Co obnáší 100hodinovka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kkkkkkkkkkkkk

19.3.2022 18:12
Kkkkkkkkkkkkk

XXX.XXX.45.60

Zdravím,
chodím do druháku na PřL. V tomhle ročníku se probírá zemědělství, zoologie, botanika, základy veteriny. Mezi tím taky předmět “Chov koní a jezdectví”. Už máme hotovou teorii, a teď nas čeká praxe v oddíle. Tzv. 100hodinovka, čili 100 hodin čisté výuky + věci okolo. Prý by to měla být taková všechochuť, základy od všeho. Jenže já vůbec nevím jak by to mělo vypadat, přiblížil by mi to prosím někdo?
Je mi jasné že nějaká péče o koně, jízdárna, ale dál si to neumím představit. Zatím mám jednou praktické “zkušenosti” z dětství se sousedovic noričkami, kdy mě majitelka vodila a učila mě v kroku rovně pevně sedět, držet se nohama a nervat koníka za hubu. Ve škole jsem se ptala učitelů i spolužáků, prý je to super praxe, koně hodní a něco se člověk i naučí. Ale konkrétně mi to nikdo nevysvětlil, jen že postarat o koně, na jízdárnu a ke konci kurzu i ven.
Jo a ještě jedna věc - prý mají A1/1, mám se bát? Vždy jsem si je představovala jako dostihová torpéda, která neodpustí sebemenší chybičku, ale teda jako školní koně nevím nevím.
Díky moc, K.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.3.2022 20:02

Kkkkkkkkkkkkk napsal(a):
Zdravím,
chodím do druháku na PřL. V tomhle ročníku se probírá zemědělství, zoologie, botanika, základy veteriny. Mezi tím taky předmět “Chov koní a jezdectví”. Už máme hotovou teorii, a teď nas čeká praxe v oddíle. Tzv. 100hodinovka, čili 100 hodin čisté výuky + věci okolo. Prý by to měla být taková všechochuť, základy od všeho. Jenže já vůbec nevím jak by to mělo vypadat, přiblížil by mi to prosím někdo?
Je mi jasné že nějaká péče o koně, jízdárna, ale dál si to neumím představit. Zatím mám jednou praktické “zkušenosti” z dětství se sousedovic noričkami, kdy mě majitelka vodila a učila mě v kroku rovně pevně sedět, držet se nohama a nervat koníka za hubu. Ve škole jsem se ptala učitelů i spolužáků, prý je to super praxe, koně hodní a něco se člověk i naučí. Ale konkrétně mi to nikdo nevysvětlil, jen že postarat o koně, na jízdárnu a ke konci kurzu i ven.
Jo a ještě jedna věc - prý mají A1/1, mám se bát? Vždy jsem si je představovala jako dostihová torpéda, která neodpustí sebemenší chybičku, ale teda jako školní koně nevím nevím.
Díky moc, K.

Co je to za školu PřL? A když se jste se ptala učitelů a spolužáků, tak co chcete vědět od nás? Nerozumím.

19.3.2022 20:31
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Sylabus?
Ono u koní je proměnlivo - zdraví koní, schopnosti jezdců, počasí a roční období, říje... Proto je to asi napsáno volněji. Když se někdo snaží a jde do toho s dobrou teoretickou přípravou, je určitě možné udělat více, než s vlažným přístupem.
A základy z dětství jsou super - tělo má svou paměť na pohybové stereotypy (já se naučila usedět různé úskoky taky na tažných koních - jsou prostě o chvilinku pomalejší). Takže třeba se ukáže talent a pak je možné za 100 hodin získat více, než kolega ve skupině co je koňmi nepolíbený a nenapadlo ho studovat předem teorii a k tomu má slabou tělesnou kondici...

Kkkkkkkkkkkkk

19.3.2022 20:56
Kkkkkkkkkkkkk

XXX.XXX.125.114

Zdravím, díky za odpovědi. PřL je přírodovědné lyceum, škola která připravuje převážně na studium různých přírodovědných oborů (biologie, chemie, fyzika, ekologie, zemědělství, veterina, geologie, geografie, zdravotnické obory…) na vysoké škole, ale zároveň se snaží poskytnout i praktické základy. Ptám se protože jsem myslela, že bude mít někdo třeba zkušenosti :) Oficiální podklady zatím žádné nemáme. Tak by mě zajímalo, jak to může probíhat a co je reálné se naučit. A podotýkám, já vůbec nejsem “koňmi políbená”, bylo to fakt pár hodin někdy ve třetí čtvrté třídě ZŠ.
K.

20.3.2022 07:20
jesie

XXX.XXX.215.38

Kkkkkkkkkkkkk napsal(a):
Zdravím, díky za odpovědi. PřL je přírodovědné lyceum, škola která připravuje převážně na studium různých přírodovědných oborů (biologie, chemie, fyzika, ekologie, zemědělství, veterina, geologie, geografie, zdravotnické obory…) na vysoké škole, ale zároveň se snaží poskytnout i praktické základy. Ptám se protože jsem myslela, že bude mít někdo třeba zkušenosti :) Oficiální podklady zatím žádné nemáme. Tak by mě zajímalo, jak to může probíhat a co je reálné se naučit. A podotýkám, já vůbec nejsem “koňmi políbená”, bylo to fakt pár hodin někdy ve třetí čtvrté třídě ZŠ.
K.

Počítám že to bude podobně jako když byste chodila do jezdeckého oddílu. Kydani,zametani stáje,krmeni,čištění koně,sedlani,uzdeni,možná zapřahání,pece o jezdecké vybavení,sed na koni,možná zaklady jezdeckých schopnosti přímo na koni…možná zaklady veterinární péče? (Ukazat kde má kůň pater,první pomoc při urazech apod.) … To bych si pod tím představila já.
Každopádně hodně fyzicke práce 😊

20.3.2022 08:46

Kkkkkkkkkkkkk napsal(a):
K.

Jo, ta zkratka mi došla přes noc. Jak píší nade mnou, bude to hodně fyzické práce. Pokud praxe probíhají stejně (či podobně) jako u nás. "Divokých" plnokrevníků se nemusíte bát. Není v zájmu školy, aby se jim žáci zmrzačili. Že se naučíte hned dobře jezdit, to bych nečekala. Ale základy ano.

Kkkkkkkkkkkkk

20.3.2022 21:35
Kkkkkkkkkkkkk

XXX.XXX.130.251

@jesie @Pipilota @kometa
Moc děkuji. Že to bude spousta fyzické práce mi nevadí, máme kolem 15 dojných krav s telaty a plemeníkem, na 2. stupni ZŠ jsem se o ně zvládala komplet postarat ještě před odchodem ze školy. Podotýkám občas, záleželo na směnách rodičů. Vlastně je to pro mně fajn relax :) A bavila jsem se teď se spolužačkou z prváku, která na koních jezdí x let, tak mi říkala ze základy se lze prý v poho za 100 hodin naučit. Ale říkala taky, že A1/1 jsou sice dopřední, ale citliví a hodní, když je člověk hodný na ně, tak prý mají se začátečníkem trpělivost. Sice mám trošku respekt, ale tak snad to dám :)

21.3.2022 06:44

Měli jsme na škole plnokrevníky pod začátečníky a skutečně byli fajn - protože byli chodiví, na rozdíl od těch unuděných otupělých teplokrevníků a nebo arabky, která naopak pořád vymýšlela, jak se práci vyhnout. :-) Pokud tam ti koně takhle pod studenty chodí pravidelně, vůbec ničeho bych se nebála.

Co se týče 100hodinovky, docent na jezdectví nám vždycky říkal, že 100 hodin byl standardizovaný základní výcvik jezdce, takže to u vás zřejmě mají na mysli - 100 hodin v sedle se strukturovanou výukou ježdění, je to systém převzatý z vojenské průpravy v základní přípravě, a že si na konci toho výcviku vyjedete na vyjížďku, není sci-fi :-) Trochu vám to i závidím, jestli to tak opravdu bude, a není to pojmenované jen historicky
A k těm 100 hodinám čistého jezdeckého výcviku pochopitelně patří to okolo, tj. kompletně koně zabezpečit po stránce ustájení, krmení, očisty, údržby výstroje...

Kkkkkkkkkkkkk

21.3.2022 10:45
Kkkkkkkkkkkkk

XXX.XXX.130.251

Buggyro, tak to jste mi udělala radost. Také doufám, že to bude nějak smysluplné a mít hlavu a patu. Ale jak znám naši školu, tak nejspíš jo :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík