Dobrý den, sháním koně na rekreaci = vyjížďky a couračky po okolí. Ale inzerce (bazoš) v tomto ohledu zeje prázdnotou. Stačí mi obyčejný v rámci možností zdravý kůň, co se umí rozejít, zastavit, zatočit a nezdrhne se mnou.
Poradí mi někdo, kde se dá takový kůň sehnat, kam se obrátit?
Kůň připravovaný do sportu je pro mě zbytečný...
Koni můžu nabídnout život vskutku královský.
turistkaa
napsal(a):
Dobrý den, sháním koně na rekreaci = vyjížďky a couračky po okolí. Ale inzerce (bazoš) v tomto ohledu zeje prázdnotou. Stačí mi obyčejný v rámci možností zdravý kůň, co se umí rozejít, zastavit, zatočit a nezdrhne se mnou.
Velké hřebčíny. Budou mít na výběr, často se dají koupit koně, kteří v inzerci vůbec nejsou. A nebudou lhát.
Nebude to ale za hubičku, žejo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

turistkaa
napsal(a):
Viz Varaxi. Hřebčíny, dobří známí koňáci, kováři, veterináři pohybující se kolem koní...Jinak . takových vláken už tady bylo víc. A kůň, kterého popisujete, zdravý a blbuvzdorný, se vyvažuje zlatem.
Tuhle radu jste asi slyset nechtela, ale co se naucit lip jezdit (zvládnout i to "nezdrhne se mnou") a koupit si byvaleho dostihaka? Neni to řešení pro kazdeho, ale pokud jste mlada, ne nijak extra tezka a navic klidna povaha, melo by to fungovat. A umet dobre jezdit se hodi vzdycky. Protože ten zdravy, hodny, levný rekre kun se vam jinak bude shanet velmi spatne.
napsal(a):
Viz Varaxi. Hřebčíny, dobří známí koňáci, kováři, veterináři pohybující se kolem koní...Jinak . takových vláken už tady bylo víc. A kůň, kterého popisujete, zdravý a blbuvzdorný, se vyvažuje zlatem.
Děkuji Vám i Varaxi, zkusím kontaktovat hřebčíny. A můžu se zeptat, moc se v tom neorientuji, kolik asi zlatých zubů mám babičce vytrhat, abych koupila?
akscha
napsal(a):
Tuhle radu jste asi slyset nechtela, ale co se naucit lip jezdit (zvládnout i to "nezdrhne se mnou") a koupit si byvaleho dostihaka? Neni to řešení pro kazdeho, ale pokud jste mlada, ne nijak extra tezka a navic klidna povaha, melo by to fungovat. A umet dobre jezdit se hodi vzdycky. Protože ten zdravy, hodny, levný rekre kun se vam jinak bude shanet velmi spatne.
Bohužel už nejsem až tak mladá, ani úplně lehká. Jsem takový průměrný, ale pouze vyjížďkový jezdec, co se s aspoň trošku rozumným s koněm venku domluví, na volné otěži holeněmi a váhou a snaží se koni na hřbetě koni co nejméně zavazet. A upřímně, jízdárenská práce mě vůbec nebaví...
Ono strašně záleží, co chcete.
Starokladrubáci budou drazí, ale víte naprosto přesně, co kupujete.
Zavolala bych třeba na hřebčín v Písku a zeptala se. Prodávali koně pro policii, to značí celkem solidní psychický i zdravotní stav.
Taky se poptejte koňáků v okolí, odkud mají svoje koně, a zkuste tam zavolat.
Jinak prostě doporučuju googlit, volat, ptát se a objíždět. Volat i na hřebčíny, které podle internetu nemají aktuálně žádné koně v nabídce - realita může být jiná.

turistkaa
napsal(a):
Děkuji Vám i Varaxi, zkusím kontaktovat hřebčíny. A můžu se zeptat, moc se v tom neorientuji, kolik asi zlatých zubů mám babičce vytrhat, abych koupila?
Startovací cenu odhaduji na sto tisíc (spíš víc). Ale ty hřebčíny by mohly mít ceny možná nižší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.201
Spis vic. Mlada, zdrava kobyla po jednom hribeti, papirova, momentalne obsedana. Byla pred poslanim na vycvik za 150. Vsude to bude stejny.

napsal(a):
Startovací cenu odhaduji na sto tisíc (spíš víc). Ale ty hřebčíny by mohly mít ceny možná nižší.
Spíš ne. Jak už jsem psala ve vedlejším vlákně, v neděli jsem byla na exkurzi v Písku. Měli tam zrovna na prodej hřebce, co neprošli předvýběrem a jsou na prodej. Za 200 000.
Nebo se podívat na ty koně připravované do sportu - sice píšete, že pro vás "zbytečný luxus", ale pokud s tím koněm pracuje někdo rozumný, kdo chodí v rámci sportovní přípravy i do terénu, nemusí to být špatná volba. Minimálně budete mít koně přiježděného, okoukaného třeba i ze závodů, a pravděpodobně bude fungovat líp než "dvorečkovy odchov".

Bývali tam koně nevhodní třeba do chovu nebo sportu s nižší cenou. Výhodu vidím v tom, že hřebčíny nepotřebují zatajovat zdravotní stav koní a charakter, takže člověk ví přesně, co kupuje.
Tak státní hřebčince nedoporučuji ani náhodou, znám oba dva (Písek i Tlumačov) a popravdě, koně na lesojízdu tam opravdu nepořídíte. Anebo byste musela mít veliké štěstí. Pominu-li chlaďase, teplasové jsou tam šlechtěni do sportu, což s sebou samozřejmě nese i určitý temperament...
Jinak řečeno, pokud byste potřebovala koně do sportu (třeba i rekre) s tím, že se koni budete věnovat (jezdit denně, jízdárna nutná), pak kvalitního koně získáte. Ale na lesojízdu tihle koně opravdu nejsou. Čest výjimkám. Ale souhlas, nebudou Vám lhát o zdravotním stavu a charakteru, jen se prostě připravte na to, že pro zaměstnance hřebčince znamená slovo "jezditelný" něco jiného než pro nás, obyčejné smrtelníky.
Jinak poradit nedokážu, Kladruby jsou OK, pokud chcete kladrubáka, ale pokud koupíte mlaďocha stejně počítejte, že si s ním užijete.
turistkaa
napsal(a):
Bohužel už nejsem až tak mladá, ani úplně lehká. Jsem takový průměrný, ale pouze vyjížďkový jezdec, co se s aspoň trošku rozumným s koněm venku domluví, na volné otěži holeněmi a váhou a snaží se koni na hřbetě koni co nejméně zavazet. A upřímně, jízdárenská práce mě vůbec nebaví...
Zkuste chovatele těžkých koní.Mohla byste sehnat po zkouškách ,zatahaného 3letka.I Písek takové prodává.Zjara.
S takovým máte půl práce hotovo.A nejste li zcela nemožná ,už si ho po svém obsednete .Díky tomu,že koník už z tahu něco zná,dokážete se s ním určitě domluvit .A na rekre vycházky po terénu by byl dokonalý.I když si sama nepřipadáte zrovna zdatně a schopně ,neviděla bych problém.
Vedle ve vlákně "Dá se dnes má vůbec sehnat....... " má takového krasavce paní ,s nickem Aluska ,dává i fotky .
Zkusila bych se poptat veterinářů/kovářů, jestli nemá někdo poklad doma. Popř zkontatkovat turistické stáje, jestli nemají na prodej "nepovedené" - kdy to není úplně koník "noviny, tabáček a vínečko"; ale zase se to nedá srovnat s temperamenty sporťáků, kteří to mají v krvi.
Hodně umí napovědět původy, dívala bych se po MT, ČT...především line Przedswit
Pro poptávku takového koně je nejlepší mít osobní kontakty :)
Mnohdy je dostupnější cesta skrz mladého koně.
koně
napsal(a):
Zkuste chovatele těžkých koní.Mohla byste sehnat po zkouškách ,zatahaného 3letka.I Písek takové prodává.Zjara.
S takovým máte půl práce hotovo.A nejste li zcela nemožná ,už si ho po svém obsednete .Díky tomu,že koník už z tahu něco zná,dokážete se s ním určitě domluvit .A na rekre vycházky po terénu by byl dokonalý.I když si sama nepřipadáte zrovna zdatně a schopně ,neviděla bych problém.
Vedle ve vlákně "Dá se dnes má vůbec sehnat....... " má takového krasavce paní ,s nickem Aluska ,dává i fotky .
Děkuji za pochvalu norika Cipíska
A co nějaký ten šlonzák? V Polsku je hřebčín, ceny nevím, ale někdo sem nedávno dával nákup odtamtud, zkuste pohledat, nebo se třeba ozve.
https://www.facebook.com/StadoKsiaz
Dotaz
napsal(a):
A co nějaký ten šlonzák? V Polsku je hřebčín, ceny nevím, ale někdo sem nedávno dával nákup odtamtud, zkuste pohledat, nebo se třeba ozve.
Já tady kupovala klisnu šlonzáka. Letos jí budou 3 roky. Pomalu začíná pracovat.
Je klidná, rychle se učí...
Mám s ní v plánu aktivní rekreaci. Možná někdy i zápřah..
Šla jsem do šlonzáka, protože je to přeci jen těžší teplokrevník. Chlaďase sem nechtěla protože jsem těžší. A šlonzák je všestrannější.
Dotaz
napsal(a):
Co mám informace, tak jsou drazí. To bych už sáhla po těch Kladrubech.
Na druhou stranu, za dotaz se nic nedá, žejo.
Varaxi
napsal(a):
Co mám informace, tak jsou drazí. To bych už sáhla po těch Kladrubech.
Na druhou stranu, za dotaz se nic nedá, žejo.
Záleží co budete hledat. Známá pořídila za 50000,- ročního hřebečka z Hřebčína Ksiaz. Na stránkách mají aktualizovaný seznam koní na prodej včetně cen.
O kladrubákovi jsem přemýšlela, ale nakonec byly zdraví koně drahý (hledala jsem do 3 let).
Což mám i kontakt na pána z polska, od kterého je možné koupit hřebečka a ještě si uhádat cenu.
Pipilota
napsal(a):
Jenže kladrubští koně jsou velmi často nemocní. Rozumějte, že se prodraží během života.
Když koupí z Kladrub, nebudou zatajovat, že má kůň letí vyrážku atp. Nejsou víc nemocní než ostatní málopočetná plemena. Ale prodávají buď mlaďochy, nebo kobyly či hřebce vyřazené z chovu. Což jsou bohužel všechno zvířata ne zcela vhodná pro rekce jezdce.
Seslo se tu dost ruznych tipu, ale podle me by si zadavatelka mela take ujasnit, jake chce plemeno (idealne nějaké, s jakym ma osobni zkusenost). Aby pak nebyla neprijemne prekvapena. Na rekre se dost doporucuji chladnokrevnici a primitivni plemena, ale treba ja s nimi kompatibilni nejsem a nikdy jsem nebyla.
Jinak se mi libil tip nekde ze zacatku - kontaktovat zname i nezname konaky z okoli a pokusit se najit nejakeho mistniho chovatele nebo koníka, ktery treba ani na inzerci neni. Pokud bude blizko, bude moznost vickrat vyzkouset, doptat se znamych na reference atd. Prijde mi to lepsi nez obrazet zahranicni hrebciny plemen, které zadavatelka mozna ani nezna.

Pipilota
napsal(a):
Po dnešním dni se bojím, že už se možná budeme koní zbavovat. Nebude žádná nálada na rekreaci...
Taky mi tahle myšlenka proběhla hlavou.
canka
napsal(a):
Nezbavovala bych se koní,ale Putina Člověk by řekl,že v 70-ti letech bude mít ten deb.l trochu rozumu a ono h.o.v.n.o....
Alespoň že ten Zeman uznal,že se mýlil..
Zemanovi to pujde verit, az se zbavi vsech svych proruskych poradcu... Nechtela jsem plevelit tohle forum, ale je to smutne. Lidi a valky k sobe patri a tahlebdoba neni vyjimecna, byt jsem doufala v opak ;(
"Stačí mi obyčejný v rámci možností zdravý kůň, co se umí rozejít, zastavit, zatočit a nezdrhne se mnou."
:D
To jsou ale vyšší požadavky než na koně do sportu a za ty se platí.
Lowcost varianty:
S Vašimi požadavky - blbovzdorný kůň - je dobrou volbou nezkažený chlaďas. Nevím, co znamená těžší jezdec, ale předpokládám, že máte soudnost a že se 120 kg se koně neposápete....nebo 100 a více + western.
Zkuste sehnat zvíře po VZ a pokud si netroufnete sama na obsedání, sežeňte trenéra na pravidelnou spolupráci alespoň v rámci prvního roku.
Nebo sežeňte staršího, zaježděného chlaďase/zatahaného a obsednout, ale proklepněte si ho zdravotně i povahově. A to pořádně, s vlastním vetem a s druhým párem očí.
možná bych teoreicky zkusila hodit do éteru, že koupíte rekreačního koně, 'zamlčíte' že jste začátečník, a jen řeknte že kvůli vašemu věku hledáte klidnějšího parťáka, a popíšete do jakého prostředí koník půjde...
Plno prodejců, pokud by jejich koník šel do dobrých rukou a ne k přeprodejcům, tak je ochotný dost tu cenu při osobním jednání snížit na tu 'rozumnou' cenu.
Tihle koně se skutečně váží zlatem, ale není všechno zlato co se třpytí.
Nejjistější je jít do chovu "blbuvzdorných koní" (i ten šlonzák tam lze zahrnout) na základě dobrých recenzí) s tím, že blbuvzdorného koně hledáte. A nemluvit o ceně. Jít na místo činu, rozmlouvat o sobě a pak se na cenu zeptat. Počítat s min 90 000 Kč. A následně zkusit smlouvat, když vylítne něco nesmyslného. Oni to ti chovatelé také zkouší, vlastní zkušenost.
Hledala jsem to, co Vy a našla jsem. Mám remontu, která v psychu drží mě, ne já jí. A posupovala jsem přesně dle výše zmíněného scénáře. Ten kůň má zas jiné neduhy, ale správným managementem budu mít naprosto top parťáka.