Tami20

XXX.XXX.227.37
Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť. Na koníka používam 1x lomené stihlo 16mm. Po mesiaci mu začalo vadiť, chce ho hrýzť, čo sa mu nedá, ale zubadlo je už dosť poškrabané. Umiestnené ho má dobre. Aj tie pohyblivé krúžky vidím, že mu nerobia dobre. Rozmýšľam, že by som mu kúpila 2x lomenú olivu. Mali ste aj vy takýto problém? Ako ste ho vyriešili? Aké zubadlo by ste odporučili pre koňa s aktívnymi a citlivými ústami?
Tami20

XXX.XXX.227.37
Má 3 roky, akurát prezubuje.
Tami20

XXX.XXX.227.37
Robí to hneď po nauzdení,ale nerobí to stále. Pri lonžovaní iba niekedy, pri jazdení vôbec(prežúva a olizuje sa ako každý kôň) . Iba keď má chvíľu nezanepráznenú hlavu tak chce zubadlo žuť, otvára ústa a hrá sa s ním. Akonáhle s ním kráčam napríklad zo zeme, ústa zavrie a kráča v kľude.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tami20
napsal(a):
Robí to hneď po nauzdení,ale nerobí to stále. Pri lonžovaní iba niekedy, pri jazdení vôbec(prežúva a olizuje sa ako každý kôň) . Iba keď má chvíľu nezanepráznenú hlavu tak chce zubadlo žuť, otvára ústa a hrá sa s ním. Akonáhle s ním kráčam napríklad zo zeme, ústa zavrie a kráča v kľude.
Otvárá ústa - možná necitlivá ruka? Bez fotky udidla a koňské huby, videa lonžování a ježdění asi budeme jenom spekulovat.
Tami20

XXX.XXX.227.37
Kometa- ústa neotvára pri jazdení, takže rukou to byť nemôže, učím ho všetko citlivo na najmenší tlak. Skúsim teda vymeniť zubadlo, ak to bude robiť aj tak, zavolám zubára.

Přezubování bude hrát roli. Výměna udidla v tom případě nepomůže.
Na lonžování si pořiďte lonžovací nánosník. Rozhodně nezapínejte jakýmkoli způsobem lonžku k udidlu. Tím akorát tupíte reakci na udidlo. Je jedno, jestli zapínáte lonžku pomocí rozdvojky, do vnitřního kroužku udidla, do vnějšího, jestli máte nebo nemáte průvlečky. Zapomeňte na to, že lonžka patří k udidlu, nepatří.

napsal(a):
Přezubování bude hrát roli. Výměna udidla v tom případě nepomůže.
Na lonžování si pořiďte lonžovací nánosník. Rozhodně nezapínejte jakýmkoli způsobem lonžku k udidlu. Tím akorát tupíte reakci na udidlo. Je jedno, jestli zapínáte lonžku pomocí rozdvojky, do vnitřního kroužku udidla, do vnějšího, jestli máte nebo nemáte průvlečky. Zapomeňte na to, že lonžka patří k udidlu, nepatří.
Myslíte obnosek?

napsal(a):
Myslíte obnosek?
Jo, obnosek. Dělají se sice i samostatné nánosníky k uzdečce s "pevnými" kroužky nejen pro lonžování (ale i např. pro použití jako sidepull), ale obnosek s "protáčivým" kroužkem by byl ještě lepší.
Jestli je to valach/hřebec, koukla bych se, jak je na tom s horníma špičákama. Pokud se mu klubou, tak bych jednoznačně v žádném případě nepoužívala lomené udidlo, ani takové, které ze zablokuje v určité pozici, zvlášť jestli má koník malou hubu.
Lomené udidlo se totiž v místě lomení posune trochu dopředu a nahoru a může tlačit přímo do místa, kde jsou ty zuby založené = bolí to.
Měla jsem s tím problém u jednoho z hřebců, strašně dlouho se mu špičáky klubaly, i zubař byl překvapený, že to ještě neviděl a myslel, že se to ani pořádně nevyklube. Byly cítit v čelisti, ale pořád schované v dásni, nechtělo se to prořezat ven. Nakonec potvory vylezly v 9 letech, kdy už jsem ani nedoufala... Jezdit ho v tom období s udidlem bylo utrpení, než jsem přišla na to, co mu vadí. Dostal acavallo sensitive hladké (ne to s vroubkama) a od té doby je klid. Tohle udidlo je rovné, tenčí a při kontaktu se prohne jen tak, že udělá trochu místo na jazyk, ale nijak se nelomí. V zimě navíc nestudí v hubě.
Další kůň prostě nemá rád kov a plast v hubě, má ji dost citlivou. Zubař je u něho skoro pravidelně co cca 3 měsíce, pořád mu někde něco vadí, koník ještě roste... U něho jsem nakonec zkoušela taky acavallo, ale troufla jsem si na to textilní Jumpe a během dvou prací pod sedlem skoro neuvěřitelná změna k lepšímu v kontaktu i ochotě jít dopředu. Tak jak jsem si kdysi myslela, že na drez.ST nemáme šanci, teď si myslím, že to s ním možná i jednou půjde.
Tím elaborátem chci říct, buďte otevřená i jiným udidlům než ocelové klasice. Já jsem si na začátku připadala jak totální looser, že nezvládnu koně ujezdit na kontaktu, když nechce dobře chodit na udidle, ale teď vidím, že to o mém kontaktu nebylo, prostě jim jen něco vadilo v hubě.
Taky jsem si připadala jako šílenec, když jsem kupovala udidlo, u kterého bylo napsáno, že to kůň může překousnout (acavallo sensitive - fakt nepřekousne...) nebo když jsem objednávala dva kroužky spojené kusem odolného textilu byť s poznámkou že nepřekousnutelného. Dnes jsem za to "risknutí" a určitou otevřenost mysli ráda.
Někdy to je třeba jen materiál co koni vadí, ale nezjistíte to, pokud to jiné udidlo nezkusíte.

Tami20
napsal(a):
...v tomto věku se většinou nechávají vytrhnout vlčí zuby....
https://www.equichannel.cz/zuby-koni-aneb-podivejme-se-koni-spolecne-na-zoubek
...pak může mít koník nízké patro, udidlo s easy control...(jsou i jednou lomenná)
https://www.equiservis.cz/stihlo-easy-control-stubben-nerez-2221-3615cz393/
...pak může tlačit na jazyk(udidlo tlusté,) málo místa v hubě,poohlídnout se po tenčím a anatomickým
https://www.equiservis.cz/2xlomene-stihlo-stubben-extra-anatomic-2229-na-objednavku-58598cz397/
ale úplně napřed ten zubař ...