Kajakárka

XXX.XXX.48.166
Ahojte, rada by som počula vaše rady a tipy, ako sa naučiť vidieť kedy kôň chodí od záde a kedy naopak nie. Snažím sa to naučiť asi pol roka, no stále mi to nejde. Ďakujem.
Happyhippo

XXX.XXX.27.178
Kajakárka
napsal(a):
Ahojte, rada by som počula vaše rady a tipy, ako sa naučiť vidieť kedy kôň chodí od záde a kedy naopak nie. Snažím sa to naučiť asi pol roka, no stále mi to nejde. Ďakujem.
To je v pohodě, až to přijde, tak to přijde. Chce to dobrého trenéra, která Vás navede, jak to udělat, a koně, který to umí. To je základní prerekvizita. Bohužel plno školních umí to neumí a plno "trenérů" je to neumí ani naučit. Tak zvažte, do které skupiny patří Váš kůň a trenér.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kajakárka
napsal(a):
Nejdřív musíte ty jeho zadní nohy rozhýbat všemi směry na pomůcky vašich holení...
https://www.equichannel.cz/aktivace-zadi-a-prace-zadnich-nohou
musí se naučit ty nohy stejnoměrně používat, nést váhu/vnitřní) a posunovat.(vnější)...
zesílit záď-svaly obecně (skokový trenink, skoky ve volnosti, terén)
Mě kdysi učili sledovat, kam došlapují zadní nohy.
Je to takové né úplně přesné, ale aspoň nějaké vodítko.
Jako aktivní zapojení zadních nohou bylo minimálně došlápnutí zadní nohy do stopy, kde předtím došlápla přední noha. Jak kůň tahá zadky za sebou, tak se do těch stop nedošlápne. Naopak když vykračuje, tak ty stopy pěkně přešlapuje.
Jako základ by to snad postačit mohlo.

Kajakárka
napsal(a):
A učí vás to někdo? Potřebujete vědět, na co máte koukat.
avve

XXX.XXX.157.155
kallisto
napsal(a):
Mě kdysi učili sledovat, kam došlapují zadní nohy.
Je to takové né úplně přesné, ale aspoň nějaké vodítko.
Jako aktivní zapojení zadních nohou bylo minimálně došlápnutí zadní nohy do stopy, kde předtím došlápla přední noha. Jak kůň tahá zadky za sebou, tak se do těch stop nedošlápne. Naopak když vykračuje, tak ty stopy pěkně přešlapuje.
Jako základ by to snad postačit mohlo.
Tohle je sice rozšířené, ale osobně to považuji za nepravdu.
Tahle poučka zapomíná na shromážděné chody. Podle této poučky nemůže být například piaffa, cvalová pirueta od zádě, což je nesmysl.
Zároveň to nezohledňuje situaci, kdy si kůň sice přešlapuje, ale pohybuje se po předku (což zapojení zádě asi je, ale ne takové, jaké v drezuře chceme - chybí podsazení, práce zády...)
Za lepší ukazatel považuji ohebnost kloubů zadních nohou (především hlezen).
Popřípadě zda jsou zadní nohy pod tělem či za tělem, ale to také není úplně přesné.
On je to celek. Nemůžeme posuzovat podsazení jen podle hlavy, ani podle nohou.
Bavíme-li se o podsazení, měli bychom sledovat celého koně - zadní nohy (ohebnost kloubů), záď (její snížení), hřbet (jeho vyklenutí), břicho (zapojení břišních svalů), kohoutku (vzpřímení), krku (zvednutí báze krku), ...
Za nejlepší způsob, jak se to naučit to vidět, považuju sednout si s někým, kdo tomu rozumí a na konkrétních fotkách si ukázat, jak to vypadá i jak to nevypadá.

Aha, jako zadavatelka to chce řešit na fotkách nebo při koukání na koně...
http://www.konecesky.tode.cz/index.php?kat=32&id=247
koukněte na to a na další odkazy pod článečkem, na zeleném pásku vpravo nahoře- články a videa jsou další...

Já si ale myslím, že podsazení není totéž jako práce od zádě, tj. se zapojeným koněm. Od zádě může pracovat klidně i kůň, který střídá pošlápnutí pod těžiště (jakože podsazení) s kmihem, tj. střídá vlastně konformace těla (zpravidla stranově, ale ve cvalu i předozadně). Takoví plnokrevníci v dostihu pracují rozhodně od zádi, ale o podsazení není řeči.
Pokud se bavíme o podsazení ve smyslu zadních nohou podsunutých směrem k těžišti, to je podle mě určitá situace, ale nikoli charakteristika pohybu (kůň se takto nemůže - resp. neměl by se pohybovat dlouhodobě). Tam se projeví vizuálně ta mobilita zadních kloubů - která podle mého nemusí u prostého pohybu od zádě být (může, ale hádám, že nejviditelněji zrovna třeba v tom cvalu).
Mimochodem, na tom obrázku z koněčesky bychom také mohli mluvit o zvýšeném ohýbání kloubů zadních končetin, že.
Mně se nejlépe osvědčilo koukat na došlapování končetin, jak psala kallisto, a k tomu přibrat celkový obrázek koně, jak se pohybuje - jak nese hlavu, jak nese ohon, jak nese hřbet, jak reaguje na pokyny. Chce to dost nakoukat hodně různých koní a určitě jsem se to neučila cíleně. Spíš občas někdo moudřejší utrousil něco o pohybu koně a mně naskočila nad hlavou žárovka
Pokud se to učíte tazatelko sama, bude to dost těžké, nakoukejte si na youtube v angličtině videa, kde ukazují, který kůň jde "správně" a který "špatně". Pokud to po vás chce třeba trenér, ať si s vámi stoupne k výběhu a jízdárně a komentuje vám pohyb zvířat.
A upe nejvíc bylo video od Eqs nebo od koho, kde na koni na lonži střídali různá sedla a pohyb koně se měnil podle toho, jak ta sedla ne/seděla. Ale byly to takové nuance, že já bych to bez srovnání stejných fází pohybu na videu vedle sebe vůbec neměla šanci vidět. Takže nakonec já umím posoudit pohyb koně jen skutečně základním způsobem.