Jak odnaučit westernového koně nosit hlavu dolů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Misa1973

9.3.2022 09:41
Misa1973

XXX.XXX.245.44

Trošku hloupá otázka, já vím. Ale chystám se koupit koně, který je dobře westernově přiježděný a tím pádem naučený nosit hlavu dolů. No a já stará bába jsem byla celý život zvyklá koukat na svět skrze mezeru mezi ušima koně
Jezdím zásadně na volné otěži, takže rvát mu hlavu nahoru silou přes otěž se mi nechce. Znáte nějaký fígl, jak mu vysvětlit, že nemusí čumákem zametat zem? Nutno vzít v potaz, že mé jezdecké umění není příliš oslňující, více se vozím než jezdím

Happyhippo

9.3.2022 09:51
Happyhippo

XXX.XXX.27.178

A motivace, proč ho to učit?
Že potřebujete vidět koňské uši? To jako vážně?
Tito koně jsou schopni na volné otěži zastavit na lusknutí prstů, pokud je tedy opravdu tak dobře přiježděný, co chcete víc, když se chcete jen vozit? Vždyť splňuje Vaše požadavky....

9.3.2022 09:56
Nezzie

XXX.XXX.237.16

Osobně bych ho nechala ať si chodí s hlavou kde chce. Než ho nutit ji zvedat.
Nehledě na to, že pokud jak píšete se jen "vozite " tak ten kůň na to přijde časem sám, že nemusí mít hlavu dole když to po něm nikdo nevyžaduje.

9.3.2022 10:16
Bella04

XXX.XXX.96.140

Zadavatelce rozumim (a jsem na podobnem levelu jezdeni/umeni, vekove asi taky, a s podobnym ucelem - vozim se)

"A motivace, proč ho to učit?"

Jezdila jsem kone, ktery pocitove od kohoutku po cumak... nebyl. Ryl cumakem v zemi. Byl tak nadrilovay v ramci spatne pochopeneho konceptu "long&low" (jinak si to vysvetlit neumim). Pocitove to bylo velmi podivne, zadny kontakt, prislo mi to... neovladatelne. V kroku budiz, ale on tim cumakem takhle ryl i v klusu a cvalu. Predstava, ze zakopne (v tomto neseni bysme hodili drzku, kor v rychlejsim chodu, nebo na nejake nerovnosti), nebo se neceho lekne (protoze ma kebuli dole a bubaka si vsimne pozde)... V podstate jsem to v ramci sveho jezdeckeho ne-umu neresila, jezdila jsem na volne otezi, vzala ho z placate jizdarny do terenu (a schvalne jsem vyhledavala zvlneny teren), postupne se propracovavala chodama vys. A protoze mel velkou hlavu, tak si to sam prebral. Nepamatuju si jak dlouho to trvalo - asi mesic denodeniho hodinoveho jezdeni ven?

9.3.2022 10:18
Arbora

XXX.XXX.149.42

Happyhippo napsal(a):
Tito koně jsou schopni na volné otěži zastavit na lusknutí prstů, pokud je tedy opravdu tak dobře přiježděný, co chcete víc, když se chcete jen vozit? Vždyť splňuje Vaše požadavky....

Tak pre mňa by bola napríklad dosť silná motivácia to, že to je pre koňa nepohodlné, nepotrebné a z dlhodobejšieho hľadiska aj nepríjemné.

Tak isto by som u anglicky jazdeného koňa nechcela mať zviera, ktoré pri kontakte oťažou ide navalené na predok, ale zalieza za kolmicu.

Happyhippo

9.3.2022 10:23
Happyhippo

XXX.XXX.27.178

Arbora napsal(a):
Tak pre mňa by bola napríklad dosť silná motivácia to, že to je pre koňa nepohodlné, nepotrebné a z dlhodobejšieho hľadiska aj nepríjemné.

Tak isto by som u anglicky jazdeného koňa nechcela mať zviera, ktoré pri kontakte oťažou ide navalené na predok, ale zalieza za kolmicu.

A my víme, že je to zvíře navalené na předek?

Obecně jsem toho názoru, že pokud jezdec není zkušený, má si koupit takového koně, který jeho jezdecké potřeby saturuje.
Ale jen můj názor, jasné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2022 10:35

Souhlas s Bella04 - jezděte, jak vám zobák narost, on si na vás kůň zvykne, a pokud je mu poloha hlavy nepohodlná, posadí si ji jinam. V terénu, až bude muset začít hlavou vyvažovat, zjistí, že už ho nikdo nerve dolů, a ponese si ji tak, jak ho necháte.

9.3.2022 10:39
Arbora

XXX.XXX.149.42

Píšem niekde o tom, že zviera je navalené na predok? Len konštatujem, že poloha s hlavou dolu nie je ani pohodlá, ani príjemná a aboslútne nepotrebná pre bežné rekreačné jazdenie.

9.3.2022 10:40
Bella04

XXX.XXX.96.140

pokud jezdec není zkušený, má si koupit takového koně, který jeho jezdecké potřeby saturuje

Odpovim za sebe - hledala jsem dlouho kone typu bezpecne vozitko do lesa, tolerantni k chybam jezdce, aby byl zdravy, mily, zakladne prijezdeny, 5-7 let, nevypadal jako obluda, nebyl moc vysoky (bo nemladnu, a kdo se ma na to skrabat), a aby z nej nebyla atomovka, pokud zustane na nejakou dobu odlozeny (vypadek typu nemoc, dovolena), nezral vety, kovare a stajniky... Kdyz jsem nasla tohohle, ktery to splnoval, az na to ryti v zemi... sla jsem do toho, protoze jsem nic blizsiho mym pozadavkym nenasla (but to bylo trochu prerostly, trochu maly, trochu pidlooky, trochu s nalezem na RTG, trochu magor...). Tihle kone pro terenove kochace se shaneji tezko, no.

Pokud je jedinym nedostatkem toho kone, ktery zadavatelka planuje koupit, nizke neseni hlavy, a jinak splnuje pozadavky... za me - sla bych do toho.

9.3.2022 11:01
koně

XXX.XXX.174.63

Misa1973 napsal(a):
Trošku hloupá otázka, já vím. Ale chystám se koupit koně, který je dobře westernově přiježděný a tím pádem naučený nosit hlavu dolů. No a já stará bába jsem byla celý život zvyklá koukat na svět skrze mezeru mezi ušima koně
Jezdím zásadně na volné otěži, takže rvát mu hlavu nahoru silou přes otěž se mi nechce. Znáte nějaký fígl, jak mu vysvětlit, že nemusí čumákem zametat zem? Nutno vzít v potaz, že mé jezdecké umění není příliš oslňující, více se vozím než jezdím

Přesně jak vám radí Bella04 ,choďte do členitého terénu a kůň se vyváží zpátky ,aspoň do roviny
Já taky nemám ráda koně ,který končí přední rozsochou, a pak nic .I kdyby se přiměřeně nesl a nezakopával ,prostě jsem staromódní a krk tam má být

Coudas

9.3.2022 11:35
Coudas

XXX.XXX.87.254

Můj kůň byl občas stopař, když jsme narazili na stopu koní, kteří šli před námi, nebo cokoliv jiného, co ho zaujalo, jak se píše, ryl čumákem v zemi. I ta chvilka byla nepříjemná, protože člověk na takto nesoucím se koni musí umět sedět, myslím si. Odnaučit, za mně čas a nechat koně bejt. Zjistí, že nemusí, nic ho nenutí, a nic mu nehrozí. Možná i prochazky občas na ruce jen na ohlávce by pomohly, jestli je naučený "zaklapnout" po nasedlaní a s udidlem.

9.3.2022 14:24

Happyhippo napsal(a):

Já taky. Mám lepší púocit, když před sebou vidím krk s hlavou než prázdno.

9.3.2022 14:25

Happyhippo napsal(a):
A my víme, že je to zvíře navalené na předek?

Obecně jsem toho názoru, že pokud jezdec není zkušený, má si koupit takového koně, který jeho jezdecké potřeby saturuje.
Ale jen můj názor, jasné.

A tady někdo píše, že je to zvíře navalené na předek?

9.3.2022 15:54
Dotaz

XXX.XXX.236.181

Já bych jezdila aktivně, tedy bez ploužení. Ono to koně normálně nutí tu hlavu trochu přizvednout. Možná i nějaké kavaletky?

Teď teda urazím westerňáky, ale na jednom takto ježděném koni jsem seděla. Hlava dole, nepohodlné to bylo, kůň na předku, pochopila jsem, proč jezdí v té šouravé parodii na klus, protože rychlejší klus se nedá usedět, jak je to v tom držení nepohodlné. Stačilo trochu připobídnout do svižnějšího chodu a koník šlapal docela spokojeně a s hlavou v běžné pozici.
Podotýkám, že westernu nerozumím, my se vždy učili, že koně mají aktivně vyšlapovat, tomu westernovému (asi) pleasure-ploužení rozpadlých koní nerozumím a asi ani nechci.

11.3.2022 22:01
etnies86

XXX.XXX.245.26

jezdila jsem koníka, který ve cvalu dával strašně hlavu dolů, bylo mi to nepříjemné, cítila jsem se nejistě, jak z kopce, vadilo mi to i z hlediska bezpečnosti kdyby třeba zakopl tak musíme letět raz dva. tak jsem mu prostě tu hlavu zvedla otěžema a pobízela do rychlejšího tempa a bylo to o dost lepší

jen tak OT co je pro koně přirozenější rýt čumákem o zem nebo mít hlavu na kolmici? co je pro něj anatomicky příjemnější? a proč furt musí lidi nutit koně do nákych poloh, ještě když jsou tak moc rozdílné

12.3.2022 07:17

etnies86 napsal(a):
jezdila jsem koníka, který ve cvalu dával strašně hlavu dolů, bylo mi to nepříjemné, cítila jsem se nejistě, jak z kopce, vadilo mi to i z hlediska bezpečnosti kdyby třeba zakopl tak musíme letět raz dva. tak jsem mu prostě tu hlavu zvedla otěžema a pobízela do rychlejšího tempa a bylo to o dost lepší

jen tak OT co je pro koně přirozenější rýt čumákem o zem nebo mít hlavu na kolmici? co je pro něj anatomicky příjemnější? a proč furt musí lidi nutit koně do nákych poloh, ještě když jsou tak moc rozdílné

Řečnická otázka - stačí se podívat, jak běhají koně ve volnosti. Já vím, že víte. Čumákem v zemi žádný neryje. Je to přinejmenším nepraktické.

Přidejte reakci

Přidat smajlík