lžička123

XXX.XXX.213.132
Dobrý den,
co znamená když má kůň např. modrý průkaz?
Jaký je mezi tím rozdíl, když má třeba růžový nebo modrý?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Některá plemena mají své barvy (A1/1 mají myslím červené?) a pak také na zemi původu. Moje první morgáně z DE mělo zelený a druhé morgáně z AUT má oranžový.
Modrý průkaz - v našich končinách se tím myslí, že má kůň neúplný původ. Jako že je původ znám jen částečně. (ale modrý obal má i průkaz angloaraba) Tedy nehleďte na barvu obalu, ale hlavně na to co je psáno uvnitř. A pokud tam nejsou psaní všichni rodiče zvířete, cenu má rozhodně i to pokud je tam řádně zaznamenané očkování, odčervení, kastrace... (tedy pokud si to umíte z těch datumů poskládat, jestli byla zootech. prevence OK)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
I A1/1 má modrý průkaz 😉
Ti u nás ve stáji mají červené - čím to? Import? 🤔
původní průkaz mojí Sáry byl modrý. pak mi jej ale kvůli pomstě ukradli a já si musela zavolat o duplikát. Ten dorazil již červený... mám k němu ale i tzv 'růžovou knížku', což je taková tvrdá růžová přeložená čtvrtka s průkazem plemenné příslušnosti a rodokmenem...
Tiana dostala na podzim modrý průkaz- opět i s touto růžovou knížkou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
já mám čistokrevného Amerického klusáka, narozeného v Německu a dovezeného a má červené papíry
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
já mám čistokrevného Amerického klusáka, narozeného v Německu a dovezeného a má červené papíry
Prosím, nemáte "čistokrvného amerického klusáka", americký klusák má americké papiere. Máte Nemca, čiže nemeckého klusáka. Samozrejme, v pôvode američanov má, ale zjednodušene to funguje ako s teplokrvníkmi. Kde sa narodí, také papiere dostane. Jedinou výnimkou je uzavretá plemenná kniha francúzskeho klusáka.

Arbora: to nejde, aby mu vystavili osvědčení o plemenné příslušnosti a původu v USA (jako se to dělá třeba s APH), a na jejich základě vydali průkaz v DE?
Plemenná príslušnosť je klusák. Neviem, kto vymyslel toto delenie, tie prívlastky sú v podstate iba podľa krajiny pôvodu, tie kone pôsobia v rámci plemenných kníh väčšinou neobmedzene, teda čo sa krajiny pôvodu týka.
Špecificky fungujú iba Francúzi. Ale aj tam sú veľmi prísne kritéria na to, či môže byť žriebä trotteur francais, musia byť predovšetkým rodičia uchovnený pre túto plemennú knihu (a cudziu krv si púšťajú minimálne, asi tak raz za 20 rokov), dodatočne to nie je možné. U tých TF je to pochopiteľné, tam ide o účasť v dostihoch (väčšina je uzavretá iba pre TF) a nejaké chovateľské a majiteľské prémie v úplne inej výške, než inde v EÚ.
A vlastne, aj v ostatných krajinách Európy je veľká časť dostihov uzavretá, v DE behajú kone s DE pasom, v AT s AT pasom, v HU s HU pasom. A tzv. "otvorených" dostihov, pre všetky národnosti je menšina a skôr tie lepšie ziskové kategórie.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já si myslím, že "modrý průkaz" je vžité označení "průkazu koně" z dob minulých, kdy se průkazy začaly vydávat, a byly modré. Můj kůň byl ČT spůvodem,měl růžový arch A4 jakožto průkaz původu, k tomu dostal od MVDr zdravotní průkaz,malá bílá knížečka pro zápisy očkování atd. Což pak nahradil "modrý průkaz koně". U quarterů,kteří mají USA papír, jsou také průkazy koně modré. Tak za mně modrý průkaz = průkaz koně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
:-D to je legrační
hlavne že není SK
takze mi vlastne povidate, ze kdyz treba A1/1 ma v papirech treba (IRE), ze to neznamena, ze to je anglicky plnas narozeny v Irsku, ale Irsky plnokrevnik
teda jsem nevedela, že je tolik plemen. Takže tady vlastne tvrdite, že Orlovsky klusak je stejne plemeno jako Americky a Francouzsky. Hustý.
Víte, americky klusak, neboli jak mam v papirech AMERICAN STANDARD BRED, ma uplne jinou morfologii, predky a linie, nez treba FR nebo ten Orlovsky...

Plnokrevníci to mají jinak, ti mají plemennou knihu vedenou "doma", a musejí v ní být zapsaní všichni. Národní pobočky (JCČR apod.) spravují pouze místní agendu, ale plemenná kniha je pouze jedna (amíci to mají taky tak, ne?).
Zatímco to na mě z popisu dělá dojem, že klusáci prostě mají zápis v národní plemenné knize podle toho, kde se narodili, nehledě na to, zda tam patřili i jejich rodiče...? Případně že si národní plemenné knihy navzájem uznávají plemeníky třeba - jako je to u evropských teplokrevníků.
Když mají ty jednotlivé země dostihy uzavřené pro koně pouze z vlastní produkce, to si nemůžu standardně koupit klusáka v DE a jít s ním běhat na dráhu v CZ do nějaké čtyřky?
A 1/1 nie je klusák. Prečítajte si štandard nemeckej plemennej knihy, kde je zapísaný ten váš, možno potom pochopíte, že netvrdím, že TF, američan a orlovák sú to isté.
Der HVT führt das Ursprungs-Zuchtbuch des Deutschen Trabers (Rasse „Deutscher Traber“).
Buggyra: takto to spraviť môžte, ale opäčne, vziať klusáka narodeného v ČR, nebudete môcť voľne prihlasovať do ľubovoľných dostihov, iba do tých "alle länder". Do klasických dostihov napríklad vôbec. V ČR trebárs musíte zapísať koňa do klasík do roku, ináč sa tam už nedostane. Maďari majú z 10 dostihov v jeden dostihový deň jeden, max. dva pre zahraničné kone. Rakúšania občas ani toľko nie. Ale zase, viete odchovať Nemca, či Rakúšana, Francúza aj v ČR, len musíte mať rodičov zapísaných v ich PK.

Děkuji za vysvětlení.