Připuštění staré klisny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

F.

21.2.2022 16:20
F.

XXX.XXX.107.38

Zdravím 😊
Mám kobylku, fjordku, na podzim slaví osmnácté narozky. No a můj dotaz zní, je to pozdě na první hříbátko?
Většina řekne nejspíše ano, druhá polovina zas ne. Jednou už u hřebce byla, před pár lety, nepovedlo se, avšak veterinář řekl, že je v pořádku.Teď s ubývajícími léty opět zvažuji po ní potomka.
Máte zkušenosti se zabřezáváním starších klisen? Nemůžu ji tím nejak ohrozit? Pracuje teď trošku sporadicky, ale není to žádný lenoch, je v dobré kondici. Díky za odpovědi 👍🏽

21.2.2022 16:35
evcusik

XXX.XXX.145.236

Tak prvně tohle máte řešit s reprovetem..ten má jaksi v tomto oboru nejvíc zkušeností.

Z úst meho, vám řeknu že to nedoporučuje. Po 15 roku (a to jestli je kobyla pečlivě vyšetřená) to nedoporučí.

F.

21.2.2022 16:40
F.

XXX.XXX.107.38

evcusik napsal(a):
Tak prvně tohle máte řešit s reprovetem..ten má jaksi v tomto oboru nejvíc zkušeností.

Z úst meho, vám řeknu že to nedoporučuje. Po 15 roku (a to jestli je kobyla pečlivě vyšetřená) to nedoporučí.

To je mi jasné, určitě by se nechala vyšetřit. Já se ptala spíše na zkušenosti. Každopádně i tak díky za odpověď.

21.2.2022 17:43
koně

XXX.XXX.174.63

F. napsal(a):
To je mi jasné, určitě by se nechala vyšetřit. Já se ptala spíše na zkušenosti. Každopádně i tak díky za odpověď.

No,tak ať se nechá vyšetřit
A doktor jí hned řekne,jak s tou reprodukcí u starých ,a máte vyřešeno.

21.2.2022 18:01
evcusik

XXX.XXX.145.236

F. napsal(a):

Neznám kolem sebe chovatele, který by do takového rizika šel. Chovatelství přeci není jen připustit a jeee, bude zdravé hříbátko.

Trošku té přípravy dopředu není na škodu - což není hrrr, kobyla má 18, zapustíme ji.

21.2.2022 19:41
vattunka

XXX.XXX.184.105

Ale Fjordi jsou dlouhoveccí. Běžně nám dávají hříbátka i po 20 letech…spis záleží kdy měla naposledy hribe,jestli teda vůbec měla. Pak je samozrejme otázka rodokmen jestli to stojí za to a jestli na ni hrebce vůbec seženete…

21.2.2022 19:56
evcusik

XXX.XXX.79.214

vattunka napsal(a):
Ale Fjordi jsou dlouhoveccí. Běžně nám dávají hříbátka i po 20 letech…spis záleží kdy měla naposledy hribe,jestli teda vůbec měla. Pak je samozrejme otázka rodokmen jestli to stojí za to a jestli na ni hrebce vůbec seženete…

Jedná se o prvnicku.

22.2.2022 06:39
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tělo má paměť. A když za mlada porodí, tak si o nějaké roky později vzpomene. (v porodnici často personál říká - tak za dva roky další, dokud máte vazy pěkně pružné - prý to pozorují, že jde takhle porod snadněji když je "častější")

Já sama mám děti od sebe 8 let. Dokážu na sobě posoudit jak jsem takovou zátěž zvládla v 25 a potom v 33. Je to opravdu rozdíl v neprospěch vyššího věku.

U dlouhověkých plemen nevidím problém dvacetiletou zdravou kobylu připustit. ALE za předpokladu, že už měla hříbě dříve. Prvničku opravdu už nepřipouštět.

Každá březost v sobě má nějaká procenta neúspěchu. A ta procenta s věkem prudce stoupají. Proto taky úspěšnost zabřezávání s věkem klesá...

22.2.2022 08:36
deauville

XXX.XXX.30.49

Vesměs souhlas s příspěvky výše.

Bez problémů bych nechala kobylu v 18 letech připustit, pokud by to její kondice dovolovala, zvlášť u dlouhověkých plemen.

ALE - u prvničky bych si to hooodně rozmýšlela, jestli mi to za to stojí.

22.2.2022 08:57
Arbora

XXX.XXX.149.42

Tak riziko úhynu, potratu, nezabreznutia, to je pri každom jednom pripúšťaní. Poznám niekoľko kobýl, ktoré do vysokého veku športovali (a tým vysokým mám na mysli 16-18 rokov), potom šli do chovu. A majú zdravé žriebätá. Takže by som si zavolala reproveta, fakt nejakého, čo pripúšťa v sezóne veľa kobýl, dala kobylu vyšetriť a rozhodla by som sa na základe jeho odporúčaní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2022 09:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

F. napsal(a):
Zdravím 😊
Mám kobylku, fjordku, na podzim slaví osmnácté narozky. No a můj dotaz zní, je to pozdě na první hříbátko?
Většina řekne nejspíše ano, druhá polovina zas ne. Jednou už u hřebce byla, před pár lety, nepovedlo se, avšak veterinář řekl, že je v pořádku.Teď s ubývajícími léty opět zvažuji po ní potomka.
Máte zkušenosti se zabřezáváním starších klisen? Nemůžu ji tím nejak ohrozit? Pracuje teď trošku sporadicky, ale není to žádný lenoch, je v dobré kondici. Díky za odpovědi 👍🏽

Kamarádka v tomhle věku kobylu (poprvé) připouštěla. Samozřejmě po konzultaci s reprovetem. Má po ní dva teď už valachy, třetí hříbě se narodilo předčasně a bylo utraceno.

F.

22.2.2022 10:12
F.

XXX.XXX.107.38

Jak jsem psala, je to zatím jen uvažování. Rizika jsou mi jasná a nikdy bych neudělala nic, co by mi to ohrozilo kobylu.
Chtěla jsem znát spíše vaše zkušenosti s takto pozdějším připuštěním.. 😉 každopádně děkuji za odpovědi 👌🏼.

22.2.2022 14:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

vattunka napsal(a):

Pokud měla hříbě, mohlo by to vyjít.
Pokud ještě ne, do toho rizika bych nešla.
Zřejmě není kobylka nijak geneticky cenná, jinak už by měla hříbata. A proč připouštět starou, nikterak výjimečnou kobylu a riskovat, že o ni přijdu?

Přidejte reakci

Přidat smajlík