Přeskok ve cvalu s koněm

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Shayela_2010

17.2.2022 13:01
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Dobrý den,
moje trenérka mi to vysvětlovala a poté názorně ukazovala tak, že ve fázi vznosu mám zatížit druhou sedací kost a přenést váhu na druhou stranu.
Já jsem se to 3 měsíce učila s ní, ale protože jsem to ani za boha nebyla schopná provést, na další měsíc mě přihlásila k jinému trenérovi, který mi ještě řekl, že mám koně pobidnout jednou nohou ze strany, ze které chci přeskočit. 2 měsíce v háji a já furt nic.
Oba mi řekli, ať se zkusím zeptat ještě někoho dalšího, někoho kdo s tím má taky zkušenosti a může mi dát nějaké rady, tak to zkouším tady, protože mi nikdo nebyl schopný poradit.
Já už si připadám jako naprostý deebil, že nejsem schopná pochopit něco, co mi vysvětlovalo už tolik lidí a dva trenéři.
V našem okolí už moc trenérů není a když jo, tak jsou zaměření na anglický styl a to mi bylo řečeno, že těch se ptát nemám (důvod neznám).
Všem děkuji za rady, protože já už jsem bez naděje 😣

17.2.2022 13:06
kallisto

XXX.XXX.217.242

Předpokládám, že kůň ten cvik umí?

Shayela_2010

17.2.2022 13:19
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Ano, takovéto cviky se učím jen na dobře přiježděných koní. Trenérům ten cvik udělali bez problémů. A ještě upřesním 1 trenér=1 kůň, zkoušela jsem na dvou koních a pak ještě na koni jedné paní z ranče kde jsem dřív jezdila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.2.2022 13:24

Shayela_2010 napsal(a):
Dobrý den,
moje trenérka mi to vysvětlovala a poté názorně ukazovala tak, že ve fázi vznosu mám zatížit druhou sedací kost a přenést váhu na druhou stranu.
Já jsem se to 3 měsíce učila s ní, ale protože jsem to ani za boha nebyla schopná provést, na další měsíc mě přihlásila k jinému trenérovi, který mi ještě řekl, že mám koně pobidnout jednou nohou ze strany, ze které chci přeskočit. 2 měsíce v háji a já furt nic.
Oba mi řekli, ať se zkusím zeptat ještě někoho dalšího, někoho kdo s tím má taky zkušenosti a může mi dát nějaké rady, tak to zkouším tady, protože mi nikdo nebyl schopný poradit.
Já už si připadám jako naprostý deebil, že nejsem schopná pochopit něco, co mi vysvětlovalo už tolik lidí a dva trenéři.
V našem okolí už moc trenérů není a když jo, tak jsou zaměření na anglický styl a to mi bylo řečeno, že těch se ptát nemám (důvod neznám).
Všem děkuji za rady, protože já už jsem bez naděje 😣

No nevím, jestli se tohle dá radit od klávesnice. To je jako se po internetu učit lyžovat. Mimochodem, jak dlouho jezdíte? Podle vašich předchozích dotazů mi nepřijde, že nějak dlouho. A nechápu, proč byste se neměla ptát trenérů, kteří jezdí anglii. Ptala jste se na důvod?

Shayela_2010

17.2.2022 13:37
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Pravý důvod neznám, ale někdo mi řekl že je to prý v anglii jiné. Mě to přijde jako nesmysl, vždyť na tom nemůže být nic moc rozdílného. Okolo koní se pohybuji od malička, poprvé jsem na koni seděla v 1 měsíci a nějaké to ,,učení,, začalo když mi byly 4, ale to spíš bylo jakože takové to ze země, čištění, krok,sed a ty základy. Pravidelně jsem začala asi o rok později, takže by se dalo říct, že jezdím 9 let. Není to moc, takže to asi bude tím, ale ostatní holky (věk kolem 12,13,14 a jezdí 4,5 let) se to učili v anglickém stylu a zvládly to za necelý 3 měsíce.
Vím že po netu se to moc vysvětlit nedá, ale aspoň tak jako mi bylo na diskuzi o vzpínání napsáno zastavovani. Doufám že mi někdo pomůže.

17.2.2022 13:44
kallisto

XXX.XXX.217.242

No westernový přeskok se třeba učí jinak než klasický drezurní anglický.
Ale hlavně každý z těch dvou trenérů může mít toho koně naježděného na jinou pobídku k přeskoku.

Někdy pomůže tu pobídku ze sedla jakoby hodně přehnat, dát výrazně víc váhy, víc pobídky, člověk když je nejistý má tendenci to nepřehnat a kůň to možná jen hůř rozlišuje.

Ale zase u koní platí, že radu na konkrétní cvik můžeš slyšet třeba stokrát a až po stoprvé někdo řekne přesně to, kde to člověku docvakne a sedne. Takže hlavu vzhůru.

17.2.2022 13:47
kallisto

XXX.XXX.217.242

Shayela_2010 napsal(a):
Pravý důvod neznám, ale někdo mi řekl že je to prý v anglii jiné. Mě to přijde jako nesmysl, vždyť na tom nemůže být nic moc rozdílného. Okolo koní se pohybuji od malička, poprvé jsem na koni seděla v 1 měsíci a nějaké to ,,učení,, začalo když mi byly 4, ale to spíš bylo jakože takové to ze země, čištění, krok,sed a ty základy. Pravidelně jsem začala asi o rok později, takže by se dalo říct, že jezdím 9 let. Není to moc, takže to asi bude tím, ale ostatní holky (věk kolem 12,13,14 a jezdí 4,5 let) se to učili v anglickém stylu a zvládly to za necelý 3 měsíce.
Vím že po netu se to moc vysvětlit nedá, ale aspoň tak jako mi bylo na diskuzi o vzpínání napsáno zastavovani. Doufám že mi někdo pomůže.

Je to úplně normální. Jako děcko jsem se na severní Moravě v oddíle učila nacválávat přiloženou vnější holení dál za podbřišník.

V pozdějším věku mám kolem sebe tradičně nacválání na vnitřní nohu na podbřišníku. Jižní Morava.

Velké rozčarování kamarádky před pár lety, když si na severní Moravě zkoušela kobylu ke koupi a nebyla schopná nacválat. Až po nějaké době mi docvaklo proč.

Shayela_2010

17.2.2022 13:58
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Ne, tak pardon. Čištění a práce ze země+ jízda s vodiče bez sedla začala ve 3. Ve 4 už to můžeme nazvat občasným ježděním a něco málo přes 6 rokem (spíš 5 a půl) to začalo být pravidelné a potom v šesti přišla první ,,trenérka,, (byla to kamarádka pána na jehož koní jsem jezdila). Ne, právě že ta trenérka našla trenéra se stejnou pobídku do přeskoku. Tak já tu váhu zkusím teda přehnat ještě víc. Ona nebyla schopna nacvalal kvůli tomu podbřišníku, ne? To se mi taky stalo: ve Zlíně nacvalal v pohodě a v Tlumačově vůbec. Byla jsem z toho v šoku, najednou ani neumím nacvalat. Připadala jsem si strašně bídně: malá holka, která se snaží nacvalal koně co má skoro dva metry. Bylo to hrozný.

17.2.2022 14:07

Možná se snažíte až moc, že to kůň nemůže pochopit. Asi jako když se začátečník učí nacválat a přehání pohyby. Nemyslete na to, kam máte dát nohu, váhu atd. Prostě jen cválejte, cválejte, uvolněte se. A pak si ve cvalu např. na levou nohu představte, že zrovna klušete a že chcete nacválat na pravou nohu. A udělejte jen to, co byste udělala v klusu, nic navíc (neučíte to koně, ale sebe, kůň to podle popisu umí).

17.2.2022 14:18
kallisto

XXX.XXX.217.242

Shayela_2010 napsal(a):
Ne, tak pardon. Čištění a práce ze země+ jízda s vodiče bez sedla začala ve 3. Ve 4 už to můžeme nazvat občasným ježděním a něco málo přes 6 rokem (spíš 5 a půl) to začalo být pravidelné a potom v šesti přišla první ,,trenérka,, (byla to kamarádka pána na jehož koní jsem jezdila). Ne, právě že ta trenérka našla trenéra se stejnou pobídku do přeskoku. Tak já tu váhu zkusím teda přehnat ještě víc. Ona nebyla schopna nacvalal kvůli tomu podbřišníku, ne? To se mi taky stalo: ve Zlíně nacvalal v pohodě a v Tlumačově vůbec. Byla jsem z toho v šoku, najednou ani neumím nacvalat. Připadala jsem si strašně bídně: malá holka, která se snaží nacvalal koně co má skoro dva metry. Bylo to hrozný.

Nebyla schopna nacválat, protože pobízela jinou nohou, než na kterou byl naučen kůň. Ona zvyklá na vnitřní nohu na podbřišníku, kůň naučen na vnější nohu za podbřišníkem.

17.2.2022 14:37

Shayela_2010 napsal(a):

Jak píše kallisto, on ten "aha efekt" přijde někdy později. Máte před sebou ještě spoustu času.

17.2.2022 14:38

kallisto napsal(a):
Je to úplně normální. Jako děcko jsem se na severní Moravě v oddíle učila nacválávat přiloženou vnější holení dál za podbřišník.

V pozdějším věku mám kolem sebe tradičně nacválání na vnitřní nohu na podbřišníku. Jižní Morava.

Velké rozčarování kamarádky před pár lety, když si na severní Moravě zkoušela kobylu ke koupi a nebyla schopná nacválat. Až po nějaké době mi docvaklo proč.

V jižních Čechách se taky nacválává vnější nohou za pobřišníkem.

17.2.2022 14:40
kallisto

XXX.XXX.217.242

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V jižních Čechách se taky nacválává vnější nohou za pobřišníkem.

Super poznání, zajímalo by mě, kde ještě? Pár kiláků a jiný svět

Shayela_2010

17.2.2022 14:49
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Dobře, tak já to zkusím. Další trénink je buď tuhle neděli nebo až za čtrnáct dní, mezitím jsou dvě práce ze země, jedny skoky a jedna vyjížďka, tak možná na té vyjíždce by to mohlo taky jít. Děkuji za rady. Kdyby měl ještě někdo nějaké další, budu ráda.

17.2.2022 14:50

kallisto napsal(a):

To není oblasti, jen stylem jezdecké školy. Vsadím se, je to kdybych to zjišťovala, zjistím, že jsou u nás ve stáji oba přístupy. Já zastávám názor, že kůň má začít cval vnější zadní nohou, tak pobízím vnější. Když to můžu u svého koně ovlivnit. V minulosti u jiných jsem se musela přizpůsobit, někde vnější, jinde vnitřní, nejčastěji obě, váha dovnitř, ven...

17.2.2022 15:13
Dotaz

XXX.XXX.235.225

kallisto napsal(a):

Ve skokové stáji váha dovnitř a vnitřní noha (plus se trochu přizvednout), na drezúrní kobyle váha ven a pobídka vnější za podbřišníkem se zakloněním.

17.2.2022 15:18

Dotaz napsal(a):
Ve skokové stáji váha dovnitř a vnitřní noha (plus se trochu přizvednout), na drezúrní kobyle váha ven a pobídka vnější za podbřišníkem se zakloněním.

To je zvláštní. A co když mám koně, se kterým skáču i drezuruju?

17.2.2022 15:26
kallisto

XXX.XXX.217.242

Tak jak je kůň naučen. Klidně na zatahání za ucho, pokud ho to tak někdo naučil.

17.2.2022 15:28
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Takhle jsem se s tím potkala.

Vysvětluju si to tak, že u drezur chci nacválat odzadu, Ph. Karl taky učí sednout si ven, aby kůň nenacválal nejdřív předkem (předčasným došlapem vnitřní přední). U skoků v kurzu by změnu nohy podle mě dělali blbě, kdyby se převažovali vně. Ale možná jsem došla ke špatným závěrům.

17.2.2022 15:47
liva

XXX.XXX.227.29

kallisto napsal(a):

Já jsem se učila jezdit na jihu Moravy a taky mě naučili nacválat s vnější nohou za podbřišník….😛

17.2.2022 15:47

Tak hlavně musím vždy umožnit koni vyklenutí do správného přistavení. Pokud koně naučím pobídku, ve které mu bráním se vyklenout, tak sice kůň bude pracovat třeba správně, ale proti odporu, což není šikovné.

Jak se dělá přeskok ve westernu, to netuším.

Ale my jsme se přeskok s koněm učili tak, že jsem jezdila na velké osmičce, a v X jsme zpomalovali do klusu, kdy v klusu bylo nutné přestavit koně a přehodit pomůcky. Zpomalení do klusu bylo na čím dál méně kroků, až zmizelo, zatímco překlopení koně a pomůcek zůstalo (tuším tak nějak to popisuje i Dobeš?). Resp. druhé cvičení - ze cvalu v X do zastavení (zacouvat) a vycválat na druhou ruku. To je pro koně o něco názornější, pro jezdce o něco náročnější. Od koně to vyžaduje připravit se na brždění dobrým podsazením, které je žádoucí pro plynulý přeskok.

Když jsem brala rozum ještě trochu víc, tak jsem zjistila, že pokud chci opravit špatně cválajícího koně, musím dát (v našem případě, kdy kůň ví, o co jde) pomůcku do dovnitř zádi ve cvalu (kůň je křivý, já jsem křivá, využívám často). No ale jak se ve westernu dává pomůcka pro dovnitř záď, to fakt nemám nejmenšího tucha

17.2.2022 17:57

Dotaz napsal(a):
Takhle jsem se s tím potkala.

Vysvětluju si to tak, že u drezur chci nacválat odzadu, Ph. Karl taky učí sednout si ven, aby kůň nenacválal nejdřív předkem (předčasným došlapem vnitřní přední). U skoků v kurzu by změnu nohy podle mě dělali blbě, kdyby se převažovali vně. Ale možná jsem došla ke špatným závěrům.

Ale já si myslím, že každý kůň nacválavá odzadu - teda aspoň podle nohosledu.

Shayela_2010

17.2.2022 19:31
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Dobře, zkusím to, myslím že by to mohl umět.

17.2.2022 22:53
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ale já si myslím, že každý kůň nacválavá odzadu - teda aspoň podle nohosledu.

Omyly moderní drezury, P. Karl - snad to bude k přečtení

18.2.2022 06:56

Dotaz napsal(a):
Omyly moderní drezury, P. Karl - snad to bude k přečtení

Je to k přečtení. No, tak jo. Člověk se pořád učí.Ne že bych to, jako těžce rekereační jezdec s bolavými zády, někdy využila. Ale aspoň to vím.

Shayela_2010

18.2.2022 09:11
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32

Jo a jeste:když cválá pravou nohou dopředu, tak zatížim levou sedací kost, že ano? Mě se to ještě občas plete, tak abych to aspoň teď věděla dobře

18.2.2022 14:40
eenika

XXX.XXX.68.102

Jezdim ciste western a preskoky ucim takto:
- kun musi umet korektni kontracval
- kun i jezdec (!) musi umet side-pass (ustupovani) v kroku, klusu, cvalu
- kun i jezdec musi umet dobre dovnitr zad v kroku, klusu, cvalu
- jezdec si musi umet kone pristavovat k vnitrni i vnejsi ruce

Pokud umite spolehlive bez premysleni (kde je ktera ruka,noha, zadek...) tady tyto cviky, tak muzete prejit na uceni preskoku. Je hodne zpusobu jak ho naucit:

Budto jedu side-pas od steny ke stene, kdy kun si preskoci ve chvili navratu ke stene. Dalsi variantou je jet na kruhu v kontracvalu a pristavovat si kone dovnitr-jet rovne-pristavit ven, toto opakovat a ve vhodnou chvili, kdy je pristaven ven, tak dat pobidku druhou nohou pro preskok. Dalsi z variant je jet na rovny care a ustupovat si zad na jednu stranu a v case kdy chci preskocit tak dat pobidku na ustoupeni zade na druhou stranu.

Ale jak uz jsem predeslala hned na zacatku, tak preskoky vychazi z automatizovaneho plneni zminenych cviku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík