Valach (zdravotní rizika)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2022 18:36
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Zdravím.
Obracím se na vás s dotazem ohledně zdravotních rizik, týkajících se konkrétně valachů.
Existují nějaká taková zdravotní rizika?
Četla jsem na příklad, že mívají problémy, kvůli nepříliš častému používání jejich přirození.
Co je na tom pravdy?
Děkuji.
Případně budu ráda za jakýkoliv odkaz na článek. Bohužel se mi žádný nepodařilo najít.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.2.2022 19:19

EmmaStranska napsal(a):
Zdravím.
Obracím se na vás s dotazem ohledně zdravotních rizik, týkajících se konkrétně valachů.
Existují nějaká taková zdravotní rizika?
Četla jsem na příklad, že mívají problémy, kvůli nepříliš častému používání jejich přirození.
Co je na tom pravdy?
Děkuji.
Případně budu ráda za jakýkoliv odkaz na článek. Bohužel se mi žádný nepodařilo najít.

Zdravotní rizika ohledně nepříliš častému používaní jejich přirození?? Má znamenat co? To jste četla kde? Žádný takový článek nenajdete, protože je to nesmysl. Za 40 let u koní jsem poznala a jezdila spoustu valachů a žádný rozhodně neměl problém tohoto charakteru.

23.2.2022 19:31
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Děkuji za odpověď.😇
Opravdu netuším.
Měla jsem zatím pouze klisnu, takže s tímto zkušenosti nemám.
Četla jsem, že by se jim mělo čistit, jelikož se jim tam zanáší nečistoty.🤷‍♀️

Coudas

23.2.2022 19:36
Coudas

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravotní rizika ohledně nepříliš častému používaní jejich přirození?? Má znamenat co? To jste četla kde? Žádný takový článek nenajdete, protože je to nesmysl. Za 40 let u koní jsem poznala a jezdila spoustu valachů a žádný rozhodně neměl problém tohoto charakteru.

Psala to tu nedávno Horsana, "kaštany" v penisu, které tlačí na močovou trubici a jsou bolestivé. Tvoří se u valachů, kteří "neskáčou" a musí se to kontrolovat a odstraňovat. Taky jsem se to dozvěděla před nedávnem.

23.2.2022 19:41

EmmaStranska napsal(a):
Děkuji za odpověď.😇
Opravdu netuším.
Měla jsem zatím pouze klisnu, takže s tímto zkušenosti nemám.
Četla jsem, že by se jim mělo čistit, jelikož se jim tam zanáší nečistoty.🤷‍♀️

Jo, někdo čistí předkožku, některým koním to nevadí nebo to mají přímo rádi. Já to dělala u dvou , hromadilo se jim tam smegma, ale valného výsledku jsem nedosáhla. Ani jeden na to neumřel, oba už mají cca 20 let (pony a huculoarab).

23.2.2022 19:42

Coudas napsal(a):
Psala to tu nedávno Horsana, "kaštany" v penisu, které tlačí na močovou trubici a jsou bolestivé. Tvoří se u valachů, kteří "neskáčou" a musí se to kontrolovat a odstraňovat. Taky jsem se to dozvěděla před nedávnem.

"Kaštany" v penisu, které tlačí na močovou trubici? Nemyslíte v předkožce? Horsana má rozhodně víc zkušeností než já, ale já jsem se s něčím takovým opravdu nesetkala.

23.2.2022 19:49
EmmaStranska

XXX.XXX.104.48

Děkuji za odpověď, kometa.

Coudas

23.2.2022 20:21
Coudas

XXX.XXX.87.254

"Kaštany" v penisu, které tlačí na močovou trubici? Nemyslíte v předkožce? Horsana má rozhodně víc zkušeností než já, ale já jsem se s něčím takovým opravdu nesetkala.

Ne, předkožka se dá vyčistit normálně. Penis musíte zachytit venku a "nadzvednout konec", odhalit trochu močovou trubici.

23.2.2022 21:20
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Popisuje se to jako fazole - bean.

23.2.2022 21:29

Coudas napsal(a):
Ne, předkožka se dá vyčistit normálně. Penis musíte zachytit venku a "nadzvednout konec", odhalit trochu močovou trubici.

Aha. Ale pořád si to nějak neumím představit. Já občas měla nutkání odstranit z povrchu penisu odloupaný epitel, když byl zrovna orgán uvolněný po močení, ale kůň ho pokaždé rychle zatáhl zpátky. Pravda, zachytit a "nadzvednout konec" jsem nezkoušela.

23.2.2022 23:33
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Aha. Ale pořád si to nějak neumím představit. Já občas měla nutkání odstranit z povrchu penisu odloupaný epitel, když byl zrovna orgán uvolněný po močení, ale kůň ho pokaždé rychle zatáhl zpátky. Pravda, zachytit a "nadzvednout konec" jsem nezkoušela.

https://www.google.com/search?q=horse+bean+removal&sxsrf=APq-WBtDXiTl1J7hwArKIBX9YJ08efNrAQ:1645655552205&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjFkPLU8Jb2AhXkpYsKHbYhDNoQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=937&dpr=1

24.2.2022 06:01

Jenže smegma se tvoří pochopitelně i u hřebců. U těch, kteří skáčou, se na hygienu dbá o to více, proto se tam případně neusazuje, pokud se to "nechá na přírodě", tak se to čistí zcela nevhodným způsobem a ohrožuje třeba infekcí kobylu. Prostě je to problém samců obecně, že se za předkožkou v kapse můžou usazovat nečistoty, rozvíjet bakteriální, kvasinkové infekce a podobně. Někomu na to stačí jeho imunita a přirozená samočistící schopnost pokožky, někomu se nečistoty usazují ve zvýšeném množství (třeba z anatomických důvodů), a je vhodné občas orgán pohledově zkontrolovat, když je příležitost, a vyhodnotit, zda je žádoucí nějaká údržba stran člověka. Také možná občas si nechat čas na pozorování, jak kůň močí, zda se to jeví bez potíží, bez známek nepohodlí. Pakliže ano, řešila bych nejspíše za asistence veterináře.

24.2.2022 09:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Áno, u valachov bol zaznamenaný vyšší výskyt karcinómu skvamóznych buniek (SCC) na penise, práve preto, že nepripúšťajú a penis si "nečistia" od zaschnutej smegmy a bunkového detritu, zjednodušene povedané, v porovnaní so žrebcami.

Článkov je milión, je potrebné zadať správne kľúčové slová, v tomto prípade "SCC", "penile SCC gelding", ale je to kopa textu, ktorým sa musíte prehrýzť, kým to nájdete, pohlavie samozrejme nie je jediný faktor, ktorý k tomuto prispieva.
Krásne je to popísané v knihe Clinical Equine Oncology, tam fakt do detailov.

24.2.2022 12:36
Horsana

XXX.XXX.40.140

Fazule vznikajú, ak sa smegma a bordel začne hromadiť v uretrálnej jamke penisu a zatuhne tam.

Raz ročne, pri zuboch, keď je kôň sedovaný je preto vhodné túto oblasť prehliadnuť a fazuľu vytlačiť mechanicky, penis môžete valachom aj žrebcom jemne mechanicky čistiť počas čistenia, škrabkania, dá sa to naučiť na povel, aby ho relaxovali, dajú sa naučiť aj na manipuláciu v tejto oblasti, cudzím koňom by som tam bez sedácie nehrabala, zase na druhej strane sa žrebcom, čo pripúšťajú berie z vyústenia uretry a uretrálnej jamky ster na vyšetrenie na infekčnú metritídu, takže to prežijú, no ster je neporovnatelne rýchlejší, než nejaké vyšetrenie danej oblasti.

Akumulácia smegmy, expozícia UV žiarením, nepigmentovaná koža a sliznice, chronická iritácia a zápal penisu a predkožky vo veľkej miere prispievajú k vzniku akéhosi "predrakovinového" stavu na tomto orgáne, k tomu sa tam vždy nájde aj nejaký ten papilomavírus a tak ďalej.

Proste sa im o nich starajte, ale nie dráždivými roztokmi a bude dobre :)
Pokiaľ váš valach pripúšťa kobyly, nuž, dobre robí, heh.

24.2.2022 13:22
evcusik

XXX.XXX.145.236

Tož to jsem si pocetla a evidentně tohle přidáme do čisticího programu. Jen jsem zvědavá na toho mého stydlina :D nějaký figle neznáte? Mě napadá snad jen umazlit, až se faaakt uvolní.

24.2.2022 13:24
EmmaStranska

XXX.XXX.87.190

Máte pravdu..
Prý pomáhá třeba drbání na bříšku.😇

24.2.2022 13:26

evcusik napsal(a):
Tož to jsem si pocetla a evidentně tohle přidáme do čisticího programu. Jen jsem zvědavá na toho mého stydlina :D nějaký figle neznáte? Mě napadá snad jen umazlit, až se faaakt uvolní.

dyk to horsana píše. Jednou do roka při zubech pod sedací. A nemusíte odrbávat a vymýšlet bejkárny

24.2.2022 14:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

evcusik napsal(a):

Jj, presne tak, moji to mali naučené pri čistení, alebo pri škrabkaní obzvlášť príjemnom, to išlo automaticky, na dotyky v intímnej oblasti boli navykaní od žriebät, aj na čistenie, bola to normálna rutina, samozrejme nie je nutné sa im na nich vrhať pri každom čistení :)

Ak to nejde, alebo ak chceme hĺbkový pohľad a/alebo ošetrenie, tak pri akejkoľvek sedácii.

24.2.2022 14:45
Pipilota

XXX.XXX.46.93

dyk to horsana píše. Jednou do roka při zubech pod sedací. A nemusíte odrbávat a vymýšlet bejkárny

To jo. Ale když máte skoro albína a 24/7, tak se hodí naučit ho a věnovat více času preventivní kontrole...

Přidejte reakci

Přidat smajlík