Neomi

XXX.XXX.54.144
Měla bych dotaz, je normální že kun v této oblasti má na obou stranách takový jako váleček, bouli?
Pokud je to normální, co to prosím je?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neomi
napsal(a):
Měla bych dotaz, je normální že kun v této oblasti má na obou stranách takový jako váleček, bouli?
Pokud je to normální, co to prosím je?
Děkuji.
Já nic nevidím. Je to rozmazané a ještě překryté tím modrým zvýrazňovačem. A kůň je v pohybu, možná přirozená kontrakce svalu.

naplněná střeva? když je koník v klidu, položte tam ucho.
Neomi

XXX.XXX.54.144

Těžko říct, vyfoťte celého koně zboku, zepředu a zezadu, na rovném podkladu, v dobrém světle. Na tomhle místě by boule být neměla, ale může to být třeba tuková boule nebo naměstnaná tekutina (otok) - lymfa by se tu myslím neudržela, musel by to být místní otok po/při nějakém zranění, zánětu.
Jak dlouho to kůň má? Hřeje to? Otok je tvrdý nebo měkký? Bolí nebo spíš nebolí? Změnil kůň styl chůze (např. že příslušnou nohu nepodkračuje pod břicho, tahá ji za sebou)?
Je ve výběhu s jinými koňmi, je pravděpodobné, že by ho kopli (bývá okousaný, pokopaný)? Prohlédněte důkladně to místo, zda nenajdete poranění nebo zapíchnutou větvičku, slámku třeba.
Neomi

XXX.XXX.97.64
Tady na těch dvou foto je to vidět víc. Stala na levé noze, když si pak přešlápla, tak se to zmenšilo.

Neomi
napsal(a):
Tady na těch dvou foto je to vidět víc. Stala na levé noze, když si pak přešlápla, tak se to zmenšilo.
Vy tam možná něco vidíte, ale my skutečně nikolivěk. My nevíme, jak ten kůň vypadá normálně celý, jestli je tlustý, hubený, jak stojí nebo nestojí (na slušnou fotku by měl mít kůň všechny končetiny mimochodem zatížené stejně). Jedna z těch fotek je rozmazaná, foťák zaostřil na zem, takže z koně je šmouha.
A odpovědi na další otázky?
Neomi

XXX.XXX.97.64
Koně mám asi 4tydny a všimla jsem si toho tak 3 dny zpět. Jestli to měl neměl nevím. Občas mívám zkoumaci dny, zda jsou kone v pohodě a právě při tomto dnů jsem to objevila. Nehřeje, nebolí, spíše měkký. Podotýkám je to na obou stranách. Ve výběhu je momentálně sama, koně má přes pásku.
Je po 8mi hribatech a v životě moc pohybu neměla, já s ní začínám teď pod sedlem.
Ps: Tak to vidím asi jen já 😄

Přesně, pokud je to stejné na obou stranách, je to nějaká struktura, která se tam objevuje možná i díky opadnutí aktivní hmoty. A nebo je tam třeba přirozeně a bude tam i po nasvalení. Pokud nebolí a nejsou na koni vidět potíže, zatím bych pozorovala. Pokud by se vám to nezdálo, povolejte samozřejmě veterináře.

Tudy skutečně vede sval - vnější šikmý břišní. Bývá třeba vidět, když má kůň křeče a tento sval zatahuje. U této kobyly bych to taky viděla na následek po hříbatech a zároveň nedostatečná kompenzace zádama. Chtělo by to jí ta záda pořádně nasvalit.

napsal(a):
Tudy skutečně vede sval - vnější šikmý břišní. Bývá třeba vidět, když má kůň křeče a tento sval zatahuje. U této kobyly bych to taky viděla na následek po hříbatech a zároveň nedostatečná kompenzace zádama. Chtělo by to jí ta záda pořádně nasvalit.
Po osmi hříbatech bude to břicho pěkně vytahané. Ale jinak nevypadá kobča špatně.

Může to být kýla? zaději bych volala veta.

napsal(a):
Může to být kýla? zaději bych volala veta.
Nemyslím, že je to kýla.
Neomi

XXX.XXX.32.194
Děkuji moc. Kyla se mi to nezdá, přeci by ji neměla na obou stranách. Budeme se teď zaměřovat na nasvaleni. Nemá skoro žádné svaly. Děkuji za uklidnění
Neomi
napsal(a):
Děkuji moc. Kyla se mi to nezdá, přeci by ji neměla na obou stranách. Budeme se teď zaměřovat na nasvaleni. Nemá skoro žádné svaly. Děkuji za uklidnění
Kýla by byla boule vyvalená dole.Tohle opravdu mívají kobyly po hodně hříbatech ,s vytahanými pupky a slabými zády .Už jsem jich viděla víc takových.Co jen rodí a jinak nic nedělají .Bohužel nevidí extra jádro,ale většinou se dostanou k objemu, rozloupnuté maminy

Neomi
napsal(a):
jj, já nedočetla na obou stranách...
kýla nemusí být jen dole, pár jsem si jich vygůglila...