Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.3.2022 19:37
Viktorie123

XXX.XXX.219.190

Zdravím,
řešíme u mladé kobyly citlivost na nohy. Na předních nohou je citlivá od karpálního kloubu na zadních zhruba od kolene. Problém není v tom, že by se předtím měla nějak špatně, prostě jen není zvyklá. Začalo se s ní pracovat teprve nedávno.
Při pokusu sáhnout na nohu ji začne zvedat (i při čistění), když jí nohu chceme zvednout, začne s nohou škubat. Samozřejmě se začne stresovat a čím dýl se to s ní zkouší, tím je vystresovanější, takže to s ní zkouším vždy jen chvilku.
Kobylka je hodná a nezákeřná, prostě se jen bojí. Při krmení je to o něco lepší, ale ne tak, že by nevnímala (nesoustředila se na to), že jí někdo sahá na nohy. Chci zkoušet prodlouženou ruku, ať od ní nemusím případně uskakovat hned, jak sebou začne škubat (někdy je to dost a i když ne schválně, kdybych neuskočila, je to na kopnutí). Bylo mi doporučeno i zkusit nějakou pastu/granule/sirup na zklidnění.
Na ostatní ošetřování je naprosto v pořádku. Není to s ní tak, že by nezvládla manipulaci s nohama (kovář i veterinář to s ní zvládnou), jde mi spíš o to, aby se tolik nestresovala. To škubání s nohou podle mě není problém se zvedáním nohy jako spíš právě s tím, že se jí přitom té nohy dotýkáme.

Zkoušel někdo z vás granule/pasty v tomto případě, nebo vám stačila prodloužená ruka?

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2022 19:54

Viktorie123 napsal(a):
Zdravím,
řešíme u mladé kobyly citlivost na nohy. Na předních nohou je citlivá od karpálního kloubu na zadních zhruba od kolene. Problém není v tom, že by se předtím měla nějak špatně, prostě jen není zvyklá. Začalo se s ní pracovat teprve nedávno.
Při pokusu sáhnout na nohu ji začne zvedat (i při čistění), když jí nohu chceme zvednout, začne s nohou škubat. Samozřejmě se začne stresovat a čím dýl se to s ní zkouší, tím je vystresovanější, takže to s ní zkouším vždy jen chvilku.
Kobylka je hodná a nezákeřná, prostě se jen bojí. Při krmení je to o něco lepší, ale ne tak, že by nevnímala (nesoustředila se na to), že jí někdo sahá na nohy. Chci zkoušet prodlouženou ruku, ať od ní nemusím případně uskakovat hned, jak sebou začne škubat (někdy je to dost a i když ne schválně, kdybych neuskočila, je to na kopnutí). Bylo mi doporučeno i zkusit nějakou pastu/granule/sirup na zklidnění.
Na ostatní ošetřování je naprosto v pořádku. Není to s ní tak, že by nezvládla manipulaci s nohama (kovář i veterinář to s ní zvládnou), jde mi spíš o to, aby se tolik nestresovala. To škubání s nohou podle mě není problém se zvedáním nohy jako spíš právě s tím, že se jí přitom té nohy dotýkáme.

Zkoušel někdo z vás granule/pasty v tomto případě, nebo vám stačila prodloužená ruka?

Nerozumím větě - při pokusu sáhnout na nohu ji začne zvedat (i při čištění), když jí nohu chceme zvednout, začne s nohou škubat. A kovář a veterinář to s ní zvládnou. Takže nohy zvedat umí? Tak v čem je problém?

6.3.2022 20:05
akscha

XXX.XXX.26.89

Chapu to tak, ze kun nedrzi nohy v klidu pri cisteni. Delalo to docela dost mladsich koni, se kterymi jsem mela tu čest a se kterymi se nepracovalo uplne pravidelně. Nijak jsem to neresila s tim, ze si casem zvyknou. Snazila jsem se:
- kone privazat, aby nepochodoval a klidne i zabavit senem
- cistit v klidu
- cisteni noh zbytecne neprodluzovat a ze zacatku netrvat na 100% cistote
- najit nejpříjemnější kartac (často ten nejmekci) nebo cistit rukou
- s čištěním idealne prestat, nez kun zvedne nohu; chvilku treba cistit pod brichem protější nohou a pak zase pokracovat
- mluvit na kone - hlasem naznacit, co je dobre a co uz ne.

Pokud bude cisteni probíhat pravidlene a bez stresu, kun by si mel zvyknout.

6.3.2022 20:52
Viktorie123

XXX.XXX.219.190

Ano přesně tak, při čistění/dotyku ji neudrží v klidu. Nohy právě zvedá až moc. Například když je chceme jen vyčistit (ne kopyto, ale třeba nohu od bahna), začne ji zvedat. Při čištění kopyt s nohou dost škube. Zvedlou ji udrží, vadí jí když se noha chytne.
Jde spíš právě o tu citlivost. Nic, co by se pravidelností nedalo odstranit, jen nechci ať se zbytečně stresuje při čištění.
Neberu to jako neřešitelný problém, dělám to jak tady psala akscha, snažím se v klidu, používám co nejjemnější kartáč, apod. Přivazuji ji, ale ne na krátko, prostě tak jak se má, ať má možnost se pohnout.
Spíš mi jde o to, jestli třeba má někdo ještě nějaký jiný způsob, co jim třeba zabral. Například nějaké ty zklidňující granule. Já sama jsem je nikdy nepoužívala, tak nevím, zda to může pomoci i v této situaci.

6.3.2022 21:20

kobyla vám prostě nohy dávat nechce...
udělejte to pozitivně-...dotyk. odměna, dotyk odměna, zvednutí, podržet odměna, výdrž.....pak pustit,
neodměňovat po puštění nohy na zem, to by vám jí vytrhávala, aby jí měla co nejdřív na zemi a pak chtěla tu odměnu...
nemá na nohách strupy? rousy ?

7.3.2022 12:53

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
kobyla vám prostě nohy dávat nechce...
udělejte to pozitivně-...dotyk. odměna, dotyk odměna, zvednutí, podržet odměna, výdrž.....pak pustit,
neodměňovat po puštění nohy na zem, to by vám jí vytrhávala, aby jí měla co nejdřív na zemi a pak chtěla tu odměnu...
nemá na nohách strupy? rousy ?

Dobrá připomínka. Dělají to třeba koně s prašivinou.

8.3.2022 06:08

Dobrá připomínka. Dělají to třeba koně s prašivinou.

prašivina, to je svrab a nebo ještě něco jiného?

8.3.2022 07:29
kallisto

XXX.XXX.217.242

Moje kobyla byla jako hříbě také téměř netknutá člověkem. Nesnesla na sobě dotyk nikde. Začínala jsem opravdu po centimetrech, od čumáku, až po nějaké době mě pustila na krk atd atd. Časem zjistila, že je to příjemné a je z ní mazel největší, drbání miluje.

Za mě, ošetřujte ji pouze jedna osoba. Nejlépe ve stejnou dobu, na stejném místě. Kdy je největší klid.

Vemte klidně jen hadr nebo něco měkkého a hlaďte ji tím. Normálně jako při čištění. Tak, aby byla maximálně v klidu, žádný stres. Jezdit tím měkkým jen tam, kde jí to nevadí. Mluvit na ni. A při tom čištění sjedete pouze z plece pět centimetrů na nohu. Zas jen tak maličko, dokud to nevyvolá stres. A hned zase čistit plec, krk, atd. Vlastně abyste tam sjela jen kousínek jakoby náhodou. Takto klidně na poprvé skončit. Hlavně pozitivně a bez nervů. Další den nebo za dva sjedete zase o maličko níž, nebo to místo nahoře na noze přejedete víckrát. Pořád v klidu, kobylu odměnit, podrbat atd.

Zabere to nějaký čas, ale funguje to. Opravdu pomalu, po kouskách, jakoby omylem přejet tu nožku. A hlavně něčím měkkým. Koně mají na nohách málo svalů, jakýkoliv tvrdší kartáč ji může bolet, zvlášť když není zvyklá.

8.3.2022 07:40

OT: mě by zajímalo, jak se s tím mažou ve "vídni", když přiženou ty tříletky z hor....

8.3.2022 12:30
koně

XXX.XXX.174.63

Viktorie123 napsal(a):
Zdravím,

Stačila prodloužená ruka
Na tyčku jsem si vycpala gumovou rukavici a mladému jsem prostě na ty nohy sahala . Normálně v klidu,v rámci čištění.Pokaždé.
Nejdřív nechápal,že jako se mele ,ale na těch nohách ho ,navzdory tomu, stále něco šudlá.I když já jsem jinde
Zvykl si poměrně brzy .

8.3.2022 13:23

koně napsal(a):
Stačila prodloužená ruka
Na tyčku jsem si vycpala gumovou rukavici a mladému jsem prostě na ty nohy sahala . Normálně v klidu,v rámci čištění.Pokaždé.
Nejdřív nechápal,že jako se mele ,ale na těch nohách ho ,navzdory tomu, stále něco šudlá.I když já jsem jinde
Zvykl si poměrně brzy .

To se mi líbí. Žádné velké opičky, bezpečně, a přitom efektivně a rychle.

8.3.2022 13:27

prašivina, to je svrab a nebo ještě něco jiného?

Ano, prašivina alias svrab. Rod Chorioptes, který si vybírá rousnaté končetiny.

8.3.2022 14:24
koně

XXX.XXX.174.63

To se mi líbí. Žádné velké opičky, bezpečně, a přitom efektivně a rychle.

Ano ,je to velmi efektivní,i na jiná místa nemusí to být nutně nohy.
Člověk má u problematických míst už předem špatný pocit ,kůň čeká ,nervy na obou stranách.Jestli kopne,jestli sáhne a šroubuje se to zbytečně
Takhle se nepřipravuje nic ,jen najednou je na místě dotek .Odkud se vzal,není koho odhánět ,před kým prchat ,koni to šrotuje Ve finále to přestane být celé zajímavé ,tak postojí

Přidejte reakci

Přidat smajlík