Tenkdosepta

XXX.XXX.20.136
Chtěla bych se zeptat jak pobízejí vysocí lidé malé poníky.
Trenérka mně někdy posadí na menšího ponyho a já jsem docela vysoká. Trenérka mi nastaví třmeny na dobrou délku, ale mně to moc nevyhovuje.
V podstatě od kotníku dolů necítím břicho koně. Hlavně při klusu mám obtíže s pobízením. Nevím co s tím. Při jízdě používám hlavně nohy takže se mi to vymyká kontrole. Beru jakékoliv rady, typy, kritiku...
Uživatel s deaktivovaným účtem

od kotníků dolů také břicho koně cítit nemáte. Pokud máte správně přiloženou nohu a prošlápnutou patu, tak pokud nejste bobek metr třicet, budete mít vždy koně na kontaktu až na lýtku - a tak je to správně.
Nesnažte se poníka pobízet patou (patou se nepobízí).
Snažte se poníka pobízet kombinací pomůcky sedem a nohama (tedy "holeněmi" = lýtky). Pokud vysedáváte, pobízí se při dosednutí, abyste měla sed k dispozici, vždy podpoříte sedem pohyb koně a zároveň (pokud je to potřeba!) stisknete lýtky.
Poraďte se o stylu pobízení především s trenérkou, ta by vám systém pobízení (a povšechně ovládání koně) měla vysvětlit.
Naučte se si třmeny nastavovat sama, není to nic těžkého. Pochopitelně pořád si je musíte nastavovat správně podle sebe a řekněme sedla a nikoli podle koně.
Můžete si za asistence trenérky vyzkoušet jízdu bez třmenů, pokud vám to bude více vyhovovat a trenérka uvidí, že si tím nekazíte sed (netaháte paty na břicho koně a nemáte tendenci se předklánět a překážet poníkovi v práci), třeba vás nechá na poníkovi jezdit bez třmenů. Což by jezdecky pro vás mohlo být přínosné.
Obecně pokud máte trenéra a máte nějaký (jakýkoli) problém s péčí, jízdou, zacházením s koněm, pak je na prvním místě se ptát trenéra, který vás a koně zná.
Malý jezdec může jezdit na velkém koni, ale dlouhý jezdec má na malém problém. Nejen to, že asi necítíte koně a to nejspíš od kolen dolů(poníci mívají bříško), ale i ten, že budete mít vysoko těžiště. Jak píše Buggyra, pobízení se dá zvládnout. Ale s těžištěm vysoko nic neuděláte. Koně budete vyvádět z rovnováhy. Vy se budete cítit blbě a kůň rozhozeně.
Asi bych zvážila tu jízdu bez třmenů, když už na prďolovi musíte jezdit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem tu fotku nezkoumala, ale jo, tahle kombinace je nešikovná.