Jak předejít nechtěnému spojení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Krystalka

26.2.2022 15:08
Krystalka

XXX.XXX.225.73

Zdravím,
zajímalo by mě, jak chovatelé zabrání, aby jejich plemenný hřebec neoplodnil jejich klisnu?
Vím, že kůň je stádové zvíře, a tak mě zajímá, jak to řeší

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2022 15:13

plemenný hřebec prostě nežije ve stádě mezi klisnami, je to až takhle jednoduché.

26.2.2022 16:20
lenacia

XXX.XXX.173.255

hřebec má být prostě v pevné dřevěné vysoké ohradě ideálně zcela mimo zbylé stádo s klisnami...

Krystalka

26.2.2022 16:55
Krystalka

XXX.XXX.225.73

Děkuji za odpověď

Neregistrovaný uživatel

28.2.2022 06:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.172.3

Plemenný hřebec může žít ve stádě s klisnami znám jich několik a když některou nechcete připustit, odělte ji do jiného výbehu. Hřebec neni mostrum, je skvělým otcem hřbátkům. Ohradu majíí pasku s eletrikou. Díky životě ve stádě jsou to pohodový a vyrovnaný hřebci.

Neregistrovaný uživatel

28.2.2022 06:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.21

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Plemenný hřebec může žít ve stádě s klisnami znám jich několik a když některou nechcete připustit, odělte ji do jiného výbehu. Hřebec neni mostrum, je skvělým otcem hřbátkům. Ohradu majíí pasku s eletrikou. Díky životě ve stádě jsou to pohodový a vyrovnaný hřebci.

A az kobylka rozkopne hrebci nohu nebo lopatku budete mit po supr tatinkovi hribatek 😁

Neregistrovaný uživatel

28.2.2022 07:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.172.3

A az kobylka rozkopne hrebci nohu nebo lopatku budete mit po supr tatinkovi hribatek 😁

Ano, většina hřebců nebo sporťáků žije izolovaně,protože se majitelé bojí zranění, takový koně mají smutný život.

28.2.2022 07:26
Pipilota

XXX.XXX.46.93

U tohoto by mě zajímala statistika. (Celkem hezké téma pro pár diplomek.)

Já znám oba způsoby držení hřebců. Ten oddělený, kdy je hřebec sám a kobyly jen zkouší a připouští. Vlastně se s nimi setkává spíše jen v nabuzeném stavu.
A potom znám i systém, že se nechá se svými kobylami a k tomu ještě i připouští z ruky ty co přijedou odněkud.
A když to mám porovnat, tak mi vychází, že se umí lépe chovat hřebec co žije s kobylami. Také hřebčí, ale snadněji se uklidní (nemá takovou potřebu předvést se každé kobyle). Ví kdy to nemá cenu, neznásilňuje. Nejspíš je to ale na základě zkušeností, kdy dost kopanců schytal a už si dává pozor a ví kdy je to jen o náznacích a kdy opravdu.
A jako vždy je to závislé na více faktorech jako je velikost výběhu (pastviny). Výměnách kobyl ve stádě / stálost skupiny atd.
(mé soukromé pozorování mi říká, že nejvíc úrazů mívají koně v malých výbězích v kombinaci s hodně hodinami v boxe - tady navíc musí být na sebe zvyklý všichni účastníci)

Neregistrovaný uživatel

28.2.2022 07:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.172.3

Však já vam tento typ chovu nenutim, jen uvadim pravdu, že takové chovy jsou.

28.2.2022 07:35

Pipilota napsal(a):
U tohoto by mě zajímala statistika. (Celkem hezké téma pro pár diplomek.)

Já znám oba způsoby držení hřebců. Ten oddělený, kdy je hřebec sám a kobyly jen zkouší a připouští. Vlastně se s nimi setkává spíše jen v nabuzeném stavu.
A potom znám i systém, že se nechá se svými kobylami a k tomu ještě i připouští z ruky ty co přijedou odněkud.
A když to mám porovnat, tak mi vychází, že se umí lépe chovat hřebec co žije s kobylami. Také hřebčí, ale snadněji se uklidní (nemá takovou potřebu předvést se každé kobyle). Ví kdy to nemá cenu, neznásilňuje. Nejspíš je to ale na základě zkušeností, kdy dost kopanců schytal a už si dává pozor a ví kdy je to jen o náznacích a kdy opravdu.
A jako vždy je to závislé na více faktorech jako je velikost výběhu (pastviny). Výměnách kobyl ve stádě / stálost skupiny atd.
(mé soukromé pozorování mi říká, že nejvíc úrazů mívají koně v malých výbězích v kombinaci s hodně hodinami v boxe - tady navíc musí být na sebe zvyklý všichni účastníci)

Ano, bylo by to zajímavá práce. Já se pocitově přikláním k Slowdownlee.

Neregistrovaný uživatel

28.2.2022 08:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, bylo by to zajímavá práce. Já se pocitově přikláním k Slowdownlee.

Ale ja netvrdim ze se to deje casto. Jen ze za a pro vetsinu lidi je to nemozne drzet dost stabilni stado kobyl s dost vyrovnanym hrebcem na dost velke plose. A neco z toho podcenit zavani malerem. Jinak to prirozene je. Ale zazila jsem hrebce s par kobylama stabilni stado, na x hektarech. Jeden kopanec a zlomena lopatka a slus.

28.2.2022 10:25
Arbora

XXX.XXX.229.194

Zlomená lopatka je "riziko podnikania" pri každom stáde. Viac úrazov sme v chovných skupinách mávali pri kobylách, než pri žrebcoch.

Přidejte reakci

Přidat smajlík