Sinip

XXX.XXX.88.114
Ahoj ,mám takovou otázku mám 2 letou klisničku ,a ta stále vypadá tak na 1 rok .Dostává kvalitní krmivo a vitaminy a různé minerály a také doplňky stravy .Je to mix ČT ,Appa a český sportovní pony.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
A co čekáte, že z tohoto vyčteme, když koně nevidíme naživo?
Koně se fotí v zootechnickém postoji, já na jedné fotce vidím poníka a na jiné zas nějaké hříbě...je to matoucí.
Jinak kolik sena denně dostává?
Jak je složena denní dávka - z čeho přesně?
Jak vypadají rodiče, Jaký je denní režim?
Jinak z takové kombinace, jako je tento kříženec, nikdy asi žádná vazba nebude.
Sinip

XXX.XXX.88.114
Ona dostává krmení od NovaEqui herbs 1/4 odm. ráno i večer k tomu vitamin C a různé bylinky.My jsme koupili čerstvě březí kobylu ,takže jsme bohužel za křížení nemohli .😁Jinak pošlu foto rodičů.
Dvouletý kůň už mnoho nepoporoste.
Zvažte tu dávku krmiva, 1/4 Vaší odměrky bude jinak velká než 1/4 mé odměrky. Taky zkuste klisničku vyfotit v zootechnickém postoji. Nebo aspoň ať se tomu blíží.
Co to seno? Pase se?
V zimní srsti těžko říct a ty fotky z úhlu tomu taky dvakrát nepřidávají, ale neřekla bych, že vypadá zas tak špatně. Asi bude drobná a spíš subtilnější, no.
Teda můžu říct, že z appy na ní nevidím lautr nic, ale geny občas matou.
Jakou dostává minerálku?
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
Ale za to křížení Vás nikdo nedrbe....
Čtvrt odměrky - jaké odměrky, kolik je to gramů? Opět - kolik kg má ten kůň sena denně? Nebo jinak, má celodennní přístup? Co minerálka, je, není, jaká?
A ta fotka přece není aktuální, to je tak z léta, tj před půl rokem...
Irský dramatik G. B. Shaw je znám jako autor mnoha výroků a účastník mnoha známých příběhů ze života. V souvislosti s Vaším dotazem, jsem si vzpomněl na toto: Na jakémsi večírku mu překrásná herečka učinila návrh: "Měli bychom spolu mít dítě. Dostalo by se mu totiž mé krásy a vašeho intelektu." G. B. Shaw odvětil: "Ale co kdyby bylo krásné po mně a inteligentní po vás?" Je zřejmé, že rodiče Vašeho koně tuto příhodu neznají a riskli to.
Sinip

XXX.XXX.88.114
Dostává 15 kg sena ,jako vitamín minvin
Bylinky.Jelikož je teď zima tak má hrozně moc chlupů tak to může být trochu matoucí.Jinak denně jde na procházku nebo na lonžku nebo do kruhovky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sinip
napsal(a):
Dostává 15 kg sena ,jako vitamín minvin
Bylinky.Jelikož je teď zima tak má hrozně moc chlupů tak to může být trochu matoucí.Jinak denně jde na procházku nebo na lonžku nebo do kruhovky.
Dvouletý mimino chodí na lonž??
Dvouletý malý mimino sežere 15 kg sena??
Jako denně?
Jakej je ten minvin - MinVin od Dromy? Bere ho podle doporučeného dávkování?
Je jinak zdravá?
Takhle, možná, že jí prostě nic nechybí, akorát je prostě drobná. S tak pestrým původem, kde je jistá vlastně akorát ta appa, protože jak ČT, tak ČSP jsou technicky křižovatky, je klidně možné, že takhle vypadat má.
Sinip
napsal(a):
Ona dostává krmení od NovaEqui herbs 1/4 odm. ráno i večer k tomu vitamin C a různé bylinky.My jsme koupili čerstvě březí kobylu ,takže jsme bohužel za křížení nemohli .😁Jinak pošlu foto rodičů.
Dvouletci nemusí zdaleka ještě vypadat ,jako hotoví koně.Rostou a dělají se do 6tého a někteří i déle .
Ono dneska to děsně kvalitní krmivo povětšinou obsahuje samá ptačí zrníčka a exotická semínka .Popsáno samý vitamín ,bylina a bůhví co nejvíc nejlepšího.
A pochybuji že doporučené denní dávkování je půl odměrky.
Tak teď koukám Nova Equi Herba je výhradně bylinkové pro dušné koně a s vlákninou na trávení. A denně máte dávat aspoň 3kila,když už.
Proč tohle krmíte hříběti,které roste? A potřebuje živiny?
Když chcete krmit komplet drahou směs,pročtěte si aspoň,aby byla pro hříbata a mladé rostoucí koně.
A hlavně,krmte ta kila,co jsou doporučená.Jinak to nemá smysl.
Když to tedy shrnu,vaše hříbě nežere de fakto ,nic .
Jestli nemá seno ad libitum,a v létě opravdu kvalitní pastvu,aspoň
A ve finále,kdybyste hodila denně na chroustání dvě litrové odměrky ovsa .Ať celého nebo mačkaného .K tomu pořád k dispozici seno a sůl na lízání,by mohlo vypadat o dost lépe.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
Varaxi
napsal(a):
Dvouletý malý mimino sežere 15 kg sena??
Jako denně?
Jakej je ten minvin - MinVin od Dromy? Bere ho podle doporučeného dávkování?
Je jinak zdravá?
Takhle, možná, že jí prostě nic nechybí, akorát je prostě drobná. S tak pestrým původem, kde je jistá vlastně akorát ta appa, protože jak ČT, tak ČSP jsou technicky křižovatky, je klidně možné, že takhle vypadat má.
Jen jestli to není appa jen barvou, nikoli papírama.
Pardon musela jsem si změnit přihlašovací údaje nějak mě to zlobilo (Jsem to já kdo založila diskuzi o klisničce)
Jen pro shrnutí ke zdravá ,seno papá společně s dalšími koníky proto je ho tolik .Jinak se normálně pase .Ve výběhu mají sůl a liz ,líže to .Je teď vyčerpaná z přelínávání .Jestli není nová equi herbs pro ni dobré tak jaké navrhujete .A jinak ona se lonžce učí chodit ,neublížil ji když se dvakrát týdně projde na lonži .

Takže těch 15 kg sena je pro víc koní? Pro kolik?
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
Sotopi
napsal(a):
Pardon musela jsem si změnit přihlašovací údaje nějak mě to zlobilo (Jsem to já kdo založila diskuzi o klisničce)
Jen pro shrnutí ke zdravá ,seno papá společně s dalšími koníky proto je ho tolik .Jinak se normálně pase .Ve výběhu mají sůl a liz ,líže to .Je teď vyčerpaná z přelínávání .Jestli není nová equi herbs pro ni dobré tak jaké navrhujete .A jinak ona se lonžce učí chodit ,neublížil ji když se dvakrát týdně projde na lonži .
Dvakrát týdně na lonži jak dlouho? To je velmi diskutabilní, co uvádíte. Lonžování má smysl pouze tehdy a v takové míře, pokud víte, čeho tím chcete docílit. Prohnat koně, aby se vyprděl, můžete i s lonžákem po výběhu.
Jinak takového koně, pokud nedotopí senem a neustále je jak lund, tak bych se nebála dekovat. Obzvlášť třeba v tomhle počasí. Ne každý je stavěný na venkovní pobyt v zimě bez deky.
Ale stále mám pocit, že i když to myslíte dobře a i když kůň ais bude drobínek, je to hříbě podražené i kvůli tomu, že ho vlastně neumíte nakrmit....a to se může všechno v budoucnu objevit.
Sotopi
napsal(a):
15kilo by měla mít sama pro sebe ,nejmíň
Já Nova Equi krmiva neznám ,ale co teď kvůli vám letmo pročítám,nic by mě tam neoslovilo .Obzvlášť pro podražené hříbě
Jestli netrváte konkrétně na téhle značce ,zadejte si do vyhledávače kompletní krmivo hříbata a pro mladé koně
Nějakou značku si vyberte a krmte.Ovšem dodržujte předepsané dávkování .Aby to mělo smysl.

Videa se tu nenačítají.
Kolik teda to hříbě sežere objemu denně? Víte to vůbec? Začíná mi to připadat tak, že to zvíře prostě není nakrmené. Na druhou stranu pořádnou fotku jsme neviděli, takže těžko říct.

Sotopi
napsal(a):
Myslím se půl oděrky je dost na hříbě
Tak když myslíte…
Kolik jí je přesně? Je dvouletá teď nebo jí je už dva a půl? Vypadá spíš jak ročka…
Moje dvouletka vypadala ve dvou letech (vloni na jaře) třeba takto.
Sotopi
napsal(a):
Tady vy nemáte co myslet
Výrobce vám předepisuje dávkování ,aby mělo smysl to krmit
Zatím jste myslela, a hříbě dostávalo odkašlávací ,pro něj zcela zbytečnou směs.Za drahé peníze a nic mu to nedalo.
Tak zkuste nemyslet sama a věřit krmivářům .
I s tím senem ,pořád a hodně.Ne 15kilo pro stádo
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
Sotopi
napsal(a):
Moc se Vám omlouvá, já Vás nechci záměrně urazit, ale jste asi hloupá anebo máte nějaké zatmění mozku. Musela jsem to říct, to po téhle reakci jinak nejde říci, je Vám to tu jasně vysvětleno, co a jak a proč se má dělat a Vám to stejně nesepíná.
Anebo toho o koních v lepším případě pro vás ještě moc nevíte (v horším případě pro ty koně), protože jste dosti mladá. Doufám v to. A že se to s Vámi zlepší.
Sotopi
napsal(a):
Já se vás ale chci zeptat jaké krmivo konkrétně navrhujete ?
https://eshop.schaumann.cz/Granulovana-krmiva-c2_0_1.htm
Tady si počtěte ať se vám rozšíří obzory ,co se týče krmení
Schaumann má poradce,obchodní zástupce atd. Objednávku vám dovezou domů
Takže můžete vybrat od nich
Dále je na trhu X značek s kompletními krmivy
Stačí jen číst
Sotopi
napsal(a):
Ona ma hrozně moc chlupů podle mě zbytečné ,ale minuly rok v zimě dostala deku jen když byli velké mrazy
Většinou čím horší výživový stav, tím větší kupa chlupů - aby to zachránila "přírodní" deka. Trošku se motáte v krmení - nejlepší je oslovit asi výživáře a nebo se začíst rychle do krmivářství. A moderním krmení bez sacharidů pomlčím.
- K senu se opravdu dostane? Dost krmných míst a nikdo ji nevyhazuje? Já jsem fanoušek adlibitního krmení sena s přesahem do pastevní sezony.
- určitě bych přikrmila - a trošku ve větších porcích než 1/4odměrky (to je spíš objem k zamíchání třeba vitamínů)
- je to mimino, lonžovat dvouletka a ještě 15min je moc - doporučuju se na to vyprdnout, je to ochrana kloubů
-v dlouhých chlupech se rád schová horší výživový stav

Sotopi
napsal(a):
Ona bude mít za dva týdny 2 roky ,teď jak má ty chlupy tak je to fakt matoucí .
Matoucí je to pouze v tom, že ty chlupy ještě víc maskujou to, jak je hubená a podtržená.
Kolik by jste teda dala vy?dostáva ráno půlku večer půlku.Chápu je to váš názor
To je přeci jednoduché - krmit podle návodu na daném krmivu. Proč v tom hledat složitosti. Ale ani sebelepší krmivo nenahradí seno, o kterém jsme se stále nedozvěděli, kolik ho hříbě za den sežere.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
Sotopi
napsal(a):
Musíte koupit krmnou směs pro hříbata a puberťáky a držet se denního dávkování. Vyjde to draze, ale vyplatí se to, takhle si zaděláváte akorát na zdravotní problémy.
Každé krmivo se dávkuje jinak a ano, může to být i na kila a ano, prodraží se to. Každý kůň je drahý něčím jiným, některý krmením, jiný zase správným ustájením, protože je až moc dobře krmitelný....atd.
Na tomhle se nedá šetřit, pokud z toho koně chcete něco opravdu mít.
A říkám, klidně v tomhle počasí zadekovat. To, že je chlupatá, neznamená, že to tělo má dostatek energie na to topit a zároveň u udržet svalovou hmotu. Viz výše.

Varaxi
napsal(a):
Půlku čeho? Kolik to je, ta půlka?
Půlka odměrky může být deset kilo stejně jako pět gramů.
To bude půlka z té čtvrtky odměrky Doufám, že to není odměrka na mlíko, jak se do toho dávalo to pytlíkový mlíko dřív.
Sotopi
napsal(a):
V orvní řadě bych doporučila krmiváře - trošku se v tom motáte, u mladých koní není prostor na pokusy, rozhodně ne u vás.
v druhé řadě, koupit hříběcí směs (resp směs pro mladé koně) a dávkovat dle výrobce.
A rozohdně si zvážit kolik krmím doteď - na váze.
A bezpodmínečně 24h přístup k senu, kde ji ho nebude nikdo krást
Odkaz na slušné krmení a cenově furt dostupné jste dostala výše, souhlasím s "kone" se vším co píše

Na fotkách a videu není vidět nic (na videu jen tyčkoidní krček, ale zadnice nikoli - videa na výšku jsou zlo). Co má být ta fotka dvou koní a fotka jednoho nasedlaného? To jsou fotky rodičů? Jestli na té fotce dvou koní to v popředí je matka, tak se dá spekulovat, že ani během březosti a laktace to hříbě asi nemělo dobré podmínky (to zvíře samo vypadá jako hříbě, hádám, že to matka nebude, spíš sourozenec, ale váhám, proč byste sem tu fotku teda dávala?).
Dost možná vám z toho prostě vyroste ošklivý kůň. Takových je, žádná trága. Spousta se toho dá nicméně zachránit dobrým odchovem. Ale vaším krmením (už rok a půl přikrmujete takto? Teda že nepřikrmujete?) tomu koni vůbec nepomáháte k lepším zítřkům. A kdoví jak vypadá zbytek managementu - zuby, odčervení, stresy, dynamika stáda, kvalita objemu...
(Ta "dominance" ve stádě může být klidně i ze zoufalství.)
V první řadě by mě asi zajímalo, kolik to zvíře váží. A pak bych si přimyslela čtvrtinu váhy nahoru a dala krmnou dávku podle toho (tedy podle mého cíle, nikoli podle současného stavu koně). Jak řečeno, měla by to být krmná dávka pro rostoucí koně. Hodně si lidé chválí Pavo Podo Grow.
Na lonž bych se z vysoka a chodila s hříbětem na procházky do terénu, cvičila rovnováhu, obratnost a sebe/důvěru.
Pokud ovšem máte pocit, že je zvíře "jenom" vyčerpané z výměny srsti, pod srstí se schovává slušně nakrmené zvíře, a hrnek bylinek na den je optimální, potom nepotřebujete přeci naše rady.
Ještě asi nebyl dotaz na odčervení, což je taky dost podstatné.
Jinak buď si nechte sestavit KD od výživáře ze statkových krmiv, nebo, jak je psáno výše, vyberte na trhu krmivo pro dorost a dávkujte dne výrobce. Vaše čtvrtka odměrky chudých granulí tomu rostoucímu organismu podle mě nemůže stačit.
Koni bych na kroužku nohy neničila, nechala bych ho se přirozeně hýbat a chodila max. na procházky.

Sinip
napsal(a):
Ahoj ,mám takovou otázku mám 2 letou klisničku ,a ta stále vypadá tak na 1 rok .Dostává kvalitní krmivo a vitaminy a různé minerály a také doplňky stravy .Je to mix ČT ,Appa a český sportovní pony.
Viz ostatní. Foto v zootechnickém postoji. Appu tam taky nevidím (ale to je ten nejmenší problém). Seno má mít ad libitum. Dvouleté hříbě nemá co dělat na lonži ani v kruhovce s parelkou na hlavě. Ani dvakrát týdně 15, 20minut. Jestli ten zrzavý žebřiňák s lysinou na hlavě je jeden z rodičů, tak potěš koště. A souhlasím, že dominance je spíš zoufalství hladového koně. Bez urážky, asi nemáte moc zkušeností. A odnese to ten kůň. Je v kvalitním ustájení? Pokud to dokážete posoudit. Jo a vypadá jako podražený dvouletek.

Sotopi
napsal(a):
Krmivem krmím pouze 3 týdny ,před tím jsem krmila Hoveler
podle mě je to spíš tím ,že ji prostě skolila zima
Jenže tomu jste měla zabránit. Přístupem k senu, případně dekováním. Tohle není omluva. Vy máte za to zvíře odpovědnost.

Sotopi
napsal(a):
... a ta ji skolila proto, že není nakrmená! Už to konečně chápeš??
Z vašich komentárov mám pocit, že ste chceli počiť iba to, že kobyla vyzerá fajn, všetko je v poriadku. Ak chcete radu, dodajte fotku v zootechnickom postoji (ak neviete, čo to je, tak vygooglite) a npaíšte presnú gramáž toho, čo v tom kýbliku dostáva. Pojem "odmerka" je fakt absolútne zbytočný, pretože odmerka môže mať tri litre, ale pol litra, takže to absolútne o ničom nevypovedá. Zrejme ale máte pochybnosti, takže pokiaľ to myslíte naozaj vážne, zaplaťte si výživára, zaplatíte okolo tisíc korún a okrem toho, že to pomôže koňovi, pomôže to aj vám zorientovať sa vo výžive.
fotka rodičů - ta první fotka, koník v popředí vypadá dost hubeně a taky nic moc
opravdu nevypadá nejlíp ale za 3 roky z toho může být pěkný kůň
kolik doopravdy sežere sám???? 15 kg na více koní je strašně málo !!!!!
nakrmila bych ho
práce na kruhu pro mladého koně není vhodná. klidně si s ním hrajte, ale na rovných linich. jasně nic mu neudělá jednou za čas lonžka, ale i 1x týdně by mi to přišlo moc
Sotopi
napsal(a):
Hříbě jste si skolila sama ,nesvádějte to na zimu
To je obecně oblíbený omyl a vhodná výmluva pro ty,co nekrmí.
Když se má špatně matka v průběhu březosti a dál nedáte nažrat ani hříběti,pak máte logicky chuděru .Chlupatou nehezkou,podraženou
NovaEqui Premium müsli 15kg
Přírodní müsli NovaEqui Premium bez obsahu obilovin a ovsa. S vysokým obsahem vlákniny, bílkoviny, olejů a tuku. S vyváženým poměrem Ca:P. Vhodné pro všechny kategorie koní. Ideální krmivo pro citlivé koně, pro koně s metabolickými a jinými zdravotními potížemi (schvácení), pro koně staré a v rekonvalescenci, pro koně v reprodukci. Již obsahuje řezanku, která podporuje žvýkání a prodlužuje dobu trávení. Balení: 15kg.
Dávkování: 0,5-1,5kg/kůň/den
Složení: vojtěška horkovzdušně sušená, sladový květ, lusky svatojánského chleba, hrachové vločky, cukrovarské řízky sušené, slunečnicové semeno, vojtěška přirozeně sušená, pšeničné otruby, lněné semeno, rostlinný olej a tuk, jablečné výlisky sušené, červená řepa sušená, mrkev sušená, slupky slunečnice, jádra z hroznového vína, semeno kmínu, česnek sušený, konopné semeno, tykvové (dýňové) semeno, sezam.
etnies86
napsal(a):
fotka rodičů - ta první fotka, koník v popředí vypadá dost hubeně a taky nic moc
opravdu nevypadá nejlíp ale za 3 roky z toho může být pěkný kůň
kolik doopravdy sežere sám???? 15 kg na více koní je strašně málo !!!!!
nakrmila bych ho
práce na kruhu pro mladého koně není vhodná. klidně si s ním hrajte, ale na rovných linich. jasně nic mu neudělá jednou za čas lonžka, ale i 1x týdně by mi to přišlo moc
chtěla jsem editovat ale nestihla. může z toho být normální kůň a nebo taky nemusí.
z jednoho kačátka vyrostl pěkný kůň, z podobný křižovatky to pak už vypadalo o dost lépe, ale už to byl dycky spíš takovej slabší dámský koník
opravdu se zaměřte na správné krmení, odčervení, jestli ho od jídla neodhání.....
Sotopi
napsal(a):
Přírodní müsli NovaEqui Premium bez obsahu obilovin a ovsa. S vysokým obsahem vlákniny, bílkoviny, olejů a tuku. S vyváženým poměrem Ca:P. Vhodné pro všechny kategorie koní. Ideální krmivo pro citlivé koně, pro koně s metabolickými a jinými zdravotními potížemi (schvácení), pro koně staré a v rekonvalescenci, pro koně v reprodukci. Již obsahuje řezanku, která podporuje žvýkání a prodlužuje dobu trávení. Balení: 15kg.
Složení: vojtěška horkovzdušně sušená, sladový květ, lusky svatojánského chleba, hrachové vločky, cukrovarské řízky sušené, slunečnicové semeno, vojtěška přirozeně sušená, pšeničné otruby, lněné semeno, rostlinný olej a tuk, jablečné výlisky sušené, červená řepa sušená, mrkev sušená, slupky slunečnice, jádra z hroznového vína, semeno kmínu, česnek sušený, konopné semeno, tykvové (dýňové) semeno, sezam.
Kolik toho to hříbě denně žere?
A jestli napíšete, že čtvrt nebo půl odměrky, rozpláču se.

Aha, takže z NE Herbs 1/4 odměrky je najednou NE Premium a 1kg?
Sotopi
napsal(a):
Proč pořád vybíráte samé speciality pro staré a schvácené a nevím jaké ,když máte podražené hříbě??
Jinak na fotce je vpředu vaše kobylka ?A radiátor,s lysinou co se o ní opírá ,je maminka? Ať je to kdokoli,jestli takhle vypadal před zimou,no potěš

koně
napsal(a):
Proč pořád vybíráte samé speciality pro staré a schvácené a nevím jaké ,když máte podražené hříbě??
Jinak na fotce je vpředu vaše kobylka ?A radiátor,s lysinou co se o ní opírá ,je maminka? Ať je to kdokoli,jestli takhle vypadal před zimou,no potěš
Jo, ten žebřiňák mě taky praštil hned do očí
Sotopi
napsal(a):
Dostává 1kg denně jako tak akorát
Takže Vám to patnáctikilové balení vydrží patnáct dní?
Dostává to do kyblíku? Jste si jistá, že jí to ostatní nemůžou sežrat?
A to seno - jako 15 kg sena je objemově fakt pořádná hromada. Vážíte to seno? A kolik z toho sežere ona?
Nemůže mít žaludeční vředy?
Sotopi
napsal(a):
Dostává 1kg denně jako tak akorát
A to teda máte zváženo, nebo odhadujete? A žere tu herbu, nebo ten classic?
Kolik sena dostávají ti vaši koně dohromady?
Třeba na fotce ta matka teda taky nic moc výživová kondice.
Tomu poklesu hmotnosti hříběte jste právě měla zabránit tím, že včas koni dodáte energii, třeba lněným semínkem.
Takže vaše kobyla žere kilo classicu a neznámé množství sena, chápu do dobře? Ta předchozí dávka, co jste uváděla, se týkala jiného koně.
Odčervená je?
Ať je to jak je to, na koni je vidět, že výživa není nic moc, je to patrné i na té matce. Měla byste zjednat nápravu ato co nejdříve. Rady jste už výše dostala.
Píšete tak, že to nepochopí ani matka Tereza. A že ta měla větší trpělivost než já.
Začněte od začátku.
Jak dlouho koně máte? Kdy se klisnička narodila? Narodila se u Vás?
Čím je který kůň krmen a kolik toho je? Značka (druh/typ), množství, který kůň, jak často. Kompletní krmná dávka včetně minerálky a sena. Jak jsou koně krmeni? Kde mají seno? V jeslích, v boxe, na podlaze... Ostatní krmnou dávku předpokládám dostávají do kyblíku? Mají k dispozici pastvu?
Přístup k vodě je nonstop?
Menežment koní? Co dělají, jak často, jak dlouho. Jak jsou ustájení. Jak jsou dekovaní.
Zdravotní vyšetření - odčervení, kopyta, zuby, žaludeční vředy.
Prostě je potřeba dodat kompletní a přehledné info.

Psala jsi, že kobylu jste koupili čerstvě březí, což tedy vychází na 2,5 roku zpět - to jste nebyli ty koně schopni nakrmit za více než dva roky???
bez pořádných kvalitních fotek rodičů z jiných než šlatných pdmínek a pak pořádné fotky hříběte neodhadneme nic...
Může být prostě drobnější, ale vám přijde že vypadá jako roček, protože máte hříbě od narození a prostě ho pořád vidíte jako malé miminko.... To takhle já pořád vidím kamarádky valacha. Sou mu 4 roky a mě pořád přijde že je to malý mímo, protože sem ho dva roky viděla téměř denně a prostě ho vůbec nevnímám jako dospělého...

Koník nevypadá zle, páteř mu neleze, zadek má taky osvalený,
Pro zadavatelku: ujasněte si, čím budete krmit do žlabu a nestřídejte to, držela bych se toho NovaEqui, klasik by stačil (chápu, já taky přilepšila na zimu kobyle premiem), ale já to míchala do řepných řízků a opravdu jen po plecháčcích,
Vašemu hříběti přikupte lněné výlisky 25kg (dávat cca 100g denně) , přelínávání je energeticky náročné, pokud za koněm chodíte denně a dáváte do žlabu ty řepné řízky bych alespoň večer dala ( do půl kila suchých- namočit před krmením, aby se tvrdé granule rozpadly, je toho pak cca 2,5-3litry hmoty, do toho můžete hodit i ostatní krmnou dávku , jestli koníkovi nevadí vojtěška granulovaná, půl kila bych jí taky dala. - jelli koník v boxe do rána to sežere..doženete tím trochu ten objem)
https://www.prodejnabylin.cz/lnene-vylisky/?variantId=3229&gclid=EAIaIQobChMIzrya-8is9gIVTYKDBx07KwS6EAQYAiABEgIIgPD_BwE
Maminku již nemáme
Mám jednu klisničku která se narodila 25. března . U nás .Jako malička byla na noc v boxe a přes den venku v 6 měsíci jsme prodali maminku a dostavili klisničku která je od té doby 24/7 venku vždy měla nonstop vodu pili z řeky nebo z dovážené vody 4 denně.Mají k dispozici velký výběh teď je ovšem s poníky protože od velkých koníků utíkala .Seno ji přes den chybí jen odpoledne.krmí se do kyblíčku kdysi měli koníci teď den si žrát cizi jídlo ,ale teď mají ohrádky do kterých se na krmeni zavřou .Ráno dostává půl kg večer také .Plus minvin,vitamin C bylinky a perfect Equi.
Zdravotní stav podle veterináře dobrý pravidelně chodí na strouhání.Co se týče pohybu atd chodí do kruhovky,na procházky učí se na lonži osobnímu prostoru, nekdy ji jen vezmu ke stáji vyčistit na past atd. Tyhle věci děla plus minus 4-5týdně .
Mám druhou kobču která bude mít 8 let a ta dostává 1/4 2x denně odm. Taky niva equi plus také vitaminy atd .
Pošlu i její foto
Odpoledne jsou bez sena zhruba 3-4h
Na noc se jim vozí asi v 19-20 seno a ráno v 7 takže přes noc jsou bez sena asi 5 h
Na jaře až bude tráva zase začne chodit za velkýma koníkama ať se naučí .Tam mají koně 24/7 seno ,jsou tam 2 seníky u jednoho stojí dominantnější koně a u druhého mladí nebo starší

Sotopi
napsal(a):
Ona ma hrozně moc chlupů podle mě zbytečné ,ale minuly rok v zimě dostala deku jen když byli velké mrazy
Hodně moc chlupů znamená, že je jí zima. A zima je jí proto, že není nakrmená.

Sotopi
napsal(a):
Fotka z podzimu
Hříbě tady ještě vypadá slušně, ale máma hrozně. Zastřižená hříva je to poslední, co potřebuje.

Sotopi
napsal(a):
Ne byla a porodila tady tu “ošklivou” klisničku
Maminka už s námi nění prodali jsme ji aby se lépe dostavila malá klisnička
Promiňte, ale jste Češka? Nebo oprava v mobilu? V tom případě si nejdřív přečtěte, co chcete odeslat. Té poslední větě fakt nerozumím.
napsal(a):
Promiňte, ale jste Češka? Nebo oprava v mobilu? V tom případě si nejdřív přečtěte, co chcete odeslat. Té poslední větě fakt nerozumím.
Asi matku na podzim prodali, protože malá nebyla odstavená? Proto možná hříbě vypadalo líp a matka pohuble?

Sotopi
napsal(a):
Odpoledne jsou bez sena zhruba 3-4h
Na noc se jim vozí asi v 19-20 seno a ráno v 7 takže přes noc jsou bez sena asi 5 h
Na jaře až bude tráva zase začne chodit za velkýma koníkama ať se naučí .Tam mají koně 24/7 seno ,jsou tam 2 seníky u jednoho stojí dominantnější koně a u druhého mladí nebo starší
A víte, že hladová pauza pro koně je MAXIMÁLNĚ 4 hodiny. Pro rostoucí hříbě ještě méně. Koně máte ve svém nebo někde ustájené? V každém případě je ten managment špatný. A proto ti koně vypadají tak, jak vypadají.

Sotopi
napsal(a):
To není máma prodali jsme ji před půl rokem co na tom nechápete je to dědoušek se kterým se bavila ve stádě je mu 21
Nechápu vaše příspěvky. Co třeba interpunkce? A jak máme vědět, že je to 21letý dědoušek? Nejste ve spojení se Shayela? Debata s vámi mi přijde velmi podobná.

Sotopi
napsal(a):
Koně mají trávu ve výběhu sice málo ale mají
Ti koně mají hlad. Dokážete to pochopit?

Sotopi
napsal(a):
Není to můj kůň ať si s nim majitel děla co chce
A majitelka je ustajovatelka? Nebo má koně u vás? Nebo je ustajovatel někdo jiný. Stále čekám na odpověď. Já bych si koně rozhodně nedala nikam, kde ti ostatní vypadají takto.
Mám koně ustajeného je tam jeden kůň který takto vypadá majitelka a to ten ex dostihák , za nim chodí stará se o nej dostává 1,5 kg na den müsli a vitaminy Minerály je to momentálně nejstarší koník a je pro nej těžší nabírají atd tak prosím ještě abychom se tady hádali o koni který se tady jednou promítl na fotce

Sotopi
napsal(a):
Mám koně ustajeného je tam jeden kůň který takto vypadá majitelka a to ten ex dostihák , za nim chodí stará se o nej dostává 1,5 kg na den müsli a vitaminy Minerály je to momentálně nejstarší koník a je pro nej těžší nabírají atd tak prosím ještě abychom se tady hádali o koni který se tady jednou promítl na fotce
Jde o to, že vy očividně moc nevíte o tom, jak by měl kůň správně vypadat a jak ho na tu optimální kondici nakrmit. To je to, oč tu běží.
Tak já to napíšu jinak běhal dostihy pak měl úraz který se tyče dýchání byl na operaci atd a teď nemůže dělat nějakou větší práci protože se mu hůře dýchá ,ale jezdí stále.Asi se ,ale moc nenasvali nebo tak .Krmeni dostalvá taky hodně do toho oleje a takové věci .To ,že byl dostihák se na něm do budoucna s různými problému podepíše
Coudas

XXX.XXX.87.254
Základní otázka je co? Jestli má takto vypadat dvouletý kůň. I podle mizerných fotek nemá. Co s tím? Je potřeba koně nakrmit. Nejste schopna si ujasnit a obhájit krmnou dávku. Ne u matky, ne u 21 letého plňase, ne u jiné kobyly, toto konkrétní hříbě. Příkrm, jaký, presný název, přesné množství v gramech až kilogramech. Seno jste tedy jakš takš popsala nicméně pro hříbě, které vypadá takto je tento "příkrm" senem nevhodný. Vhodný je neustálý přístup k senu, a ne až na jaře, právě teď. "Vyčerpaná z přelínávání" znamená co? Že je tedy hubená, protože ztrací chlupy? Přidání lněného semínka napomůže lepšímu přelínávání ale i trávení. Kvalitní vitmin a různé minerály? Psala jste i bylinkách, proč bylinky, na co? Je nějak nemocná, kašle... Řešte s veterinářem, který doporučí správnou lécbu. Chodí denně 'něco dělat'. Na dvouletý hříbě fyzická zátěž, kterou je potřeba dohonit právě tím krmením.
Co s tím? Radili tu všichni. Kompletní krmivo pro mladé koně v plné dávce, horní hranice, uvedená výrobcem na pytli. Nebo 2 litry ovsa s minvit přípravkem pro mladé koně, rozděleno do dvou dávek, ráno večer. Zajistit nepřetržitý přístup k senu NYNÍ, a k vodě. Vypustit na nějaký čas veškerou "práci" - lonžování, kruhovka atd. Zachovat klidné procházky po okolí, v menší dávce denně. Pokud toto zajistit nedokážete, nebo nechcete, nedivte se, jak kůň vypadá a neptejte se na jakákoliv doporučení, máte jich tady velké mnozství, jsou ovšem zahlceny Vašimi nepřehlednými a nevypovídajícími příspěvky. Kdybyste dala jednu pořádnou fotku,na které bude vidět celý kůn z boku (onen zootechnický postoj) v pravém úhlu k fotografovi, nemuselo by se jaksi dohadovat co kdo kde a jak je na které fotce, která s hříbětem nesouvisí.

Sotopi
napsal(a):
A co to má společného s cizími koňmi ?
Nemůžu za to jak vypadá cizí kůň
A svou klidní přikrmim s tím souhlasím že by potřebovala více vitamínu a minerálu ale asi nebudu dávat hříběti 2 kg na den ?
Pochopíš už konečně, že potřebuješ krmit SENO? Nepřetržitě. To žádnej příkrm do kyblíku nespraví.
Já to vzdávám…
Bohužel vy to vnímáte díky svému okolí jako normu, ale norma to není. Když bude Sisi tak hodná, vloží vám sem fotku své kobyly - je to muchařka, dušná, je jí 26 let a má zátěž, tedy i výdej energie. Přesto vypadá stokrát lépe, než to, co považujete za akceptovatelné u toho valacha. Nebo si najděte téma uživatelky Horsana, jak se dá vykrmit vyhublý kůň, který nic nedělá. A že ten start tam byl fakt hrozný.
Zřejmě jste v místě, kde když to nejde samo, tak se rezignuje a to vám křiví úsudek. I váš kůň potřebuje vyřešit žrádlo, jeho složení, množství, teď dobře moc nevypadá.
Sotopi
napsal(a):
A prosím nechci tady řešit cizi koně
Všichni zde diskutující mají stejné právo, tedy neřešme tohoto prapodivného cizího koně, neřešme zakladatelku této diskuze - neví co chce, nedokáže popsat stávající stav. Jestli to, to co bylo od autorky napsáno je myšleno vážně, je jasné že o chovu neví vůbec nic - to není nic špatného, každý nemůže vědět a umět všechno. Špatné je, že se do chovu koní "cpe". Špatné je, že celý den sedí u počítače a rozporuje jakoukoliv radu. Lepší by bylo jít na brigádu do supemarketu a vydělat koníkovi na balík sena.
Pak je ještě možná jiná varianta - jsme obětí hloupého žertu, nechali jsme se nachytat a zavléct do této nic neřešící diskuze.
Zřejmě bude nejlepší už zde vůbec nereagovat!!!
Coudas

XXX.XXX.87.254
Sotopi
napsal(a):
Jak už jsem říkala jak bude tráva půjde na pastviny s velkými koňmi kde má seno 24/7 a vodu má NONSTOP .
A důvod?

Sotopi
napsal(a):
Dekuji všem za názory i když ne všechny se mi líbily ,ale každý má svůj názor.Odnesla jsem si z toho ať má seno 24/7 a odkoupím ještě více vitamínu a lněný olej .Víte já jsem tady psala z důvodů že se mi nezdála ,tak alespoň vím ,že z půlky je to pravda
S olejem opatrně, ať se vám nepo...
Sotopi
napsal(a):
Dekuji všem za názory i když ne všechny se mi líbily ,ale každý má svůj názor.Odnesla jsem si z toho ať má seno 24/7 a odkoupím ještě více vitamínu a lněný olej .Víte já jsem tady psala z důvodů že se mi nezdála ,tak alespoň vím ,že z půlky je to pravda
Jsem za kobylku moc ráda, že ty rady využijete. (radí tu zkušení praktici s výsledky)
Seno dejte hned - tráva bude pořádná až za dlouho. Len se dá koupit i extrudovaný (jen se ho dá řádný hrnek do krmení). Lněný olej je zbytečně drahý pro situaci jakou řešíte.
Vitamíny a minerály se musí dávat uváženě podle toho co už máte v ostatním krmivu.
Opravdu nejlepší (a i nejlevnější) je zaplatit si výživáře... Dá se i samostudiem, ale na to ta kobyla nemá čas. Roste teď a žrát potřebuje kvalitně hned.
Sotopi
napsal(a):
Když bude mít váš kůň málo bílkovin nebo vlákniny, tak to olejem nebo nadbytkem vitaminů nenahradíte. Navíc, pokud dávate plnou dávku krmiva, kde už premix je, má smysl dodávat další vitmin? Ale tak každý svého štěstí
strůjce. Jen doufám, že kůň nebude muset čekat měsíc na to, aby měl dost sena a že s tím něco promptně uděláte.
Sotopi
napsal(a):
To jste si zase odnesla necelé
Vaše kobylka potřebuje nakrmit
Takže seno nepřetržitě ,to je dobře.
Další nesmyslné vitamíny a byliny,.Nedokupujte !!
Stačí oves.Aspoň dva litry denně.
Nebo granule ,kompletní granule .
Aby pokryly její potřeby .To znamená 2 a spíš 3kila denně ,podle doporučení výrobce .Nikoli podle toho ,co se bude zdát hodně vám
Proti jakémukoli oleji do žrádla nic nemám
Ale základ ,kromě sena, je jádro .A to je třeba krmit
A jádro je buď oves ,případně jiné obilí,ale to vám vysvětlovat nebudu.Nebo kompletní granule.Speciálně vyráběné pro tu určitou kategorii koní .
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já ten len ale myslela na to přelínání a případné srovnání střevní mikroflory 🙄 Jestli totéž umí lněný olej nevím, to jistě někdo znalý doplní. Já konzervativně zaostale bych použila spařené, lépe vařené lněné semínko do kyblíčku po nějakou dobu, dávala jsem 14 dní minimálně. Teď už to dělám jinak, ale taky už nemám 1 koně.
Coudas
napsal(a):
Já ten len ale myslela na to přelínání a případné srovnání střevní mikroflory 🙄 Jestli totéž umí lněný olej nevím, to jistě někdo znalý doplní. Já konzervativně zaostale bych použila spařené, lépe vařené lněné semínko do kyblíčku po nějakou dobu, dávala jsem 14 dní minimálně. Teď už to dělám jinak, ale taky už nemám 1 koně.
Jenže vařit len vyžaduje práci a disciplínu (rozhodně nikde nezapomět a krmit pak jed). Celé semínko je lepší než extrudovaný. Ale je potřeba ho nějak upravit - vaření, mletí - má nevýhodu že je potřeba dělat pořád čerstvé... Tak jako nejpohodlnější se mi jeví ten extrudovaný (ale taky hlídat aby nežlukl). Však Coudas ví že to pro více koní není jen tak. Proto jsem ho doporučila, že v ustájení nemůžete chtít aby vašemu koni posdstrojovali nějak extra dlouho...
https://www.equimall.cz/krmne-doplnky/krmne-doplnky-suroviny/lnene-seminko-extrudovane-lnene-seminko-extrudovane-25kg.html?gclid=CjwKCAiAjoeRBhAJEiwAYY3nDAWpP-s29ngfMBXCfmTjas_Rro27GxwurC-w2mXsNvMkSXgbQCy6uhoCVqEQAvD_BwE
kopit pořádné balení a do každého kyblíku hrnkem šup a jede se dál ... (pro více koní, tak aby bylo do měsíce zkrmeno)

Pipilota
napsal(a):
Jenže vařit len vyžaduje práci a disciplínu (rozhodně nikde nezapomět a krmit pak jed). Celé semínko je lepší než extrudovaný. Ale je potřeba ho nějak upravit - vaření, mletí - má nevýhodu že je potřeba dělat pořád čerstvé... Tak jako nejpohodlnější se mi jeví ten extrudovaný (ale taky hlídat aby nežlukl). Však Coudas ví že to pro více koní není jen tak. Proto jsem ho doporučila, že v ustájení nemůžete chtít aby vašemu koni posdstrojovali nějak extra dlouho...
My dělali studený výluh - namočit aspoň na 12, lépe 24 hodin. Krásně se uvolnil ten žádaný sliz. Nevařili jsme, protože jsme většinou neuhlídali a měli neustále zablemcaný sporák.

evcusik
napsal(a):
Doufám, že je to troll. Přece nemůže někdo být tak tupanej ...když to má naservírovaný jak na podnose.
Nemusí. Mladá generace má často problém pochopit psaný text.
etnies86
napsal(a):
je zbytečné slečnu urážet. víte kolik lidí nedokáže odpovědět solidně na otázku?
slečna koně řeší a to je důležité, a pak si z toho snad i něco cenného vezme
mě na dalších fotkách teda nepřišel tak strašný jak tu píšete
4x jinak zopakována otázka...jednoduché rady...já nevím no, nikde se do podrobností nezalézalo, aby to pisatele mátlo.
Většinou co je v zimních chlupech na hraně, po vylinani je ještě horší. Za mě takový kůň je adept na 24h přístup k senu (bez rvaček s koňmi) a kvalitní příkrm (ne byliny, ale obilniny a tuky). Mineraly chválím, ty ponechat v dávce.

etnies86
napsal(a):
je zbytečné slečnu urážet. víte kolik lidí nedokáže odpovědět solidně na otázku?
slečna koně řeší a to je důležité, a pak si z toho snad i něco cenného vezme
mě na dalších fotkách teda nepřišel tak strašný jak tu píšete
Nemyslím, že by ji někdo urážel. Jen se tady do zblbnutí opakovalo, že kůň potřebuje hlavně objem, tzn. v tomto ročním období seno. A nemůžeme za to, že někdo nedokáže odpovědět na jednoduchou otázku.

Horsana
napsal(a):
Z dostupných fotiek ja nedokážem posúdiť vôbec nič, čudujem sa, koľko ľudí to dokáže.
Semienko a sliz z neho sú dve rôzne veci.
Fajn. Půjdu s kůží na trh a zeptám se první. Lněné semínko je zdroj energie? Proto ho sypu ptákům do krmítka? A sliz má příznivý vliv na zažívací a pohlavní aparát? Proto se dává při zácpách, průjmech a před porodem? + může fungovat přímo při porodu jako náhražka plodových vod? A když jsme dávali koním obojí? Prostě vymacerované semínko i se slizem. Zjara, 2-3 polévkové lžíce do krmení. Na lepší přelínání.
napsal(a):
Fajn. Půjdu s kůží na trh a zeptám se první. Lněné semínko je zdroj energie? Proto ho sypu ptákům do krmítka? A sliz má příznivý vliv na zažívací a pohlavní aparát? Proto se dává při zácpách, průjmech a před porodem? + může fungovat přímo při porodu jako náhražka plodových vod? A když jsme dávali koním obojí? Prostě vymacerované semínko i se slizem. Zjara, 2-3 polévkové lžíce do krmení. Na lepší přelínání.
Energie vo forme omega nenasýtených kyselín (hlavne linolová, ale aj linolénová, olejová, ďalej myristová, stearová, palmitová) a obsahuje aj aminokyseliny a bielkoviny.
Toto využije dobre najväčší orgán v tele- koža a jej deriváty, teda srsť a rohovina.
Sliz pôsobí ako protektívum a emoliens-zmäkčovadlo, teda je vhodný tam, kde chceme trošku pošetriť sliznicu od dráždenia - žalúdočné vredy, po nejakých črevných kataroch.
Pochopiteľne je potrebné odstrániť vyvolávajúcu príčinu, ak je to možné.
Čisto teoreticky môže pôsobiť aj pri nejakých zápchových stavoch, kde je ale potrebná aj hydratácia, už som však pri dlho trvajúcich kolikách sliz s nálevom cez sondu podávala, aj do klyzmy, hlavne ak sa klyzmy opakovali, aj pri prolapse konečníka, kde sa ale zvonku viac uplatní med, alebo drvený cukor.
Ako by mohlo semienko fungovať ako náhrada plodových vôd, to nie úplne chápem, sliz ako lubrikant?
Že semienko nejako pôsobí pred/ri pôrode je urban legend, si myslím, ako mucilaginózum pôsobí u ľudí pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika.
Podávala som ho aj surové, mleté na kafemlýnku, 50 g na kŕmenie, no problem.
Dokonca linamarín po hydrolýze brzdí rast niektorých črevných baktérií.

Horsana
napsal(a):
Energie vo forme omega nenasýtených kyselín (hlavne linolová, ale aj linolénová, olejová, ďalej myristová, stearová, palmitová) a obsahuje aj aminokyseliny a bielkoviny.
Toto využije dobre najväčší orgán v tele- koža a jej deriváty, teda srsť a rohovina.
Sliz pôsobí ako protektívum a emoliens-zmäkčovadlo, teda je vhodný tam, kde chceme trošku pošetriť sliznicu od dráždenia - žalúdočné vredy, po nejakých črevných kataroch.
Pochopiteľne je potrebné odstrániť vyvolávajúcu príčinu, ak je to možné.
Čisto teoreticky môže pôsobiť aj pri nejakých zápchových stavoch, kde je ale potrebná aj hydratácia, už som však pri dlho trvajúcich kolikách sliz s nálevom cez sondu podávala, aj do klyzmy, hlavne ak sa klyzmy opakovali, aj pri prolapse konečníka, kde sa ale zvonku viac uplatní med, alebo drvený cukor.
Ako by mohlo semienko fungovať ako náhrada plodových vôd, to nie úplne chápem, sliz ako lubrikant?
Že semienko nejako pôsobí pred/ri pôrode je urban legend, si myslím, ako mucilaginózum pôsobí u ľudí pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika.
Podávala som ho aj surové, mleté na kafemlýnku, 50 g na kŕmenie, no problem.
Dokonca linamarín po hydrolýze brzdí rast niektorých črevných baktérií.
Děkuji. Ano, myslela jsem sliz jako náhražka plodových vod a aplikaci přímo do porodních cest. Což, uznávám, je už nejspíš záležitost historická. protože ne moc praktická. Býval Mucogel gel, teď už je tuším nějaký Bovivet. Využití stejné. Lubrikans.
kometa - áno, Bovivet, ktorý je kvalitou inde, ako sliz, je hotový, zabalený a okamžite k použitiu, ako aj iné lubrikčné gely.
No sliz by sa určite dobre uplatnil aj pri zápaloch hrtanu, dráždivom kašli, dá sa použiť aj zvonku, na rany, popáleniny, preležaniny.
Doba je taká, že tieto staré recepty si zrejme ešte oprášime, teraz som niekomu posielala tipy na kŕmenie koní v nejakom meste na UA, odstrihnutom od zásobovania a najväčší úspech mali vetvičky a celé stromčeky brezy, liesky a ihličnanov a varené zemiaky a ryža...njn.

Horsana
napsal(a):
kometa - áno, Bovivet, ktorý je kvalitou inde, ako sliz, je hotový, zabalený a okamžite k použitiu, ako aj iné lubrikčné gely.
No sliz by sa určite dobre uplatnil aj pri zápaloch hrtanu, dráždivom kašli, dá sa použiť aj zvonku, na rany, popáleniny, preležaniny.
Doba je taká, že tieto staré recepty si zrejme ešte oprášime, teraz som niekomu posielala tipy na kŕmenie koní v nejakom meste na UA, odstrihnutom od zásobovania a najväčší úspech mali vetvičky a celé stromčeky brezy, liesky a ihličnanov a varené zemiaky a ryža...njn.
Já taky ve farmakologii učím i bylinky a různé babské recepty se slovy, že naši předkové nebyli úplně blbí. A já sama se zbavila bradavice s pomocí cibule, aplikované ve fázi ubývajícího měsíce. Možná náhoda.
napsal(a):
Já taky ve farmakologii učím i bylinky a různé babské recepty se slovy, že naši předkové nebyli úplně blbí. A já sama se zbavila bradavice s pomocí cibule, aplikované ve fázi ubývajícího měsíce. Možná náhoda.
Bradavice- ty pravé- sou virového původu a též sou spojené s imunitním systémem.... cibule svým složením dost znepříjemňuje prostedí ve kterém se bakterie a viry vyskytují... Takže ano, aplikace cibule na bradavici může pomoci při léčbě... jestli u toho měsíc dorůstá nebo ubývá, to už s tím opravdu spojitost nemá... Jak e říká, naši předci nebyli blbí, ale pořád nebyli ani tak chytří. A ačkoliv plno rostlin obsahuje nějaké vitamíny a minerály, vždy platí- vitamínvé dolňky jich ve své koncentrai obsahují diametráln víc.
Tak ja už roky pred spaním čítam (aj) Fytoterapiu pre lekárov.
Babské recepty ja tak úplne rada nemám, je to oproti skutočnej fytoterapii taká nejaká skratka pre lenivých ľudí, pokiaľ majú rastlinné drogy fungovať, je potrebné ich správne už pozbierať a sušiť a inak spracovať, ďalej aj užívať správne a to je niekedy dosť komplikované.

Horsana
napsal(a):
Tak ja už roky pred spaním čítam (aj) Fytoterapiu pre lekárov.
Babské recepty ja tak úplne rada nemám, je to oproti skutočnej fytoterapii taká nejaká skratka pre lenivých ľudí, pokiaľ majú rastlinné drogy fungovať, je potrebné ich správne už pozbierať a sušiť a inak spracovať, ďalej aj užívať správne a to je niekedy dosť komplikované.
No ale to je ono, si myslím. Že možná nebylo od věci, že se některé bylinky sbíraly za úplňku a tak. Plus samozřejmě další zpracování.

lenacia
napsal(a):
Bradavice- ty pravé- sou virového původu a též sou spojené s imunitním systémem.... cibule svým složením dost znepříjemňuje prostedí ve kterém se bakterie a viry vyskytují... Takže ano, aplikace cibule na bradavici může pomoci při léčbě... jestli u toho měsíc dorůstá nebo ubývá, to už s tím opravdu spojitost nemá... Jak e říká, naši předci nebyli blbí, ale pořád nebyli ani tak chytří. A ačkoliv plno rostlin obsahuje nějaké vitamíny a minerály, vždy platí- vitamínvé dolňky jich ve své koncentrai obsahují diametráln víc.
A jak víte, že nemá? Jako já netvrdím, že má, nevím to. Od té doby jsem žádnou neměla, takže nemůžu provést kontrolní pokus.
napsal(a):
No ale to je ono, si myslím. Že možná nebylo od věci, že se některé bylinky sbíraly za úplňku a tak. Plus samozřejmě další zpracování.
Ani tak nejde o mesiac a jeho fázy, ale o vegetačné obdobie rastliny a spôsob zberu (trhanie, strihanie, rýchl schnutie, pomalé, zavädnutie atď.), pričom na jednej rastline je možné v rôznom čase zbierať rôzne časti.
napsal(a):
A jak víte, že nemá? Jako já netvrdím, že má, nevím to. Od té doby jsem žádnou neměla, takže nemůžu provést kontrolní pokus.
Měsíční fáze mají vliv na bakterie. Když jsem byla ještě student na střední, na KVS Olomouc byl veterinář který si s tím hrál. Dělal si pokusy jak které ATB zabírá na co a v jaké fázi měsíce. Nějaké závislosti tam prý našel. Vím že byli praktici kteří aplikovali jeho rady. Např. počkej s nasazením tohoto léku ještě 2 dny a pak to bude zabírat tak a tak. (no jestli to publikoval fakt nevím)

ještě zadavatelce: pokud dáváte zároveň vitmin (minvin) a Perfect Equi obojí v doporučené dávce od výrobce, tak to NEDĚLEJTE.
Dávejte pouze jeden minerální přípravek (vitamino-minerální přípravek).
Pokud budete krmit krmivo, které premix již obsahuje (tj. je označeno jako kompletní krmivo s vit-min premixem - pokud si nejste jistá, tak dotaz na výrobce či distributora), tak krmte jen tolik vit-min přípravku, abyste dorovnala denní dávku nezajištěnou krmivem. Tedy pokud takového krmiva, které obsahuje premix, budete krmit výrobcem doporučenou denní dávku, žádný další vit-min k němu už nekrmte.
napsal(a):
ještě zadavatelce: pokud dáváte zároveň vitmin (minvin) a Perfect Equi obojí v doporučené dávce od výrobce, tak to NEDĚLEJTE.
Dávejte pouze jeden minerální přípravek (vitamino-minerální přípravek).
Pokud budete krmit krmivo, které premix již obsahuje (tj. je označeno jako kompletní krmivo s vit-min premixem - pokud si nejste jistá, tak dotaz na výrobce či distributora), tak krmte jen tolik vit-min přípravku, abyste dorovnala denní dávku nezajištěnou krmivem. Tedy pokud takového krmiva, které obsahuje premix, budete krmit výrobcem doporučenou denní dávku, žádný další vit-min k němu už nekrmte.
Asi nikto nekŕmi výrobcom doporučenú dennú dávku, zadávateľka podľa tých štvrtiniek odmerky tiež nebude a u mladých koní, hoci dvojročka už je na to trochu stará by som čosi také ani neodporúčala, aj v závislosti na plemene, na Pavo Podo Grow (asi), hádam na 30 % dávky odporúčanej výrobcom sa mi hucul začal významne strmiť, musela som vysadiť na chvíľu úplne a narábať s tým extrémne opatrne.
Nejeden mladý kôň na takomto krmive a la "spešl brand" a dávke získal kadejaké ortopedické problémy.
Pokiaľ si nie ste istý ako kŕmiť minvit premix, keď už kŕmite niečo, čo minerály a vitamíny má, ale nie ste na dávke odporúčanej výrobcom, kŕmte proste tretinovú, max polovičnú dávku doplnku.
Pokiaľ by ste ešte chceli niečo pridať, tam už kontrolujte hlavne selén a železo.
Inak moja legendárna Mucula vyzeral od odstavu do cca 2,5 roka veku tak príšerne, že som ho ani nefotila, lebo na to sa nedalo pozerať.
Môžem vás ubezpečiť, že mal riadne prevednú antiulceróznu terapiu, odčervovací program vytunený na maximum (a mrle z neho padali pol roka), vo februári zo stresu celý olysal, lebo ho kone nechceli prijať, príkrm presne na mieru, vitamíny a minerály, mal proste úplne všetko, na čo som si dokázala spomenúť.
Potom, na pastvine a v stáde vyzeral ako niečo, čo som doniesla od handlákov a vyzeral tak veľmi dlho, v podstate ešte minulý rok, ako 5 ročný to bola bieda, toho roku konečne už vyzerá ako ozajstný hucul.
Že bude neskorý som vedela, ale človek si aj tak hovoril, že ku.va, to je strašné...
Fotky dodám, ak nájdem.
Posledná fotka je z roku 2020, mám aj z 2022, ale neviem ju nájsť, zase vyzerá inak, je dospelý a zmohutnel.
Videla som oboch rodičov, otec bol extrémne neskorý, na výkonnostných skúškacha o tri roky po nich to bolo iné zviera.
Pre porovnanie,na fotke sú zľava: odstavčatá, Mucula ako roček a trojroček.

Hele krásy nepobral, ale nakrmenej byl!
napsal(a):
Hele krásy nepobral, ale nakrmenej byl!
No, nepobral.
Nakrmenej už POTOM bol, ale ja viem, že proste vyzeral tragicky, to sa nedalo ani fotiť, fakt nedalo.
Koncom roka 2018 už naozaj vyzeral ako kôň.
Často myslím na to, že som mu možno mala dať vyšetriť babézku, no v tom čase mi to nenapadlo a pokladala som ju za exotické ochorenie, pritom matka bola import z HU.
Stále som špekulovala, či nemá niečo so srdcom, ale nemal intoleranciu záťaže.
Ku.wa, pokud se hribe narodilo u vas, co jste delali cele dva roky? Hribe je podrazene a vymlouvat se na nasrsteni je alibismus. I kdyby vase klisnicka byla CSP, tak by v ZADNEM pripade nemela vypadat tak, jako na fotkach!..za me je to nemocny konik- stabilni podvyzivou.Hribe nakrmte, dejte dostatek sena, jadra, odcervit a vy..erte se na " Herbalife ". ...kurnik, zjistuju, ze prispevky na ifauna me uci mluvit sproste. Dle vaseho dotazu predpokladam, ze jste nezletila... Poslechnete, co vam radi zdejsi letite a zkusene prispevatelky. Pokud nemate vlastni kapacity zajistit spravny management, tak poproste o pomoc starsi sourozence, rodice, popripade hribe dejte do kvalitni staje, kde se o zvirata postarat umi.

tedydog
napsal(a):
Ku.wa, pokud se hribe narodilo u vas, co jste delali cele dva roky? Hribe je podrazene a vymlouvat se na nasrsteni je alibismus. I kdyby vase klisnicka byla CSP, tak by v ZADNEM pripade nemela vypadat tak, jako na fotkach!..za me je to nemocny konik- stabilni podvyzivou.Hribe nakrmte, dejte dostatek sena, jadra, odcervit a vy..erte se na " Herbalife ". ...kurnik, zjistuju, ze prispevky na ifauna me uci mluvit sproste. Dle vaseho dotazu predpokladam, ze jste nezletila... Poslechnete, co vam radi zdejsi letite a zkusene prispevatelky. Pokud nemate vlastni kapacity zajistit spravny management, tak poproste o pomoc starsi sourozence, rodice, popripade hribe dejte do kvalitni staje, kde se o zvirata postarat umi.
doporučit nakrmte: dejte dostatek sena , JÁDRA...je poslat koně do salámu....
koník vyloženě stabilně podvyživeně určitě nevypadá- viz. video
PS: poník se může zchvátit i z toho sena, třeba jednodruhové jílkové seno....jakékoliv kvalitní seno. Ono je v některých případech lepší mít mladého koníka zdarvého, i když trochu hubenějšího než obézní kouli. Nejsme na aukci v Německu.

verun: já bych to neviděla tak radikálně, "dostatek" přece neznamená "přebytek". Každý musí používat mozeček, odpovídá za své zvíře. Pokud si na to člověk netroufne sám, má povolat odborníka, pokud si na to troufne sám, holt musí o to více být ve střehu a připraven se přizpůsobit situaci. Stejně jako tu Horsana psala, že nějaké to krmení pro mladé koně způsobilo problémy - inu prostě je nutné toho koně pozorovat a přizpůsobovat okolnosti jeho individualitě.

dostatek si každý může vyložit po svém...minimálně to, že dá to, co je na pytli doporučeno....pozorovat koně? to poznám já, vy , že začíná strmět nebo že večer z výběhu už neudělá krok.
Koník v ohrožení života a ani růstu prostě nevypadá, to že nemá pupek ? , no co bych za to dala, kdyby moje kobyla neměla pupek...

Já z těch fotek a videa takhle nic nepoznám, v ohrožení života z nedostatku krmení asi není, ale v ohrožení dobrého vývoje být klidně může, proto by ho měl vidět na místě zkušený člověk, a proto každému říkám, aby si takového člověka ke konzultacím pořídil. Já také naše koně neposuzuji sama (to by dopadlo...), ale vždy se radím s lidmi okolo, kteří mají jiné zkušenosti, delší zkušenosti, odbornost...
"Dostatek" si každý může vyložit po svém stejně, jako vaši zmínku o "jakémkoli kvalitním seně" (tak by mohl laik na základě toho začít dávat seno, které považuje za nekvalitní)... prostě vše má dvě strany.
Samozřejmě souhlasím, že je lepší mít koně zdravého (správně se vyvíjejícího s dostatečným přísunem živin) a na nižším stupni výživové kondice (a to dle mého v každém věku) než koně překrmeného a tlustého.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Já z těch fotek a videa takhle nic nepoznám, v ohrožení života z nedostatku krmení asi není, ale v ohrožení dobrého vývoje být klidně může, proto by ho měl vidět na místě zkušený člověk, a proto každému říkám, aby si takového člověka ke konzultacím pořídil. Já také naše koně neposuzuji sama (to by dopadlo...), ale vždy se radím s lidmi okolo, kteří mají jiné zkušenosti, delší zkušenosti, odbornost...
"Dostatek" si každý může vyložit po svém stejně, jako vaši zmínku o "jakémkoli kvalitním seně" (tak by mohl laik na základě toho začít dávat seno, které považuje za nekvalitní)... prostě vše má dvě strany.
Samozřejmě souhlasím, že je lepší mít koně zdravého (správně se vyvíjejícího s dostatečným přísunem živin) a na nižším stupni výživové kondice (a to dle mého v každém věku) než koně překrmeného a tlustého.
Ale neblbněte.
Já jsem teď ve fázi hledání pastevního ustájení a to, co vidím, tak nestíhám zírat.
Jako základ mimo jiné beru to, že i kdyby koně tloustnoucího ze vzduchu jednou denně vezmu a do kyblíku mu naházim minerálku smíchanou s něčím nízkokalorickým, ať má tělo z čeho brát, teda alespoň v zimě. Když tento požadavek zmíním, tak na mně skoro všude koukají nechápavě s tím, že ty koně na pastvě jsou stejně tlustí, v lepším případě protáhnou obličej a řeknou "tak teda jo, za příplatek"...
V Čechách stále dost lidí nechápe, že ona může být i minerální a vitamínová podvýživa (a případné náhlé problémy s tím spojené se stylem "tady a teď" řeší těžko).
Happyhippo
napsal(a):
Ale neblbněte.
Já jsem teď ve fázi hledání pastevního ustájení a to, co vidím, tak nestíhám zírat.
Jako základ mimo jiné beru to, že i kdyby koně tloustnoucího ze vzduchu jednou denně vezmu a do kyblíku mu naházim minerálku smíchanou s něčím nízkokalorickým, ať má tělo z čeho brát, teda alespoň v zimě. Když tento požadavek zmíním, tak na mně skoro všude koukají nechápavě s tím, že ty koně na pastvě jsou stejně tlustí, v lepším případě protáhnou obličej a řeknou "tak teda jo, za příplatek"...
V Čechách stále dost lidí nechápe, že ona může být i minerální a vitamínová podvýživa (a případné náhlé problémy s tím spojené se stylem "tady a teď" řeší těžko).
Spousta majitelů si také myslí, že Vít/min premix je minerální kostka (liz). Takže mají "zajištěno". Já toho názoru nejsem.

Teď jsem neporozuměla, v čem se rozcházíme. Já jsem také za, aby se koním podávaly stopové živiny ve vyvážených poměrech, protože mnohé často podle odborníků v krmivu chybí.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Teď jsem neporozuměla, v čem se rozcházíme. Já jsem také za, aby se koním podávaly stopové živiny ve vyvážených poměrech, protože mnohé často podle odborníků v krmivu chybí.
Myslela jsem to jako ironii :))
Také souhlasím. Jenže to bohužel stále plno lidem přijde jako něco extra. U této dívenky to chápu. U poskytovatele ustájení už ne.
Pro verun: na videu hribe WPB na 1,5 roku. Na foto c.1 to same hribe ve trech letech. Foto c.2 hucul ve 4 letech. Oba kone 24/7 s moznosti vlezt kdykoli do mastalky. Pohyb neomezene, pastva a seno neomezene, mineraly. Od mala v rozumnem mnozstvi jadro, obcas mrkev, ovoce. Oba hrebci naboso, schvaceni nezname. " Herbalife"nemeli mi kone v zivote v hube.