Velikost výběhu pro dva velké koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2022 20:27

Zdravím,
zajímalo by mě, jak to máte s výběhy vy, kteří máte koně doma. Plánuji si své dva koně letos přestěhovat domů. Za domem by byli ve výběhu velikosti cca 1300 m2, tam by byli přes noc, přes zimu a nebo v nepříznivém počasí. Vedle máme druhý výběh, který je velký asi necelých 2000 m2 a během léta bychom si mohli pronajímat výběh velikosti taky cca těch 2000 m2.
Máte někdo z vás pro koně podobné velikosti výběhu? Popř. v jakém jsou stavu, a jak je máte vy rozdělené, aby z toho všeho nebylo hned velké bahniště, i když chápu, že v období dešťů se tomu člověk nevyhne a počítám s tím, že to bahno za domem prostě bude, vzhledem k velikosti.
Budu taky moc ráda, pokud pošlete své přístřešky, boxy, jak jste je vy vyřešili, už nějaký plán mám, ale inspirace není nikdy dost, Děkuji.

Coudas

12.2.2022 21:07
Coudas

XXX.XXX.87.254

Z praxe půl hektaru (5000 m²) na 1 koně, ale záleží i na složení pastvy. Nebo přikrmovat senem i v létě. 1300m² jako základní výběh je dostačující, je dobré mít něco málo zpevněno, přístřešek a třeba 1x tolik kolem, krmiště. Vzhledem k tomu, že jsme moc variabilní, tak inspiraci nedodám, zas bych to zahltila , ono taky záleží, jak to člověk chce a může mít zařízeno. Co vyhovuje mne, nemusí jinému.

13.2.2022 08:42
koně

XXX.XXX.174.63

Prostor ,kde budou nejvíc ,byste měla zpevnit už předem ,bude to pekelně rozdupané i bez deště, a nikdy už se to nezatáhne.Zpevnit opravdu ,nikoli to místy poházet koberci,jak se teď hodně propaguje
Na seně budou v těchto rozměrech koně pořád
Dva výběhy už záleží na vás,jak budete menežovat .Hlídat,dosévat a točit koně,aby tam měli aspoň chvíli něco k pasení

GinaH.

13.2.2022 08:49
GinaH.

XXX.XXX.91.1

Skupina Koně venku na Facebooku nebo články Koně doma od Švehlové. Na vše co se ptáte lze načíst tisíce slov již napsaných.

Já osobně chov dvou koní u baráku neschvaluji, podle mě je to až druhá možnost po vyčerpání té první, nejlepší: smíšené stádo na velké kopcovité pastvině, jejíž velikost se měří tak, že se kůň rozběhne a zastaví se až když už se mu nechce a ne o plot. Ale když už jste se pro tuhle pro wellfare koně horší variantu rozhodla, hlavně nezapomeňte na alfu a omegu koní venku: zpevněný povrch. Nejde to obejít, nejde to líp vymyslet: investujte do rohoží, do dlažby, do betonových nevímčeho, ale na podzim a v tohle typu zimy je to prostě hnus nechat stát koně celý den v bahně a vám se tam rochnit s kolečkem taky nebude chtít.

13.2.2022 08:56

GinaH. napsal(a):
Skupina Koně venku na Facebooku nebo články Koně doma od Švehlové. Na vše co se ptáte lze načíst tisíce slov již napsaných.

Já osobně chov dvou koní u baráku neschvaluji, podle mě je to až druhá možnost po vyčerpání té první, nejlepší: smíšené stádo na velké kopcovité pastvině, jejíž velikost se měří tak, že se kůň rozběhne a zastaví se až když už se mu nechce a ne o plot. Ale když už jste se pro tuhle pro wellfare koně horší variantu rozhodla, hlavně nezapomeňte na alfu a omegu koní venku: zpevněný povrch. Nejde to obejít, nejde to líp vymyslet: investujte do rohoží, do dlažby, do betonových nevímčeho, ale na podzim a v tohle typu zimy je to prostě hnus nechat stát koně celý den v bahně a vám se tam rochnit s kolečkem taky nebude chtít.

Nebyla bych tak striktní. Kamarádka nemá smíšené stádo a velkou kopcovitou pastvinu. A koně se tam mají dobře - v zimě jsou na zpevněných padocích, v létě v travnatých výbězích. Jsou pravidelně pohybování, takže nemají potřebu tryskat s větrem o závod. Ne, že by si ve výbězích nezablbli, ale tak nějak normálně. Ale souhlasím, že 2 koně u baráku není ideál. I kvůli závislosti.

13.2.2022 09:09
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jak píše Coudas, každý má jiný vkus. Ale prostorově to bude postačovat.

Za mě je dobré si uvědomit, jak vlastně koňoprostory vnímají ostatní obyvatelé. Málo se o tom mluví, ale většinou mají koně za velké ničitele okolí. Bláto a vyšlapané plochy mají za vyložené hyzdění. Pokud nejsou ohrady v tipťop stavu (dokonalé sloupky a napnutá lanka), jsou vnímány jako známka rozpadu a zmaru. Nedopasky a hromádky trusu...ó má hrůzo. Prostě to nechtějí mít v sousedství a začne potom taková ta válka o smrad atd.
Pro mě je stále velkou inspirací EQ. např. https://equichannel.cz/okrasne-lemovani-vybehu-aneb-kdyz-vysadba-krasli (a taky články o návštěvách pěkných dvorečkových chovů)

Coudas

13.2.2022 11:29
Coudas

XXX.XXX.87.254

Já mám zas teorii, že když nemám pozemiy na to, abych koně uživil, tedy pro něj udělal dostatek sena a měl dostatek pastvy, nemám koně mít. Ale to by pak nemělo mít koně poměrně dost lidí, že. Vše je především o penězích, kolik jsem schopna do ustájení investovat, a o druhu pozemku, který dokážu sehnat. Když to budu dělat jako většina lidí které znám kolem, ušetřit každou korunu, protoze prostě nemám, pak ake nemůžu chtít kvalitní welfare a oku lahodící ustájení. Naproti tomu se i z trošky dá vysekat něco hezkýho, to chce pak ale zkušenosti, si myslím. Za mně je nejlíp navštívit osobně lidi s takovým prostředím,které se mi zamlouvá. Články jsou hezké,ale za mne třeba vůbec neřeší stavební způsobilost. Můžete taky zjistit, že vám za tím barákem nic nedovolí postavit. Jistě, kdo se neptá.... Pak je dobré mít dobré sousedy. Takže vše souvisí se vším, a nejlépe se řeší konkrétní místo s konkrétnimi lidmi. Také odvoz hnoje je třeba detail, na který se zapomíná. Já teď mám taky maxinadstandart, dokonce si můžu v hale večer rozsvítit, což je pro mne po 25 letech témeř zázrak, ale vím, že tohle nemůžu cpát okolí.

13.2.2022 12:03
kallisto

XXX.XXX.169.189

Koně jsou pojizdni?
Aby se pak ten druhy nezblaznil sam az odjedete na tom prvnim pryc.

13.2.2022 14:27

Děkuji za reakce, ustájení v okolí jsou, ale s těmi pastvinami nejsou o moc lépe jak my, jedna stáj se mi moc zamlouvá, hektarové pastviny, možnost pastevního i boxového ustájení, ale jsou hrozně daleko... Jinak se sousedy by nebyl problém, protože skoro žádného tady nemáme :D S hnojem mám vyřešenou vlečku. Jinak budeme mít přístřešek a ještě jeden velký uzavíratelný box, takhle bych řešila, pokud bych jela sama s druhým ven, a taky v případě hrozného bahniště, tak bych je zavírala aby byli v suchém a ráno dávala do jiného výběhu.

13.2.2022 14:51

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Děkuji za reakce, ustájení v okolí jsou, ale s těmi pastvinami nejsou o moc lépe jak my, jedna stáj se mi moc zamlouvá, hektarové pastviny, možnost pastevního i boxového ustájení, ale jsou hrozně daleko... Jinak se sousedy by nebyl problém, protože skoro žádného tady nemáme :D S hnojem mám vyřešenou vlečku. Jinak budeme mít přístřešek a ještě jeden velký uzavíratelný box, takhle bych řešila, pokud bych jela sama s druhým ven, a taky v případě hrozného bahniště, tak bych je zavírala aby byli v suchém a ráno dávala do jiného výběhu.

Jenom aby vám tam ten druhý nevyšiloval. Ne každý kůň to dá, že mu jediný kámoš odchází.

13.2.2022 18:22
koně

XXX.XXX.174.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Hrozné bahniště ,když budou 2 koně každou noc a převážnou většinu dní na 1300m budete mít stále.Maximálně hrozný prach,na střídačku
Než je tam dáte ,zainvestujte do zpevnění.Skutečně se tomu ,na tak malých pozemcích ,z čehož ještě jeden není váš,nevyhnete.
Nevím,co je velký box,ale takhle se to rýsuje že tam budou skoro pořád.

13.2.2022 19:49
evcusik

XXX.XXX.145.236

Minimálně si běžte obhlidnout jiné "stáje pro dva" a poučte se z chyb.

Neznám stajnicku, kde by to bylo hezké a funkční (=pro koně i lidi příjemné na pohyb) bez investice do zpevnění zimního výběhu. Také se můžete kouknout a zeptat, jak to zvládají koníci - rozdělení a celkově chování bez stáda. Pomyslejte na to, že nemusíte řešit rozdělení dvou koní jen na vyjížďku, ale také na kliniku.

Stajnicku doma pro malý počet koně bych zvažovala jen tehdy, pokud mám zdravotne náročného koně a potřebuje jakousi pravidelnou péči a nemám v okolí komu bych koně svěřila. Koně co k nám přišli z domostaji najednou ve stádě rozkvetli.

Já mám koně 80 min od baraku, blíž jsem prostě nesehnala takové podmínky pro svou psychicky citlivější klisnu blíž. Pokud máte ve stále rozumné dojezdove vzdálenosti dobrou stáj, zvažte to, vyplatí se to jak po finanční stránce, tak i psychické a fyzické. Koně potřebují prostor. když víte co pozorovat je rozdíl koukat na koně na plácku velikosti kolbiště, 10 koní na 3ha a 10 koní na 18h...

A také si schválně propocitejte, co to je prirpavit takové metry pro zpevnění - pakliže nejste fanda 24/7 boxu přes humus období (listopad-unor).

13.2.2022 22:35
koně

XXX.XXX.174.63

evcusik napsal(a):
Minimálně si běžte obhlidnout jiné "stáje pro dva" a poučte se z chyb.

Neznám stajnicku, kde by to bylo hezké a funkční (=pro koně i lidi příjemné na pohyb) bez investice do zpevnění zimního výběhu. Také se můžete kouknout a zeptat, jak to zvládají koníci - rozdělení a celkově chování bez stáda. Pomyslejte na to, že nemusíte řešit rozdělení dvou koní jen na vyjížďku, ale také na kliniku.

Stajnicku doma pro malý počet koně bych zvažovala jen tehdy, pokud mám zdravotne náročného koně a potřebuje jakousi pravidelnou péči a nemám v okolí komu bych koně svěřila. Koně co k nám přišli z domostaji najednou ve stádě rozkvetli.

Já mám koně 80 min od baraku, blíž jsem prostě nesehnala takové podmínky pro svou psychicky citlivější klisnu blíž. Pokud máte ve stále rozumné dojezdove vzdálenosti dobrou stáj, zvažte to, vyplatí se to jak po finanční stránce, tak i psychické a fyzické. Koně potřebují prostor. když víte co pozorovat je rozdíl koukat na koně na plácku velikosti kolbiště, 10 koní na 3ha a 10 koní na 18h...

A také si schválně propocitejte, co to je prirpavit takové metry pro zpevnění - pakliže nejste fanda 24/7 boxu přes humus období (listopad-unor).

Ve vlákně na téma Rekreační kůň jste psala ,že děláte a prodáváte koně
Cituji "Tyto koně připravuju, do turistické jízdárny. Troufám si říct, že o tom něco víme. A dobře koně neprodavame, jen ty, kde něco na 100% není."
A tady píšete, že máte jednu kobylu na ustájení 80minut od baráku?
To trénujete Bombproof do Lka naskákané i drezúrní rekreanty ,po jednom a ještě v nájmu?
Asi jsem to nějak špatně pochopila,ale když někdo trénuje a prodává ,tak by mě nenapadlo,že si koně kupuje po jednom a má je v nájemní maštali na dojezd X km daleko ? To se absolutně nemůže ani vrátit,natož vyplatit ,ne?
Zatím jsem zaregistrovala ,že kdo něco takového provozuje,tak je doma na svém a má k dispozici větší množství koní ,třeba i dělá hříbata

13.2.2022 23:42
evcusik

XXX.XXX.145.236

koně napsal(a):
Ve vlákně na téma Rekreační kůň jste psala ,že děláte a prodáváte koně
Cituji "Tyto koně připravuju, do turistické jízdárny. Troufám si říct, že o tom něco víme. A dobře koně neprodavame, jen ty, kde něco na 100% není."
A tady píšete, že máte jednu kobylu na ustájení 80minut od baráku?
To trénujete Bombproof do Lka naskákané i drezúrní rekreanty ,po jednom a ještě v nájmu?
Asi jsem to nějak špatně pochopila,ale když někdo trénuje a prodává ,tak by mě nenapadlo,že si koně kupuje po jednom a má je v nájemní maštali na dojezd X km daleko ? To se absolutně nemůže ani vrátit,natož vyplatit ,ne?
Zatím jsem zaregistrovala ,že kdo něco takového provozuje,tak je doma na svém a má k dispozici větší množství koní ,třeba i dělá hříbata

Cožpak nemůžu mít člověk ve výcviku nevlastní koně a vazby na známé. Asi málokdy ve stáji jeden člověk obsáhne vše ;)

Ano, jste pozorná. Abych nezahlcovala diskuzi svými osobními detaily, zkratila/upravila jsem text. Situace se nyní má jinak, dříve jsem to tak přechodné kvůli bydlení měla.

Práce s koňmi mě baví, není to můj job. Příprava koní není zde primárně na prodej. (A do L určitě naskakane nee)

14.2.2022 11:04
koně

XXX.XXX.174.63

evcusik napsal(a):
Cožpak nemůžu mít člověk ve výcviku nevlastní koně a vazby na známé. Asi málokdy ve stáji jeden člověk obsáhne vše ;)

Ano, jste pozorná. Abych nezahlcovala diskuzi svými osobními detaily, zkratila/upravila jsem text. Situace se nyní má jinak, dříve jsem to tak přechodné kvůli bydlení měla.

Práce s koňmi mě baví, není to můj job. Příprava koní není zde primárně na prodej. (A do L určitě naskakane nee)

Aha,tak to jsem špatně pochopila celé.
Vy jste tedy někdy působila ve stáji,kde si dávali záležet na koních pod klienty?
Mě právě udivilo,že by se u nás někdo zaměřoval na rekre koně,kteří jsou braní jako pod kategorie.A že by je i tak prodával.A přitom vehementně nezdůrazňoval,že jsou rozhodně pro sport ,a až když by kupec nechtěl ,tak na rekre
A příspěvek mi utkvěl díky tomu
Když jsem pak četla,že máte jednu kobylu a kdesi v nájmu ,nesedlo mi to k produkci rekre koní .Protože dělat jednoho koně a k tomu dojíždět a platit nájem ,to by musel být při prodeji vyvážený echt gold,aby se to nějakým způsobem rentovalo
Nebo už ani tu nemáte .
Ale to je jedno ,nechtěla jsem se vám bourat do osobních detailů,jen prostě hůře a pomaleji chápu .A prodejní stáj slušných rekre koní tedy neexistuje.

14.2.2022 11:42
evcusik

XXX.XXX.145.236

koně napsal(a):
Aha,tak to jsem špatně pochopila celé.
Vy jste tedy někdy působila ve stáji,kde si dávali záležet na koních pod klienty?
Mě právě udivilo,že by se u nás někdo zaměřoval na rekre koně,kteří jsou braní jako pod kategorie.A že by je i tak prodával.A přitom vehementně nezdůrazňoval,že jsou rozhodně pro sport ,a až když by kupec nechtěl ,tak na rekre
A příspěvek mi utkvěl díky tomu
Když jsem pak četla,že máte jednu kobylu a kdesi v nájmu ,nesedlo mi to k produkci rekre koní .Protože dělat jednoho koně a k tomu dojíždět a platit nájem ,to by musel být při prodeji vyvážený echt gold,aby se to nějakým způsobem rentovalo
Nebo už ani tu nemáte .
Ale to je jedno ,nechtěla jsem se vám bourat do osobních detailů,jen prostě hůře a pomaleji chápu .A prodejní stáj slušných rekre koní tedy neexistuje.

V pohodě, nene, furt jsem v jedné a té samé stáji - stěhování padlo na dvounozce :D

Mám svoje osobní 2 koně/poně a pro radost prijezduju mladochy ve stáji. Primárně se ve stáji koně neprodávají, zůstávají pro potřeby turistické stáje. Jsou to mí známí, takže i vidím pod pokličku v chovu, výběru hřebců/matek atd. (Pro jednoduchost prostě zkracuju :D - si říkám, abych zpětně tady nevypadala jak Baron Prášil ;D)

14.2.2022 11:59
koně

XXX.XXX.174.63

evcusik napsal(a):
V pohodě, nene, furt jsem v jedné a té samé stáji - stěhování padlo na dvounozce :D

Mám svoje osobní 2 koně/poně a pro radost prijezduju mladochy ve stáji. Primárně se ve stáji koně neprodávají, zůstávají pro potřeby turistické stáje. Jsou to mí známí, takže i vidím pod pokličku v chovu, výběru hřebců/matek atd. (Pro jednoduchost prostě zkracuju :D - si říkám, abych zpětně tady nevypadala jak Baron Prášil ;D)

Tak už asi i správně chápu, konečně

14.2.2022 13:13

Švagrová má dva koně na 8tis m2, je to tankodrom, kde není celoročně co pást. Nesmysl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík