Enemy654

XXX.XXX.27.178
Dobrý den,
zajímal by mne Vás názor, jelikož řeším velké dilema.
Mám koně ve sportovní stáji v systému box + malý ohrazený prostor, řekněme 10x20, společný pro dva koně, co se snesou. Tráví v něm většinou celou zimu, tj. podstatnou část roku (cca říjen až březen), mají v něm balík, v sezoně chodí do výběhu. JÁ jezdím 6x týdně, mám mladého koně, takže pohyb má. Nicméně - plánujeme rodinu. Což mě na nějakou dobu (asi dost dlouhou), vyřadí z provozu. Přemýšlím tedy nad změnou ustájení - i když jsem v současné stáji spokojená, mám pocit, že ten zimní režim bude pro koně bez práce v takovýchto podmínkách nevyhovující. B jezdce si z důvody povahy koně radši hledat nebudu....kůň je jinak celkem vyrovnaný, ale zvažuji, jestli mu při změně mého životního stylu a tím pádem mé méně časté docházce nebude lépe na otevřeném prostoru/pastvině. Mám teď na mysli především to, že koně nebudu mít možnost pohybovat, což by mu mohlo fyziologicky či mentálně vadit. On sice přecházet může, ale nevím, jak to bude snášet a nevím, jestli do tohoto testu jít, když budu mít třeba malé miminko a budu mít svých starostí nad hlavu a ještě k tomu hledat případně nové ustájení. Ustajovatel mi říká, že to moc hrotím, že ty koně se stejně v zimě moc nepohybují, že stojí u balíku....o víkendu jsem se ale byla podívat u kamarádky na pastviny a nevím, jestli je to tak úplně pravda, bobky byly rozseté po celém prostoru, který měli koně k dispozici, různě si sem tam popobíhali, šmejdili si, kde je třeba možné něco uloupnout a tak dále...takže jsem dospěla k názoru, že také záleží, jaký výběr těm koním dáme, jasně, že stojí u balíku, ale třeba ti naši u něj celý den nestojí, ale třeba si i čumí v rohu ohrádky a seno je vůbec nezajímá. Vím, že se dobrá stáj hledá spíš špatně, než dobře, ale zas se bojím, aby takto byl můj kůň výhledově spokojený. Co s tím?
Topek

XXX.XXX.245.44
Jednoznačně pastvina a stádo. Strádá naopak teď - v malém výběhu.
Asi záleží, jaké máte možnosti v jiných stájích i s ohledem na dojíždění.
A někdo, kdo by ho bral venčit aspoň na ruce, nebo polonžovat, třeba někdo ze stáje, by se nenašel?
Dáte-li koni větší prostor, využije ho. Tak jak píšete, bude chodit, oňufávat zbytky trávy atd. Pokud ne, těžko říct jak to psychicky zvládne, když má nyní vcelku dost využití.
Ak hľadať nové ustajnenie, šla by som s pozerať čo najskôr, budete vidieť kone v zimných výbehoch, v kondícii po zime vonku a stav tých výbehov, čo môže v niektorých prípadoch uľahčiť rozhodovanie. Šla by som tam, kde sa o koňa postarajú dobre aj v čase, keď nie je prítomný majiteľ. To mi príde naozaj zásadné, zvlásť ak budete niekoľko dní úplne mimo.
Arbora
napsal(a):
Ak hľadať nové ustajnenie, šla by som s pozerať čo najskôr, budete vidieť kone v zimných výbehoch, v kondícii po zime vonku a stav tých výbehov, čo môže v niektorých prípadoch uľahčiť rozhodovanie. Šla by som tam, kde sa o koňa postarajú dobre aj v čase, keď nie je prítomný majiteľ. To mi príde naozaj zásadné, zvlásť ak budete niekoľko dní úplne mimo.
Přesně tak, hledala jsem v zimě, abych viděla jak vypadají výběhy, kolik bláta, kolik sena koně mají.
Enemy654

XXX.XXX.27.178
Jen jsme chtěla podotknout, že v sezoně ten kůň prostor má, že je to jen zimní režim...ono to bohužel ani jinak nejde, máme výběhy tak trochu v mokřadech a ti koně by to neskutečně rozryli a asi by to bylo i nebezpečné....ustajovatel je jinak dobrý člověk a pro koně se rozdá, ale já se pořád peru s tím, jestli má opravdu pravdu, že ten můj kůň to v takto v pohodě v zimě zvládne bez pravidelného vybití se...jasně, není tam sám, je tam s kamarádem a nějak přešlapuje, není to jak když jsou jenom boxovaní, ale v zásadě mám zkušenost (dlouholetou), že čím víc pohybu, tím lépe, už jen pro metabolismus, lepší okysličení krve atd., a to já mu minimálně jednu zimu nebudu moci pravidelně dát...a co si budeme povídat, lidé jsou také více v pohodě, když se mají prostor "vyprdět".
Jen mám strach, abych zase druhou spolehlivou stáj našla. Pořád zápasím s tím, jestli potřeba změny režimu (a ještě to nemám ani ze zkušenosti potvrzené, jestli mám pravdu já nebo ustajovatel), jestli je to rozumný důvod pro jinak OK ustájení. Kdyby zůstalo u mého starého životního stylu, tak to neřeším. Proto se ptám na zkušenost tady.
On jen prostor taky nespasí všechno.
Tady máte jistotu ,že dostane,nažrat ,že je s někým ,s kým se snese ,a k tomu žrádlu dostane.Že má box,tudíž svůj klid a své jisté .To je v zimě rozhodně důležitější,než aby se pořád pohyboval.Hledající ,s hlavou dole ,mezi bobky ,přemrzlými zbytky bahna a možná jetelíčku z loňska.
Je li ustajovatel kompetentní,má všecko v pořádku ,to bych brala jako obrovský bonus.
Mimino není třeba brát jako,že vám končí život .Naopak .Na mateřské,když tedy nebudete jen zuřivě kvokat kolem dítěte a nezapomenete ,že jste stále samostatný a dospělý člověk ,se dá čas zorganizovat. Bydlíte li ve městě ,v bytě kde je teplo,teplá voda ,pračka a sporák ,nebudete vědět co s časem
Ale musíte chtít.A ne se podat jen a pouze hnízdění.
Některé ženy se dokonce vzdají svých koníčků a zálib a začnou se všeho bát.Protože s hormony nabudou dojmu,že než ony ,by se o dítě nikdo nepostaral
A to je začátek konce.
Samozřejmě,kdybyste našla slušné ustájení ,kde jsou skorem celý den někde na výběhu ,kde není jen bahno nebo zmrazky.Na noc box.Plus seno ad libitum a ustajovatel na úrovni ,tomu bych se nebránila.
Jinak bych koně nechala kde je a pořešila případně spíš, bude li komu,jak odložit dítě.
Enemy654

XXX.XXX.27.178
koně
napsal(a):
On jen prostor taky nespasí všechno.
Tady máte jistotu ,že dostane,nažrat ,že je s někým ,s kým se snese ,a k tomu žrádlu dostane.Že má box,tudíž svůj klid a své jisté .To je v zimě rozhodně důležitější,než aby se pořád pohyboval.Hledající ,s hlavou dole ,mezi bobky ,přemrzlými zbytky bahna a možná jetelíčku z loňska.
Je li ustajovatel kompetentní,má všecko v pořádku ,to bych brala jako obrovský bonus.
Mimino není třeba brát jako,že vám končí život .Naopak .Na mateřské,když tedy nebudete jen zuřivě kvokat kolem dítěte a nezapomenete ,že jste stále samostatný a dospělý člověk ,se dá čas zorganizovat. Bydlíte li ve městě ,v bytě kde je teplo,teplá voda ,pračka a sporák ,nebudete vědět co s časem
Ale musíte chtít.A ne se podat jen a pouze hnízdění.
Některé ženy se dokonce vzdají svých koníčků a zálib a začnou se všeho bát.Protože s hormony nabudou dojmu,že než ony ,by se o dítě nikdo nepostaral
A to je začátek konce.
Samozřejmě,kdybyste našla slušné ustájení ,kde jsou skorem celý den někde na výběhu ,kde není jen bahno nebo zmrazky.Na noc box.Plus seno ad libitum a ustajovatel na úrovni ,tomu bych se nebránila.
Jinak bych koně nechala kde je a pořešila případně spíš, bude li komu,jak odložit dítě.
Já vím, máte pravdu.....vidím to kolem sebe (co se týče těch matek:)). Jenže mám ustájení necelých 50 km od domova a nevím, jaké malé dítě bude, jestli mi třeba vydrží v autě tak dlouho, anebo jestli dotyčný hlídač bude ochotný často tak dlouho hlídat - vemte si, že jen na cestě autem to vezme jen hodinu a půl, a co teprve čas strávený u koně...a ono se hlídání vyplatí také na jiné věci, že jo, ne jen na návštěvu koně a nevím, jestli takové kapacity budou.
Hrozně se ve mně pere cit a rozum, mám naší stáj ráda, ale rozum mi říká, že bych se měla minimálně aspoň zajímat, jaké jsou možnosti jinde...ale mám prostě strach, že nenajdu stáj, kde se nebudu bát odjet na dovolenou/že kůň bude strádat.
Nedávno tu proběhla diskuze na téma "děti a koně" přečtěte si i tu. Vím, že se řešila dálka dojíždění. Sama mám ročního syna a kolikrát jsem ráda když mi vydrží v autě 15-20minut bez řvaní. Nedokážu si představit dojíždět 50km , to už je fakt daleko. Nehledě na to, že se vam hrozně "zkrátí" čas u koně samotného, když máte dlouhou cestu .
Enemy654
napsal(a):
Já vím, máte pravdu.....vidím to kolem sebe (co se týče těch matek:)). Jenže mám ustájení necelých 50 km od domova a nevím, jaké malé dítě bude, jestli mi třeba vydrží v autě tak dlouho, anebo jestli dotyčný hlídač bude ochotný často tak dlouho hlídat - vemte si, že jen na cestě autem to vezme jen hodinu a půl, a co teprve čas strávený u koně...a ono se hlídání vyplatí také na jiné věci, že jo, ne jen na návštěvu koně a nevím, jestli takové kapacity budou.
Hrozně se ve mně pere cit a rozum, mám naší stáj ráda, ale rozum mi říká, že bych se měla minimálně aspoň zajímat, jaké jsou možnosti jinde...ale mám prostě strach, že nenajdu stáj, kde se nebudu bát odjet na dovolenou/že kůň bude strádat.
Určitě se zajímejte ,tomu se meze nekladou .
Třeba bude něco blíž .Nebo dál ale zas bude stačit,když si vyhradíte čas třeba jednou týdně
Jestli jste ještě ani nepočala,máte celkem dost času,zaběhnout koně na jiný režim,méně práce ,atd.
Zas bych to úplně dopředu nehrotila do detailů.Lidé co moc plánují bývají pak zbytečně nešťastní,že jim to neklape podle manuálu .Ono se to nějak vyvine ,směr máte a čas zatím taky.
za mě jako matku s dvěma dětmi 50 km je už docela dost :/ měla jsem co dělat s dojížděním 15 minut
tak mrkněte jestli by jste našla ideál a pokud ne, koníka bych nechala kde je.
dost matek u koní nosilo v šátku a mohlo tak lonžovat, koně ze země pohybovat.
jak tu někdo zmínil pokud byste byla v ,,paneláku,, čas bude.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A ještě bych přihodila jednu kacířskou myšlenku do pléna - co tak se (pokud to není nesmysl typu, že máte vlastní barák a tak) porozhlédnout, zda byste se naopak vy jako rodina nemohli přestěhovat blíž ke koni? :-)
A v místě si najít grupu maminek, se kterými si budete děcka navzájem hlídat, tenhle problém řeší každá matka, a pokud se s těmi ostatními shodnete na základních principech, vidím to jako skvělou šanci na výpomoc. A děcka se socializují a popředají si různé plané neštovice a spalničky a vši a tak
Enemy654

XXX.XXX.27.178
Koně, já moc neplánuji....to na mojí povahu nesedí. Umím brát život fatalisticky. Ale taky jsem se už naučila, že jak si kdo ustele, tak si lehne. Ano, ještě jsme nepočala, ale je dobrý situaci s koněm vyřešit teď, a pak děj se vůle Boží, umím přijímat následky svých rozhodnutí, a pokud koně opravdu přestěhuji, tak budu třeba ještě ráda, když se s ním budu moci vrátit :D Vše je možné.
Etnies, máte pravdu, však já vím, vše je o prioritách. Jenže také můžete mít dítě alergické/nesnesoucí auto, chlap může být zasekaný v práci atd. atd. a ta vzdálenost už pak může být opravdu problém...a pak je tu poslední hledisko, a to jsou finance, měsíčně se do toho koně narve nemálo tisíc a chodit tam třeba jen jednou týdně, to je hodně drahý špás. Nehledě na to, že takový vzorec už jsme ve stáji měli a ten dotyčný kůň neprospíval, vzhledově byl tlusťoučký, kopýtka v pořádku, to joo, ale byl na ostatní koně opravdu protivný...prostě mu ty metry nestačili, a toho se bojím i u svého koně.
Buggyro, teď budu vypadat, že ve všem hledám problém - nehledám:)) Jen je blbá doba. Samozřejmě že nás už napadla i tato varianta, jen je fakt blbá doba. Teď máme byt velikosti, že tam nějakou dobu vydržíme i s dětmi a stojí nás nějaké peníze. Jenže jsme SČ kraj. Máme celkem obstojný nájem. Když půjdeme za koněm, tak už jenom teď budeme platit více a doba je taková, že nevíte, jak to bude s cenama za rok. My máme teď garantované zvyšování nájmu o inflaci, ale jiný pronajímatel nám může zvedat cenu nájmu daleko více, nehledě na energie, ty teď máme nízké. Tohle všechno by se pak mohlo dost promítnout do kvality života koně (s tím, že třeba současné ustájení by bylo finančně neúnosné atd.). Ona prostě moc není doba na vyskakování, pokud člověk není ve vatě. Musíme teď být opatrní.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
A ještě bych přihodila jednu kacířskou myšlenku do pléna - co tak se (pokud to není nesmysl typu, že máte vlastní barák a tak) porozhlédnout, zda byste se naopak vy jako rodina nemohli přestěhovat blíž ke koni? :-)
A v místě si najít grupu maminek, se kterými si budete děcka navzájem hlídat, tenhle problém řeší každá matka, a pokud se s těmi ostatními shodnete na základních principech, vidím to jako skvělou šanci na výpomoc. A děcka se socializují a popředají si různé plané neštovice a spalničky a vši a tak
A tys někdy zkoušela něco podobného navrhnout? 🤣 Zatím bezdětná v paneláku.

Coudas
napsal(a):
A tys někdy zkoušela něco podobného navrhnout? 🤣 Zatím bezdětná v paneláku.
Co navrhnout komu? A co bych nemohla vznést návrh, i když jsem se s problémem zatím nesetkala. Tahle myšlenka tu zatím nepadla, a přišlo mi dobré, ji zmínit (je zmínit), aby nezůstaly opomenuty. Pár příkladů z okolí mám, nemusím hned mít osobní zkušenost.
Enemy: také teď koukám po bydlení v okolí, a vím, že máte pravdu. Proto jsem psala "pokud to není nesmysl". Jak zmiňuji výše, prostě aby ta možnost nezapadla, pokud jste ji ještě nezvažovali.
Enemy654

XXX.XXX.27.178
No, právě. Abychom se finančně nezbláznili, budeme muset v současném bydlení nějaký ten rok zůstat, než se to všechno uklidní (pokud se to uklidní). Ono bydlet dnes v jakž takž velkém bytě za solidní peníz je asi trochu výhra. Proto se nám s bydlením úplně nechce experimentovat, ještě možná budu ráda, že si toho koně bude moct ještě nechat. Mám trochu pocit, že hubené roky ještě přijdou a že zdražování o inflaci je ještě jen čajíček :(
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Co navrhnout komu? A co bych nemohla vznést návrh, i když jsem se s problémem zatím nesetkala. Tahle myšlenka tu zatím nepadla, a přišlo mi dobré, ji zmínit (je zmínit), aby nezůstaly opomenuty. Pár příkladů z okolí mám, nemusím hned mít osobní zkušenost.
Enemy: také teď koukám po bydlení v okolí, a vím, že máte pravdu. Proto jsem psala "pokud to není nesmysl". Jak zmiňuji výše, prostě aby ta možnost nezapadla, pokud jste ji ještě nezvažovali.
Navrhnout partnerovi hele poď já tam mam konýška, bude to bomba.

Coudas
napsal(a):
Navrhnout partnerovi hele poď já tam mam konýška, bude to bomba.
Budeš se divit, ale momentálně jsem v dost podobné situaci, akorát z druhé strany a z trochu jiného důvodu... Možná i proto mě to napadlo.
A tazatelka psala, že už i tuhle variantu na přetřes měli, takže to asi není tak vesmírně nemožný nápad. Čímž nechci říct, že nemívám vesmírně nemožné nápady

Já bych se poohlídla.....Je fajn, že je koník teď spokojený, jenže je možná spokojený jen proto, že za ním dojíždíte. Měla jste někdy nemocenskou? Jakože u koně nikdo 14 dní nebyl a byl jen v tom padoku? Jak to vypadalo poté? Byl v pohodě nebo byl zlý na toho druhého, protože neměl využití?
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Budeš se divit, ale momentálně jsem v dost podobné situaci, akorát z druhé strany a z trochu jiného důvodu... Možná i proto mě to napadlo.
A tazatelka psala, že už i tuhle variantu na přetřes měli, takže to asi není tak vesmírně nemožný nápad. Čímž nechci říct, že nemívám vesmírně nemožné nápady
Byla jsem v téhle situaci, z jiných důvodů, několikrát, neberu to jako nesmyslný nápad, ale dost těžký na řešení v partnerském vztahu, když chce jen jeden, a nedej bože ještě děti. Proto by mne nenapadlo něco takovýho radit druhému, zvášť když vlastní zkušenost nemám.
Enemy654

XXX.XXX.27.178
Coudas
napsal(a):
Byla jsem v téhle situaci, z jiných důvodů, několikrát, neberu to jako nesmyslný nápad, ale dost těžký na řešení v partnerském vztahu, když chce jen jeden, a nedej bože ještě děti. Proto by mne nenapadlo něco takovýho radit druhému, zvášť když vlastní zkušenost nemám.
Není to nápad od cesty. Můj partner by s tím problém neměl, naopak.
Jen oba víme, že momentálně je lepší nějakou dobu vyčkávat. S nájmama je to teď špatné a ještě bude, jestli se naše osídlení opravdu tak zvýší a dost UA lidí tu zůstane (dle predikcí; za mne to není negativní poznámka, pouze konstatování). To by člověk měl být rád za to, co má). Nehledě na to, že kůň má bejvák v celkem lukrativní oblasti :D
Coudas

XXX.XXX.87.254
Enemy654
napsal(a):
Není to nápad od cesty. Můj partner by s tím problém neměl, naopak.
Jen oba víme, že momentálně je lepší nějakou dobu vyčkávat. S nájmama je to teď špatné a ještě bude, jestli se naše osídlení opravdu tak zvýší a dost UA lidí tu zůstane (dle predikcí; za mne to není negativní poznámka, pouze konstatování). To by člověk měl být rád za to, co má). Nehledě na to, že kůň má bejvák v celkem lukrativní oblasti :D
Tak máte štěstí.
GinaH.

XXX.XXX.91.1
Nemáte náhodou koně v Kamenickém dvoře u Popovic? Jsem z této oblasti a vždycky když jedu kolem, říkám si, jak se má můj kůň jako prase v žitě, když nemusí stát v těch jejich zimních sračkoohrádkách. Prostor je pro koně zásadní, každodenní velký výběh, kde může nacválat, je za mě nutností.

GinaH.
napsal(a):
Nemáte náhodou koně v Kamenickém dvoře u Popovic? Jsem z této oblasti a vždycky když jedu kolem, říkám si, jak se má můj kůň jako prase v žitě, když nemusí stát v těch jejich zimních sračkoohrádkách. Prostor je pro koně zásadní, každodenní velký výběh, kde může nacválat, je za mě nutností.
Nebyla bych tak striktní. Přes zimu mám koně ve zpevněném (a denně kydaném) padoku hrubým odhadem 6x15 m?. Ale je pravidelně pohybovaný.
GinaH.

XXX.XXX.91.1
evcusik
napsal(a):
Můžete mi někdo vyfotit, když je zmrzlo na čem kůň tak může cválat venku?
Ať už je zpevněno nebo rozslapano, stejně je to všechno tvrdý jak orase, že se stejně koně pohybují krokem, max lehký poklusem...ne?
Na trávě nebo na sněhu.

GinaH.
napsal(a):
Na trávě nebo na sněhu.
A když je travnatý povrch jak beton (protože mrzne)? A sníh není?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak behaj taky.
Ono záleží v neposlední řadě i na letoře koně. Stará kobyla co má ráda klid se určitě nebude se svými stejně naladěnými kamarádkami u sena cítit nijak špatně. Steně tak březí kobyly a nebo důchodci. Ale mladý "nabušený" valach to bude v omezeném prostoru po delší dobu vnímat mnohem hůř. A nejhorší je když v tom omezeném prostoru stojí nesourodí koně (mlaďoch, důchodce, březí, odstávče). U zvířat je to jako v detektivce - hodně proměnných. Co dobře funguje v jedné stáji v druhé může být špatně. Někdy stačí změnit jeden faktor a celé se to hroutí. Přitom jindy se to ustojí.