Ahoj, mám koně kterej chodí vysoký drezury, ale na nevím jak udělat aby držel "zabalený" krk. Na otěže reaguje a je ježděný obvykle na snehulakovi nebo v drezuře na uzdě, ale když pak chci jezdit bez uzdečky (dělám horsemanship) tak tu hlavu nechce tak hezky zabalit. Jezdím zatím na parelce takže zastavování a tak je úplně vpohodě, ale prostě u když si pohravam s otěží tak se nechce zabalit. Tak bych byla ráda jestli nemáte řady jak ho to naučit až budu jezdit úplně bez ničeho. Je to opravdu zkušený kůň, ale v poslední době se mi prostě nebalí bez uzdy. Děkuju za rady, a pls nebuďte toxic, u koní jsem dlouho a vím jak to chodí, už nejsem dítě :)
Sarah
Vy jste se nějak dostala ke koni,který tedy údajně chodí "vysoké" drezury
Vy ale ty drezúry na koni nejezdíte,ne? Ani jste ho do nich vy osobně nenajezdila,předpokládám?
Vy jste koni nasadila nějaké provazy kolem hlavy ,nebo čemu říkáte horsemanship? A on nechápe .Logicky ,dosud byl ježděn zcela jinak.
To ,co nazýváte zabalení krku je ,ve zkratce, výsledek práce zad ,zadních nohou podsazení koně a působení jezdce ,pomůckami sedem,vahou ,a tak .Otěž je v tomto případě tak nějak ,druhotná.
Což vy asi neovládáte ,tak je mu logicky pohodlnější ,jít uvolněný
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teď už se koním krky nebalí (low and deep), teď už se dbá na biomechaniku.
https://www.equichannel.cz/proc-je-dulezite-rozumet-biomechanice
Ahoj, trenéra nepotřebuju, už několik let jezdím a když mi něco nejde, může mě odtrénovat trenérka z vedlejší stáje. Teď jsou s ní ale nějaké problémy a mě se nelíbí jak mě trénuje (nechápe co ten kůň potřebuje za přístup a všechnu práci zbytečně komplikuje). No a jinak ano, já s ním ty drezury jezdím, už přes 2 roky. On právě na uzdě je úplně vpohodě a reaguje dobře umime prekroky, traverzy... No ale teď prostě když je jen na parelce a já si ho chci shromáždit tak ta parelka mu leze nahoru a on tam tu hlavu dá až prostě po dlouhý době. No a pak když to je dobrý a mám ho prostě na otěži a sundám mu tu parelku tak dá hlavu zas dolů a já nevím jak mu ji dostat k hrudi... Protože fakt to mi pak nereaguje na holeně a nic a když se rozlitne tak tu hlavu už vůbec nedrží jak má. Chceme právě až bude chodit s hlavou ohnutou bez parelky začít trénovat tu drezuru i bez uzdy a sedla a tak. Já vím že on na to prostě má, je to fakt skvělej kůň, ale štve mě že prostě nemám jak ho přinutit aby ti hlavu nesl správně...
A ano, vím rozdíl mezi udidlem a uzdou a uzdečkou, jezdím už dlouho :)
Happyhippo

XXX.XXX.96.105
SarahOtte
napsal(a):
Ahoj, trenéra nepotřebuju, už několik let jezdím a když mi něco nejde, může mě odtrénovat trenérka z vedlejší stáje. Teď jsou s ní ale nějaké problémy a mě se nelíbí jak mě trénuje (nechápe co ten kůň potřebuje za přístup a všechnu práci zbytečně komplikuje). No a jinak ano, já s ním ty drezury jezdím, už přes 2 roky. On právě na uzdě je úplně vpohodě a reaguje dobře umime prekroky, traverzy... No ale teď prostě když je jen na parelce a já si ho chci shromáždit tak ta parelka mu leze nahoru a on tam tu hlavu dá až prostě po dlouhý době. No a pak když to je dobrý a mám ho prostě na otěži a sundám mu tu parelku tak dá hlavu zas dolů a já nevím jak mu ji dostat k hrudi... Protože fakt to mi pak nereaguje na holeně a nic a když se rozlitne tak tu hlavu už vůbec nedrží jak má. Chceme právě až bude chodit s hlavou ohnutou bez parelky začít trénovat tu drezuru i bez uzdy a sedla a tak. Já vím že on na to prostě má, je to fakt skvělej kůň, ale štve mě že prostě nemám jak ho přinutit aby ti hlavu nesl správně...
Když jste tak důležitá a nepotřebujete trenéra, proč se ptáte na ifauně?
Smutný příběh tohle cele číst.
Tohle mi celé přijde jako nějaký trolling. Zkušená drezurní jezdkyně, která se pokouší jezdit na parelce? To si dost odporuje, parelka na ježdění a natož drezurní moc vhodná není, umím si představit nějaké jiné vhodné bezudidlové uždění. A že by někdo dospělý nutně musel jezdit bez sedla a uzdečky drezuru? Kůň s drezurními chody je pro normálního, byť zkušeného jezdce v klusu v podstatě neuseditelný, dobrovolně jezdit bez sedla by chtělo hodně vysokou nálož masochismu.
No každopádně slečna není dítě a trenéra nepotřebuje, všechno ví všechno zná, a asi taky všude byla, tak si jistě poradí a brzy budeme obdivovat první ukázky vysoké drezury bez sedla a uzdečky.

SarahOtte
napsal(a):
Tak jaký je rozdíl mezi udidlem, uzdou a uzdečkou? Když tady nejste dítě, zkuste psát česky s interpunkcí.

Slon Indický
napsal(a):
Tohle mi celé přijde jako nějaký trolling. Zkušená drezurní jezdkyně, která se pokouší jezdit na parelce? To si dost odporuje, parelka na ježdění a natož drezurní moc vhodná není, umím si představit nějaké jiné vhodné bezudidlové uždění. A že by někdo dospělý nutně musel jezdit bez sedla a uzdečky drezuru? Kůň s drezurními chody je pro normálního, byť zkušeného jezdce v klusu v podstatě neuseditelný, dobrovolně jezdit bez sedla by chtělo hodně vysokou nálož masochismu.
No každopádně slečna není dítě a trenéra nepotřebuje, všechno ví všechno zná, a asi taky všude byla, tak si jistě poradí a brzy budeme obdivovat první ukázky vysoké drezury bez sedla a uzdečky.
Trochu mi to připomíná převlečenou Shayelu. Ta je taky taková multifunkční.

napsal(a):
Tak jaký je rozdíl mezi udidlem, uzdou a uzdečkou? Když tady nejste dítě, zkuste psát česky s interpunkcí.
Edit - když tedy nejste dítě...
Coudas

XXX.XXX.87.254
A mně to přijde, že si nadšenec do koníčků trochu něco načte z románů o dívkách a jejich snech a pak sem frkne naprosto nesmyslnou otázku ke svému poznatku s poznámkou, jak strašně dlouho jezdí, a že trenéra má, ale ten mu nevyhovuje, protože nechápe potřeby jeho jednorožce. Asi nezbývá, nez se také zasnít a poradit naprosto bezpečnou, byť nereálnou, pomůcku, jako třeba kouzelné slovíčko zašeptané při ouplňku do ouška. Sorry.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Přesto bych se chtěla zeptat: co znamená v medailonku horsemanship<3?
Tak nemám v plánu bez uzdy a sedla jezdit úplně drezury T, ale prostě chci ho mít prijezdeneho i takhle volně. V medailonku mám horsemanship, protože se mu se svými koňmi věnuji a baví mě :) četla jsem o tom už opravdu hodně knih, ale moje otázka byla jestli prostě nemáte nějaký tip nebo trik na to, jak jste vy učili aby vás kůň při jízdě bez uzdečky/uzdy měl hlavu zabalenou alespoň na kolmici. Protože je samozřejmostí že když tam necítí že musí (nemá udidlo) tak ji tam prostě nedá. Tak bych ráda nějaké vaše zkušenosti s tím jak mu ji tam prostě nacpat - proto sem píšu. A na vaše žádosti ohledně toho abych popsala rozdíly mezi koňským vybavením bohužel nebudu reagovat. Pardon, ale nebudu ze sebe dělat blbečka abych vám tu musela dokazovat své znalosti :)

SarahOtte
napsal(a):
Tak nemám v plánu bez uzdy a sedla jezdit úplně drezury T, ale prostě chci ho mít prijezdeneho i takhle volně. V medailonku mám horsemanship, protože se mu se svými koňmi věnuji a baví mě :) četla jsem o tom už opravdu hodně knih, ale moje otázka byla jestli prostě nemáte nějaký tip nebo trik na to, jak jste vy učili aby vás kůň při jízdě bez uzdečky/uzdy měl hlavu zabalenou alespoň na kolmici. Protože je samozřejmostí že když tam necítí že musí (nemá udidlo) tak ji tam prostě nedá. Tak bych ráda nějaké vaše zkušenosti s tím jak mu ji tam prostě nacpat - proto sem píšu. A na vaše žádosti ohledně toho abych popsala rozdíly mezi koňským vybavením bohužel nebudu reagovat. Pardon, ale nebudu ze sebe dělat blbečka abych vám tu musela dokazovat své znalosti :)
Upřímně, toho blbečka děláte už teď. Víte, tady jsou lidi s opravdovými a dlouholetými zkušenostmi od koní a vaše příspěvky jsou přinejmenším úsměvné.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak důležité je, že víte, co to ten "horsemanship" znamená. Mne spíše udivila ta 3, když drezuru a parkur máte T.

Coudas
napsal(a):
Tak důležité je, že víte, co to ten "horsemanship" znamená. Mne spíše udivila ta 3, když drezuru a parkur máte T.
Mě taky. Dokonce menší než 3.

SarahOtte
napsal(a):
Tak jo - přiježděný kůň dá hlavu na kolmici i bez udidla, ale jenom pod DOBRÝM jezdcem, který používá sed a holeň. Ale to přece víte, když máte T výkonnost v drezuře i parkuru.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Když umíte ten horsemanship a máte tolik načteno, co to koně naučit na nějakou pobídku a ne na ti, ci má v hubě? Slovní pobídku, pobídku holení, postavení vlastniho těla, pobídku tušírkou....

SarahOtte, doufám, že tu téčkovou drezuru jezdíte aspoň za 80 %.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Pan Bořánek své 'oddíly' rozdělené do horsemanship 1,2,3 má, ale ze to je emotikon mne pak napadlo tak, ale nechtěla jsem to říkat nahlas.
Pokud umíte anglicky a opravdu Vás to zajímá, můžete si pročíst toto.
https://blog.dressagenaturally.net/69-to-bit-or-not-to-bit
Paní jezdí i na té parelce co Vás zajímá. Ale to, čeho chcete dosáhnout, tedy hlava bez otěží v krásné drezurní pozici, je strašně komplexní věc a vychází z celé pozice těla. Možná budete muset změnit celý přístup k tréninku svého koně aby jste toho dosáhla.

Shayela přesedlala z dostihů v Rakousku do T drezury?

"Ahoj, trenéra nepotřebuju"
- nejlepší!
SarahOtte
napsal(a):
Proč by měl mít jakýkoliv kůň hlavu na hrudi?
A trenéra mají i ti nejlepší jezdci. Neboť nikdo nemůže zároveň jezdit a koukat na sebe ze země.
Jak je možné, že někomu s takovým egem, jako máte vy, něco nejde?

lenacia
napsal(a):
jakože.....
trenéři.... mají trenéry :D
tomu už se říká kouč...pak už je jen Chocholoušek..
PS: na té fotce kůň rozkládá klus...
Promiňte tedy, jen jsem se ptala o radu nebo zkušenost (kterou ale nikdo z vás asi ani nemá, co?). Budu hledat ještě jinde, nikdo mi zde nedal jakoukoliv radu o kterou jsem stála, nebo trik který by někdo z vás používal. Promiňte, ale vymyslim si tedy vlastní způsob jak toho docílit. A když už narážíte na ty trenéry - raději bych byla opatrnější, třeba vás budu jednou všechny trénovat já :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.163
SarahOtte
napsal(a):
Promiňte tedy, jen jsem se ptala o radu nebo zkušenost (kterou ale nikdo z vás asi ani nemá, co?). Budu hledat ještě jinde, nikdo mi zde nedal jakoukoliv radu o kterou jsem stála, nebo trik který by někdo z vás používal. Promiňte, ale vymyslim si tedy vlastní způsob jak toho docílit. A když už narážíte na ty trenéry - raději bych byla opatrnější, třeba vás budu jednou všechny trénovat já :)
Holka to nehrozí. Ale sni dál.
SarahOtte
napsal(a):
Pokud hledáš triky, běž do cirkusu. Ze všech tvých příspěvků čiší jen to tvoje JÁ. Kůň se z nich vytratil, zůstalo z něj jen nějaké cvičební náčiní, na kterém se chceš exhibovat.
Budeš se muset obrátit jinam, neboť valná většina místních přispěvatelek to má nastavené opačně.
Asi v tomto duchu:
"CO UDĚLAT, abych svému koni prospívala, pomáhala, byla dobrým parťákem a hlavně mu NEŠKODILA."
Navíc jsi zřejmě vůbec nepochopila, jak pracovat s koněm a o čem to celé je.
Velmi lituji tvého koně. Doufám, že mu aspoň dáš nažrat a může si od tvých hokus-pokusů odpočinout ve výběhu s ostatními koňmi.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak to mám teda štěstí, že nejezdím a ani jinak s koňmi nepracuji, nebude mne jednou učit člověk, co místo sbalená hlava říká zabalenej krk. A zabalená hlava je rollkur a to je prasárna.
SarahOtte
napsal(a):
No, jelikož sis své alter ego vymyslela na ifauně tak dokonalé, že nikdo z žebříčku top 20 drezurních a skokových jezdců v ČR nemá ani tvoji úroveň (tj. drezura i skoky T), tak je vysoce nepravděpodobné, že by kdokoli z ifauny měl více zkušeností. Možná proto, že tu není baron Prášil.
Naštěstí je naprosto jasné, že realita je jinde. Takže moje rada zní - připomenout si základní pravidla bezpečnosti u koní, trocha pokory a zajistit si trenéra, co tě opravdu naučí a posune dál v ježdění.

SarahOtte
napsal(a):
Tak teď jsem se opravdu vyděsila! Naštěstí já už trenérku mám. A ta má mj. reálně, ne virtuálně, naježděné ST drezury a bronzový odznak.

sisi58
napsal(a):
Pokud hledáš triky, běž do cirkusu. Ze všech tvých příspěvků čiší jen to tvoje JÁ. Kůň se z nich vytratil, zůstalo z něj jen nějaké cvičební náčiní, na kterém se chceš exhibovat.
Budeš se muset obrátit jinam, neboť valná většina místních přispěvatelek to má nastavené opačně.
Asi v tomto duchu:
"CO UDĚLAT, abych svému koni prospívala, pomáhala, byla dobrým parťákem a hlavně mu NEŠKODILA."
Navíc jsi zřejmě vůbec nepochopila, jak pracovat s koněm a o čem to celé je.
Velmi lituji tvého koně. Doufám, že mu aspoň dáš nažrat a může si od tvých hokus-pokusů odpočinout ve výběhu s ostatními koňmi.
Já myslím, že ten kůň je virtuální. Stejně jako u Shayely. Přece někdo s T výkonností v parkuru a drezuře se nebude ptát tady a takto.
SarahOtte
napsal(a):
Bohužel se takového štěstí v mém věku,už nedožiju ,jsem si jistá
Nicméně ,docílíte li sebrání ,vznosu a kmihu u jakéhokoli koně na nákrčáku ,prosila bych aspoň o video .Aby zdejší neplodná diskuze byla trochu obohacena
SarahOtte
napsal(a):
Radu jste dostala - trenér.
Pokud je pravda, co jste psala, tak prostě koně naježděného nemáte, bez udělátek, kdy ho nemáte jak donutit dát hlavu dolů, se to akorát projevilo. Jezdíte prostě za hubu, což je blbě a nemá s drezurou nic společného.

Dotaz
napsal(a):
Radu jste dostala - trenér.
Pokud je pravda, co jste psala, tak prostě koně naježděného nemáte, bez udělátek, kdy ho nemáte jak donutit dát hlavu dolů, se to akorát projevilo. Jezdíte prostě za hubu, což je blbě a nemá s drezurou nic společného.
Šetřete síly. Vždyť si dělá srandu. Podle profilu má 3 koně a je na úrovni T drezury a T parkuru. Hezky to vystihl(a) Slon indický.

SarahOtte
napsal(a):
Se mnou, jakožto neumětelem a lesojezdcem, se takový formát trenéra, jako budeš jednou ty, jistě zabývat nebude. Zaplaťbůh
napsal(a):
Šetřete síly. Vždyť si dělá srandu. Podle profilu má 3 koně a je na úrovni T drezury a T parkuru. Hezky to vystihl(a) Slon indický.
Tak pořád je to člověk, co se o koně asi nějak ( třeba jen teoreticky) zajímá, tak jí informace, že tahem za sněhuláka se přiježděnost nevyrobí, neuškodí. Aspoň to nebude na táborových koních vyrábět.

SarahOtte, netrapte se, holt ještě potřebujete víc řemení na koni než máte vlastního umění.
Četla jste Jezdectví pro vzdělance? Možná byste tím mohla začít.
Ale opravdu se netrapte, jsou jiní "supermani", kteří to dotáhli v některých oblastech života bohužel dál než vy, a přesto potřebují mít pod zadkem koně jen sešněrovaného a otěže drží jak prase kost - viz foto.
Je k smíchu, že?
Jako Vy tady.
napsal(a):
SarahOtte, netrapte se, holt ještě potřebujete víc řemení na koni než máte vlastního umění.
Četla jste Jezdectví pro vzdělance? Možná byste tím mohla začít.
Ale opravdu se netrapte, jsou jiní "supermani", kteří to dotáhli v některých oblastech života bohužel dál než vy, a přesto potřebují mít pod zadkem koně jen sešněrovaného a otěže drží jak prase kost - viz foto.
Je k smíchu, že?
Jako Vy tady.
Vážně mu nevadí, že dosti velká část lidí vidí na té fotce to, co vidí?
sisi58
napsal(a):
Asi jako mu nevadí, že se lidi smějou tomu, že se jednou potopí a najde amforu. To je prostě kult osobnosti, kterému se smějí jen ti "venku". V KLDR věří, že vůdce nechodí na záchod a že jejich vůdce sám ukončil druhou světovou válku. Kde není protistrana, chybí kritické myšlení.
Coudas

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
Vždyť takto jezdí tolik lidí, a taky jim to není trapné...

sisi58
napsal(a):
To vidíme my tady na i fauně. A to ještě ne všichni. Viz vlákno o zabaleném krku.
napsal(a):
To vidíme my tady na i fauně. A to ještě ne všichni. Viz vlákno o zabaleném krku.
Pokud to Puťa prezentuje na veřejnosti, vidí to tisíce lidí. Nejspíš se ti, co mu koně připravili, obávali mu něco říct. Já bych to asi taky neřešila. On nevypadá, že by pravidelně jezdil. Tak dají hezkého koníka, zajistí, aby nebyl moc veselý, car se sveze a majitelé mají klid. Pro koně to není nic moc, ale pro jednou...

V odkazu i s videem:
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/599348/putin-se-chtel-pred-mdz-predvest-na-koni-hnedak-vana-ho-ale-pozlobil.html
Volba sebeprezentace je každého věc, ale....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.34
koně
napsal(a):
Ale koně mají pěkné
Tak orlovsky klusaci jaou nádherni. Škoda že je v ČR nemáme
napsal(a):
V odkazu i s videem:
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/599348/putin-se-chtel-pred-mdz-predvest-na-koni-hnedak-vana-ho-ale-pozlobil.html
Volba sebeprezentace je každého věc, ale....
Za mě mazané. Jak hezky jel ve skupině, aby to plácání se v klusu nebylo vidět.
Asi není úplně nejlepší ukazovat i nasedání (ale upřímně od 70 let starého člověka těžko čekat lepší, pokud nejezdí denně). Ukázal se s hezkými ženami na hezkém koni...
Jako nežeru mu to... Ale PR má prostě slušný.
jako... když si to člověk porovná s Kimem :D :D
https://news.sky.com/video/kim-jong-un-rides-horses-in-new-documentary-on-north-korea-12530408

Pipilota
napsal(a):
Za mě mazané. Jak hezky jel ve skupině, aby to plácání se v klusu nebylo vidět.
Asi není úplně nejlepší ukazovat i nasedání (ale upřímně od 70 let starého člověka těžko čekat lepší, pokud nejezdí denně). Ukázal se s hezkými ženami na hezkém koni...
Jako nežeru mu to... Ale PR má prostě slušný.
Já to plácání v klusu viděla.

lenacia
napsal(a):
jako... když si to člověk porovná s Kimem :D :D
https://news.sky.com/video/kim-jong-un-rides-horses-in-new-documentary-on-north-korea-12530408
Za mě má trochu hajz.l sed a neklidnou holeň (a kůň mrská ocasem, takže úplně spokojený není), ale pořád lepší než Putin.

lenacia
napsal(a):
jako jo no. Ale hele, venku, a bez vyvazovátek a ve cvalu.... Holeň vypiluje
Však jsem psala, že dobrý. A rozhodně koukatelnější než Putin. Kterého obšancovali ze všech stran, aby náhodou neupad.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.163
Jezis lidi. Tak holt je to statnik co na koni neumi a vylez na nej no. Chtela bych videt vas v jeho veku kdybyste nebyli koňáci a de facto ty zvířata znaly jen od pohledu.
Za druhý pořád lepší Putin na koni než Zeman na nafukovacím člunku 🤣😂
Puťka není dobrý v ničem. Snad jedině šest stop pod zemí.
A že bych se já předváděla ve sportu, který neumím, nehrozí. Nemám tak obrovské ego, jako Puťka a taky mám sebereflexi. Což tomu podčlověku nic neříká.
Pokud by byl takový sportovec, jak o sobě tvrdí, měl by viditelné svaly. Jako tento starý muž. Určitě jich na světě bude víc, tenhle je první, na kterého jsem narazila.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
sisi58
napsal(a):
Puťka není dobrý v ničem. Snad jedině šest stop pod zemí.
A že bych se já předváděla ve sportu, který neumím, nehrozí. Nemám tak obrovské ego, jako Puťka a taky mám sebereflexi. Což tomu podčlověku nic neříká.
Pokud by byl takový sportovec, jak o sobě tvrdí, měl by viditelné svaly. Jako tento starý muž. Určitě jich na světě bude víc, tenhle je první, na kterého jsem narazila.
Ten viditelne nasvaleny muz je upraveny photoshopem a max vyhonenej posilkou. Sorry ale tohle nwrika nic o aile a fyzicce. Znala jsem stary chlapiky co makali tak ze i ty nebo ja bysme pu tretine jejoch práce padly polomrtvy. A vyrysovany brisaky te ubezpecuju nemel ani jeden. Neplet si posilku a kulturistiku s opravdovou makackou.
Tak jinak. Tento pán má 80 roků. A určitě není upravený.
Pokud se chce Puťka předvádět nahatý, měl by se sebou něco dělat.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jezis lidi. Tak holt je to statnik co na koni neumi a vylez na nej no. Chtela bych videt vas v jeho veku kdybyste nebyli koňáci a de facto ty zvířata znaly jen od pohledu.
Za druhý pořád lepší Putin na koni než Zeman na nafukovacím člunku 🤣😂
Tak když to neumím, tak na něj nelezu. Masaryk v 80 letech vypadal na koni daleko lépe.
napsal(a):
Tak když to neumím, tak na něj nelezu. Masaryk v 80 letech vypadal na koni daleko lépe.
Jenže Masaryk jezdil několik hodin denně po mnoho let, protože mu to dělalo dobře na zdraví, četla jsem jeho autobiografii, což se s Putinem srovnávat nedá.
Putin zase ale frajer jezdil na medvědovi , to jen tak někdo neumí .
No a co, že to byla figurka, pobavilo mě to dobře.

alfi pav
napsal(a):
Jenže Masaryk jezdil několik hodin denně po mnoho let, protože mu to dělalo dobře na zdraví, četla jsem jeho autobiografii, což se s Putinem srovnávat nedá.
Putin zase ale frajer jezdil na medvědovi , to jen tak někdo neumí .
No a co, že to byla figurka, pobavilo mě to dobře.
Masaryk začal jezdit po 70 -75letech? ne? pochybuji, že mnoho hodin denně...velmi pečlivě mu připravili koně ....Hektor byl jeden z mnoha koní, co se osvědčili.

jiné fotky, z mladších dob , než "tatíčka Masaryka", jezdecké nejsou....mě to utkvělo vzhledem k jeho věku....na tak stará kolena lézt na koně, v té době byl jeho věk opravdu kmetský.
i když, " u nás " ve stáji máme i takovou klientku, má frísku...
a dědula přes 80 se účastnil parkuru (někdy to bylo i o jeho zdraví-ztráta orientace a skok proti směru parkuru, ale klobouk dolu...jezdil převážně na A1/1 nebo hodně vysoko v krvi)

napsal(a):
Masaryk začal jezdit po 70 -75letech? ne? pochybuji, že mnoho hodin denně...velmi pečlivě mu připravili koně ....Hektor byl jeden z mnoha koní, co se osvědčili.
Tak nějak - asi v souvislosti s tím, jak se stal prezidentem. Čili 68 let? Jasně, že mu koně pečlivě vybrali. Ale to nic nemění na tom, že na něm vypadal dobře. A že na něj ve svém věku vůbec sedal. Beru podle sebe. A to jsem mladší.

napsal(a):
jiné fotky, z mladších dob , než "tatíčka Masaryka", jezdecké nejsou....mě to utkvělo vzhledem k jeho věku....na tak stará kolena lézt na koně, v té době byl jeho věk opravdu kmetský.
i když, " u nás " ve stáji máme i takovou klientku, má frísku...
a dědula přes 80 se účastnil parkuru (někdy to bylo i o jeho zdraví-ztráta orientace a skok proti směru parkuru, ale klobouk dolu...jezdil převážně na A1/1 nebo hodně vysoko v krvi)
Pan Beránek?

napsal(a):
Pan Beránek?
jj

Pokud Masaryk absolvoval vojenskou službu (biografii jsem nečetla), tak je určitá šance, že absolvoval základní vojenský jezdecký výcvik.
Má kamarádka jezdila naposledy v 17, a na stará kolena, když jí umřela maminka, o kterou se musela starat, si pořídila koně v 75. A drandila, i si zacválala, i skočila klacík na zemi. Začínala na flegmohaflingovi a končila s krevnatou zrzavou ČT :-)
napsal(a):
No nevím, v biografii psal, že jezdil celý život, ale odkdy přesně (od kterého roku) to si nevzpomínám, je to už dlouho, co jsem to četla.
Jen tam bylo něco ve smyslu, že jeho povinný doprovod tím nebyl zrovna echt nadšený, protože zatímco pan Masaryk měl jezdeckou kondičku, oni nee - všichni víme jak vypadá neuvyklý člověk po pár hodinách na koni ...

Hele co umí google: https://www.bejvavalo.cz/clanek/t-g-masaryk-jako-jezdec-a-milovnik-koni/
Jezdec
President Osvoboditel se octl po prvé v sedle a naučil se sportovně jezdit na koni ve Švýcarech v době, kdy mu bylo šedesátpět let, ale nebyl tenkrát na koni nikterak nováčkem. Najezdil se dost jako venkovský hoch na selských koních, ovšem bez sedla.
napsal(a):
Hele co umí google: https://www.bejvavalo.cz/clanek/t-g-masaryk-jako-jezdec-a-milovnik-koni/
Jezdec
President Osvoboditel se octl po prvé v sedle a naučil se sportovně jezdit na koni ve Švýcarech v době, kdy mu bylo šedesátpět let, ale nebyl tenkrát na koni nikterak nováčkem. Najezdil se dost jako venkovský hoch na selských koních, ovšem bez sedla.
Takže jezdil celý život a ve svém životopise nelhal.
To jsem ráda, že Bejvavalo.cz jeho slova potvrdilo, jinak by tomu šlo uvěřit asi jen těžko

no dobrá sypu si popel...
ale na druhou stranu, který venkovský kluk se nesvezl... ale zase, tenkrát byly koně spíš na práci a otravovat je ježděním byl "hřích", tak si myslím, že tak žhavé to nebylo. spíš až v tom vyšším věku, prezidentem byl od 68 let...o jeho jezdectví se lze dočíst různě, někde jezdil mnoho hodin, jinde měl ježdění v harmnonogramu dne od 17 do 18 večer... na připraveném vhodném koni.
Ale jo, já jsem zvědavá, jak se budu sápat na koně po šedesátce já a jestli si koupím ještě jiného koně, někdy, až Belu nebude....nebo bude nepojízdná.

Místňačka si za tím účelem na stará kolena koupila poníky na zapřahání :-) kůň to taky je, jen tak nějak menší, obsluhovatelnější (když pomineme pokusy lapnout pod tím nafukovacím břichem podbřišník) a skladnější, všechny ty věci okolo jsou tak nějak levnější, a kdyby byla chytrá, a omezovala jim krmení, tak i ze vzduchu by byli živí.
napsal(a):
Místňačka si za tím účelem na stará kolena koupila poníky na zapřahání :-) kůň to taky je, jen tak nějak menší, obsluhovatelnější (když pomineme pokusy lapnout pod tím nafukovacím břichem podbřišník) a skladnější, všechny ty věci okolo jsou tak nějak levnější, a kdyby byla chytrá, a omezovala jim krmení, tak i ze vzduchu by byli živí.
No já nevím :D mě se zdá ten poník stejně drahý :D ne-li dražší, ne všechno je v shetty velikosti a ne všechno shetty sedne jak má ;D a částo se musí objednávat.
A postroj + bryčka...no zlatý sedla :D ...ba hůř, když si teď vymýšlím, že bych chtěla na pondulina chomout ;D
Ale jo, ten provoz je trošku jednoduší a levnější :D

No, pravda, postroje se kupovaly z druhé ruky za hubičku a dávaly se upravovat (za hubičku). Ale ty běžné věci jako čištění, ohlávky, kýbly, vodítka, to se pořídí v kdejakém zveráči za totéž. Uzdečky jsme koupili od Pavly Dlabalové přes net a já jsem jen zkrátila podhrdelníky. Ale uznávám, že udidla jsme kupovali v Lysé osobně, to jsem měřila přímo na poních. Ale tak do Lysé bychom jeli stejně, že. No a že se na nich nejezdí, tak není třeba sofistikovaných sedel, stará dostihovka, která už před pětadvaceti lety sloužila na oslíkách, dobře funguje
Ony se ty "více"náklady ve finále při té úspoře za krmení, údržbu pastvin, vodu, lidskou práci... vrátí :-) Z druhé ruky jsou ty záležitosti jako postroje a vozík poříditelné skutečně rozumně. Na úrovni slušného sedla pro velkého koně.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/150342775/vozik-za-pony.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/150218658/vozik-za-pony.php
Tohle zrovna od Pavly https://zvirata.bazos.cz/inzerat/148538195/kocarove-postroje.php
Horší to bylo s kupováním cenově dostupného auta, které by pojalo dvojspřeží a kočárek.... To bych nikomu nepřála Snad už to máme za sebou a tohle nám chvíli vydrží.... (samozřejmě, kdo nechce cajdat po akcích, nepotřebuje auto, žejo. To platí i pro representativní postroje a koukatelné vozíčky)
Sice nemám ambice závodit, ale mě se tyhle selské vožicky nelíbí (a bála bych se váhy*), takže pěkně jsme pořídili vagonettu :D a to už trošku stojí, kotoučovky, měkko pod zadkem... :D
*Uvažuju pro svoji situaci, mám jen 1pondu. (2 si uz s leccim poradí).
S přívěsem/autem chápu ;D - já si dala do požadavků délky a šířky, aby se mi vozík vešel do našeho hengru s pondou :D na vzdálenější vyletování

Za jednoho jsme měli prostě sulku. 1500,- (tisícpětset) jsem za ni dala před 10 lety na bazoši.
Na vagonettu nemáme

Já si na stará kolena asi jako Zmiják koupím starého koně a budem chodit na Šumavě na zmije....