Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.2.2022 11:54
Seeeta

XXX.XXX.231.179

Ahoj, mám dotaz týkající se westernovych pák. Jak funguje korekcni paka? Co přesně koriguje?
Jaký je hlavní rozdíl mezi pákami lomenými a pevnými?

Děkuji za odpověď.

25.2.2022 19:21
ivkab

XXX.XXX.205.187

Seeeta napsal(a):
Ahoj, mám dotaz týkající se westernovych pák. Jak funguje korekcni paka? Co přesně koriguje?
Jaký je hlavní rozdíl mezi pákami lomenými a pevnými?

Děkuji za odpověď.

Pokusím se, alespoň trošku, vysvětlit.Korekční páka, je více "pohyblivá".Hýbou se ramena-do stran ,směrem k vám ,každé rameno zvlášť ,jeli potřeba a také střed udítka .Tím můžete s koněm navázat další práci ,po kroužkovém udidle.Kůň ,se učí na kroužku vše ,aby byl potom schopný ,pracovat dál.Ohýbat se ,přijít na udidlo a chodit v rovnováze ...to vše musí umět na kroužku.Teprve potom ,přechází na korekční páku(jak jsem popsala výše, dá se s ní pracovat oběma rukama).Záleží na tom,jak je dlouhé rameno ,právě kvůli pákovému efektu ,správné dotažení na lícníci a hlavně(!) správném nastavení a použití podhradního řemínku ,mnoho jezdců co si pořídí páku ,ani neví ,do které části se řemínek vůbec připevňuje.Pokud je páka příliš volná a řemínek taky, máte sice dobrý pocit ,že koni je to příjemné ,ale není to pravda.Takto zapnutá páka, nebude fungovat a kůň nadšený taky nebude.To samé ,při přílišném utažení lícnice a přitažení podbradního řemínku,což je prasárna a koni to v kombinaci s olšovou rukou ,způsobí neskutečnou bolest a zranění.
Tvar můstků udítek je také důležitý-v článku je sice něco popsáno ,ale existuje mnohem více druhů (některé jsou v soutěžích ,vyloženě zakázány)a každému koni ,vyhovuje něco jiného.Je dobré raději vyzkoušet více typů a vybrat ten ,který koni bude sedět.
Pevná (pleasure ,chcete-li)páka, ta se prostě nehne. Oproti korekční ,patří na opravdu hotové super přijeté koníky.Pokud ji dáte do huby koně, co neprošel předchozími kroky, což nedoporučuji, tak je to hazard se zdravím..obou.
Co se týká "lomených " pák..tak pokud zaberete za ramena...páka udělá "střechu".Pokud jsem ji kdy používala, dávala jsem na spodek ramen,pelhemovou spojku-právě kvůli přílišnému lomení udítka.
Ještě bych dodala ,že každé pákové udidlo ,působí u koně více v týlní oblasti..na rozdíl od kroužku.
To,že kůň chodí s hlavou "dolu"(což je tedy dost zavádějící) není zásluha pákového udidla, ale jen a jen,práce.Hlava ,by měla být na kolmici a oblouk krku ,na úrovni kohoutku.Kůň se musí nést a ne ,že hlavou reje brambory z řádku a zadek ,ještě nevylezl z maštale.Dobře naježděný koník vám na pozici zůstane i když mu sundáte uzdečku a budete jezdit "nahatí"

Přidejte reakci

Přidat smajlík