeho cenou pod 130 000 nešla....není sice do drezur ani na skoky, ale byl by z něj případně naprosto skvělý školní kůň nebo velice bezpečný hobby kůň...a to se počítá.
Ale třeba budete mít štěstí :)
Chcete od koně do rekreace aby byl tzv. Bombproof, jednoznačně zdravý, všestraný (Z,L drezurní prvky, skoky do metru). Máte představu jak náročné je vychovat takového koně + základ už musí být v koni (tedy je to otázka chovu).
Vzhledem k tomu co stojí chov koně do 5 let + časová příprava koně, tak je 100tis sakra málo se zavřenýma ocima.
Tyto koně připravuju, do turistické jízdárny. Troufám si říct, že o tom něco víme. A dobře koně neprodavame, jen ty, kde něco na 100% není.
poppi

XXX.XXX.27.178
lenacia
napsal(a):
Jenže kůň pro pokročilého začátečníka a těžšího jezdce, který s ním neprchne a půjde ochotně ven třeba i sam, je kůň, jenž musel projít takovým výcvikem aby to zvládl.
Takový kůň se vyvažoval zlatem už před lety.
Nemusí k tomu být vycvičen, takový kůň může mít i povahu sám od sebe. U svého koně jsem řešila akorát obsedání, od začátku chodí sám i s koněm, neřeší nic, následuje člověka do všeho - prostě charakter, který nikdo nestihnul zradit.
A při tom je příjemně temperamentní, nemusím ho moc brzdit, ani nutit nutit do kroku.
A tohle je jezdecký hobby grál, proto bych neprodala za míň, i když nemá výkonnost a je to valach.
Ale osuhlasím, že mimo charakter a zdraví zvířete se platí i čas, který prodávající vložil do výcviku koně - a to jsou prostě stovky hodin, které se samozřejmě často ekonomicky nevrátí.
Zakladatelka se musí smířit s tím, že hledá tak trochu "houpacího koně", kterého opravdu hledá kde kdo (stačí projít bazoš nebo FB). Za 80 000 a výš se dnes prodávají zdravá odstávčata po dobrých rodičích.
Samozřejmě, že tuto úlohu může splnit i kříženec (tím myslím "dvorečkový chov")....ale osobně bych do tohoto jako pokročilý začátečník nešla, pokud nemám k ruce koňáka - machra. Bála bych se, že se stanu obětí nějakého nekalého obchodního tríčku, jelikož dost věcí prostě sám člověk nemá potenciál vychytat.
Ale jak říkám, zázraky se dějí.
evcusik
napsal(a):
Chcete od koně do rekreace aby byl tzv. Bombproof, jednoznačně zdravý, všestraný (Z,L drezurní prvky, skoky do metru). Máte představu jak náročné je vychovat takového koně + základ už musí být v koni (tedy je to otázka chovu).
Vzhledem k tomu co stojí chov koně do 5 let + časová příprava koně, tak je 100tis sakra málo se zavřenýma ocima.
Tyto koně připravuju, do turistické jízdárny. Troufám si říct, že o tom něco víme. A dobře koně neprodavame, jen ty, kde něco na 100% není.
Cviky L a skoky do metru?
Rekreační kůň na courání po lese toto opravdu nepotřebuje.
kallisto
napsal(a):
Cviky L a skoky do metru?
Rekreační kůň na courání po lese toto opravdu nepotřebuje.
Pokud chci koně, aby se mi nevalil popredku, ráda využívám v tréninku stranových cviků. Už jen z hlediska zdraví. V terénu nacházím překážky 50-80cm, ne vždy obejitelne. Já si koně takto připravuju, takže za mě hotový rekre (turisticky) kůň, se kterým nechce mít majitel další práci umí nebo byl seznámen.
Ve stáji makaji v plném zdraví do 20let, i po "důchodové" hranici se furt tlačí do stáje radostne pracovat. Nyní i 29 babuska - pod děti.
Znám spoustu rekre koní, co spoustu věcí umět nemusí, ale zrovna zdravím taky neprekypuji.
Ale je to jen můj pohled, co spolehlivý a zdravý kůň má mít.
turistkaa
napsal(a):
Poohlížím se po rekreačním koni pro sebe, ale dosti narážím na 2 překážky:
1. čistě rekrekoně v inzerci téměř vůbec nenabízí, v podstatě vše jsou koně do sportu a tomu odpovídá cena
2. cena je dle mě často přepálená (75 000 za mladého doživotně nepojízdného valacha je dle mě dost)
Požadavky mám celkem běžné: kůň na courání po přírodě, který pro pokročilého začátečníka, který se mnou neprchne. Zdravý, menší handicap nevadí, věk do 14 let, i pro těžšího jezdce. Dá se do 100 000 sehnat?
Dneska si každý hned myslí,že když mu hříbě skočí ohradu,nebo valach křížek 50cm i podruhé, že je do sportu a podle toho nastřelí cenu
Nejhorší je kritérium ,pro těžšího jezdce.
Jak tak občas koukám po inzerci u nás se produkují samí drobní part bred , kde podíly krve jsou celkem nejasné .A podobné sprskliny .Které, i když se náhodou povedou ,mají v kohoutku kolem 160cm a třeba silné tělo ,jsou na tenké holeni s malým kopýtkem.
Další problém,kůň pro začátečníka .Kdo dneska umí najezdit koně? Aby byl venku spolehlivý ,i když se mu shora nedostává podpory? To je umění,udělat příjemného a vyrovnaného rekreanta ,opravdu .A každý kůň na to nemá povahu a buňky.
Menší handicap,je co? Mušný ,dušný,měsíční slepota,chromý částečně ? Handicapy nikdy nejsou menší.
Možná byste se mohla mrknout do Polska,Tam mají velmi pěkné koně .K tomu asi někoho,kdo vám ho pomůže vybrat a doma trochu najezdit .
Uživatel s deaktivovaným účtem

koně
napsal(a):
Dneska si každý hned myslí,že když mu hříbě skočí ohradu,nebo valach křížek 50cm i podruhé, že je do sportu a podle toho nastřelí cenu
Nejhorší je kritérium ,pro těžšího jezdce.
Jak tak občas koukám po inzerci u nás se produkují samí drobní part bred , kde podíly krve jsou celkem nejasné .A podobné sprskliny .Které, i když se náhodou povedou ,mají v kohoutku kolem 160cm a třeba silné tělo ,jsou na tenké holeni s malým kopýtkem.
Další problém,kůň pro začátečníka .Kdo dneska umí najezdit koně? Aby byl venku spolehlivý ,i když se mu shora nedostává podpory? To je umění,udělat příjemného a vyrovnaného rekreanta ,opravdu .A každý kůň na to nemá povahu a buňky.
Menší handicap,je co? Mušný ,dušný,měsíční slepota,chromý částečně ? Handicapy nikdy nejsou menší.
Možná byste se mohla mrknout do Polska,Tam mají velmi pěkné koně .K tomu asi někoho,kdo vám ho pomůže vybrat a doma trochu najezdit .
Pravda, svého času se dost doporučovali šlonzáci.
poppi

XXX.XXX.18.68
To je přesně další věc. Populace tloustne a neumí jezdit, tak hledá koně pro těžšího jezdce. Myšleno obecně, neznám přesný důvod zadavatelky. On dobře stavěný kůň unese i 100 kg + sedlo, když se tam těch 100 kg neplaca jak pytel brambor. Ale na to taky ten kůň musí ta záda mít, naposilovaná a musí umět vzít jezdce na hřbet. To je gró prijezdenosti, ne jestli skočí metr. Je to přesně jak píše koně.
poppi
napsal(a):
To je přesně další věc. Populace tloustne a neumí jezdit, tak hledá koně pro těžšího jezdce. Myšleno obecně, neznám přesný důvod zadavatelky. On dobře stavěný kůň unese i 100 kg + sedlo, když se tam těch 100 kg neplaca jak pytel brambor. Ale na to taky ten kůň musí ta záda mít, naposilovaná a musí umět vzít jezdce na hřbet. To je gró prijezdenosti, ne jestli skočí metr. Je to přesně jak píše koně.
Přesně - to jsem asi zapomněla zdůraznit ve svém textu. Že těžší jezdec + začátečník/mírně pokročilý je taky důvod proč se na té přípravě lpí.
A taky nechceme aby koně odcházeli v 15letech zhuntovany.

Ale jo, letos vše podražilo, tak i koně. Jsem ráda, že už ho mám, pořizovací náklady sakra vzrostly. Není to jediný a poslední náklad, ale taky rozhoduje...
Přidávám se k ostatním - sháníte koně, kterých se lidi moc nezbavují, a cíleně je nikdo necvičí. Vychovat spolehlivého rekre koně, co neprchne pod začátečníkem trvá roky, a ne každé zvíře je na to vhodné. Naopak rychlokurzem o 3 měsících se dá najezdit průměrný teplokrevník tak, aby odchodil parkur do metru a fungoval na jízdárně. Proto je v inzerci tolik koní "do sportu".
A další faktor - pokud už někdo takového koně prodává, je to obvykle jeho osobní koník, kterého se zbavuje nerad. Pokud mu na ceně tolik nesejde, může klidně do inzerátu napsat, že je pro zkušené jezdce - čistě z důvodu, že chce zkušeného nového majitele. Pokud bych prodávala rekre koně, na kterém mi záleží, tak se prostě budu snažit zájemce z řad těžších začátečníků eliminovat, byť by to třeba ten kůň "snesl".

Pořiďte vyřazeného dostiháka. Koukala jsem je jich v inzerci dost i už přeježděných. Jsou levní, páč to nikdo nechce. Ale dobře rostlý unese, jsou to zdraví tvrdí koně.
napsal(a):
Pořiďte vyřazeného dostiháka. Koukala jsem je jich v inzerci dost i už přeježděných. Jsou levní, páč to nikdo nechce. Ale dobře rostlý unese, jsou to zdraví tvrdí koně.
Ja se obavam, ze to pani nechce. Pred dvema lety byl u nas takový typicky predstavitel vyrazenych dostihaku k mani, ani ne za 30 tisic. Perfektni rekre kun nebo do nizsiho sportu (prijezden drezura L, military ZM), nelekavy, charakterni, pracovity. Nejoblibenejsi kun ve staji. Ale měl proste moc ale. Treba byl docela drobny, takze ne pro tezsiho jezdce. Mel spoustu drobnych i vetsich zdravotnich problemu (napr. potreboval pravidelnou praci kvůli nalevkam), pak casovanou bombu v podobe neoperovatelneho cipu, dale plnasi klasika nachylnost na vredy, klkani... Na jezdeni byl superzlaty, ale jen pro klidnejsiho jezdce s jemnou rukou. Pro akcni mladou holcinu ideal, pro tezsiho mirne pokročilého bych ho ale nedoporucila. A to byl z tech (par) exdostihaku, ktere znam, zdaleka nejlepsi a nejprijezdenejsi
napsal(a):
Pre pokročilého ťažšieho začiatočníka? To snáď nie.
Pozrela by som sa po furiosoch, aj povaha, aj konštitúcia je pre pokročilého začiatočníka vhodnejšia. A tým, že to nie je moderné plemeno, je furioso aj cenovo dostupnejší.

Ále jo, tady kolem si ty plnokrevníky pořídilo dost holčiček na dvorek a nakonec se s nimi domluvily. Pokud paní bude rozumu nemdlého a jako začátečník počítá s tím, že si pořídí trenéra, tak tam nevidím už vůbec žádný problém. Plnokrevníci nejsou žádní magoři. A co se váhy týče, povídám, že musí být narostlý, což ale nutno pohlídat u každého koně, kterého si chce dotyčná pořídit.
Je to to nejlevnější, co sežene. Pokud jde o cenu. A když je to kůň přeježděný, zvyklý chodit pod dětmi, tak tam nevidím potíž. A v té inzerci jsem takového viděla.
Jinak ne, koně žádaných parametrů za 80 fakt bez známých neseženete. Začínejte na 100.
poppi

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Ále jo, tady kolem si ty plnokrevníky pořídilo dost holčiček na dvorek a nakonec se s nimi domluvily. Pokud paní bude rozumu nemdlého a jako začátečník počítá s tím, že si pořídí trenéra, tak tam nevidím už vůbec žádný problém. Plnokrevníci nejsou žádní magoři. A co se váhy týče, povídám, že musí být narostlý, což ale nutno pohlídat u každého koně, kterého si chce dotyčná pořídit.
Je to to nejlevnější, co sežene. Pokud jde o cenu. A když je to kůň přeježděný, zvyklý chodit pod dětmi, tak tam nevidím potíž. A v té inzerci jsem takového viděla.
Jinak ne, koně žádaných parametrů za 80 fakt bez známých neseženete. Začínejte na 100.
Já myslím, že i ten dobře rostlý (a živeny!!:) celkem zdravý plňas pro děti ale pod 80 000 nepůjde :)

Já tam viděla jednoho za 70 pro děti, nezkoumala jsem, jak je na tom s tělesnou stavbou, ale těch přeježděných tam bylo víc.
Pokud je pro paní prio cena, tak se jí bude těžko hledat. Ale mezi těmi plňasy by najít mohla, protože to se považuje ještě pořád za takový odpad. Asi to ale není pro začátečníka bez vedení - ale žádné ježdění není pro začátečníka bez vedení - nebo? Resp. je, pokud si spolu na sebe s koněm zvyknou. Ty děvečky tady po okolí si s těmi plnokrevníky taky nějak vyhověli. Ostatně na VŠ v jezdeckém oddíle to byl jeden teplokrevník, jedna arabka, a čtyři plnokrevníci. A jak pěkně šlapali. A na váhu jezdce začátečníka se moc nekoukalo, prostě se na to ti kluci ze zemědělky nějak vyškrábali, a po dvou letech to dokonce skládalo ZZVJ
No ale třeba mám zkreslené představy, protože prostě s plnokrevníky funguji podstatnou část svého života, a považuji je za něco "normálního"...
Plnásky jsme meli, ty vyrazene z dostihu, protoze to nebehalo. Pro dostihaky pomali a flegmosi, pro nas ideal. Zdravi, z dostihove staje to umi vse na manipulaci co jsme potrebovali, zakladne prijezdeni. Nas pozadavek na prodejce byl charakter, aby to mohlo opecovavat dite. Nasli se, chodili spolehlive na jizdarne s detickama i venku. Ale teda az na vyjimky bych na nich nechtela videt stokiloveho jezdce. Optala bych se u chovatelu cetecek. Vetsinou vetsi ramec, sem tam se tam najde flegmos valasek i v mladsim veku. Opravdu zalezi na tom, co si ma clovek predstavit pod pojmem zacatecnik a jestli opravdu neni k dispozici trener nebo pomoc.
U toho plňasa mi nepasuje najmä tá váha. A teda, "holčičky" často nemajú pud sebazáchovy, páči sa im rýchla jazda, to už u "pani v rokoch" nemusí byť tak žiadané. (ešte sa nepovažujem za pani v rokoch, ale už mi nie sú príjemné situácie, keď mám pod sebou nabité delo, ktoré chce niekam bežať). Plus, pokročilý začiatočník, ktorý v živote na dostihákovi nesedel a často rieši veci predklonom a chytaním sa oťaží, to nemusí byť šťastná kombinácia.

Doufám, že nikdo, kdo řeší předklonem a chytáním se za otěže, nebude trajdat bez dozoru po krajině na koni
turistkaa
napsal(a):
Děkuji všem za postavení nohama na zem
Tak to jsem žila fakt v nějaké jiné dimenzi, kamarádka loni prodávala 14letou mohutnou, naprosto zdravou a spolehlivou kobylu za 50 000. No nebudu jí říkat, že ji asi podcenila...
Nežijete v jiné dimenzi, věc je složitější.
Kdyby Vaše kamarádka prodávala tutéž kobylu, ale Vy byste kobylu neznala, jen přečetla inzerát, koupila byste ji za těch 100 000 Kč, což je adekvátní cena za vyrovnaného, zdravého a slušně přiježděného rekre koně? Resp. věřila byste inzerátu? Protože inzerce se hemží spousty koní, kde si jejich majitelé leccos přikrášlí, a Vy, jako nezkušený kupec, nemáte možnost všechno během jedné či dvou návštěv a vyzkoušení odhalit - ani charakter, ani zdravotní problémy, ani přiježděnost (nebo jen do určitého míry).
Když máte kvalitní koně, dobrou reputaci a čas, najdete kupce, který koupí koně za adekvátní cenu. Když jedno z toho nemáte, zpravidla končíte se ztrátou. To jen na vysvětlenou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.215
napsal(a):
Hele v tyhle cenovy se da narazit na klusaky. Ne nejmladší ale zas ne dědečky k nepouziti. (trwba 10-15let) Jsou to taky docela tvrdaci a povahove vsichni co jsem znala byli vuci lidem dost vstricni. Mozna i vhodnejsi jak plnas z dostihu.
Pokud plnase z drahy. Koukala bych po steeplerech. Bejvaj o dost prijezdenejsi. A treba takovy vanovci znaj i halu a zakladni práci na jizdarne. Dost jich ujezdili i decka. Aspn ti co stavalo v Bohuslavi.
KatarínaW

XXX.XXX.47.239
Tři roky zpět jsem sháněla přesně to samé. Nějakého koně na toulky přírodou, pro spíše začátečníka a i těžšího jezdce. Vybrala jsem si kobylku, ČT podle inzerátu přesně to co jsem chtěla, jen z druhého konce republiky. Ale to mě neodradilo. Stála tenkrát 48 tisíc, má poloviční původ, ale tohle mi bylo jedno. Začátek byl krušný, ale to mou vinou, byla jsem úplný začátečník. Teď už jsme sehrané, rozumíme si a její hodnota pro mne je nevyčíslitelná. ❤️
Eli345

XXX.XXX.107.108
Dneska najít koníka pod 100 tis je podle mě nadlidský výkon...pokud chcete opravdu zdravé zvíře určitého plemene...lidé zkoušejí...
Já hledala loni na jaře parťáka k mému valachovi. Chtěla jsem odstávče a v Čechách jsem nesehnala. A to jsem byla ochotná dát 70000,-
No nakonec jsem si připlatila a přivezla si dvouletou klisnu Šlonzáka z hřebčína Ksiaz.
A teď toho vůbec nelituji. Mám zdravou klisnu, která se pomalu připravuje na obsedání a své vysněné plemeno.
Držím palce ať toho vysněného najdete.
Sabcula
napsal(a):
Já hledala loni na jaře parťáka k mému valachovi. Chtěla jsem odstávče a v Čechách jsem nesehnala. A to jsem byla ochotná dát 70000,-
No nakonec jsem si připlatila a přivezla si dvouletou klisnu Šlonzáka z hřebčína Ksiaz.
A teď toho vůbec nelituji. Mám zdravou klisnu, která se pomalu připravuje na obsedání a své vysněné plemeno.
připlatila v rámci ceny koně nebo dopravy koně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.96
Plnas, Klusák, chladas...
Plnas může být i plně zdravý, ale bude to pro zkušeného jezdce (vděčné, vsak velmi behave zvíře, kdy redrezura a nastavení mantinelu a toho, že není důvod být blázinec nutno). Pak klusaci, tam bývají v šíleně hnusnem vzezření při koupi (málokdy obsedli, takže většinou hubenouri, co neumi cvalat, opet pro opravdu zkušeného, aby prijezdil, nasvalil, nakrmil a měl měsíce, nekdy i roky, aby naučil remonty klidu, cvalu a pohody), občas mají taky sklony sice k pevným a silným kopytkum, ale spalkovitym tvarům, takže mít v oku a domluva s kvalitním kovárem nutnost, ale i tak je možnost si udělat zdrave silné zvířátko za pár supu. Mno a pak chladasci. Dají se sehnat plně zdraví, za pár supu, ale počítat, že to bude 6-10mesicni miminko. Ze se bude čekat. A i tam je nutná trpělivost, klid a láska.
To je z těch potencionálních zdravých.
Teplouse nebo oblíbené plemena se za par supu neseženou. Když ano, tak hribata nebo mrzacci. Ač třeba skrytí. Kámoška koupila Holanďana s výkonnosti za 120tisic. Obden kulhá, ma artrozu snad i na mozku, je teda moc hodný a vděčný, ale koupě roku to nebyla. Učitel to je, ale zdraví viděl z vlaku... Ja za 25tisic humusaka, co měl matnou srst, hubený a neuměl nic. Am. Klus. 6let. Chronické podlomy. Přes to vše měl tak velkou jiskru a tak nádherný pohyb, že jsem neváhala. První měsíce se krmilo, nasvalovalo... Opravoval tvar kopytek. Pak redrezura 6lete remonty. Teď to bude 6let co mam nejkrásnější a nejsilnější zvířátko co žádné chronické podlomy nemá. Jak se nastavila rutina, klid a krmeni, celodenní vybeh. Ale s lekavosti a strachem z vody to trvalo. Rikam první 2roky byly náročné. Ale ja do toho šla, že ho nedám za nic na světě a sla jsem do toho na plno. 24/7 péče, láska, prace...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.96
Pro mě jsou warmbloodi kone mého života a láska. Kupovat další kone, jdu opět do blázínků. Ale člověk musí mít zkušenost. Jinak přenáší to ze sebe na ně no. ❤️ Ale nedám na ně dopustit.

Sabcula
napsal(a):
Nemáte foto šlonzačky?
poppi

XXX.XXX.27.178
Jinak to, co zakladatelka popisuje, by mohl být chladnokrevník 10+, kratšího rámce. Jenže musí sehnat nezkaženého a možná bude muset obsedat. Ale takový se dá sehnat do 100 000 úplně v klidu.

poppi
napsal(a):
Jinak to, co zakladatelka popisuje, by mohl být chladnokrevník 10+, kratšího rámce. Jenže musí sehnat nezkaženého a možná bude muset obsedat. Ale takový se dá sehnat do 100 000 úplně v klidu.
Jenže chladnokrevníci nejsou stavěni na nošení jezdce. Těžkého už vůbec ne.
napsal(a):
Jenže chladnokrevníci nejsou stavěni na nošení jezdce. Těžkého už vůbec ne.
No, třeba ta paní od Jasanu to někde psala, jak pro sebe, stokilovou, má chladnokrevníky o váze asi 700 kilo. A že max toho koně je při těch 20% teda 140 kilo a to žádný jezdec nemá. Tenhle mýtus je bohužel docela rozšířený, navíc na to naroubovat parametr pro jezdecké koně a je "vystaráno".
poppi

XXX.XXX.27.178
Záleží, jak s chladnokrevníkem pracujete.
Pokud opravdu nemáte koně dlouhého jako tejden, umíte v sedle sedět na zadku, investujete do údržby koně a chápete, že takový kůň potřebuje mít naposilovaný hřbet, tak chlaďas v sedlovém provozu 3x nebo 4x týdně na hodinku les (což je právě za mne to hobby vyžití) bude prosperovat dlouhé roky.
Samozřejmě předpokládám soudného majitele, kterému bude jasné, že člověk o váze 120 kg nepatří na ŽÁDNÉHO koně, za mně je strop 100 kg.
Znám x chlaďasů a také jsem s nimi dost pracovala, nemám to z FB, kde se hlásá, že chlaďas pod sedlo není a když, může na něj jen víla 50 kg.
poppi

XXX.XXX.27.178
Pipilota
napsal(a):
Ono je to o tom co se taky s tím chladasem dělá. Krokovky zvládá denně. Hrozné jsou hurá akce 2cx týdně.
Asi tak. Jako školní kůň chlaďas zdravotně asi úplně prosperovat nebude. Ale úplně běžně jsou dlouhé roky součástí turistických jízdáren, kde vozí začátečníky krokem do lesa.
Akorát že chlaďas není bezúdržbový kůň, jak si bohužel řada lidí myslí, je řada zdravotních věcí, na které je potřeba si u nich dávat pozor (PSSM, schvacování apod.), dále pak i třebas kvalitní sedlo (ne ty hrůzostrašné bezkostry, kterými majitelé chlaďasů svým svěřencům postupně huntují právě ona měkká záda) atd. Ale zas každý kůň má něco. Třeba ti "bezúdržboví" koně zas nemají tak perfektní koňohoupací charakter, jako nezkažený chlaďas často mívá.

Jako on de facto žádný kůň není stavěný na nošení jezdce. Řekněme, že šlechtěním se trochu polepšila zejm. plemena barokní (teda ta jezdecká jako PRE, lipicán, lusitán), páč se nosí tak nějak automaticky, ale jinak jsou na tom koně dost podobně, vždy vzhledem k tělesné stavbě....
Já ty chladnokrevníky jako jezdecké koně ani pro těžší osoby vůbec nezatracuji, je třeba ovšem k tomu přistupovat stejně zodpovědně jako k jiným zvířatům. Bude-li chladnokrevník dlouhohřbetý, nenažraný nebo obézní, bez kondice, bude mít potíže, bude-li to kompaktní zvíře v dobré kondici, bude moci nosit i těžší váhy.
poppi

XXX.XXX.27.178
Mimochodem a ještě vlastně dodatkem - není chladnokrevník jako chladnokrevník. Když vezmeme haflinga v tom starém robustním typu - řazen mezi chladnokrevníky (jen pod 100 000 člověk koupí fakt tak odstávče). Irský kob - opět, chladnokrevník krátkého rámce, jenže tady v ČR je to "o ústa" kupovat. Jisté linie SN - opět, koně kratšího rámce, je třeba pečlivě vybírat. A mohla bych pokračovat.
napsal(a):
Nemáte foto šlonzačky?
To víte, že mám.. Fotek mám hodně.
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
No, já jsem velmi výhledově plánovala, že možná jednoho dne si vlastního koně koupím. Původní myšlenka je taky "rekre" kůň, chladnokrevník, cca 10+ let. Nemám žádné sportovní ambice ani požadavky , jen tak na couračky lesem a sem tam přeběhnout louku.
Myslíte, že mám teda začít šetřit, abych dala těch 100.000 Kč dohromady? Nějaká šance, že by varianta Chlaďas byla nějak levnější??

VeselaKopa
napsal(a):
No, já jsem velmi výhledově plánovala, že možná jednoho dne si vlastního koně koupím. Původní myšlenka je taky "rekre" kůň, chladnokrevník, cca 10+ let. Nemám žádné sportovní ambice ani požadavky , jen tak na couračky lesem a sem tam přeběhnout louku.
Myslíte, že mám teda začít šetřit, abych dala těch 100.000 Kč dohromady? Nějaká šance, že by varianta Chlaďas byla nějak levnější??
Však koukněte do inzerce, pár jich tam je - uvidíte, jak se cenově pohybují. Pod dohledem trenéra si na rekreaci sednete s kdejakým tažákem :-) Nebála bych se toho.
Když si budete chtít i vybírat, tak je vždycky lepší mít víc peněz. U těch extra levných koní vždycky naskočí otázka, proč je to tak levný. Jeďte si toho koně vždy prohlédnout se zkušenou osobou, které nenaskáčou srdíčka do očí, jak ho uvidí Ideálně s tím člověkem, který na vás pak bude dohlížet při další práci s koněm.
poppi

XXX.XXX.27.178
Akorát v inzerci je nezkažených a alespoň relativně zdravých chlaďasů jako šafránu, bacha na to.

Sabcula
napsal(a):
To víte, že mám.. Fotek mám hodně.
Tak to je ovšem velká krasava!

Sabcula
napsal(a):
Děkuju.. Hlavně je to mladý nezkažený kůň. Takže práce s ní je radost. Snad jí to vydrží..
Mám to stejně, nikdy jsem si netroufala na hříbě/mlaďase, nakonec tomu osud chtěl, že jsem si pořídila ročku a ta práce s nima je skvělá, jsou jako nepopsaný list. Co do nich člověk vloží, to tam najde
VeselaKopa

XXX.XXX.35.116
napsal(a):
Však koukněte do inzerce, pár jich tam je - uvidíte, jak se cenově pohybují. Pod dohledem trenéra si na rekreaci sednete s kdejakým tažákem :-) Nebála bych se toho.
Když si budete chtít i vybírat, tak je vždycky lepší mít víc peněz. U těch extra levných koní vždycky naskočí otázka, proč je to tak levný. Jeďte si toho koně vždy prohlédnout se zkušenou osobou, které nenaskáčou srdíčka do očí, jak ho uvidí Ideálně s tím člověkem, který na vás pak bude dohlížet při další práci s koněm.
Buggyra, mám zaostřeno na konkrétní kobylku, co se s ní už teď potkávám. Ale není to úplně aktuální, ani ze strany současné majitelky, ani z mojí strany. Spíš si velmi orientačně připravuji terén, a abych byla aspoň rámcově v obraze, až se to téma nastolí...
A pak že neseženu😁
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/148585010/nemecka-sportovni-klisna.php
Má někdo tušení, v čem spočívá podvod? Budou chtít zálohu?

turistka
napsal(a):
A pak že neseženu😁
Mě zaujal překlad - kotvení (to přece není loď), je to klisna, ale současně mužský rod. A proč to video o jejích "skákacích dovednostech" nedali do inzerátu rovnou? Zkuste odpovědět a pak informujte.

Paní prodává i pejsky. Mě to přijde jako ten typický podvod - pošlete zálohu, jsem teď v Německu, zvíře vám pošlu kurýrem.... a pak jedna, druhá, třetí komplikace, kvůli kterých chtějí další peníze

turistka
napsal(a):
A pak že neseženu😁
podvod....fotka pejsků stáhnutá z webu, koně jsem nenašla...
https://www.9rivers.com.au/classifieds/pets/white-micro-teacup-pomeranian-puppies-ready-now-1006.html
Edit: jsem jí to tam přidala do hodnocení

Arbora
napsal(a):
Alebo to nebude podvod a cena je 45.000, ale euro.
taky to tak vidím
Tak podvod sa dá vylúčiť veľmi jednoducho, stačí kontaktovať predajcu.
Ale nemyslím si, že by sa kone s takou hodnotou inzerovali ináč, jednak to nie je žiadna extrémna hodnota, druhak je celkom bežné, že agenti, ktorí majú na predaj desiatky koní v tejto hodnote nedajú do inzerátu milión fotiek. Stačí uvedená cena a cieľovka sa vyseparuje sama.
Arbora
napsal(a):
Tak podvod sa dá vylúčiť veľmi jednoducho, stačí kontaktovať predajcu.
Ale nemyslím si, že by sa kone s takou hodnotou inzerovali ináč, jednak to nie je žiadna extrémna hodnota, druhak je celkom bežné, že agenti, ktorí majú na predaj desiatky koní v tejto hodnote nedajú do inzerátu milión fotiek. Stačí uvedená cena a cieľovka sa vyseparuje sama.
Právě že se zdají fotky nezvykle hezké na poměry ČR. Já jdu odpovědět...

Pipilota
napsal(a):
Právě že se zdají fotky nezvykle hezké na poměry ČR. Já jdu odpovědět...
Protože inzerent je z DE - viz. tel. číslo.
a ještě pár fotek z jízdárny... já jsem přestal odpovídat, to fakt stojí u nás poník víc...
tak při další komunikaci se dozvídám toto.
Dobrý den ... Děkujeme za vaši odpověď a zájem o jednoho z našich koní
. Jsme v Děčíně .. Kdy si budete chtít pro koně přijet nebo raději
zajistím dovoz až k vám domů ?
Protože máme také další zájemce o koně ...
*Prodám koně za 45000 Kč. A v případě zájmu je nutné složit zálohu
5000 Kč, takže koně rezervuji pro vás a nedávám ani nekomunikuji s
jinou rodinou.
Čekejte prosím na vaši odpověď, abychom věděli, zda vám dávám koně
nebo jiné rodině...
Pro snadnější komunikaci.
Whatsapp +49 15210371573
s pozdravem
Pipilota
napsal(a):
tak při další komunikaci se dozvídám toto.
Dobrý den ... Děkujeme za vaši odpověď a zájem o jednoho z našich koní
. Jsme v Děčíně .. Kdy si budete chtít pro koně přijet nebo raději
zajistím dovoz až k vám domů ?
Protože máme také další zájemce o koně ...
*Prodám koně za 45000 Kč. A v případě zájmu je nutné složit zálohu
5000 Kč, takže koně rezervuji pro vás a nedávám ani nekomunikuji s
jinou rodinou.
Čekejte prosím na vaši odpověď, abychom věděli, zda vám dávám koně
nebo jiné rodině...
Pro snadnější komunikaci.
Whatsapp +49 15210371573
s pozdravem
Jooo,jasně.Už to začíná .
Ke 45tisícům pošlete zálohu
Pak plynule bude nějaké veterinární minimum pár tisíc .
Z ciziny by byla ještě karanténa .
Pak záloha na přepravku do letadla ,či tak něco.Což tady neokecají ,protože Děčín Možná rezervace lodního kontejneru ,jedině.
Co jsem kde zaregistrovala ,popisovaly postižené které naletěly ,většina skončila kolem sta tisíc .
A zvířata stále čekají "v Liberci" či někde jinde ,dle GPS souřadnic

Kdyby si někdo dal tu práci a zjistil, z které haly to je a kdo to je (německo určitě) a na podvodníka je upozornil a ten by podvodníka zažaloval a soud by ho řádně oflastroval.....
To už je veľké scifi, to by musel trebárs spolupracovať aj bazoš, musel by spolupracovať majiteľ domény, kde je mail zaregistrovaný, a to všetko s nemeckou políciou, aby vôbec odhalili identitu toho "zločinca". A pokiaľ nedošlo k reálnej škode, ktorú musí poškodený preukázať, tak z nikoho nič nedostane. Nehovoriac o tom, že väčšinouto bývajú ľudia, ktorí reálne nemajú žiadne prostriedky a aj keby na nejaké flastry došlo, tak by to istotne splácal po korunách mesačne.

Arbora
napsal(a):
To už je veľké scifi, to by musel trebárs spolupracovať aj bazoš, musel by spolupracovať majiteľ domény, kde je mail zaregistrovaný, a to všetko s nemeckou políciou, aby vôbec odhalili identitu toho "zločinca". A pokiaľ nedošlo k reálnej škode, ktorú musí poškodený preukázať, tak z nikoho nič nedostane. Nehovoriac o tom, že väčšinouto bývajú ľudia, ktorí reálne nemajú žiadne prostriedky a aj keby na nejaké flastry došlo, tak by to istotne splácal po korunách mesačne.
Asi tak. To by se do toho musel pustit někdo, kdo má hodně času a zarputilosti + jazykovou vybavenost
napsal(a):
Kdyby si někdo dal tu práci a zjistil, z které haly to je a kdo to je (německo určitě) a na podvodníka je upozornil a ten by podvodníka zažaloval a soud by ho řádně oflastroval.....
Myslím, že majitel koně ani neví, že je kůň někde nabízen na prodej.
Podvodník prostě použil fotku a videa veřejně dostupná na netu…
liva
napsal(a):
Taky si myslím.Stáhne si co je třeba.
Nebo už každý dneska má mobil ,tak si může přímo i v hale nebo kdekoli nafotit,či natočit ,sám .Všude se motají lidé ,s mobily
Coudas

XXX.XXX.87.254
Arbora
napsal(a):
Tak to je samozrejme jasný podvod. Už vidím toho nešťastníka,ktorý naletí, ako hľadá koňa niekde v Liberci v meste, ako tá pani pol roka dozadu.
V Liberci 've městé' ale opravdu jizdarna je 🙈

Coudas
napsal(a):
V Liberci 've městé' ale opravdu jizdarna je 🙈
Ale ten hengr měl tenkrát stát na Soukeňáku, pokud se dobře pamatuju
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Ale ten hengr měl tenkrát stát na Soukeňáku, pokud se dobře pamatuju
To já nevím, ani o čem je řeč, já reagovqla jen na to, ze v Liberci ve městě jsou koně 🙂
Mám norika. V květnu mu bude 18 let. Mám ho od hříběte. Tenkrát jsem byla pokročilý začátečník, na žádné diskuzi jsem nebyla, takže jsem se nedočetla jestli jsou na ježdění vhodní nebo ne. Ve dvou letech jsem ho cvičně zatahala, ve třech obsedla. Do nějakých 10-12 let chodil ven téměř denně a ne nějaký couračky v kroku, normálně klus , cval, buď s plňasem nebo paintem. Hrozně rád závodil. Jak viděl louku, chtěl cválat. Ustájený je 24/7, bez příkrmu. posledních pár let už tolik času nemám, tak se dostane pod sedlo tak 2-3x týdně, někdy ani to ne. Za celých 18 let nebyl nemocný ani neměl úraz. Tak doufám, že ještě nějaký ten pátek vydrží

liva
napsal(a):
No já to vím....jednou jsem takhle upozornila na fotky sedla, které bylo nabízeno za dobrý peníz, fotky byly stáhnuté z komisního prodeje jednoho koňošopu. Nějaký amatérský loupežník....
edit: z videa jsem si vygooglila jednu firmu z loga na překážkách
https://www.facebook.com/RSVPolzow/posts/2668341799889861
fb nemám, kdo to prozkoumá?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já jednou zažila i na vlastní triko. Jako pomsta daný inzerát, že prodám svého koně, fotka stažená ze stránek. Kdyby mi nevolala paní, že má o koně zájem, tak o tom nevím. Sice vzteklá jak pes, ale slušne jsem ji vysvětlila, že koně opravdu neprodávám, inzerát jsem nechala smazat, ale rozbít držku jsem dotyčné píp nemohla, drželo mne moc chlapů.
Coudas
napsal(a):
Já jednou zažila i na vlastní triko. Jako pomsta daný inzerát, že prodám svého koně, fotka stažená ze stránek. Kdyby mi nevolala paní, že má o koně zájem, tak o tom nevím. Sice vzteklá jak pes, ale slušne jsem ji vysvětlila, že koně opravdu neprodávám, inzerát jsem nechala smazat, ale rozbít držku jsem dotyčné píp nemohla, drželo mne moc chlapů.
Stará vesnická pomsta štamgastů z hospody - podat velmi levný inzerát (ale uvěřitelný)... Prodám vykrmené prase za YX, nebo husy atd. a hlavně přímo v inzerátu uvést telefonní číslo potrefeného chudáka, nejlíp s poznámkou volejte až po 20:30 hod až mám po směně...
To se musí brát s rezervou - čím větší b*b, tím blb*jší kousek provede... (ale chápu to namíchnutí)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Pipilota
napsal(a):
Zas ještě inzerát je lepší než půl pytle pečiva vysypaného v ohradě...
Jo 🙂 nebo jí bl.b se kterým žijete toho koně rovnou půjčí, aby vám mohla mailem poslat fotky 😁
napsal(a):
To máte naivní představu. Dokud nezpůsobí škodu, každý se vám na podezření z podvodu vykašle.
Já šla aktivně hlásit podezření na podvod, kdy lákali údaje od internetoveho bankovnictví. Byl to opakovaný podvod, jak jsem později na internetu zjistila. Bylo to věrohodné, člověka to mohlo lehce zmást, bohudík jsem se nenachytala.
A policie?
Strávila jsem tam dvě hodiny, než pochopili, že jde o podvodné jednání, kdyz někdo imituje stránky Pošty a banky, ale byli ochotní, vše jsme sepsali, screeny jsem jim udělala atd. Muž zkusil volat na nic.cz, aby to blokli, ale prý, i když je to jasně kopie stránek Pošty, tak to jde jen na příkaz policie. Volal do banky, aby je informoval, že se někdo snaží zneužít vzhled jejich bankovnictví.
A výsledek?
Druhý den mi volala policistka, že to nelze k ničemu přiřadit, že nelze zjistit vlastník podvodných stránek a kdesi cosi. A že když jsem tam jic nezadala, tak nevíme, jak se to bude dál chovat.
Moc jí nebylo, když jsem jí namailovala stránky České pošty, kde před tím podvodem varují s tím, že se nějaký poškozený možná na ně obrátil, když se povodníci vydávají za Poštu. Majitele domény zjistí každý, i to jsem jí musela naservírovat. Dodala jsem jí i článek na zive.cz, kde se tento podvod řešil, akorát lákali čísla karet, ale na stejný design, texty a princip. Dokonce v článku bylo i telefonní číslo, z kterého podvodné sms rozesílali. Jediný rozdíl byl, že odkazovali na stránky czechpost a mnou hlášený podvod na ceskaposta-info. Oba majitelé na nic.cz stejní, tento podvod je tu několik měsíců v různých obměnách.
Zaslala jsem jí i odkaz na to číslo z kdovolal.cz, kde se vyjadřují uživatelé k tomu, že je to snaha o podvod. V článku na zive.cz zkoušeli, co to udělá, když smyšlenou kartu zadají.
Stálo mě to hodinu googlení, nastrkala jsem jí všechno pod nos, vysvětlila jsem jí i jako naprostý laik, kde co najde, kde jsou veřejně přístupné informace. Prý protože mi nebyla způsobena škoda, nebude to předávat dál, protože se není čeho chytit.
Jen jsem chtěla, aby se někdo nenapálil a nezadal do podvodných stránek omylem svoje údaje k internetovému bankovnictví, které to imitovalo. A naprosto k ničemu vyhozený čas i energie. Někomu se prostě asi nechtělo pracovat.
"A naprosto k ničemu vyhozený čas i energie. Někomu se prostě asi nechtělo pracovat. "
Tohle na tom opravdu zabolí. Policii si platíme ze svých daní, snažíme se jí pomoci... A ono nic. Pak může někdo naříkat nad nevšímavostí občanů...
(pracuji v pojišťovně a co chvíli jde emailem upozornění na podvodné jednání z tel.č. XY, nebo i z emailů XY)
Jako každý prd asi policie řešit nebude. Ale tohle by sakra měla. Stejně jako vyhrožování atd. Ne čekat až se stane škoda na 5 tisíc, nebo ublížení na zdraví.
Policie... To je prostě....
Moje mamka našla ve městě peněženku. S doklady, dost velkou částkou peněz, prostě vším. Byla sobota.
Šla na policii tu peněženku předat.
"To musíte sama tu peněženku doručit majiteli!"
Tak máma oznámila že paní očividně dle dokladů nebydlí v našem městě a tel. Kontakt tam není.
"No tak to dejte na městský úřad!!!"
V sobotu odpoledne na městský úřad?
Tak jim oznámila že pokud si peněženku nevezmou, tak ji prostě venku položí na lavičku. Aby ji našel někdo komu se bude chtít hledat hodiny majitelku peněženky, nebo to bude muset policie řešit, tentokrát už jako krádež.
... Peněženku si konečně vzali oni
Pipilota
napsal(a):
"A naprosto k ničemu vyhozený čas i energie. Někomu se prostě asi nechtělo pracovat. "
Tohle na tom opravdu zabolí. Policii si platíme ze svých daní, snažíme se jí pomoci... A ono nic. Pak může někdo naříkat nad nevšímavostí občanů...
(pracuji v pojišťovně a co chvíli jde emailem upozornění na podvodné jednání z tel.č. XY, nebo i z emailů XY)
Jako každý prd asi policie řešit nebude. Ale tohle by sakra měla. Stejně jako vyhrožování atd. Ne čekat až se stane škoda na 5 tisíc, nebo ublížení na zdraví.
Ot, nepracujete v cesky? Ted uz generali... Jestli jo mohla bych sz?

OT k policii:
Ono záleží na tom, s kterou její úrovní jednáte.
Něco jiného může být kriminalista, ale úplně jiný šálek čaje jsou ti řadoví na různých obvodních služebnách.
Na vlastní oči jsem viděla jako kuriozitu nějakou nprap. psaný záznam výpovědi jednatele jedné firmy o incidentu na pracovišti - tam byly dvě možnosti: buď se rovnou ze zoufalství zastřelit, nebo se slitovat a zaplatit nprap. nejméně dvouleté intenzivní doučování z ČJ.
Celá výpověď - stránka a půl A4 - psána v jednolitém bloku bez odsazení, interpunkční znaménka jak zrovna padlo, i/y taky volitelně, stejně tak velká písmena.
A to bylo psáno na pc, kdyby to uniformovaná princezna musela datlovat na stroji, nedokážu si výsledek představit vůbec.
Co tedy čekat za kouzla, když někteří válčí i s pouhým psaním?
Koukám že nás je víc,co máme s policií tyto ,,kladné,, zkušenosti
Přišla jsem na policii podat trestní oznámení kvůli týrání zvířat(stálá Ifauna osádka ví - Stekník). Nejdřív mě od toho zrazovali,že ať to řeším s majitelem a veterinou..tak jsem je ubezpečila,že bylo řešeno jak s majitelem,tak s veterinou,tak s obcí a že na svém požadavku trvám..hodinu si mě tam prehazovali jak horký brambor,než se mě ujal jeden mladičký policista..situaci jsem mu popsala včetně ukázky fotek..odpovědí mi bylo,že neví,co je u koní dobře a špatně a že tomu nerozumí,ale že to sepíšeme Trošku už mi docházela trpělivost,ale vzdát jsem to nechtěla..po dlouhých 2 hodinách jsem odkázela jakž takž spokojená a těšila se,ze se to konečně hne..přišlo mi vyjádření,že bude řešit oddělení,do jehož katastru obec spadá..tam mi následně volala policistka,která telefonicky zjišťovala informace..vypadala,ze situaci chápe..jaké bylo mé překvapení,když mi přišlo vyjádření,že případ byl prostě odložen a já pak zjistila,že policistka je přitelkyně majitelky týraných koní a jezdí k ní se svým vlastním koněm na Huberta
Takže v policii jsem ztratila absolutně důvěru
canka
napsal(a):
Koukám že nás je víc,co máme s policií tyto ,,kladné,, zkušenosti
Přišla jsem na policii podat trestní oznámení kvůli týrání zvířat(stálá Ifauna osádka ví - Stekník). Nejdřív mě od toho zrazovali,že ať to řeším s majitelem a veterinou..tak jsem je ubezpečila,že bylo řešeno jak s majitelem,tak s veterinou,tak s obcí a že na svém požadavku trvám..hodinu si mě tam prehazovali jak horký brambor,než se mě ujal jeden mladičký policista..situaci jsem mu popsala včetně ukázky fotek..odpovědí mi bylo,že neví,co je u koní dobře a špatně a že tomu nerozumí,ale že to sepíšeme Trošku už mi docházela trpělivost,ale vzdát jsem to nechtěla..po dlouhých 2 hodinách jsem odkázela jakž takž spokojená a těšila se,ze se to konečně hne..přišlo mi vyjádření,že bude řešit oddělení,do jehož katastru obec spadá..tam mi následně volala policistka,která telefonicky zjišťovala informace..vypadala,ze situaci chápe..jaké bylo mé překvapení,když mi přišlo vyjádření,že případ byl prostě odložen a já pak zjistila,že policistka je přitelkyně majitelky týraných koní a jezdí k ní se svým vlastním koněm na Huberta
Takže v policii jsem ztratila absolutně důvěru
Jako.. čest vyjímkám jo...
Byla sem blbec, vyjela sem z kraj silnice a přehlédla auto co projíždělo vedle, a málem se s ním srazila... hned za ním policajti. takže světla, zastavit. Přepis konverzace:
Oni: "Dobrý den. Víte proč sme vás zastavili?"
Já: "Ano."
Oni: "A víte, proč ste to auto neviděla?"
Já: "Protože sem deb*il."
Tak si mě jen zapsali, a vše vyřešili jednoduše poučením ať se koukám do zrcátek a odjeli....
Ale pak sem tam šla tenkrát kvůli Maškovi- též Ifauna osádka ví- a tím, že pořád zveřejňoval moje fotografie a urážel mě tam a nadával mi říkal že týrám zvířata apod.
Na policii mě prostě odbyli, že na internetu si může říkat kdo chce co chce, že nemůžou vědět o koho se jedná, že to nemůžou dohledat a prostě ať si na*eru.
Asi před dvěma lety byl příběh z našeho města, kdy lidé přijeli autem na parkoviště pod zdejší rozhlednou Hamelika. Odešli, a najednou zaslechli tříštění skla. Někdo jim během pár minut co odešli od auta rozbil okno a ukradl tašky a pak sedl do auta a ujel... Jistě, auto není trezor, ale stihli tam ještě doběhnout, dokonce zaznamenat vozidlo, okamžitě volali na zdejší policii... Ti ani nehli brvou, vůbec neřešili, že by je mohli třeba stihnout chytit, prostě 'přijďte si sem sepsat záznam o krádeži'....
Když se o tuto zkušenost podělili na FB města, tak první kdo argumentoval? Přítelkyně policajtů! Že co si dovolujou tady urážet jejich chlapy, že sou blbý, je to jejich vina, že takhle policie nefunguje! Ať to smažou. Že naše policie je nej...
Perla nakonec byla, když sem se tam teda přidala s příběhem výše zmíněným, tak mi řekli, že s tímhle policie nic dělat nemůže, protože to nic není. Takže sem jim tam poslala citaci v zákoně i s paragrafem, o tom, co je Pomluva pod což ono chování spadalo.... Tak se držte na ten argument.... Argument policejní 'nabíječky' byl ten, že tenhle zákoník už neexistuje.... - ano, měla pravdu hvězda nabíječská, jméno zákoníku a číslo paragrafu se změnilo, protože daný paragraf, slovo od slova se přesunul jinam.... ACH JO
napsal(a):
OT k policii:
Ono záleží na tom, s kterou její úrovní jednáte.
Něco jiného může být kriminalista, ale úplně jiný šálek čaje jsou ti řadoví na různých obvodních služebnách.
Na vlastní oči jsem viděla jako kuriozitu nějakou nprap. psaný záznam výpovědi jednatele jedné firmy o incidentu na pracovišti - tam byly dvě možnosti: buď se rovnou ze zoufalství zastřelit, nebo se slitovat a zaplatit nprap. nejméně dvouleté intenzivní doučování z ČJ.
Celá výpověď - stránka a půl A4 - psána v jednolitém bloku bez odsazení, interpunkční znaménka jak zrovna padlo, i/y taky volitelně, stejně tak velká písmena.
A to bylo psáno na pc, kdyby to uniformovaná princezna musela datlovat na stroji, nedokážu si výsledek představit vůbec.
Co tedy čekat za kouzla, když někteří válčí i s pouhým psaním?
Ano, bylo to oddělení menšího městečka, nadřízeným při zápisu potvrzeno, že to mají sepsat. Akorát dotyčná to pak dál neřešila a nechtěla předávat na nějaké další dořešení specializovanému oddělení, jak se přesně jmenovalo, už si nepamatuju. Mrzí mě, že jsem netrvala na vyrozumění o mnou nahlášené události. Tím jsem jí to asi usnadnila. :(
Jako měla jsem i moc fajn zkušenost, bylo to teda v jejich oboru, dopravka.
Podařilo se mi na našem přeplněném sídlišti neodhadnout vzdálenost od zaparkovaného auta, když jsem se vyhýbala jinému, a vzala jsem dveřmi spolujezdce jeho přední nárazník.
Policisté byli super. Asi když viděli vyjukaného dvacetiletého klučinu, kterému jsem takhle drbla bratrem půjčené auto, do toho nešťastnou mě, tak sedli, vypsali nám komplet papíry, kdy si vše vyzjišťovali, pak mě paní policistka asi 3x pochválila, že jsem neujela od nehody a šla se naprášit. To jsem fakt koukala.
Na druhou stranu je to prostě o lidech. Pár let před tím proti mě vyjelo taky tady do zúžení (plno podélně zaparkovaných aut) ostře auto, mělo mne nechat dokončit objíždění překážky. Zazmatkovala jsem a uhnula doprava. Moc brzy. Zase dveře spolujezdce a zaparkované auto odřený roh nárazníku.
Tak jsem se nahlásila a čekala. Neuvěřitelných 6 hodin v mrazu, majitel prý z Ústí. Tak jsem si ho našla sama, jednoduše jsem zazvonila na dva vchody, u kterých auto stálo a zeptala se, čí to je. Sdělila jsem to ten dvěma orgánům a šla se s nimi pánovi omluvit a vyřešit to. Otevřel mi chlap, rom, příjemný, vysvětlila jsem, omluvila se, dodala formuláře a pak mi bylo jen trapně. Pánové jak ho viděli, začali ho lustrovat, proč tu bydlí, občanku ověřovali, chovali se k němu jako k podezřelému a dost nevlídně. Bylo mi hrozně, odřela jsem mu půjčené auto a musel snášet takové zacházení, i když viníkem jsem byla já a on v tom byl fakt nevinně. Bylo mi kvůli tomu fakt mizerně.
P.S.: Jinak na silnici nejsem nebezpečná, jinou nehodu jsem neměla.