kate999

XXX.XXX.4.146
Zdravím, nemá tady někdo zkušenost s touto pláštěnkou?
Potřebujeme teď něco na konec zimy, když se tak oteplilo.
https://www.profarm.cz/katalog/jezdecke-potreby/ochrana-a-pece-o-kone/deky/plastenka-waldhausen-economic-modra-125-90301-015100125-mk#59023
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
kate999
napsal(a):
https://www.profarm.cz/katalog/jezdecke-potreby/ochrana-a-pece-o-kone/deky/plastenka-waldhausen-economic-modra-125-90301-015100125-mk#59023
klasicka plastenka obyc, nic spatnyho, co je ale naprd, ze ji pouzijete teplotne nejdriv koncem brezna a to uprimne uz bude zase koni v tom pres den na slunicku vedro, protoze neni uplne vetratelna, kupte o rad lehci deku nez mate ted, nevim ale co mate, jestli ted mate nejakou slabou gramazku (100,50,.), jen hadam, nevim, tak deka dalsi je fleesovka, ja mela minuly tyden 200g, ted ma 100g, az se otepli zase vic, dam fleesku a az jeste vic, tak bude mit jen letni sunshower bucasku stribrnou, co odrazi teplo od slunicka, ale zaroven zahreje zada v noci a kun se pod tim nepoti (ma to takovou sitku mezi plachtou a konem) a jakmile se srovnavaji teploty na nejaky normal den/noc, svlikam :-) napiste co ted ma presne za deku a to nás odpíchne
kate999

XXX.XXX.4.146
teď máme HKM 200g
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
kate999
napsal(a):
teď máme HKM 200g
tak to by mu zmrzla prdka jestli mate ted 200g, tak bud 100g nebo 50g poridit, pripadne se da jeste vzit plastenka podsita fleesem, ale i tak ten prechod bude divokej, jde taky o to, zdali na noc menite deky, nebo ne, jestli je v tom celej den, tak mu ve fleesce bude jeste v noci zima...
kate999

XXX.XXX.4.146
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
tak to by mu zmrzla prdka jestli mate ted 200g, tak bud 100g nebo 50g poridit, pripadne se da jeste vzit plastenka podsita fleesem, ale i tak ten prechod bude divokej, jde taky o to, zdali na noc menite deky, nebo ne, jestli je v tom celej den, tak mu ve fleesce bude jeste v noci zima...
super, díky za radu ,
na noc deky neměníme.
kouknu tedy po nějaké 100g
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
Rif Du Madon
napsal(a):
Konkrétně ke kvalitě té deky. Koupila jsem jí asi dva roky dozadu fungl novou z krámu, promokla hned první noc v středním dešti. Ve srovnání s pláštěnkou Bucas, je W economy vyhozený peníz.
ano pokud Waldhausen, koukat na vyrobky KOMFORT alespon, ty jsou uz site a delane uplne jinak, celkove pokud arzenal dek teprve vytvarite, za me je TOP NUMBER 1 - HORSEWERE a Bucas, ale ucasky maji jedinou nevyhodu, ze konim sirokym v plecich byvaji na tiptop
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
kallisto
napsal(a):
Moje kobyla takovou obyč bez fleesu nosí. Je nasrstěná, tak to má jen jako větrovku a proti promoknutí přes den. Na noc je v boxe. Nám to vyhovuje.
pokud Vám cokoliv vyhovuje, tak je to v poradku
tam je jen technicky blbý, že chlupy se staví, kdyz je koni zima, v plastence se nepostaví, takze to neni idealni reseni uplne, ale rikam, jestli Vám to vyhovuje, neni co resit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.235
Tak jsem právě přišla do vybehu a kun byl naháč. Očividně 100g pořád moc teplo. Takže asi klidně neváhejte po 50g nebo flees plástence. Ono se kila stejně blbě shání. Normálně se svliknul. Bez zavinění kobylek. Sám. Deka v prd+li. Takže waldhausen komfort, ta vyšší ráda, je taky shit. Nedoporučuji. V životě se mi kun nesvliknul sám z deky až z téhle. Takže vemte horsewere nebo Bucas flees či 50g 🙈 jako tohle je vtipný. 😂😂😂
kate999
napsal(a):
Pokud to chcete na teď, kupte alespoň se 150 g výplní. Rozhodně nekupujte nic bez podšívky!
Dekuji kobylu cca 10 let a nikdy bych holou plachtu nekoupila.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ano pokud Waldhausen, koukat na vyrobky KOMFORT alespon, ty jsou uz site a delane uplne jinak, celkove pokud arzenal dek teprve vytvarite, za me je TOP NUMBER 1 - HORSEWERE a Bucas, ale ucasky maji jedinou nevyhodu, ze konim sirokym v plecich byvaji na tiptop
Bucasky se dělají i v provedení pro širokoplecí koně. Termo výběhové deky BIG NECK. Třeba tato:
https://www.equiservis.cz/deka-termo-vybehova-bucas-smartex-extra-big-neck-100184cz490/
Pokud se svlíkne, tak je taky možné že byla špatně zapnutá. Zasnu kolik lidí špatně zapíná deky a nebo nepoužívá popruhy na zadních nohách.
Z logiky věci je na místě mit deky po stovce (300-200-100-50, možná 0g) a řešit dle komfortu koně pod dekou rukou ...ne " že si to kůň asi svliknul".
0g se mi líbí snad jen od Bucas, páč má sitovku jako podšívku a tudíž neslehne tolik chlupy, ale je to těžce jarní deka. Já ji mám pro klisnu, protoze má pohybové potíže a nechci aby ji ofouklo ještě v dubnu v chladnějších dnech.
Uživatel s deaktivovaným účtem

mám dekovaného koně od prosince, ale tak jako loni, jsem deku (na sřídačku pláštěnka Bucas a zateplená 200g Eskadron) už teď sundala, jak byly ty teplejší dny a už nedala a asi už nedám...přes den je sluníčko a i když v noci přimrzá, myslím, že kobyla nestrádá, možná i něco zhubne než začne travička , ale loni taky nezhubla..
na fotce je vidět jak kobyla měla deku, tělíčko má světlejší, krk tmavší, ten byl mokrý..
napsal(a):
mám dekovaného koně od prosince, ale tak jako loni, jsem deku (na sřídačku pláštěnka Bucas a zateplená 200g Eskadron) už teď sundala, jak byly ty teplejší dny a už nedala a asi už nedám...přes den je sluníčko a i když v noci přimrzá, myslím, že kobyla nestrádá, možná i něco zhubne než začne travička , ale loni taky nezhubla..
na fotce je vidět jak kobyla měla deku, tělíčko má světlejší, krk tmavší, ten byl mokrý..
Hezká. Předpokládám, že pokud by sněžilo a mrzlo, zvážíte opětné zadekování?
Koukám ven a jsem moc ráda, že má má kobyla termodeku. A vůbec se netěším na to, jak to bude u koní vypadat, při tom šíleném vichru.
Problém není ani tak v síle, ale ve směru větru. Slušný, zimní vítr fouká od SZ popř severu. Ale tyhle pitomé větry foukaj od J či JZ. A z té strany nejsme moc krytí.
Je to první zima, kdy převládají jižní větry. Něco je velmi špatně.

Já zase nebudu moci sundat deku dokud nebude plus deset Zadekovalo se brzy (ne, že by to mělo nějaký vliv na jeho kondici, stejně jsem prokrmila výplatu) a plnokrevný mistr je v letní srsti v podstatě. Jsem jezdila za plískanic normálně ven i s dekou za sedlem...
Teď, protože střídavě prší, a když náhodou svítí slunce, tak je pro jistotu kolem nuly, a koně se válí na zmrzlé zemi, jsem nesundala ani gram. Dokud se pod dekou nehodlá kůň potit (nebo aspoň začít línat, což se momentálně neděje), tak se nebude svlíkat nic.
Deky nám nesedí, letos je to fakt krize, páč jich musím dávat víc, tak jsem koupila slicku na hrudník, a jarní srst mu zaroste ta odrbaná místa. Asi bych mohla investovat, jak mi tu všichni radí, do nějaké extra úža jedné deky, která by zvládla i uvařit kafe, ale momentálně se jde podruhé v životě investovat do sedla a sedláře, a prostě to zůstane v pořadí. Aspoň je ten kůň teďka kulatej a nestyděla jsem se před Plachou, když mi ho přijela osahávat
Zima je podle energetiků "teplá", ale mně přijde ohavnější než loni, protože to jsou pořád nějaké větry a plískanice kolem nuly, a to už mi protekly dvě naimpregnované deky (deku máme 24/7). Ještě mám dvě, ty musí vydržet do jara jako svrchnice, nechce se mi impregnovat znova, když to majitelka hodí zase přes léto do pračky na "bavlna šedesát" (mimochodem, co by to asi udělalo s tou dekou za deset tisíc?)
Jo a "mírný jižní vítr", jak to laškovně hlásá meteoroložka, ten my máme taky rádi. Ten tady bere střechy, popelnice, a důchodce, pokud nejdou zrovna z nákupu s těžkou taškou.
Teplá sice je, ale pliskanice vedou ...sice je průměrně o 7 st tepleji než loni, ale letos jsem musela vytáhnout i 300g. Loni v suchých mrazech byla max spokojená jen ve 200g.
Koně mám taky pod dekou v téměř letní srsti, takže nehrozí...spíš později, než dříve...už jen kvůli zádům.
U nás celkem cajk, větry máme jen nárazově a dnes výjimečně od západu.
PS: mám hloupé deky 24/7venku :D já tuze nerada fleece na dekach a přesto spokojenost :) já deky v pračce neperu, jen poctivě umejvam pod vodou a kartáčem, tak nemám zkušenost.
Po mnoha letech dekování mohu říct, že je to kus od kusu.
Vydržela mi stařičká Waldhausenka a promokla Bucaska, ovšem na její obranu musím říct, že už pracovala pátou zimu a nepromokla až na kobylu. Ta podšívka SD udržela vodu i z namoklého rouna, mimo záda kobyly. Tekla po svrchní látce dolů vnitřkem. Jen ocasní kryt byl skrz.
Když to shrnu, zbavuji se starších dek, ať už stály jakékoliv peníze. Vždy po zimě, když už mám pocit, že svrchní materiál spíš nasává než odpuzuje. Mám deky v cajku, ale na 24/7 pro starou dušnou kobylu a ještě olezlou, neb je muchařka, musím mít deku nepromokavou.
Pokud někdo vypouští koně do výběhu na pár hodin, může mít deku i no name.
Ale co je naprosto důležité, aby deka pasovala střihem. Jinak si koně odřete a to nechcete.

U nás koukám na záznam z meteostanice:
5 h ráno -> 12 st. (přízemní 9)
7 h ráno -> 5 st. (přízemní 4)
Prostě do dává smysl.
kate999

XXX.XXX.4.146
Díky všem za názory, mám objednáno

sisi58
napsal(a):
Přesně toto říkali v Počasí, včera večer. Ráno teplo, s postupující frontou, ochlazení. Ovšem nikoli pod nulu.
Nojo, ale teď už je zase 8

sisi58
napsal(a):
Hezká. Předpokládám, že pokud by sněžilo a mrzlo, zvážíte opětné zadekování?
Nemyslím si, že bych ještě na kobylu dala deku- max. při déletrvajících lijácích, jenže to pak z koně na ježdění pláštěnku sundám a už mu to nandat nemůžu, protože to provlhne, mám používanou ještě tu zateplenou......prostě pokud si to nemohu ošéfovat sama, raději už nedekuju, ve stáji mi měnit deky nebudou a příplatek ? no ? kdyby byl spoleh, tak jo, ale víte, jak to chodí.... loni taky v půlce května napadl sníh a přimrzalo a nedekovala jsem už. Kobyla má krátkou zimní srst a už začíná pouštět chlupy.
Deky nenechávám prát, okartáčuju je, max omyju prdelní část, vyperu gumy mezi nohama podocasní provázek , bojím se té ztráty impregnace, zatím mi opravdu drží i v déletrvajících lijácích, mám druhý rok- většinou pak třetí rok pořídím nové, už jsme na druhých, samozřejmě že zateče za krk a boky jsou někdy od konce deky mokré, ale záda nikdy. Nejezdíme v zimě do mokra, odpocku jsem dala na koně cca 2x. Zdravotně nedekuju, jen pro lepší komfort koně v zimě a můj pocit, že jí nemrzne prdelka + bonus že není od bláta a mokrá (není extra válecí )
U nás je obstojně, někteří koně ze stáje celou zimu deky neměli, hříbata vůbec a jak jsem prsala výš, trochu kobyle ubrat zimou, když to do žlabu a síťky nedokážu...ona když nemá papu je pak protivná...asi je diabetik
napsal(a):
Nemyslím si, že bych ještě na kobylu dala deku- max. při déletrvajících lijácích, jenže to pak z koně na ježdění pláštěnku sundám a už mu to nandat nemůžu, protože to provlhne, mám používanou ještě tu zateplenou......prostě pokud si to nemohu ošéfovat sama, raději už nedekuju, ve stáji mi měnit deky nebudou a příplatek ? no ? kdyby byl spoleh, tak jo, ale víte, jak to chodí.... loni taky v půlce května napadl sníh a přimrzalo a nedekovala jsem už. Kobyla má krátkou zimní srst a už začíná pouštět chlupy.
Deky nenechávám prát, okartáčuju je, max omyju prdelní část, vyperu gumy mezi nohama podocasní provázek , bojím se té ztráty impregnace, zatím mi opravdu drží i v déletrvajících lijácích, mám druhý rok- většinou pak třetí rok pořídím nové, už jsme na druhých, samozřejmě že zateče za krk a boky jsou někdy od konce deky mokré, ale záda nikdy. Nejezdíme v zimě do mokra, odpocku jsem dala na koně cca 2x. Zdravotně nedekuju, jen pro lepší komfort koně v zimě a můj pocit, že jí nemrzne prdelka + bonus že není od bláta a mokrá (není extra válecí )
U nás je obstojně, někteří koně ze stáje celou zimu deky neměli, hříbata vůbec a jak jsem prsala výš, trochu kobyle ubrat zimou, když to do žlabu a síťky nedokážu...ona když nemá papu je pak protivná...asi je diabetik
Máte to vypozorované.
A nenažraní koně jsou protivní všici. Musela by být celá ČR plná koní diabetiků.
Má kobyla myslím i syčí, když se více přiblížím k jejímu kýblu. Blíže jsem to nezkoumala.
Její stájová kolegyně, krmená, jak já říkám, jako andulka (samými semínky) a eko bio, je tak vzteklá hlady, že jí ani balík sena, jen pro ni, nezklidní.
Ale paní přes krmení majitelce takto poradila, tak co jí můžu já radit? Sice mám starou, nemocnou kobylu hezky napapanou, ale určitě tomu nemůžu rozumět stejně, jako výživářka. Za ty peníze, co zaplatila, to přece musí být správně.

sisi58
napsal(a):
Máte to vypozorované.
A nenažraní koně jsou protivní všici. Musela by být celá ČR plná koní diabetiků.
Má kobyla myslím i syčí, když se více přiblížím k jejímu kýblu. Blíže jsem to nezkoumala.
Její stájová kolegyně, krmená, jak já říkám, jako andulka (samými semínky) a eko bio, je tak vzteklá hlady, že jí ani balík sena, jen pro ni, nezklidní.
Ale paní přes krmení majitelce takto poradila, tak co jí můžu já radit? Sice mám starou, nemocnou kobylu hezky napapanou, ale určitě tomu nemůžu rozumět stejně, jako výživářka. Za ty peníze, co zaplatila, to přece musí být správně.
Mě krmit jenom semínky, tak jsem taky vzteklá.
napsal(a):
Mě krmit jenom semínky, tak jsem taky vzteklá.
Jj, vidím to taky tak. Velká kobyla, krmená jako schvácený poník.
Nedávno si s jezdkyní poskočila a mě nařkli, že jsem jí dala nějaké obilí. Nedala.
Uvidíme, jak bude kobča zvládat závody, bez nakrmení.
sisi58
napsal(a):
Jj, vidím to taky tak. Velká kobyla, krmená jako schvácený poník.
Nedávno si s jezdkyní poskočila a mě nařkli, že jsem jí dala nějaké obilí. Nedala.
Uvidíme, jak bude kobča zvládat závody, bez nakrmení.
Tak víte jak. Dneska už vadí i pšenice v min-vit premixu! Všímám si, že to spousta lidí dneska hodně hrotí.
evcusik
napsal(a):
Tak víte jak. Dneska už vadí i pšenice v min-vit premixu! Všímám si, že to spousta lidí dneska hodně hrotí.
To bych je chtěla vidět, kdyby koukli do kyblíků s krmením v jezdeckém oddíle, kde jsem začínala.
Půl velkého kýblu ovsa. A ti jakože hubenější, ještě kukuřici. Brala jsem to jako normální. Dnes mě polévá studený pot.
Ale i já jsem opět začala dávat oves, jako hlavní součást KD. Koním chutná a je pro ně vhodný. Což se o některých granulích či mysli říct nedá.
Fanka ovsa mou kobylu povzbudí nikoli rozdivočí. K tomu množství jsem došla zkoušením, kolik ještě ano. Už nejsem nerozbitná, jako za mlada.
sisi58
napsal(a):
To bych je chtěla vidět, kdyby koukli do kyblíků s krmením v jezdeckém oddíle, kde jsem začínala.
Půl velkého kýblu ovsa. A ti jakože hubenější, ještě kukuřici. Brala jsem to jako normální. Dnes mě polévá studený pot.
Ale i já jsem opět začala dávat oves, jako hlavní součást KD. Koním chutná a je pro ně vhodný. Což se o některých granulích či mysli říct nedá.
Fanka ovsa mou kobylu povzbudí nikoli rozdivočí. K tomu množství jsem došla zkoušením, kolik ještě ano. Už nejsem nerozbitná, jako za mlada.
Můžu se zeptat, jak ten oves krmíte? Mám 20letého koně, chtěla bych mu taky dávat oves, ale nemám možnost ho mačkat. Zuby má sice zatím docela dobré, ale nevím, jestli je vhodné mu ho dávat celý. Děkuji.
Já na ovsu neshledávám nic děsivého. Pokud maká kůň v JK téměř denně, tak se ani nedivím množstvím v kýblu :)
Ale dneska ty lesokone si nesmí ani uprdnout...to co je normální reakce koně se bere jako negativum a nedejbuh když ten konišek se nechová jak x let trenivany kůň nejlépe třeba Hempflinga :D když ho navštívíme 1x za 14 dní :)
bongani
napsal(a):
Můžu se zeptat, jak ten oves krmíte? Mám 20letého koně, chtěla bych mu taky dávat oves, ale nemám možnost ho mačkat. Zuby má sice zatím docela dobré, ale nevím, jestli je vhodné mu ho dávat celý. Děkuji.
Dávám celý. Ale ječmen, který taky dávám, kupuji vločkovaný, ten se celý krmit nedá.
Pokud myslíte, že by nepokousal, můžete trochu namočit předem. Já jsem namáčela den dopředu. Ale zjistila jsem, že to není potřeba. I má 26 letá kobyla celý oves pokouše. A berte to tak, že by kůň měl hodně kousat kvůli proslinění. Tím kousáním předcházíte i vředům.
Mám KD vyfocenou. Dávala jsem po třetinách od každé položky. Teď dávám nejvíc ovsa. A teď také lněný olej, jednak je olej dobrý pro příjem energie a len je dobrý při přelínávání, které teď nastává.
sisi58
napsal(a):
Dávám celý. Ale ječmen, který taky dávám, kupuji vločkovaný, ten se celý krmit nedá.
Pokud myslíte, že by nepokousal, můžete trochu namočit předem. Já jsem namáčela den dopředu. Ale zjistila jsem, že to není potřeba. I má 26 letá kobyla celý oves pokouše. A berte to tak, že by kůň měl hodně kousat kvůli proslinění. Tím kousáním předcházíte i vředům.
Mám KD vyfocenou. Dávala jsem po třetinách od každé položky. Teď dávám nejvíc ovsa. A teď také lněný olej, jednak je olej dobrý pro příjem energie a len je dobrý při přelínávání, které teď nastává.
Sisi, moc děkuji. V létě jsem mu oves chvíli dávala a pokousal ho v pohodě. Spíš jsem se bála, jestli se mu tím nějak moc neobrušují zuby, přece jenom potřebujeme, aby mu ještě chvíli vydržely.
A dáváte oves černý nebo normální? Nebo je to jedno?
Jinak energie se nebojím, naopak, on je spíš flegmatik a mouchy snězte si mě, takže občas nějaké to poskočení bych i uvítala. :-)

zda pokouše nebo ne koukněte do koblih-z různých částí dne(nebo po noci, když je jich víc) , pořádně je povrtejte , jestli tam jsou nerozkousaná semínka ovsa ve větším množství, možná bych koupila bezpluchý oves.
bongani
napsal(a):
Sisi, moc děkuji. V létě jsem mu oves chvíli dávala a pokousal ho v pohodě. Spíš jsem se bála, jestli se mu tím nějak moc neobrušují zuby, přece jenom potřebujeme, aby mu ještě chvíli vydržely.
A dáváte oves černý nebo normální? Nebo je to jedno?
Jinak energie se nebojím, naopak, on je spíš flegmatik a mouchy snězte si mě, takže občas nějaké to poskočení bych i uvítala. :-)
Nebojte, oves rozkousnu i já, a to nemám půlku zubů svých. Opravdu je vhodné, aby koně více kousali. Teď už je kůň, s napěněným ovsem v hubě, rarita.
Dávám obyč protože ho mají ve vedlejší vesnici, nemusím platit 150,- za poštovné. Ale kupovala jsem i černý. Přijde mi takový úhlednější, čistší. A prý je i lepší.
Tak s chutí do toho, pokud neva, že si koník poskočí. Je to poznat, když krmíte ovsem.
Můžu řict, že bez ovsa bychom my ani nevyjeli ze vrat.
napsal(a):
zda pokouše nebo ne koukněte do koblih-z různých částí dne(nebo po noci, když je jich víc) , pořádně je povrtejte , jestli tam jsou nerozkousaná semínka ovsa ve větším množství, možná bych koupila bezpluchý oves.
Jj, taky poznám Lindino houno od kobylinců druhých koní. Ale zatím má zuby dobré, neboť je jen sem, tam zrníčko.

Jednou při rozpravě ve stáji se zubařem, povídal, že koně i bez zubů jsou schopni sežrat zrní ze žlabu, ale seno žvancujou, prostě to ze žlabu napolykají celý, protože to jde, seno musí pokousat než to spolknou...to jen na okraj, když někdo kouká do žlabu a zhodnotí, že když má vyžráno, musí mít zuby v pořádku...
napsal(a):
Jednou při rozpravě ve stáji se zubařem, povídal, že koně i bez zubů jsou schopni sežrat zrní ze žlabu, ale seno žvancujou, prostě to ze žlabu napolykají celý, protože to jde, seno musí pokousat než to spolknou...to jen na okraj, když někdo kouká do žlabu a zhodnotí, že když má vyžráno, musí mít zuby v pořádku...
To ale potom to zrní projde zažívacím traktem, aniž je zpracováno nebo se mýlím? To by byly kobylince kropenaté.
sisi58
napsal(a):
Nebojte, oves rozkousnu i já, a to nemám půlku zubů svých. Opravdu je vhodné, aby koně více kousali. Teď už je kůň, s napěněným ovsem v hubě, rarita.
Dávám obyč protože ho mají ve vedlejší vesnici, nemusím platit 150,- za poštovné. Ale kupovala jsem i černý. Přijde mi takový úhlednější, čistší. A prý je i lepší.
Tak s chutí do toho, pokud neva, že si koník poskočí. Je to poznat, když krmíte ovsem.
Můžu řict, že bez ovsa bychom my ani nevyjeli ze vrat.
Super, jdu do toho. Jen ať si skáče, udělal by mi radost. :-)

sisi58
napsal(a):
To ale potom to zrní projde zažívacím traktem, aniž je zpracováno nebo se mýlím? To by byly kobylince kropenaté.
pokud je to celý oves tak jo, většinou se teď ve stájích mačká, protože namačkaného ovsa je do litru méně ale vypadá to v kýblu efektně, je toho hodně...oves většinou bývá součástí ceny ustájení.
litr ovsa je cca 400-450g , litr mačkaného je půlka

Taky dvě kila ovsa a kilo vařeného ječmene, tři kila vojtěšky, půl litru oleje, kvasnice, len a dokrmuji to celé konopí (bohužel v něm byly od Koňských bylinek myší bobky, takže už brát nebudu, a jinam bych pro celé musela jezdit). Oves dávám celý. Kdybych chtěla ušetřit koni žvýkání, tak bych ho namáčela. Kdybych chtěla koni ušetřit škroby a nakopnout imunitu, tak bych oves nechala klíčit (zjara ty obě obilniny občas klíčit nechávám a přidávám klíčenku do krmení).

OT- konopí celé semínko, poohlídněte se po : semenec pro exoty, kilo se dá koupit za 60kč...je to konopí.
https://www.krmiva-pro-papousky.cz/LLC-West-Dale-Semenec-5-kg-d128.htm?utm_campaign=vsechny_produkty&utm_content=Hobby+%7C+Chovatelske+potreby+%7C+Pro+ptaky+%7C+Krmivo+a&utm_medium=cpc&utm_source=heureka&utm_term=LLC+West-Dale+Semenec+5+kg
poštovné 115 kč do 30kg...dáte 3-4 balení a pořád se vyplatí ,cca lehce přes šedesátKč za kilo a to se pořád vyplatí, než to kupovat v předražených koňošopech.
Nebo stačí zadat na ifauně v sekci krmiva semenec a zkusit najít nejbližšího nebo si nechat poslat...
napsal(a):
OT- konopí celé semínko, poohlídněte se po : semenec pro exoty, kilo se dá koupit za 60kč...je to konopí.
https://www.krmiva-pro-papousky.cz/LLC-West-Dale-Semenec-5-kg-d128.htm?utm_campaign=vsechny_produkty&utm_content=Hobby+%7C+Chovatelske+potreby+%7C+Pro+ptaky+%7C+Krmivo+a&utm_medium=cpc&utm_source=heureka&utm_term=LLC+West-Dale+Semenec+5+kg
poštovné 115 kč do 30kg...dáte 3-4 balení a pořád se vyplatí ,cca lehce přes šedesátKč za kilo a to se pořád vyplatí, než to kupovat v předražených koňošopech.
Nebo stačí zadat na ifauně v sekci krmiva semenec a zkusit najít nejbližšího nebo si nechat poslat...
Tu taky není nijak drahý.
https://www.agroman.cz/krmne-suroviny/konopi-semenec/

verun: už se to tu několikrát řešilo, semenec znám (dá se koupit i ve velkém pro ryby), ale nechce se mi platit poštovné. Koňobylinky ho mají tuším za 70, ale dalo se sehnat i za 40, jen prostě je to z ruky. Děkuji ovšem za rady a snahu. Též jsem nepozorovala, že by u koně vyvolal nějakou reakci, takže se ho spíš vzdám a ušetřím si tím i shánění.
sisi58
napsal(a):
Jestli můžu poprosit, dáte vědět, zda oves zabral? Mělo by to být poznat do týdne. Jen nedávejte hned celé množství. Na každé nové krmení by si měl koník pomalu zvyknout.
Určitě dám vědět. Akorát teď si zase vymyslel nějaké kulhání, tak až se vyléčí, tak jdeme do toho. Musím taky někde nakoupit, potřebuju menší balení než 40 kg, s tím se špatně manipuluje.
bongani
napsal(a):
Určitě dám vědět. Akorát teď si zase vymyslel nějaké kulhání, tak až se vyléčí, tak jdeme do toho. Musím taky někde nakoupit, potřebuju menší balení než 40 kg, s tím se špatně manipuluje.

napsal(a):
verun: už se to tu několikrát řešilo, semenec znám (dá se koupit i ve velkém pro ryby), ale nechce se mi platit poštovné. Koňobylinky ho mají tuším za 70, ale dalo se sehnat i za 40, jen prostě je to z ruky. Děkuji ovšem za rady a snahu. Též jsem nepozorovala, že by u koně vyvolal nějakou reakci, takže se ho spíš vzdám a ušetřím si tím i shánění.
taky během roku jednou koupím, uděláme takovou konopnou kůru, pak mě to přestane bavit to mixovat, tak to dávám celé, a říkám si, kdepak to asi vyroste...
sisi58
napsal(a):
Jestli můžu poprosit, dáte vědět, zda oves zabral? Mělo by to být poznat do týdne. Jen nedávejte hned celé množství. Na každé nové krmení by si měl koník pomalu zvyknout.
Tak mám doma 25 kg ovsa a chystám se ho vyzkoušet. Minulý týden jsem si na koně po měsíci zase sedla a vzpomněla jsem si, jak jste psala: Bez ovsa bychom ani nevyjeli ze vrat. My málem taky nevyjeli, jak to bylo otrávené a líné. Teď už budeme chodit pravidelně. Jenom jsem se chtěla zeptat, na jaké dávce byste začala? Myslela jsem pro začátek tak půl kila? Kůň je mohutný ČT, cca 170 cm.

Jo, půl kilo je dobré :-) Na dvě dávky denně úplně na pohodu. Pokud neuvidíte potíže, po 3-5 dnech můžete dávky zdvojnásobovat, dokud neuvidíte kýžený efekt :-)
Pokud vám jde jen o projev pod sedlem, můžete si ušetřit kila a kila ovsa (a v případě potřeby koni přibírání), pokud podáte nějaké ty dvě tři hodiny před ježděním. Pokud na to máte podmínky. A pochopitelně, pokud nebudete jezdit, tak podat oves během dne tak jako tak, ať nejsou výkyvy v krmení (ale mám za to, že obden by to mělo být taky v pohodě)
bongani
napsal(a):
Tak mám doma 25 kg ovsa a chystám se ho vyzkoušet. Minulý týden jsem si na koně po měsíci zase sedla a vzpomněla jsem si, jak jste psala: Bez ovsa bychom ani nevyjeli ze vrat. My málem taky nevyjeli, jak to bylo otrávené a líné. Teď už budeme chodit pravidelně. Jenom jsem se chtěla zeptat, na jaké dávce byste začala? Myslela jsem pro začátek tak půl kila? Kůň je mohutný ČT, cca 170 cm.
Jj, to bude dobré. Ale myslím, že ten oves dávejte pořád. Množství přizpůsobte ježdění. Časem vychytáte, kolik může mít, pokud bude stát a kolik dávat na svižnou vyjížďku.
Mě ten oves sice kobylu popožene, ovšem na ošetřování je před ježděním na ránu. Než upustí páru v prvním klusu, mám místo stařeny remontu. Ale ona je Linda v terénu spolehlivá, takže mi to její lekání a čumění nevadí. Zbytek vyjížďky je pak v pohodě.
Pokud bych dala víc, někoho by sežrala, pokud méně, nesvezu se. Alespoň se udržuji ve střehu.
Díky za rady. My chodíme jezdit brzy ráno, takže před ježděním to krmit nestíhám. Chci mu ho dávat pořád a uvidíme, jak to bude fungovat. Ale myslím, že dobře. On je celoživotní flegmatik a trochu lenoch, takže si nedovedu představit, že by z toho nějak moc zdivočel. Svižnější krok a trochu energie pod sedlem určitě uvítám.

ty uši takto má pořád?

bongani: on nemusí přímo zdivočet, ale může se třeba začít víc potit nebo může být koukavější, uvidíte jak to na něj (jestli) bude působit
napsal(a):
ty uši takto má pořád?
Znala jsem koně s takhle ušima. Měl chudák už od početí smůlu. Měl to, jak to pomyslné dítě z vtipu o Einsteinovi a blondýně. Byl chytrý po blondýně a hezký po Einsteinovi.
Vysoký kolohnát, s velkou hlavou, tenkým krkem a tělem, které nikdy nenabralo dost svalů, aby se mohl rozumně hýbat. Byl hodný, ale rozumu nepobral.
Jen jste mi připomněla Jeffa z fotky. S koníkem bongami to nemá nic společného.

Přesně.... rozumu nepobral. Tak jako mezi lidma i mezi zvířatama jsou jedinci slabší duchem, u koní většinou tyto rozkleslé uši na to poukazují.
napsal(a):
ty uši takto má pořád?
Nene, uši má naprosto normální. Jenom když chci vyfotit hezkou fotku, tak vykouzlí podobný výraz. Asi to není koňský Einstein, ale zase je hodnej a nezlobí. Znala jsem jednoho koně, ten byl opravdu hodně chytrý, ale bohužel tu inteligenci používal hlavně na to, jak se vyhnout práci, jak zdrhnout z výběhu apod., takže s ním měla majitelka pořád nějaké problémy.
Tak nevím, jestli to může tak rychle účinkovat, ale včera kůň dostal první dávku a dneska byl teda naprosto na zabití. Na všechno čučel, frkal, lekal se... Ale oni byli všichni dneska trochu mimo, ve výběhu lítali jak vzteklí, možná ten vítr. Každopádně si nestěžuju, nebylo to nic, s čím bychom si neporadili, po čtvrt hodině na jízdárně se uklidnil a dokonce i začal trochu svižněji šlapat. A já měla radost, že se konečně něco děje. Uvidíme, jak budeme pokračovat.

může :-) pokud není na avenin zvyklý a i já uznávám, že jistě mohou existovat koně, kteří jsou na něj skutečně přecitlivělí (ale určitě jich není tolik, o kolika to tvrdí jejich majitelé). Takže zůstaňte na této dávce a uvidíte, jak se to bude vyvíjet. Pokud bude kůň mimózní, možná holt oves nebude vaše volba, a budete muset dávat něco "studenějšího", třeba ječný/kukuřičný šrot nebo můžete zkusit oves povařit (avenin jako bílkovina by mohl teplem degradovat).
Mne sa pridávanie sacharidov (či už ovos, granulované zmesy, extrudovaná kukurica, a podobne) nikdy neosvedčilo v tom zmysle, že by kôň bol aktívnejší, vždy sa to ukázalo najviac na tom, že viac čumel a mal také tie blbé reakcie. Naopak olej, ako zdroj bezpečnej energie sa osvedčil oveľa viac.