Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, dnes po týdenní pauze (kvůli mojí nemoci) jsem vzala kobylku na lehkou práci do kruhovky (cca 10 minut).
Běžně by se po tak krátkém času a nízké intenzitě ani nezapotila, ale dnes byla vyloženě mokrá.
Dovedla jsem ji do stodoly a v boxe se ještě hodně dopotila. Mokrý celý krk i břicho. Usušila jsem ji a v pořádku, jinak nebyla nijak neklidná, ani nervózní.
Je to mladá kobylka QH (4 roky), zrovna začala říjit. Může mít tohle nepřiměřené zapocení souviset s říjí?
Jinak žádná změna krmiva, žádná změna ustájení/režimu, kromě té krátké pauzy bez práce, která byla párkrát i v minulosti, avšak bez současného potícího problému.

Má test na PSSM?

My už chlupy pouštíme, opotíme se, když se vyhecujem.(její veličenstvo kobyla) ...pomoóc, bojím bojím, ocas do vlajky a frk frk...myslím, že to není u nás z fyzické námahy, ale nervama, u nás i dva dny nic nedělání kobyla trochu řeší, než se ujistí, že je zase v té samé hale...i kůň co na venek vypadá klidně , může uvnitř být úplně sesypaný . Pokud zadavatelka vyloučí PSSM, asi bych to tolik neřešila.

napsal(a):
Má test na PSSM?
Ano, má. :) Negativní.

napsal(a):
Ano, má. :) Negativní.
V tom případě bych to taky viděla na teplé počasí, ono to sluníčko už opravdu hřeje.

Pipilota
napsal(a):
Zaujalo mě že má kobyla testy na PSSM. Můžete mi prosím poradit kde jste je nechali dělat a za kolik? Klidně do soukromé zprávy. Děkuji
A chcete test na typ 1 nebo 2?

Arbora
napsal(a):
Nerobí sa dvojka zo svalu a priamo "pri ataku", aby mal nejakú výpovednú hodnotu?
Již existuje genetický test z krve nebo žíní, který zároveň stanoví variantu (nebo varianty) PSSM2. Někteří veti to stále neuznávají, nicméně již obrovský zástup majitelů, kteří konečně dostali odpověď na nevysvětlitelné problémy jejich koní, tuto metodu podporuje.

Pipilota
napsal(a):
Já se ptám předběžně. Zatím je to na poměry bezpuvodovych poníků celkem drahé. Ale jak jdou věci dopředu, tak i ceny se mění.
Ano drahé to je, komplet PSSM panel vyjde kolem 10 tisíc
napsal(a):
Ano drahé to je, komplet PSSM panel vyjde kolem 10 tisíc
Právě že u chovných koní se to trochu "ztratí v ceně".
Já to myslela diagnosticky. Např. u křížence bezpůvodového ponyho s haflingem (taky spíš typ, než opravdu původ z obou stran), tam bych takové problémy předpokládala. A než si koupit takové odstávče - zvažuji test. Protože je to ještě pár let než se případné potíže projeví a po tu dobu se do mláděte investuje i výchova a výcvik... No jenže ta cena je v této chvíli limitující.

Pipilota
napsal(a):
Právě že u chovných koní se to trochu "ztratí v ceně".
Já to myslela diagnosticky. Např. u křížence bezpůvodového ponyho s haflingem (taky spíš typ, než opravdu původ z obou stran), tam bych takové problémy předpokládala. A než si koupit takové odstávče - zvažuji test. Protože je to ještě pár let než se případné potíže projeví a po tu dobu se do mláděte investuje i výchova a výcvik... No jenže ta cena je v této chvíli limitující.
Ano chápu. Já si při koupi dělala test jen na jedničku, což bylo 60 EUR a to byl opravdu pakatel.