Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
Dobrý den,
mám problém s kobčou.
Když stojíme u úvazu, neustále shazuje sedlo, které si tam kamarádka odloží. Snažím se jí nějak uklidnit nebo nasměrovat na něco jiného, ale zatím mi to moc nevycházelo.
Pochopitelně ji můžu uvázat jinde, ale tím to nechci řešit. Nemá to dělat, tak před tím nebudu uhýbat, ale zkusím ji to odnaučit.
Kobylka je narozená asi 2008, podívám se a kdyby to bylo špatně, tak to za chvilku přepíšu na dobře.
Moc děkuji za rady
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
Ano, napsala jsem to špatně. Narodila se 3.3. 2012, je jí deset let.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uvazujte kobylu jinam nebo ať si holka sedlo dává jinam (vyrobte/kupte holce stojan na sedlo). Uvazujte kobylu tak nakrátko, aby sedlo shazovat nemohla. Zajistěte mechanickou zábranu, aby na sedlo nedosáhla. Dejte jí k úvazu hromadu takového krmení, aby neměla potřebu zabávat se sedlem. Nenechávejte ji u úvazu bez dozoru. Atakdále.

kallisto
napsal(a):
A hlavně dřív, než do toho sedla kousne, a ty budeš platit zničené sedlo.
Mně by teda vadilo i to shazování sedla na zem. To mu určitě dobře nedělá.

Shayela_2010
napsal(a):
Dobrý den,
mám problém s kobčou.
Když stojíme u úvazu, neustále shazuje sedlo, které si tam kamarádka odloží. Snažím se jí nějak uklidnit nebo nasměrovat na něco jiného, ale zatím mi to moc nevycházelo.
Pochopitelně ji můžu uvázat jinde, ale tím to nechci řešit. Nemá to dělat, tak před tím nebudu uhýbat, ale zkusím ji to odnaučit.
Kobylka je narozená asi 2008, podívám se a kdyby to bylo špatně, tak to za chvilku přepíšu na dobře.
Moc děkuji za rady
Rada? Dát jinam sedlo nebo kobylu. Proč zbytečně vyrábět problém?
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
Jo, ale chtěla bych to vyřešit jinak. Ona do toho sedla nekousne: 1. leží na něm deka
2. jen se o něj otírá a nemá nějakou tendenci jej okusovat.
Klasika. Co děláte když se otírá třeba o vás a vy to nechcete? Prostě fyzicky jí v tom zabráníte. Udělá znova opět dotáhnout. Nebo lehce mavnout rukou u nosu. K tomu slovně 'okřiknout' že tohle nemá dělat. A pochválit když se stáhne a nechá ho být....
Ale to je úplně základní práce s koněm u úvazu!
Shayela_2010

XXX.XXX.96.32
No když se otírá o mě, tak jí řeknu ať toho nechá, zatáhnu lehce za vodítko a ona se odtáhne. Pak ji pohladím a řeknu: ,,Tak jsi hodná". Někdy když nedosáhnou na vodítko tak, abych mohla zatáhnout, tak ji lehce ťuknu po čumáku. Ona ho neshodí úplně, jen ho převrátí a já ho narovnam.

Ještě můžete na sedlo dát něco napatlaného chilli nebo pastou proti okusu nebo něco jiného nepříjemného, co by kobylu odradilo - dečku oválenou v hnoji, močce, popatlanou krví, někteří koně vyloženě nesnášejí kožešiny (ty hůř vydělané), takže třeba sušenou kožku z králíka - třeba by stačilo ten hnus zavěsit mezi koně a sedlo a kůň by k tomu sedlu čumák nenatahoval....
Úplně nechápu, proč to chcete řešit jinak, ale ok, tak pak dejte vědět, jak jste to vyřešila.

Kdyz si na ten uvaz date novou bilou mikinu a kobyla to shodi-tak si ji tam priste nedate.Nevim proc kobylu prudit takovou prkotinou.Proste dam o kousek dal a mam klid