Kolik stojí RTG přístroj?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.2.2022 13:22
Nibbleof

XXX.XXX.174.14

Dobrý den,
chci se zeptat jestli někdo nevíte kolik stojí přenosný RTG přístroj (malý na nohy).
Vím totiž, že jsou v ČR stáje co rentgenuji své koně sami a s veterinářem to jen konzultují.
Díky za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.2.2022 13:33

Nevím.
OT: Hm, a jak vet pozná,že je to smímek toho konkrétního koně.... který je třeba k prodeji, pod to se podepíše?

27.2.2022 13:34

Nibbleof napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat jestli někdo nevíte kolik stojí přenosný RTG přístroj (malý na nohy).
Vím totiž, že jsou v ČR stáje co rentgenuji své koně sami a s veterinářem to jen konzultují.
Díky za odpovědi.

V řádech 10 000 Kč.

27.2.2022 13:36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím.
OT: Hm, a jak vet pozná,že je to smímek toho konkrétního koně.... který je třeba k prodeji, pod to se podepíše?

To asi ne. Může se vyjádřit ke snímku, který si zhotovil majitel. Nicméně nevím, jestli je to běžná praxe. Ono se taky musí vědět, jak ten RTG udělat. To není jako digitální foto.

27.2.2022 13:50
janajana65

XXX.XXX.250.149

Co říkala cca před 5 lety veterinářka, tak to bylo okolo milionu a půl.

27.2.2022 14:45

holka nesťastná

záleží na tom, jestli nový nebo repas, pak rtg není všechno, je potřeba nějak ty snímky dostat ven, tzn. je rozdíl, jestli se vyvolává ručně nebo jestli je to poloautomat nebo automat

a taky je k tomu nutný, naprosto nutný školení "kurz radiační ochrany" což pochybuju že vezmou civila

ale na tom milionu a půl bych tak začla, no.

27.2.2022 15:48

holka nesťastná

záleží na tom, jestli nový nebo repas, pak rtg není všechno, je potřeba nějak ty snímky dostat ven, tzn. je rozdíl, jestli se vyvolává ručně nebo jestli je to poloautomat nebo automat

a taky je k tomu nutný, naprosto nutný školení "kurz radiační ochrany" což pochybuju že vezmou civila

ale na tom milionu a půl bych tak začla, no.

Fakt tolik? I ten přenosný? Tak můj odhad byl málo, Antone Pavloviči.

27.2.2022 15:53

Fakt tolik? I ten přenosný? Tak můj odhad byl málo, Antone Pavloviči.

tak ten přenosný je k ničemu bez možnosti vyvolat ty fotky. ta krabička samotná opravdu stojí "jen" desítky tisíc, ale to příslušenství kolem, aby se to dalo používat, to se načte.

27.2.2022 16:22

tak ten přenosný je k ničemu bez možnosti vyvolat ty fotky. ta krabička samotná opravdu stojí "jen" desítky tisíc, ale to příslušenství kolem, aby se to dalo používat, to se načte.

Děkuji. Tak jsem to v podstatě trefila. Jenom jsem nedomyslela ten zbytek.

27.2.2022 20:31

To je ten zbytek, co má vet v autě a hned snímky vidí? něco jako noťas...a udělá jiný, když je k nepoužití...

27.2.2022 20:47

To je ten zbytek, co má vet v autě a hned snímky vidí? něco jako noťas...a udělá jiný, když je k nepoužití...

ano, pokud má automat

alternativa je vést film do temné komory tam ho koupat v chemii, pak zjistit, že snímek je špatný a jet zpátky na farmu to už snad nikdo nedělá.

ale tyhle legrace do počítače jsou hodně drahé

27.2.2022 20:48

ono fakt málokdo si uvědomuje, že ta cena, co si fakturuje veterinář, je z větší části leasingem na všechny nutné hračky.

27.2.2022 21:05
jbb

XXX.XXX.107.140

Dnes už jsou všechny moderní RTG na bází "přímé digitalizace", tedy nikoliv film a vyvolávání (víte, že na biomedicínském inženýrství už ani klasickou filmovou technologii neučí?), ale přímo detektor a zobrazení na obrazovce, či vypálení na CD (ve formě DICOMové studie).

Já bych tedy (dle zkušeností s RTG třeba u zubařských křesel) očekával částky spíše kolem 750.000 Kč než ten dvojnásobek (samozřejmě nějaké ty čínské shity typu Mindray, ne zrovna například Gierth). A ovšem, nejedná se jen o zakoupení, ale právě i o ta školení, SÚJB je na tyhle věci poněkud citlivý a nenechá si tu jen tak hrát lajky se zářičem.

28.2.2022 03:19
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já se zeptám blbě, ale to prodají RTG komukoliv? K provozování ve zdravotnictví má veškerý personál nutné vzdělání, znalost atomového zákona, radiační hygieny apod. Ale koupit si to může každý? To se mi moc nezdá.

28.2.2022 07:36

Dotaz napsal(a):
Já se zeptám blbě, ale to prodají RTG komukoliv? K provozování ve zdravotnictví má veškerý personál nutné vzdělání, znalost atomového zákona, radiační hygieny apod. Ale koupit si to může každý? To se mi moc nezdá.

Nevím, ale myslím, že ne. Asi jako neprodají každému střelnou zbraň.

28.2.2022 14:29

Naďa3 napsal(a):
ceny například zde:
https://bimedis.com/catalog/poskom-equipment-for-x-ray-rooms-x-ray-machines-5240-616

ale zase, to je jen krabička. krabička je k ničemu bez příslušenství.

28.2.2022 20:28
jbb

XXX.XXX.107.140

Nevím, ale myslím, že ne. Asi jako neprodají každému střelnou zbraň.

Ale RTG není střelná zbraň. Obzvláště RTG z druhé ruky se asi koupit dá. Nicméně jak jsem říkal, legranda začíná když máte ten rentgen doma...

Při přímé digitalizaci (viz ten odkaz) ale příslušenství nepotřebujete, data z tohodle se dají vytáhnout do notebooku. Pak už potřebujete "jenom" o tom něco vědět (na což je ideální vystudovat tu veterinu, žeano...)

28.2.2022 20:36
lenacia

XXX.XXX.173.255

Jenže když se dělá rentgen twk musí mít všichni okolo ty těžké, olověné?, vesty, je přísný zákaz nezletilých být v blízkosti, stejně tak těhotné....
Ne, nezdá se mi to 🤷‍♀️

28.2.2022 20:56
Dotaz

XXX.XXX.235.225

jbb napsal(a):
Ale RTG není střelná zbraň. Obzvláště RTG z druhé ruky se asi koupit dá. Nicméně jak jsem říkal, legranda začíná když máte ten rentgen doma...

Při přímé digitalizaci (viz ten odkaz) ale příslušenství nepotřebujete, data z tohodle se dají vytáhnout do notebooku. Pak už potřebujete "jenom" o tom něco vědět (na což je ideální vystudovat tu veterinu, žeano...)

Je to záření se negativními účinky na zdraví. RTG by se neměl dostat do laických rukou.
Navíc musíte znát, co jak, v jaké projekci, jakou dávkou snímat.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-263

§ 10
Registrace
Používat zubní nebo veterinární rentgenové zařízení, rentgenový kostní denzitometr, který je nejvýše jednoduchým zdrojem ionizujícího záření, nebo dovážet, vyvážet nebo distribuovat generátor záření lze jen, pokud Úřad provede registraci této činnosti.

§ 13
Předpoklady povolení a registrace
(1) Činnost podléhající povolení nebo registraci lze vykonávat za předpokladu, že
a) fyzická osoba je plně svéprávná, bezúhonná a odborně způsobilá,
b) fyzické osoby, které jsou členy statutárního orgánu právnické osoby, jsou plně svéprávné, bezúhonné a alespoň jedna z nich je odborně způsobilá,
c) právnická osoba a právnická osoba, která je členem statutárního orgánu právnické osoby, je bezúhonná a
d) fyzická osoba, která je zástupcem právnické osoby, která je členem statutárního orgánu právnické osoby, je plně svéprávná a bezúhonná.

§ 15
Odborná způsobilost
(1) Odborná způsobilost se prokazuje

a) pro radiační činnosti, vykonávání služeb významných z hlediska radiační ochrany a nakládání s jadernou položkou dokladem o ukončeném středním vzdělání s maturitní zkouškou nebo dokladem o ukončeném středním vzdělání s výučním listem a praxí v oboru v délce nejméně 3 roky; splnění podmínky 3 let praxe v oboru se nevyžaduje pro radiační činnosti související s radiodiagnostikou při poskytování zdravotní péče zubními lékaři,

b) pro činnosti související s využíváním jaderné energie neuvedené v písmenu a) a činnosti v oblasti nakládání s radioaktivním odpadem dokladem o ukončeném vysokoškolském vzdělání získaném ve studijních programech v oblasti technických věd, technologií nebo aplikace přírodních věd a praxí v oboru v délce nejméně 3 roky.

(2) Při uznávání odborné kvalifikace získané v jiném členském státě Evropské unie, jiném smluvním státě Dohody o Evropském hospodářském prostoru nebo ve Švýcarské konfederaci pro výkon činností uvedených v odstavci 1 postupuje Úřad podle zákona o uznávání odborné kvalifikace, pokud uznání odborné kvalifikace nebylo již provedeno jiným správním orgánem podle jiného právního předpisu10). Rozhodnutí Úřadu o uznání odborné kvalifikace je dokladem prokazujícím odbornou způsobilost podle tohoto zákona.

(3) Doklady o vzdělání vydané v zahraničí musí být opatřeny nostrifikační doložkou podle jiného právního předpisu, v případě dokladů o vysokoškolském vzdělání osvědčením o uznání rovnocennosti vzdělání podle jiného právního předpisu.

(4) Povinnost předkládat doklady opatřené nostrifikační doložkou nebo osvědčením o uznání rovnocennosti vzdělání podle odstavce 3 se nevztahuje na doklady o vzdělání vydané v členském státě Evropské unie, v jiném smluvním státě Dohody o Evropském hospodářském prostoru nebo ve Švýcarské konfederaci nebo předkládané fyzickou osobou z tohoto státu.

§ 70
Zvláštní povinnosti registranta v oblasti zajišťování radiační ochrany
(1) Registrant je povinen

a) ustanovit osobu zajišťující radiační ochranu registranta a zajistit její přípravu a přítomnost na pracovišti, používá-li zubní nebo veterinární rentgenové zařízení nebo rentgenový kostní denzitometr,

b) dodržovat postupy pro zajištění radiační ochrany registrantem při používání zdroje ionizujícího záření a

c) oznamovat neprodleně Úřadu každou změnu skutečnosti důležité z hlediska radiační ochrany a změnu v údajích v registračním formuláři.

(2) Prováděcí právní předpis stanoví

a) rozsah, způsob a četnost provádění přípravy osoby zajišťující radiační ochranu registranta,

b) náplň práce osoby zajišťující radiační ochranu registranta,

c) postupy pro zajištění radiační ochrany registrantem při používání zdroje ionizujícího záření.

28.2.2022 21:02
lenacia

XXX.XXX.173.255

Já bych řekla... že ta daná stáj zřejmě má nějakého svého veterináře, který má zřejmě svolení na to provádět rentgenové snímkování a tedy i vlastnit rentgen, a snímky pak posílají více znalému veterináři.

28.2.2022 21:02
jbb

XXX.XXX.107.140

Ale nejsme ve sporu. Psal jsem, že do použití RTG by SÚJB strkal nos.

Nicméně Vámi vykopírované paragrafy z atomového zákona hovoří o tom, co musí splnit osoba, která chce příslušné zařízení provozovat či s ním obchodovat. Ale píše se tam někde, že tyto věci jsou i podmínkou nabytí daného zařízení?

Já si fakt myslím, že s trochou snahy by laik RTG zakoupit dokázal. A do doby, než by ho zapnul, by (snad?) ani neprovozoval nic nelegálního. Nicméně pokud by ho použil, to už jsme poněkud jinde a to jednoznačně legální není.

28.2.2022 21:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Píše se tam, že se musí přístroj registrovat. A podmínka registrace je odborná způsobilost.
Podle mě musí doložit, že se přístroj nedostane do nepovolaných rukou. Aspoň tak jsem to pochopila já. Nikdo laikovi nedá do ruky zdroj ionizačního záření. A asi nebe stačit, že dotyčný slíbí, že to nezapne.

28.2.2022 21:34
jbb

XXX.XXX.107.140

Dotaz napsal(a):
Píše se tam, že se musí přístroj registrovat. A podmínka registrace je odborná způsobilost.
Podle mě musí doložit, že se přístroj nedostane do nepovolaných rukou. Aspoň tak jsem to pochopila já. Nikdo laikovi nedá do ruky zdroj ionizačního záření. A asi nebe stačit, že dotyčný slíbí, že to nezapne.

Kde se tohle píše?

Ve Vámi citovaných částech se píše, že se registruje osoba, která bude činnost vykonávat.

Nikoliv, že se registruje samotný přístroj. RTG fakt není pistole, na kterou náš stát ve své neskonalé moudrosti vyžaduje bumážku...

Jako omlouvám se, kvůli Vám celý atomový zákon číst nebudu, ale ono se tam někde píše, že dodavatel nesmí zařízení svěřit osobě která není registrována?

1.3.2022 03:48
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Přístroje jsou evidované úřadem, změna majitele či likvidace přístroje musí být úřadu do 1 měsíce nahlášena. Těžko tedy anonymně koupíte RTG a budete ho provozovat.

https://www.sujb.cz/radiacni-ochrana/formulare-a-dalsi-informace-o-spravnim-rizeni-povoleni-registraci-ohlaseni-hlaseni-dovozu-atd/

Přidejte reakci

Přidat smajlík